Ura

Kun hätä on pahin, kutsukaa Jussi Lähde!

Kun hakemistoyhtiö Directa joutui oikein pahaan pulaan, se pyysi viestintäjohtajakseen monen toimen miehen ja sanataiturin.

Tilaajille

Missio tuntuu mahdottomalta.

Miten puhdistaa sellaisen yrityksen maine, josta 1403 yrittäjää on tehnyt tutkintapyynnön aiheenaan markkinointirikos tai törkeä petos? Syyttäjä pohtii parhaillaan, nostetaanko Directaa vastaan syyte.

Lisäksi yhtiö on ilmiriidassa Suomen Yrittäjien kanssa ja siis pahassa pulassa.

Kutsukaa paikalle Jussi Lähde.

Siinä hän on, aivan tavallisessa neuvotteluhuoneessa Helsingin Salmisaaren toimistorakennuksessa.

Pöytä notkuu, kahvia, sämpylöitä, pullia, hedelmiä ja monenlaisia suklaakeksejä.

Taustalla fläppitaulu, jonka paperiarkkeja Lähde kuluttaa surutta.

Pöydän ääressä istuu vaitonaisena Directan omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Ville Komppa.

Jussi Lähde puhuu eikä pidä kiirettä siirtyä itse asiaan. Hän kertoilee laveasti elämäntarinaansa.

Helsingissä syntynyt Lähde vietti lapsuutensa eri puolilla Suomea. Äidinkielenopettaja-vanhemmat muuttivat tämän tästä: Yli-Tornioon, Jurmoon, Evijärvelle ja Seinäjoelle. Ennen kuin muuttoauton moottori oli jäähtynyt, nelipäinen veljessarja oli päätellyt talojen pihalla olevista polkupyöristä, mistä löytyvät uudet kaverit.

Kesäisin Jussi kierteli karjalaisen isoisänsä kanssa raveissa sekä myi perunaa.

Lähde tuntee Suomen läpikotaisin. Hän löytää kaverit nopeasti. Hän innostuu uusista ilmiöistä eikä viihdy kauaa paikallaan. Kasvatustieteen opinnotkin jäivät kesken. Hän osaa puhua ja hänet tunnetaan. Mikä mies hän oikein on?

Yli 16 vuotta sitten tuntematon, hoikka, Yrjö Länsipuroa muistuttava mies käveli tulevan presidentin Martti Ahtisaaren kampanjatoimistoon hotelli Presidenttiin ja ilmoittautui töihin.

Mies osoittautui Länsipuron serkun pojaksi ja todelliseksi ideatykiksi, kertoo yksi kampanjan taustavoimista. Ahtisaari palkkasi Lähteen sittemmin kolmeksi vuodeksi presidentinkansliaan hoitamaan lehdistösuhteita. Lähteen ideana pidetään muun muassa Ahtisaaren maakuntamatkoja. Presidentinlinnassa Lähteen legendaariset valmistelumatkat muistettiin pitkään.

Sittemmin Lähde on vaihtanut työtä nopeaan tahtiin. Hän on ollut viestintä- ja kehitystehtävissä tv-kanava Nelosella, mainostoimisto Resultin kehitysjohtajana, hotelli Vanajanlinnan kehitysjohtajana ja rakennusyhtiö Peabin viestintäjohtajana.

Tehtävissään hän on viipynyt pari kolme vuotta. "Kun on saanut muutettua sen, minkä pystyy muuttamaan, olen todennut, että nyt on aika lähteä eteenpäin", Lähde sanoo.

Nykyisin Lähde tunnetaan ja hänestä luullaan vielä enemmän.

Hän on toiminut myös Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjassa. Sen sijaan Lähde leimaa nettilegendaksi väitteet, että hän olisi kuulunut lapualaisen, maahanmuuttovastaisista näkemyksistään tunnetun eurovaaliehdokkaan Kai Pöntisen taustajoukkoihin.

Yhteistyö liittyy Lähteen mukaan ainoastaan Lapuan teatteriin, jonne Pöntinen tuotti Lähteen ja Ilkka Talasrannan kirjoittaman Beatles-näytelmän viime syksynä.

Lähde tunnetaan myös kirjoittajana Juti-Suomi hokisanakirjastaan ja Politiikka-suomi -sanakirjastaan. Hän pitää blogia Aamulehden verkkosivuilla. Syyskuussa ilmestyy hänen "veijarihenkinen esikoisromaaninsa".

Toisin kuin huhutaan, Lähde ei ole julkaissut salanimellä runokokoelmaa yhdessä Aamulehden päätoimittajan tehtävät jättävän Matti Apusen kanssa. Totta on, että Lähde ja Apunen kirjoittivat nimellä Ursula Koistinen-Döner runokokoelman Tullitarkastus sydänten raja-asemalla, jota tarjottiin kustantaja Petteri Paasilinnalle "veljellisenä jäynänä". Sitä ei kuitenkaan julkaistu.

Mutta palataanpa Salmisaaren neuvotteluhuoneeseen, jossa Lähde on päässyt asiaan, Directan menetettyyn maineeseen.

Lähde kertoo, että yrityksen maine on mustattu verkon yhteisösivuilla, "vihan punttisaleissa". Hän uskoo, että Directa on ennakkotapaus. "Kymmenet ja kymmenet yritykset tulevat kokemaan saman." Directan virhe on Lähteen mukaan ollut se, että se ei ole reagoinut verkkokritiikkiin millään tavalla.

Se ei ole yrityksen ainoa synti: "Directassa on tehty kasvuyritykselle tyypillinen virhe: kaikki yrittäminen on tähdännyt kasvuun." Vauhdissa Directa on "epäonnistunut karkeasti" viestinnässään.

Nyt pääsee ääneen myös Ville Komppa, joka ryhtyy kiihkeästi selvittämän Directan hinnoittelua.

"On sullakin, Ville, hihat palaneet", Lähde sanoo ja laskee kätensä isällisesti Kompan olkapäälle.

Lähde ei olekaan aivan tavalliselta viestintäjohtajalta, pikemminkin hän käyttäytyy kuin mestari, joka opettaa kisälliä. Hän nostaa itsensä puolueettoman sovittelijan rooliin.

"Viestijällä pitää olla kyky nähdä asiat ulkopuolisin silmin." Lähde sanoo, että hänelle on syntynyt puolen vuoden aikana "vahva käsitys" Directan menettelystä, mutta hän ei kerro sitä julkisuuteen, koska haluaa "antaa syyttäjälle työrauhan".

Lähteessä on myös annos ahtisaarelaista rauhanneuvottelijaa. Suomen Yrittäjiin on oltu yhteydessä, mutta ei siitä sen enempää: "Kaikkiin rauhanneuvotteluihin kuuluu vaihe, jossa ulospäin ei kerrota mitään." Directan valkopesussa Lähde ei silti aio tyytyä pelkkiin puheisiin. Jos syyttäjä päätyy siihen, että kyseessä on sopimusriita, Lähde panee pesukoneen pyörimään. Directa aikoo haastaa kaikki 1403 yrittäjää käräjille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää