Ura

Miljoona annosta lihapullia

Tilaajille

Miljoona annosta kouluruokaa vuodessa.

Sen verran Suomen suurin kunnallisveron maksaja Jorma Ollila, on kustantanut kotikunnalleen Espoolle jo kymmenen vuoden ajan.

Ollilan vuoden kunnallisverolla Espoo voi esimerkiksi kustantaa kaikille peruskoululaisilleen koululounaat huomisesta maanantaista vuoden loppuun saakka.

Ollilan lisäksi Espoossa asuu myös muita varakkaita Nokia-johtajia. Vuosina 1999-2008 Suomen kaikki kymmenen parasta kunnallisveron maksajaa työskentelivät Nokiassa. Espoossa heistä asuivat Ollilan lisäksi Yrjö Neuvo, Anssi Vanjoki ja Mikko Heikkonen.

Espoo onkin Suomen kunnista verotulojen saajana kolmen kärjessä heti Kauniaisten ja ydinvoimala-Eurajoen jälkeen.

Vaikka Ollila päättäisi muuttaa pois Espoosta, se ei aiheuttaisi itkua Espoon varallisuuden vartijoiden joukossa.

"Yksilöiden ratkaisuja tulee kunnioittaa", sanoo Espoon rahoitusjohtaja Reijo Tuori. Kunnanisät huolestuvat vasta sitten, jos poismuuttoa on paljon tai se lisääntyy, mutta silloinkaan huolen aiheena ei olisi vain raha. "Kuntalaiset ovat kunnalle muutakin kuin veronmaksajia. Me yritämme tehdä asiat niin hyvin kuin osaamme, jotta he viihtyvät Espoossa", hän sanoo.

Nokia-johtajien nousua kunnallisverojen maksajien kärkeen selittää se, että kunnallisveroa maksetaan ansiotulosta eikä esimerkiksi pääomatulosta.

Ansiotuloja ovat muun muassa palkka ja eläke. Niitä verotetaan progressiivisesti eli isoista tuloista maksetaan suhteellisesti enemmän veroa kuin pienistä. Pääomatulo on omaisuuden kerryttämää varallisuutta, esimerkiksi osinkoja tai myyntivoittoja. Siitä maksetaan aina 28 prosentin vero.

Pääomatulojen ja ansiotulojen erilainen verotus selittää sen, miksi Suomen suurimman veronmaksajan, mediayhtiö Sanoman suuromistajan Aatos Erkon veroprosentti on kymmenen vuoden aikana ollut 32, kun taas Ollila on samana aikana maksanut veroja 56 prosenttia tuloistaan.

Ollilan 56 prosenttia koostuu valtion tuloveron ja kunnallisveron lisäksi myös muun muassa lisätuloista maksettavasta marginaaliverosta, kirkollisverosta, työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuista sekä sairausvakuutuksen päivärahamaksusta ja sairaanhoitomaksusta.

Ollilan veroaste kertoo, että hän on maksanut veroina yhteiskunnalle suuremman summan kuin on saanut itse. Erkko sen sijaan on saanut itselleen enemmän rahaa kuin on maksanut yhteiskunnalle.

Onko se oikeudenmukaista, vero-oikeuden dosentti ja Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Pauli K. Mattila?

"Ei ole täysin oikein, että Erkon tuloissa veroaste on matalampi kuin Ollilan tuloissa. Vika ei ole siinä, että Erkko maksaa liian vähän veroa, vaan siinä, että Ollila maksaa niitä liikaa", Mattila sanoo.

Hänen mielestään oikeudenmukainen verotus on sellainen, että ihmisen kannattaa käydä kouluja ja tehdä työtä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää