Ura

Uusi luuta

Lähes 15 vuotta Nokiassa on tehnyt intialaisesta Rajeev Surista melkein suomalaisen. Nokia Siemens Networksin uusi toimitusjohtaja aikoo kasvattaa yhtiön liiketoimintaa yksinkertaistamalla organisaatiota ja nopeuttamalla päätöksentekoa.

Tilaajille

Intialainen Rajeev Suri sai lokakuussa johdettavakseen yhtiön, joka on pahassa pinteessä. Verkkolaitteita valmistavaa Nokia Siemens Networksia rassaavat talousvaikeudet ja yhtiö menettää markkinaosuuttaan.

Nokia teki kolmannella vuosineljänneksellä yhtiön liikearvoon 908 miljoonan euron arvonalennuksen, koska liiketoiminnan nykytila ja näkymät ovat heikenneet selvästi.

Marraskuun alussa yhtiö ilmoitti uudesta puolen miljardin euron säästöohjelmasta, joka saattaa johtaa yli viiden tuhannen työntekijän potkuihin. Suomesta yhtiö on jo vähentänyt 1500 työpaikkaa ja lopettanut Espoon tehtaan.

Mikä on suurin haasteenne?

Yrityksen liikevaihto on saatava kasvamaan. Minun on rakennettava työntekijöiden keskuuteen luottamus, että me onnistumme.

Organisaatiota on muutettava, jotta palvelemme asiakkaitamme entistä paremmin.

Teknologiaosaamisemme on äärimmäisen tärkeää, eikä siitä koskaan luovuta. Mutta asiakkaamme eivät halua vain teknologiakumppania. Meidän on pystyttävä keskustelemaan asiakkaan kanssa siitä, miten voimme auttaa sitä erottautumaan kilpailijoistaan, ja miten voimme auttaa sitä vähentämään liiketoimintansa operatiivisia kuluja.

Vuoden 2008 alussa teimme strategisen linjauksen, että keskitymme kassavirtaan ja kannattavuuteen enemmän kuin markkinaosuuteen. Nyt siitä on aika luopua ja keskittyä vain markkinaosuuden kasvattamiseen.

Kilpailijanne Ericsson on huomattavasti kannattavampi yritys ja sen markkinaosuus on vahva, kun taas Nokia Siemens Networksin markkinaosuus laskee. Lisäksi kiinalaiset kilpailijat kuten Huawei hätistelevät. Mitkä ovat ne keinot, joilla aiotte säilyttää yhtiön markkinaosuuden?

Johtoasema teknologiassa, organisaation yksinkertaistaminen tehokkuuden lisäämiseksi ja keskittyminen siihen, että voitamme uusia sopimuksia uusilta asiakkailta.

Heinäkuusta lähtien olemme menestyneet hyvin. Olemme voittaneet 11 uutta 3g-verkkolaitesopimusta ja 11 palvelusopimusta.

Lisäksi teimme juuri ensimmäisen palveluliiketoiminnan sopimuksen Afrikassa Zain-teleoperaattorin kanssa ja sitä ennen 1,1 miljardin euron palvelusopimuksen Brasiliassa.

Palveluliiketoiminnassa on kyse sadan miljardin euron markkinoista. Sen lisäksi teleoperaattorit käyttävät paljon rahaa sisäiseen tuotekehitykseen, joka tulevaisuudessa ulkoistetaan. Siinä on yksi meidän suurista liiketoimintamahdollisuuksistamme.

Jos kysyisit: Rajeev, oletteko edenneet liiketoiminnassanne kuuden viime kuukauden aikana, vastaisin kyllä, etenemme oikeaan suuntaan kasvustrategiassamme.

Nokia Siemens Networksilla on enemmän tuotteita kuin Ericssonilla, mutta niillä kaikilla ei ole oikein kysyntää. Pitäisikö teidän keskittyä kapeampaan tuotevalikoimaan?

Saimme Siemensiltä sen mitä halusimme, eli mittakaavaedun. Sen lisäksi saimme kiinteän verkon laitteet. Ennen kuin voimme rakentaa neljännen sukupolven lte-verkkoja tai nopeita 3g-verkkoja, meillä pitää olla hyvät pitkien välimatkojen siirtoverkot. Niihin saimme Siemensiltä paljon osaamista ja tuotteita. Mielestäni tuotevalikoimamme on kohdallaan.

Viime aikoina Nokia Siemens Networks on menestynyt heikosti kiinteän verkon laitteissa. Mitä asialle pitäisi tehdä?

Kyse on siitä, että perinteisten verkkolaitteiden kysyntä on vähentynyt nopeammin kuin uusien laitteiden kysyntä on kasvanut. Muutos koskee kaikkia yhtiöitä, myös meitä.

Meidän pitää keskittyä enemmän uusien asiakkaiden hankkimiseen. Siinä emme olleet kovin hyviä, mutta olen varma, että tilanne paranee.

Kuten sanoitte, yhteisyritys toi mukanaan mittakaavaedun: liiketoimintaa on yli sadassa maassa. Osa suomalaisista työntekijöistä on sitä mieltä, että saksalaiset pitäisi heittää ulos yhtiöstä, koska heidän työkulttuurinsa on niin erilainen ja Siemensin mukana tuli tuotteita, joilla ei ole kysyntää. Mikä on teidän näkemyksenne asiaan?

En voi uskoa, että tämä pitäisi paikkansa. Meidän vahvuutemme on nimenomaan kansainvälisyys. Olemme ylpeitä siitä, että johtokunnassamme on kuutta eri kansallisuutta edustavia ihmisiä. Pääkonttori on Suomessa. Itse asun Suomessa jo toista kertaa elämässäni. Meillä on täällä paljon tutkimusta, tuotekehitystä ja valmistusta. Minä todella pidän suomalaisista työntekijöistä: he ovat erittäin osaavia ja sitoutuneita ja saan heiltä energiaa. Minulle ei ole mitään väliä sillä, mistä maasta työntekijät ovat kotoisin. Heidän osaamisensa ratkaisee.

Monet työntekijät ovat pettyneet siihen tapaan, jolla kaksi eri yhtiötä liitettiin toisiinsa. Johtajia on vaihdettu useasti ja moni tavallinen työntekijä on lähtenyt vapaaehtoisesti. Miten aiotte palauttaa työntekijöiden luottamuksen?

Käynnissä ei ole joukkopakoa, vaikka johtajia on vaihdettu.

Sisäiset selvityksemme osoittavat, että työntekijöiden tyytyväisyys on viime aikoina kasvanut. Haluan nopeuttaa päätöksentekoa ja tehdä yhtiöstä notkeamman. Olen jo huomannut, että ihmiset ovat valmiita taistelemaan uusista kaupoista. Olenkin sanonut heille, että lopettakaa turha byrokratia ja turhat projektit: keskittykää olennaiseen. Ihmiset ovat innoissaan.

Yhtiön liiketoiminta käynnistettiin huhtikuussa 2007. Siitä lähtien työntekijöiden määrää Aasiassa on lisätty, mutta Suomessa on enää yksi tehdas. Mikä on Oulun tehtaan tulevaisuus?

Tehdas pysyy Oulussa. Se on erittäin tärkeä Euroopan markkinoille.

Missä Nokia Siemens Networks on vuonna 2015, ja onko se ohittanut Ericssonin?

Sitä on vaikea sanoa, mutta olemme silloin vahvasti kasvava yritys. Olen aivan varma, että vuonna 2015 verkkolaitemarkkinoilla on vain muutama yhtiö jäljellä, ja yksi niistä on Nokia Siemens Networks.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää