Ura

Yhä useampi ottaa sairauslomaa, kun töihin ei huvita tulla, väittää työpsykologi – osalla nuorista on ”harhainen mielikuva” työnteosta

THL:n erikoistutkija Jaana Halonen kaipaa tutkittua tietoa eri ikäluokkien suhtautumisesta työhön. ”Tarvittaisiin lisää tutkimusta nimenomaan nuorten kohdalla, jotta voitaisiin selvittää, onko taustalla selviä lukuja ja millaisia ne ovat.”

Korkeasta työmoraalistaan ylpeät suomalaiset ovat alkaneet yhä useammin ottaa sairauslomaa eli ”saikuttaa”, jos töihin ei huvita tulla tai jos he ovat kokeneet töissä pettymyksiä.

Näin väittää organisaatiopsykologi Pekka Järvinen, joka on törmännyt ilmiöön kouluttaessaan ja konsultoidessaan esimiehiä useissa työyhteisöissä.

Hänen mukaansa ilmiö koskee etenkin nuoria työntekijöitä.

”Esimerkiksi terveydenhuoltoalalla esimiehet ovat kertoneet, että jos nuorelle työntekijälle sanoo, ettei tämä saa tiettyä päivää vapaaksi, hän on seuraavana päivänä poissa töistä. Myös muilta aloilta on kuulunut, että jos esimiehet ovat antaneet palautetta huonosti hoidetuista työtehtävistä, nuori on saattanut ottaa itseensä ja jäädä saikulle”, Järvinen kertoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Järvinen ei osaa sanoa, kuinka yleisestä ilmiöstä saikuttamisessa on kyse, mutta arvioi sen syntyneen noin kymmenen vuotta sitten kun puhe paskaduuneista ja saikuttamisesta lisääntyi.

Työterveyslaitoksen erikoistutkija Jaana Halonen sen sijaan kokee, että suurin osa suomalaisista on hyvinkin tunnollisia työnteon suhteen.

”Tästä ei ole tutkittua tietoa, mutta oma tuntumani on, että tietoinen sairausloman väärinkäyttö ei ole kovin yleistä. Yleisempää on varmaan se, että tullaan sairaana töihin eikä oteta sairauslomaa, vaikka siihen olisi tarvetta.”

Ilmiön yleisyyden ihmettelyn sijaan Pekka Järvisenkin mielestä on tärkeämpää pohtia, mistä ilmiö kertoo. Hänen mukaansa on todella huolestuttavaa, jos ihminen suhtautuu työhönsä niin, että töistä voi olla pois, jos ei huvita, ei saa tahtoaan läpi, työtehtävät ovat epämieluisia tai pomo antaa huonoa palautetta

”Työn arvostus nuorten keskuudessa on laskenut. Nuoret puhuvat paljon siitä, ettei työ ole niin merkityksellistä, vaan omat jutut ja harrastukset ovat nousseet työtä tärkeämmiksi. Samalla pitkäjänteisyys ja pettymyksensietokyky ovat heikentyneet.”

Järvisen mukaan nuorilla on usein idealistinen kuva siitä, millaista työelämä on. Työpaikkailmoitukset ja oppilaitokset luovat hänen mielestään kuvaa työpaikoista, joissa työ on koko ajan innostavaa ja luovaa ja työtehtävissä pääsee etenemään nopeasti jopa esimiestehtäviin.

”Tämähän on ihan harhainen mielikuva. Eihän mikään työ ole pelkästään kivaa, hauskaa ja luovaa. Kaikissa töissä on aina on rutiinia ja raportointia, hankalia asiakkaita, vaikeita tehtäviä ja mitä milloinkin.”

Epärealistiset odotukset johtavat Järvisen mukaan turhautumiseen ja työmotivaation laskemiseen. Kun työtehtävät eivät tunnu mieluisilta, myös sairauslomaa otetaan herkemmin.

”Kun nuori menee työelämään idealistisilla mielikuvilla, hän huomaa pian, että eihän tämä olekaan vain kivaa ja hauskaa, vaan usein vähän tylsää. Silloin moni turhautuu ja katsoo, ettei hänen tarvitse hirveästi panostaa”, Järvinen sanoo.

Työterveyslaitoksen Jaana Halonen pitää mahdollisena, että ikäluokkien suhtautumisessa työhön on eroja.

”Sitä olisi mielenkiintoista tutkia. Ainakin vanhemmissa ikäluokissa työmoraali on varsin korkealla tasolla. Tarvittaisiin lisää tutkimusta nimenomaan nuorten kohdalla, jotta voitaisiin selvittää, onko Järvisen tuntuman taustalla selviä lukuja ja millaisia ne ovat.”

Halonen on tutkinut sairauslomien omailmoituskäytäntöjä eli mahdollisuutta lyhyeen sairauspoissaoloon ilman lääkärintodistusta. Käytännöt vaihtelevat työpaikoilla paljonkin.

Joillakin työpaikoilla vaaditaan soitto, toisilla sähköposti tai tekstiviesti riittää. Toisaalla omalla ilmoituksella voi saada yhdestä kolmeen päivää vapaata, jossakin jopa seitsemän päivää.

Tutkimuksessa mukana olleista kuudesta suuresta organisaatiosta ei raportoitu sairauslomien väärinkäyttöä, vaikka niiden myöntämiseen ei vaadittu lääkärintodistusta.

Toistuvat lyhyet sairauslomat eivät Halosen mielestä välttämättä kerro työntekijän viitsimättömyydestä, vaan ne voivat olla merkki sekä todellisista terveysongelmista että työn liiallisesta kuormittavuudesta.

”Eräässä tanskalaisessa tutkimuksessa on huomattu, että liiallisen työkuorman takia otetaan silloin tällöin sairauslomaa. Tämä kertoo siitä, että liian kuormittavan työn purkamiseen ei ole apuja tai keinoja työpaikalla.”

Pekka Järvisen konsultoimissa yrityksissä saikutusongelmaan on auttanut se, että ilmoitukseen vaaditaan vähintään soitto esimiehelle.

”Onkin aika eri juttu ilmoittaa puhelimessa, että on sairaana, kuin tehdä se ilman minkäänlaista kontaktia tekstiviestillä.”

Hyviä tuloksia on Järvisen mukaan saatu myös niin kutsutulla varhaisen välittämisen mallilla, jossa esimiehet seuraavat sairauslomapäiviä. Jos niitä kertyy työntekijälle liikaa, esimies käy tämän kanssa aiheesta keskustelun.

Koska esimiehet vastaavat lain edessä siitä, ettei työ saa vaarantaa kenenkään terveyttä, mallilla saadaan tietoon myös mahdolliset sairauspoissaoloja aiheuttavat tekijät työyhteisöissä.

”Lyhyet epämääräiset poissaolot ovat varhaisen välittämisen mallin avulla vähentyneet monilla työpaikoilla. Työntekijä on tajunnut, että jos hän jatkaa, hän joutuu aina esimiehen kanssa vastatusten, ja että asiaan reagoidaan ja puututaan. Toki kaikilla työpaikoilla tällaista ongelmaa ei ole”, Järvinen sanoo.

Työssä koettu uupumus huolettaa myös Järvistä. Hän kirjoitti aiheesta huhtikuun lopulla Aamulehteen mielipidekirjoituksen, jossa hän sivusi myös saikutusilmiötä. Uupumuksen taustalla ei hänen mukaansa läheskään aina ole työstä johtuvat syyt, vaan henkilökohtaiset asenteet ja arkielämästä kumpuavat paineet ja murheet.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työ
 • Työhyvinvointi
 • Sairausloma
 • Motivaatio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  3. 3

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen

  4. 4

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  5. 5

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Eduskunta kävi vakavan keskustelun seksuaalisesta häirinnästä, vaati asennemuutosta ja kiitti hiljaisuuden rikkoneita naisia
  3. Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen
  4. Pep Guardiola näpäytti Cityn juhlimisesta hermostunutta José Mourinhoa – ”Minä olen se kaveri, joka kannusti juhlimaan”
  5. Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?
  6. Televisiosarjat Myrskyn jälkeen ja Aallonmurtaja kahmivat ehdokkuuksia Kultaisesta Venlasta
  7. Dagens Nyheter: Ruotsia kuohuttaneesta kulttuuripiirien ahdistelijasta eli ”Kulttuuriprofiilista” aloitettiin esitutkinta
  8. Mustan Barbaarin äiti ja sisko saivat sakkotuomiot poliisin vastustamisesta Helsingissä – rap-artisti arvosteli alun perin viranomaisten toimintaa
  9. Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”
  10. Teatterisyksy ei kangistunut juhlahumussa pelkäksi pönötykseksi – seitsemän näytelmää sai täydet viisi tähteä, osaan ehtii vielä
  11. Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”
  12. Näytä lisää