Ura

Oletko päivittänyt ansioluettelosi viimeksi vuosia sitten? Asiantuntijat kertovat, millaisesta CV:stä työnantajat nykyään kiinnostuvat

Ennen ansioluettelot olivat luurankomaisia. Nykyään ne kannattaa räätälöidä haettavan työpaikan mukaan. Työnhaun ammattilaiset kertovat, miten se tapahtuu.

Satu Myller on työskennellyt yli kymmenen vuotta uravalmentajana Tekniikan Akateemisten Liitossa. Hän törmää työssään edelleen usein ihmisiin, jotka ovat päivittäneet ansioluetteloaan edellisen kerran vuosia sitten.

Heidän CV:nsä ovatkin usein jotain aivan muuta kuin mitä rekrytoijat tänä päivänä vaativat.

”Ennen CV:t olivat luurankomaisia. Niissä ei ollut paljon muuta tietoa kuin työnantajien nimet, tehtävänimikkeet ja aika, joka työtehtävässä on oltu”, Myller kuvailee.

Myller ja Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelujen erityisasiantuntija Annemari Rautio antavat nyt ohjeet siihen, millainen ansioluettelo pitää tänä päivänä olla, jotta työnantaja kiinnostuu siitä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

CV on nykyään yksilöllinen

Tänä päivänä ansioluettelon voi rakentaa monin eri tavoin.

”Ei ole enää yhtä ja samaa ulkoasua, jota kaikkien pitää CV:ssä noudattaa. CV voi olla persoonallinen ja tuoda ihmisen osaamista esille”, Rautio kertoo.

Paljon riippuu siitä, millainen oma työhistoria on. Jos on ollut esimerkiksi pitkään samalla työnantajalla töissä, työsuhteen voi luontevasti pilkkoa ansioluettelossa osiin.

”En tunne kovin montaa ihmistä, joka olisi tehnyt tismalleen samaa työtä, jos on ollut kymmenen vuotta samalla työnantajalla. Tehtävä on varmasti muuttunut jollakin tavalla vuosien varrella, on ollut esimerkiksi erilaisia projekteja”, Rautio sanoo.

Hänen mukaansa ei haittaa lainkaan, jos ura on mennyt työsuhteen aikana ”ylös- ja alaspäin sekä sivuttain”.

”Kunhan rekrytoija näkee, että työtehtävien muutoksessa on ollut joku suunnitelma ja aikaisemmat tehtävät tukevat seuraavia. Silloin kyse on tietoisesta ratkaisusta, jossa on tarina takana.”

Asiantuntijoiden mukaan työnhaku onkin nykyään pitkälti oman osaamisen myyntiä – ja ansioluettelo markkinointimateriaalia.

”Ansioluettelon lukija pitää vakuuttaa siitä, että sinusta on aitoa hyötyä”, Myller sanoo.

Kerro vastuualueista, tehtävänkuvista ja tuloksista

”Ihmiset eivät osaa kuvailla tekemisiään töitä hakiessa. Työtehtävistä kertominen jätetään liian yleiselle tasolle”, Rautio linjaa.

Jos olet työskennellyt esimerkiksi myyntitehtävissä, se ei vielä kerro rekrytoijalle tarpeeksi. Mutta kun kerrot lisäksi siitä, millainen oli myyntibudjettisi, minkä tuotteiden myynnistä olit vastuussa ja kuinka paljon sinulla oli asiakkaita, tilanne on jo aivan toinen.

Kerro myös, millaisia tuloksia olet saanut aikaan vastuualueellasi: oletko kehittänyt jonkin tuotteen tai jotain uutta toimintaa, tai onnistunut säästämään työnantajan rahaa?

”Aidoista oman vastuualueen saavutuksista rekrytoija pystyy vakuuttumaan, että tämä hakija on mielenkiintoinen”, Myller sanoo.

Hänen mukaansa työtehtävien kuvailut puuttuvat vanhanmallisista ansioluetteloista usein kokonaan, vaikka ne ovat yksi ratkaisevimmista tekijöistä siinä, kutsuvatko rekrytoijat haastatteluun vai eivät. ”Eivät he sen perusteella kutsu, mitkä ovat olleet edelliset työpaikkasi ja tehtävänimikkeesi.”

Yhtä työtehtävää voi kuvailla ansioluetteloon jopa viiden sisennettyn rivin verran, jos kyseisen tehtävän kokee haun kannalta erittäin tärkeiksi, Rautio opastaa.

Räätälöi ansioluettelo joka kerta

Ennen saattoi riittää, että lähetti työhakemuksen yhteydessä aina samanlaisen ansioluettelon. Ei riitä enää. Jokainen ansioluettelo kannattaa räätälöidä sen mukaan, millaiselle työnantajalle ja millaiseen työtehtävään olet hakemassa.

Pohdi huolellisesti, mikä aiemmassa työhistoriassasi voisi kiinnostaa nimenomaan kyseistä työnantajaa. Korosta CV:ssäsi niitä taitoja, joita koet, että haettavassa työtehtävässä tarvitaan.

”Mieti ansioluetteloa kirjoittaessa kolme tärkeintä asiaa, jotka haluat CV:ssäsi viestiä. Se vaatii enemmän suunnittelua kuin ennen”, Myller sanoo.

Kannattaa pohtia esimerkiksi, onko sinulla ollut samoja asiakkaita kuin työnantajalla, jolle haet töihin.

Nykyään yleinen suositus on, että ansioluettelon alussa on muutaman rivin pohjustus. Se voi olla joko niin kutsuttu profiili tai yhteenveto.

Profiili on tiivis kuvaus omasta osaamisesta ja uratavoitteista juuri haettavaa tehtävää varten. Yhteenvedossa esille voi nostaa enemmänkin oman työhistorian tärkeimmät asiat.

”Minä suosin profiilia, mutta se on vaikeampi kirjoittaa”, Rautio sanoo.

Sisältö ennen ulkoasua

Myllerin mukaan visuaalisuus on korostunut ansioluetteloissa varsinkin muutaman viime vuoden aikana. Mutta siitä asiantuntijat ovat varmoja, että sisältö on edelleen pääasia.

”Graafisesti hirveän hienolla CV:llä, josta ei löydä nopealla selailulla tärkeimpiä faktoja, ei tee mitään”, Rautio sanoo.

Ansioluettelossa on hyvä olla tuore ja asiallinen valokuva, jossa olet oma itsesi. Älä liitä ansioluetteloon tilannekuvaa tai selfietä.

Visuaalisesti onnistuneen ansioluettelon malli on yksinkertainen: selkeä, luettava ja faktat helposti löydettävissä. Sillä ei ole niin väliä, onko ansioluettelo tehty valmiiseen pohjaan, tekstinkäsittely- vai taitto-ohjelmalla.

”Ansioluettelo voi olla graafisesti kiva, mutta siinä on pikkuvaaransa”, Rautio huomauttaa.

”Ihmiset unohtavat esimerkiksi sellaisen asian, että jossain rekrytoinnin vaiheessa työnantaja tulostaa ansioluettelon, eikä ainoastaan katso sitä ruudulta. Pitäisi varmistaa, että kaikki teksti näkyy myös mustavalkoisena tulosteena. Tällainen tilanne on tullut yllättävän usein esille.”

Lue tästä HS.fissä julkaistu juttu siitä, mitkä ovat työnhakijan kymmenen yleisintä virhettä ansioluetteloa tehdessä.

Pidä mitta lyhyenä

Ansioluettelon enimmäismitta on kaksi sivua.

”Rekrytoijoille parin sivun CV on vielä hallittavissa”, Myller sanoo.

Jos on pitkä työhistoria ja joutuu tiivistämään, kannattaa muistaa, että uran alkuvaiheen työtehtävät tuskin ovat haetun työpaikan kannalta kovin merkittäviä. Ne voi sivuuttaa lyhyemmillä kuvauksilla ja keskittyä sen sijaan tuoreisiin ja oleellisempiin työtehtäviin.

Raution mukaan ansioluettelosta unohtuu usein myös päivittää erilaiset kurssit ja koulutukset, vaikka niistä on voinut kertyä tärkeää ja rekrytoijaa kiinnostavaa osaamista.

”On myös työnantajia, jotka vaativat yksisivuisen CV:n. Silloin pitää todellakin osata tiivistää sanomisensa. Usein riittää kolme tärkeintä tehtävää, jotka ovat oleellisia haettavaan tehtävään” Rautio vinkkaa.

CV on myös sähköinen

Ansioluetteloa kirjoittaessa kannattaa huomioida, että se päätyy usein työnantajan rekrytointiportaalin tietokantaan. Sieltä työnantaja saattaa etsiä hakijoita, joilla on tiettyä osaamista. Etsintä tapahtuu silloin ammatillisten avainsanojen avulla.

Eli jos esimerkiksi jonkin ohjelmiston hallinta tai tietyn kielen osaaminen ovat asioita, joiden kautta työnhakija haluaa tulla löydetyksi, ne kannattaa kirjata huolellisesti sekä ansioluetteloon että hakulomakkeeseen.

Ansioluettelomainen profiili olisi hyvä löytyä lisäksi verkkopalvelu Linkedinistä, jonne myös kannattaa kirjata ammatilliset avainsanat.

”Linkedin-profiili voi olla kuinka pitkä tahansa. Voit laittaa sinne kaiken tiedon, jonka olet joutunut jättämään CV:stä pois,” Rautio ohjeistaa.

Rautio on myös huomannut, että työnhakijat unohtavat usein kirjoittaa Linkedin-profiilinsa osoitteen ansioluetteloon, vaikka ovat sellaisen luoneet. Silloin koko profiilista ei ole kyseisessä haussa apua.

Mutta ilman Linkedin-profiiliakin pärjää nykyisessä työnhaussa.

”Asiantuntijatasolla Linkedin-profiilin olemassaolo alkaa olla vakio, mutta ei se maailmaa kaada, jos sitä ei ole. On ihmisiä, joille se ei ole millään tavalla luonteva osa mainostaa osaamistaan. Silloin sitä ei kannata tehdä”, Rautio sanoo.

Erityisesti suurimmille työnantajille hakiessa joutuu usein täyttämään verkkolomakkeita, joissa on lukuisia eri kohtia. Niiden täyttämisestä ei kannata laistaa. Jos hakijoita on paljon, rekrytoijat yleensä lajittelevat joukosta pois heti aluksi ne, jotka eivät täytä kaikkia hakukriteerejä.

Haastatteluun pääseminen voi siis jäädä siitä kiinni, että verkkolomakkeita ei ole täytetty huolellisesti, vaikka ansioluettelo olisikin kunnossa.

Toisinaan myös CV:n tiedot joutuu syöttämään pelkästään verkkolomakkeelle. Myös silloin rekrytoija etsii hakijoita ammatillisten hakusanojen yhdistelmillä.

”Korkeimmalle nousevat he hakijat, joiden tiedoista löytyy useimpia hakusanoja. Lisää siis omat avainsanasi vaikka listaksi lomakkeeseen”, Myller sanoo.

Ansioluettelo ei ole kuollut

Asiantuntijat kuulevat tasaisin väliajoin puhetta CV:n kuolemasta, mutta se ei heidän mukaansa pidä alkuunkaan paikkaansa.

”En muista ikinä nähneeni työpaikkailmoitusta, jossa ei pyydetä CV:tä”, Myller tiivistää.

”Nuorempien työnhakijoiden kohdalla nousevat esille erilaiset video-CV:t, mutta ne eivät korvaa perinteistä CV:tä. Niillä vain pystytään korostamaan ja tuomaan CV:tä esille eri tavoilla, kuten Linkedin-profiileissakin,” Rautio sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työnhaku
 • työnhakija
 • cv
 • Rekrytointi
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetron koeajo keskeytyi, vaihde meni rikki Otaniemessä – Metropomo: ”En osaa nyt sanoa matkustajaliikenteen aloituksesta mitään”

  2. 2

   Sörnäisten ”kauhea röttelöyksiö” on menossa kaupaksi yli hintapyynnön – Välittäjä: ”Minulta on kysytty, jäikö hinnoittelijalta aamulääkkeet ottamatta”

  3. 3

   Tolkutonta viinankäyttöä riitti, kun Suomi soti: känninen kenraali ei päässyt autosta ulos, pataljoonan komentaja sammui alaisineen – ”Ihme että tällainen porukka onnistui”

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  6. 6

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  8. 8

   Helsingin Hämeentien liiketilasta löytyi ammattimainen kannabiskasvattamo – ”Poisvientiä odottavaa roskaa”, totesi viljelijä takavarikoiduista huumesäkeistä

  9. 9

   Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  4. 4

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  5. 5

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  6. 6

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää