Ura    |   rahan liikkeet

Qualcommin puolustus rakoilee

Tilaajille

Uutistoimistot välittivät viime viikolla pikku-uutisen, jossa kerrottiin, että amerikkalainen matkapuhelinteknologiaa valmistava Qualcomm on tuomittu maksamaan korvauksia kilpailijalleen Broadcomille kolmen patentin loukkauksesta. Uutinen ei juuri suomalaista hetkauttanut.

Mutta uutisen taustalta löytyy mielenkiintoinen oikeudenkäyntien vyyhti, jolla on likeisiä yhteyksiä Nokian ja Qualcommin väliseen oikeustaistoon.

Nokia ja Qualcomm neuvottelevat paraikaa huhtikuussa rauenneen patenttisopimuksensa tulevaisuudesta. Tapausta on seurattu tiiviisti koko matkapuhelinalalla, koska pelissä on paitsi satojen miljoonien eurojen rahasumma myös tärkeitä teknologian lisensioinnin periaatteita.

Neuvotteluja on vauhditettu molemmin puolin oikeudenkäynneillä, joissa käsitellään osin samoja patentteja ja periaatteita kuin Qualcommin ja Broadcomin välisessä taistossa.

Broadcom-taiston Qualcomm on häviämässä isoin lukemin. Qualcommin patentteja ja vaatimuksia on mitätöity taiston tuoksinassa moneen kertaan, ja maaliskuussa yhtiö päätti vetää pois loputkin kanteensa Broadcomia vastaan.

Nokialta Qualcomm hakee Kiinassa korvauksia muun muassa yhdellä Broadcom-oikeudenkäynnissä jo mitättömäksi todetulla patentilla.

Nokian kannalta merkitystä on myös sillä, että Qualcommin on nyt todettu rikkoneen toisen yhtiön patenttioikeuksia. Yhtiö on sinnikkäästi väittänyt, ettei se käytä Broadcomin tai sen puoleen Nokiankaan patentteja myymissään matkapuhelinten siruissa.

Nokia testaa asiaa nyt omien patenttiensa osalta. Se nosti viime viikolla ensimmäisen patenttirikkomuskanteen Qualcommia vastaa San Diegon tuomioistuimessa.

Yhtymäkohtia on myös kanteissa, joita yhtiöt ovat vieneet Yhdysvaltain kansainväliseen kauppakomissioon ITC:hen. Qualcomm vaatii ITC:tä kieltämään Nokian gsm-puhelinten myynnin Yhdysvalloissa, koska sen mielestä puhelimet rikkovat yhtiön patentteja. ITC lykkäsi helmikuussa tapauksen käsittelyä tulevaisuuteen.

Broadcom taas on vaatinut Qualcommin siruille tuontikieltoa. ITC on jo todennut, että Qualcommin tuotteet rikkovat Broadcomin yhtä patenttia. Lopullisen päätöksen komissio on luvannut antaa viikon päästä. Myyntikieltoa tuskin tulee, koska tuomari jo viime syksynä totesi, että rangaistus olisi tapaukseen nähden liian järeä.

On vaikea arvioida, vaikuttaako ratkaisu suoraan Qualcommin Nokiaa vastaan nostaman kanteen kohtaloon. ITC näyttäisi kuitenkin melko nihkeästi määräävän kattavia myyntikieltoja yksittäisten patenttien rikkomuksista.

Qualcomm ja Broadcom ovat kilpailijoita ja niinpä ne yrittävät kampittaa toistensa liiketoimintaa. Broadcom vaatii Qualcommia muun muassa alentamaan perimiään maksuja patenttiensa käytöstä.

Myös Nokian ja Qualcommin kiistassa on kyse siitä hinnasta, millä Nokia saa käyttää Qualcommin patentteja omissa 3g-puhelimissaan. Nokian mukaan Qualcomm perii liikaa verrattuna siihen, miten muut alan toimijat hinnoittelevat toisten teknologian käytön. Nokialle kyse on kuitenkin vain yhdestä kustannuserästä.

Qualcommilla riidassa on pelissä sen liiketoiminnan tuottoisin osa. Se saa patenttien lisensioinnista kolmanneksen liikevaihdostaan mutta kaksi kolmannesta tuloksestaan. Sirujen tekeminen kannattaa paljon huonommin.

Qualcomm onkin ollut oikeustaistossa aktiivisempi ja se on nostanut puolentoista vuoden aikana Nokiaa vastaan jo 11 kannetta eri puolilla maailmaa.

Lopulta Nokian ja Qualcommin on päästävä sopimukseen oikeussalien ulkopuolella. Kanteet luovat neuvotteluille vain sopivan ilmapiirin. Se osapuoli, jolle on mätkähtämässä korvauksia, on varmasti taipuvaisempi kompromissiin neuvotteluissakin.

Oikeutta ei käydä lainkaan niistä patenteista, joista yhtiöt kiivaimmin neuvottelevat. Neuvottelujen painopiste on 3g-puhelinten teknologiassa.

Näitä patentteja Qualcomm ei voi oikeuteen tuoda. Se on nimittäin pyytänyt sovitteluelimeltä ratkaisua kiistaan sillä perusteella, että se katsoo Nokian asiallisesti jo jatkaneen yhtiöiden välistä sopimusta vanhoilla ehdoilla. Nokialla on siis tavallaan jatkuvasti oikeus käyttää sen 3g-patentteja.

Kaikki Qualcommin nostamat kanteet koskevat sen osin kiistanalaisia gsm-patentteja, joita sillä on vain pienoinen salkku verrattuna vaikkapa Nokiaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää