Ura

Naiset valtasivat Kruununhaan kivijalat

Liisankadun ja Mariankadun kivijaloissa on poikkeuksellisen paljon naisyrittäjiä. Palvelutkin on suunnattu naisille.

Tilaajille

"Siinä niitä taas menee bussillinen", yrittäjä Mira-Pauliina Piipari sanoo ja nyökkää isoihin ikkunoihin päin. Liisankadulle antavien ikkunoiden ohitse lipuu aamun toinen bussillinen korealaisturisteja.

Piiparilla on ollut marraskuusta lähtien raskaus- ja lastenvaatteita sekä leluja myyvä liike Raparperi kruununhakalaisen vanhan kerrostalon kivijalassa.

Yksi jos toinenkin turistibussi on vilahtanut ikkunoiden ohi - kääntyäkseen kohti Tuomiokirkkoa ja Senaatintoria.

"Kun ne saisikin pysähtymään tänne, mutta ohi ne vaan menevät", Piipari miettii.

Tai ei Piipari enää vain mieti. Hän myös toimii.

Piipari on yksi niistä kivijalkayrittäjistä, jotka ovat mukana Kruununhaan pienyrittäjäprojektissa.

Tarkoitus on parantaa alueen yrittäjien elinjäämismahdollisuuksia jumbojen, ideaparkkien ja megamarkettien puristuksessa. Mukana on yli kolmekymmentä kivijalkayrittäjää.

"Ja suurin osa on naisia", Piipari huomauttaa.

Kruununhaassa kävellessä huomaa väkisin, että moni kivijalkayritys tarjoaa palvelujaan naisille.

On kauneushoitola, kampaamo, morsiusliike, kukkakauppa, sisustusliike, boutique-vaatteita myyvä liike, raskaus- ja vauvanvaatteita myyvä liike ja taas kauneushoitola, kampaamo, morsiusliike...

Suomessa toimivista yrittäjistä noin joka kolmas on nainen.

Kruununhaassa asia on toisin: joka toisen oven takana yrittäjänä on nainen.

"Joku sanoikin kerran, että Kruununhaassa on naisten kauneuskeskus", naurahtaa Piiparin yrittäjänaapuri Satu Saarisalo.

Saarisalon kynsistudio Nailfix on ollut Kruununhaassa kuutisen vuotta. Ensin Snellmaninkadulla, sitten Liisankadulla kahdessa eri osoitteessa.

"Kun tuohon vastapäätä tuli kauneushoitola, niin minä vein heille kukkia ja toivotin tervetulleeksi. En halunnut, että hänelle tulisi sellainen tunne, että on tullut meidän apajille. Mitä enemmän palvelualan yrittäjiä täällä on, sitä parempi", Saarisalo sanoo.

Kynsistudiota vastapäätä on Lea Nilssonin Beauty Center. Kun hän puolitoista vuotta sitten tuli Kruununhakaan, ei hän tuntenut muita yrittäjiä.

"Sitten aloimme juoda aamukahveja aina jonkun liikkeessä. Täällä on hirveästi ideanikkareita, ja ideoista syntyy yhteistyötä", Nilsson sanoo.

Nilsson se kertoi Raparperin Mira-Pauliina Piiparillekin, mitkä ovat parhaat konstit kuran karkotuksessa liikkeen lattialta.

"Autetaan me muutenkin toisiamme. Jos minulla ei ole jotain, mitä asiakas kysyy, sanon, että käypäs katsomassa, onko Janinella tuossa nurkan takana", Piipari sanoo.

Janine nurkan takana on Kruunukirpun Janine Miettunen. Hän myy Mariankadulla käytettyjä lastenvaatteita, leluja ja pelejä.

"On kiva, kun on tutustunut alueen muihinkin yrittäjiin ja voi pysähtyä kadulla juttelemaan. Tästä on tullut yhteisö", kaksi vuotta yrittäjänä toiminut Miettunen sanoo. "Mira-Pauliinan kanssa sovitaan, että ei oteta ihan samoja juttuja myyntiin." Miettunen ja Piipari ovat muutenkin yhdistäneet voimansa. He ovat jakaneet lentolehtisiä Senaatintorin turisteille.

Ajatus on levittää turisteille sanaa, että myös Tuomiokirkon takana on elämää.

"Unelmoin, että Kruununhaasta tulisi Suomen vanha kaupunki niin kuin Tukholmassa on. Sitä pitäisi viedä aktiivisesti eteenpäin. Täällä on jo nyt paljon kädentaitoihin liittyviä yrityksiä, mutta tarvittaisiin vielä paljon mielenkiintoisia liikkeitä lisää", miettii kukkakauppa Madonan omistaja Susan Toivonen.

Kaikki eivät turistien perään kuitenkaan haikaile.

"Turistit eivät voi ostaa isoja huonekaluja mukaansa", sanoo yrittäjä Anne-Marie Räsänen antiikkihuonekaluja ja sisustustavaraa myyvässä liikkeessään Mariankadulla.

Suurin osa Räsäsen kuin myös muiden Kruununhaan kivijalkakauppojen asiakkaista on alueen omia asukkaita, mutta erikoiskauppoihin tullaan kauempaakin.

Monella yrittäjällä on myös liikkeen ohessa nettikauppa.

"Täällä käy paljon asiakkaita ihan vain juttelemassa tai kysymässä neuvoa johonkin korjaustyöhön. Moni sanoo tulevansa kivijalkakauppoihin rauhoittumaan tavaratalojen hälinästä", Räsänen sanoo.

Rauhallinen tunnelma vetosi myös yrittäjä Irina Valkoseen, joka perusti sekä boutique- että ekovaatteita myyvän liikkeensä Liisankadulle pari vuotta sitten.

"Olen oppinut tuntemaan asiakkaani ja tiedän, mitä he haluavat. On mahtavaa, kun messuilla näkee jonkin vaatteen, jonka heti näkee kuuluvan tietylle asiakkaalle", Valkonen sanoo.

Ei Valkosella tai Räsäselläkään toki ole mitään turisteja vastaan. Mitä enemmän ihmisiä liikkuu, sitä parempi se on kaupunginosan kehittymiselle kauppapaikkana.

Kahviloita ja delejä yrittäjät kaipaavat Kruununhakaan. Sen sijaan suljettujen sälekaihtimien taakse piiloutuvia toimistoja ei välttämättä kaivata lisää.

Moni yritys olisi turisteja jo tarvinnut. Kevään aikana Liisankadultakin on lopettanut ainakin kolme yritystä. Vuokrat nousevat, asukkaat ajavat marketteihin ja turisteilla on kiire Porvoon vanhaan kaupunkiin.

Mutta Kruununhaan yrittäjänaiset eivät aio luovuttaa.

"Nyt jo näkee, että yhteistyö on tuonut tulosta. Saimme itsemme mukaan kaupungin turisteille tekemään oppaaseen", Piipari riemuitsee.

Ehkäpä seuraava turistibussi pysähtyy Piiparinkin ikkunoiden eteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää