Ura

Kohta kaikki huomaavat, että oikeasti en osaa mitään – asiantuntija kertoo, miten huijarisyndroomasta voi päästä eroon

Psykoterapeutti Tiina Ekman kirjoitti kirjan siitä, miltä tuntuu, kun ajattelee jatkuvasti olevansa huono ja surkea.

Kun psykoterapeutti ja tietokirjailija Tiina Ekman, 52, oli avannut kustannustoimittajaltaan saamansa kehuvan sähköpostin, hän huusi miesystävälleen: Tule äkkiä katsomaan!

Mies luki viestin ja totesi: Tietenkin, minähän olen tiennyt sen koko ajan! Sitten he halasivat.

Kehuista noussut ilo ja sen jakaminen oli Ekmanille suuri voitto. Aikaisemmin hän olisi ajatellut, että kustannustoimittaja ei vain tajua, miten huonon kirjan hän on kirjoittanut.

Ekmania vaivasi ilmiö, jota kutsutaan huijarisyndroomaksi. Sitä käsittelee myös hänen kirjoittamansa kirja, joka ilmestyy ensi viikolla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hän kiinnostui aikoinaan aiheesta ajautuessaan itse työuupumukseen. Nyt hän toivoo kirjan auttavan muita. ”Lievissä tapauksissa ilmiön kanssa voi itse oppia tulemaan toimeen”, hän toteaa.

Ilmiö olisi hyvä tuntea paremmin työelämässä, sillä huijarisyndrooma voi ajaa ihmisen uupumukseen ja masennukseen. Syndroomasta kärsivälle on erityisen tärkeää saada esimieheltään perusteltua palautetta ja tukea työtehtävien suunnitteluun.

Huijarisyndroomasta kärsivä pätevä ja osaava ihminen ei itse usko itseensä vaan ajattelee huijaavansa muita ihmisiä luulemaan, että hän on hyvä työssään.

”Ilmiö on sukua ahdistuneisuushäiriölle, ja siinä on samanlaisia piirteitä kuin ylikriittisyydessä ja perfektionismissa”, Ekman sanoo.

Ilmiön nimesi ensimmäisenä amerikkalainen psykoterapeutti Pauline Rose Clance 1970–1980-lukujen vaihteessa.

Clance veti tuolloin naisille tarkoitettua terapiaryhmää ja havaitsi, että moni ryhmän jäsen piti itseään huijarina. Clance alkoi tutkia ilmiötä tarkemmin. Sittemmin hän havaitsi, että samasta syndroomasta kärsivät myös miehet ja erityisesti nuoret.

Huijarisyndrooman piirteitä tunnistaa itsessään jopa 70 prosenttia amerikkalaisista jossain elämänsä vaiheessa. Heistä vaikeita oireita on 10–20 prosentilla.

Suomessa huijarisyndrooman yleisyyttä ei ole tutkittu, mutta Ekman uskoo sen olevan samaa tasoa kuin Yhdysvalloissa. Hänen arvionsa mukaan vaikeista, toimintaa haittaavista oireista kärsii muutama prosentti väestöstä.

Työpaikkailmoituksia seuratessa voisi kuvitella, että omien taitojen liioittelu on nykypäivän työelämässä välttämätöntä. Moni kokee, että ei ikipäivänä tulisi valituksi omaan hommaansa, jos paikkaa pitäisi hakea uudelleen.

Havainto on Ekmanin mielestä omiaan aiheuttamaan ahdistusta ja epävarmuutta ainakin niille, joilla on taipumusta huijariajatteluun.

Työpaikkailmoitusten vaatimuksia ei kuitenkaan hänen mukaansa pidä sekoittaa huijarisyndroomaan. ”Niissä haetaan ihannetyöntekijää, jollaista ei oikeasti ole olemassakaan. Todellisuudessa päädytään aina sopivaan kompromissiin”, Ekman sanoo.

Uuden trendin mukaan työpaikoilla myös kannustetaan vähintäänkin oman tiimin ylenpalttiseen kehumiseen. Se voi olla vaikeaa ihmiselle, joka on kasvatettu siinä hengessä, että itseään ei pidä kehua.

”Huijarisyndrooman juuret juontavatkin lapsuuteen. Se ei synny työelämässä”, Ekman muistuttaa.

Huijarisyndroomasta kärsivällä on hänen mukaansa kaksi eri tapaa suhtautua työtehtäviin.

Ensimmäistä voisi kuvailla sanonnalla Siitä yli mistä aita on matalin. Silloin ihminen lykkää ja lykkää tehtävän tekemistä ja ryhtyy siihen vasta kun on aivan pakko. Jälkeenpäin hän kokee, että työ hyväksyttiin onnen kantamoisena. ”Vähän jotakin väsäsin viime tipassa ja sain tuurilla läpi”, Ekman kuvaa menetelmää.

Toinen tapa on ylivalmistautuminen. Siinä ihminen tekee töitä valtavasti, tunteja laskematta. Yleensä hän onnistuu loistavasti, mutta ainoa selitys on hänen mielestään se, että hän teki niin paljon töitä. Johtopäätös on, että hänen pitää tulevaisuudessakin tehdä hirveästi töitä.

Yhteistä molemmille menettelytavoille on se, että omalla osaamisella ja taidoilla ei muka ole mitään merkitystä.

”Suurin pelko kummassakin tapauksessa on se, että jonain päivänä kaikki muutkin huomaavat, miten osaamaton ja tyhmä minä olen. Seuraa kauhea nöyryytys ja häpeä, mahdollisesti potkut”, Ekman toteaa.

Ekman kertoo, miten huijariajattelusta ja sen mukaisesta toimintatavasta voi päästä eroon.

1. Kun saa tehtävän, joka virittää ahdistuksen, on tärkeää muistuttaa itseään siitä, että ahdistukselle ei ole todellista syytä vaan se johtuu omasta virheellisestä ajattelutavasta.

2. Itselle kannattaa tehdä hyvä työsuunnitelma ja aikataulu. Jos projekti tuntuu heti liian isolta, voi miettiä, tarvitseeko siihen kumppanin. Sitten suunnitelmasta on pidettävä kiinni. Jos ajatukset uhkaavat ajautua vanhaan ahdistuskierteeseen tai aikataulut venyvät, se pitää tiedostaa ja pysäyttää.

3. Pitää opetella luottamaan muiden arvioon. Jos esimies hyväksyy työn, se tarkoittaa, että työ on hyvä. Jos itsellä on muita ajatuksia, on syytä muistuttaa itseään, että ajatukset eivät ole totta vaan johtuvat syndroomasta.

Tiina Ekman kulki itse pitkän tien päästäkseen väärästä ajattelutavasta eroon.

Hänelle tärkein apu oli kolmen vuoden psykoterapia. ”Minulla oli muitakin pulmia, huijarisyndrooman kaltainen ajattelutapa oli vain yksi niistä.”

Nykyisin hän osaa arvioida omaa työtään eri tavalla.

”Joudun edelleen kiinnittämään huomiota ajatustapoihini ja siihen, miten suunnittelen työni. Isoissa ja haasteellisissa tehtävissä keskustelen edelleen itseni kanssa”, hän kertoo.

Huijarisyndrooma-kirjan kirjoittaminen oli yksi niistä isoista tehtävistä, ja kirjan tuleva julkistus hirvittää.

”Mielessäni ailahtelee huijarin perusajatus: Kauheata sentään, kirjahan on ihan kamala. Pysäytän ajatuksen systemaattisesti muistuttamalla itselleni, että näinhän minulla on aina tapana ajatella. Muistutan itseäni, että osa tykkää kirjasta, osa ei, ja niin sen pitääkin olla.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Psykologia
 • Työuupumus
 • Masennus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Historiallinen hetki Euroopalle: 12 vuoden valtakausi saattaa päättyä – Merkelillä on jäljellä kolme vaihtoehtoa

  8. 8

   Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

  9. 9

   THL varoittaa myrkyllisestä hopeavedestä, jota markkinoidaan ”luonnon omana antibioottina” – ”Tyypillinen uskomushoitoasia”

  10. 10

   Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää