Ura    |   TOIMITILAT JA RAKENTAMINEN

Pako avokonttorista

Kuulokkeet korvilla on yleisin tapa etsiä keskittymisrauhaa yhteisissä työtiloissa. Ohjelmistoyritys Reaktorin toimisto muistuttaa kotia: siellä on olohuoneita, keittiö, sauna ja terassi.

Tilaajille

Ihan kuin tulisi kotiin.

Ohjelmistoyritys Reaktorin eteinen on täynnä kenkiä. Riisun omani ja kävelen piazzalle eli avokeittiöön, jossa korkean pöydän ääressä lorvii porukkaa kahvia siemaillen.

Reaktorin toimisto Mannerheimintie 2:ssa on niitä trendikkäitä it-alan toimistoja, joiden huippusisustus houkuttelee yritykseen parhaita osaajia.

On erilaisia neuvottelutiloja, jotka tiimit voivat vallata tunniksi tai vaikka viikoksi. On sauna. On kattoterassi, josta näkyy tuomiokirkko, Ruotsalainen teatteri ja vähän mertakin. Ja terassilla tietenkin grilli.

Toimistotilat ovat osa yrityksen brändiä ja identiteettiä, joita se haluaa viestiä asiakkailleen. Mutta sisustus vaikuttaa myös yrityksen kulttuuriin ja ilmapiiriin.

Reaktorin yksi perustaja, operatiivinen johtaja Timo Lukumaa kertoo, että ajatuksena oli luoda työpaikka, jossa ihmiset voivat hyvin, oppivat ja kehittyvät nopeammin.

Vaikka työpaikka näyttää olohuoneelta, töissä olo ei ole pelkkää kahvin siemailua ja työkaverin kanssa lätisemistä.

Rento ympäristö parantaa tehokkuutta. "Tulos ei ehkä näy samana vuonna, mutta viiden vuoden sisällä varmasti", Lukumaa sanoo.

Reaktor on saanut kolmena viime vuonna kultaa, hopeaa ja pronssia eurooppalaisessa, työntekijöiden hyvinvointia mittaavassa Great place to work -kilpailussa.

Kymmenen vuotta sitten perustettu yhtiö kasvaa parillakymmenellä työntekijällä joka vuosi. Nyt työntekijöitä on 130, mutta yli puolet heistä työskentelee asiakkaiden tiloissa. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 16,8 miljoonaa euroa ja tulos 3,4 miljoonaa euroa.

Mutta me emme ole Reaktorissa ainoastaan ihailemassa disainmööpeleitä.

Olemme selvittämässä, miten Reaktorin työntekijät ratkaisevat sen ongelman, joka vaivaa yhä useampia avokonttoreissa: Miten työpaikalla voi olla yhtä aikaa vuorovaikutuksessa muiden kanssa, mutta keskittyä samalla omaan, rauhaa vaativaan luovaan työhön.

Art directorit Johannes Koski ja Timo Londen tekevät työtään niin sanotussa Käyttöliittymähuoneessä eli kälikopissa.

Kosken ratkaisu keskittymiseen on pomodoro. Hän ajastaa edessään olevaan kelloon noin puolen tunnin ajan, jolloin hän ei vastaa puhelimeen, ei puhu muiden kanssa, ei käy Facebookissa eikä tsekkaa meiliä.

Sen ajan hän keskittyy yksinomaan valitsemaansa tehtävään. Työtoverit näkevät kellossa jäljellä olevan ajan ja jättävät hänet rauhaan.

"Pomodoron jälkeen pidän varttitunnin off-timea, jolloin olen täysin irti tehtävästä, katson puhelut, käyn ehkä kävelemässä kaupungilla, luen lehteä tai vaikka meditoin", Koski sanoo.

Toinen keino hakea työrauhaa ovat hyvät kuulokkeet.

Juuri nyt Kosken kuulokkeissa soi Top Gun -elokuvan soundtrack.

Koski työskentelee tätä nykyä enimmäkseen seisten suuren näytön edessä, jonka eteen mahtuu kaksikin ihmistä tekemään yhdessä työtä.

"Seisominen pitää selän kunnossa ja seisten on helpompi keskittyä", hän sanoo.

Pöydän korkeuden voi säätää. Jalassaan Koskella on kuperapohjaiset "masaikengät".

Istuessaan Koski käyttää liikkuvaa tuolia, joka edellyttää keskivartalon lihasten käyttämistä.

Kosken pöydällä näyttää olevan paperille kirjoitettu to do -lista, jossa ovat päivän työt tärkeysjärjestyksessä.

Erilaisia to do -listoja näyttää olevan toimistossa joka puolella. Yksi seinä on kokonaisuudessaan magneettitaulu, jossa lapuille merkityt tehtävät siirtyvät sarakkeesta toiseen sen mukaan, kuin työ edistyy.

Periaatteena Reaktorissa on Lukumaan mukaan panna mahdollisimman paljon tietoa näkyville, eikä piilottaa sitä tietokoneen Excel-taulukkoihin.

Reaktorilla on myös sääntö, jonka mukaan töitä tehdään 7,5 tuntia päivässä.

"Tällä säännöllä työ pyritään jakamaan tasaisesti", Lukumaa selittää. Projekteilla on taipumus kasaantua loppua kohti. Haluamme välttää tilannetta, jossa ennen deadlinea tehdään ylitöitä kellon ympäri", Lukumaa kertoo.

Ohjelmistoarkkitehti

Timo Mali hipsuttelee keittiöön ja ottaa banaanin. Entä mikä on hänen keinonsa keskittyä?

Mali kertoo tottuneensa avokonttoriin. Hän kykenee työskentelemään keskittyneesti myös hälinässä. "Paitsi jos olen väsynyt", hän lisää.

Johtava konsultti Ville Himberg istuu myyntitiimin kanssa yhteisessä huoneessa. Viimeiset neljä vuotta hän on työskennellyt asiakkaan tiloissa eli pankissa.

"Joskus tuntui, että yrityksissä vallitsee sellainen ajattelu, että työtilat eivät saa olla mukavat, koska se sotisi tehokkuutta vastaan", Himberg sanoo.

Huonekasvit ja henkilökohtaiset esineet yhdistetään Himbergin mukaan helposti epäammattimaisuuteen ja herättävät epäilyn, että tehdäänkö täällä töitä ollenkaan.

"Lasten valokuvat työpöydällä hyväksytään, mutta siinä menee raja", Himberg kuvaa.

"Tällaisessa ympäristössä energia tuntuu menevän sen esittämiseen, että nyt olen tehokas", Himberg kuvaa.

Kun ohjelmistoyrityksen tiimi tulee asiakkaansa tiloihin, se tuo usein omat viherkasvinsa, omat isot näyttönsä ja joskus jopa oman jääkaappinsa.

"Tiimissä ei tehokkuutta tarvitse esittää. Sen jäsenet tietävät kyllä, missä toinen menee", Himberg sanoo.

Tietoa pannaan mahdollisimman paljon näkyville.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää