Ura

Mikael Konttinen on laulaja ja lentäjä, koska hän rakastaa molempia töitä – Kahden työn yhdistäminen yleistyy

Laulaja Mikael Konttinen sai pitkän odotuksen jälkeen töitä myös lentäjänä. Miten onnistuu tasapainoilu kahden vaativan ja epäsäännöllisen työn välillä?

Marraskuussa 2015 Mikael Konttista jännitti. Hän oli päättänyt toteuttaa yhden pitkäaikaisista haaveistaan.

Helsinki-Vantaan lentokentällä hän polvistui avopuolisonsa eteen juuri ennen turvatarkastusta.

”Päivi, rakastan sinua, tuletko kanssani naimisiin?”

Kysymys ilmestyi myös lähtevien lentokoneiden aikataulun alapuolella olevalle näytölle. Konttinen oli soittanut Finavialle ja saanut lentokenttäyhtiön mukaan juoneen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konttinen on tottunut esiintyjä, laulaja ja soittaja, jonka monet suomalaiset musiikinkuuntelijat tuntevat radiosta ja konserttilavoilta. Hän on julkaissut kolme albumia. Kosiminen satojen ihmisten katsellessa ja kameroiden käydessä ei ollut ongelma.

Tuore kihlapari astui koneeseen. Koneen rullatessa kiitoradalla Konttinen pohti, tulisiko hän itse koskaan lentämään tällaista konetta.

Lentäjäksi haluavan on hallittava matemaattisia ja kielellisiä taitoja, mutta myös oltava hyvässä fyysisessä kunnossa.

Puolustusvoimien hävittäjälentäjien koulutukseen on todella tiukka seula. Useimmat ammattilentäjiksi haluavat hakeutuvat yksityisiin lentokouluihin, joita Suomessa on kourallinen. Suhteessa edullisimmin liikennelentäjän koulutusta tarjoaa Suomen ilmailuopisto, jossa Finnair on suurin omistaja.

Kahdesta kolmeen vuotta kestävä koulutus maksaa nykyisin 15 000 euroa. Se on iso raha, sillä työllistymisestä ei ole takeita. Monelle lentäminen on kuitenkin niin suuri intohimo, että töiden löytymistä jaksetaan odottaa vuosia.

Mikael Konttinen valmistui liikennelentäjäksi vuonna 2011. Kokeneet lentäjät kertoivat tarinoita 1990-luvun laman ajoilta, jolloin vastavalmistunut lentäjä sai hakea viisi vuotta töitä ennen kuin tärppäsi.

Konttisen valmistuessa hakuaika oli pahimmillaan venähtänyt jopa kymmeneen vuoteen. Suomen talous yski pahasti finanssikriisin jäljiltä ja lentoyhtiöiden rekrytoinnit olivat jäissä.

Vuosi toisensa jälkeen Konttinen palasi lentokouluun Poriin. Parin päivän kertauskursseilla taidot pysyivät muistissa ja lentäjän muodollinen pätevyys voimassa.

Lapsena Konttinen rakasti kaikkea lentämiseen liittyvää. Perheen kodista oli lyhyt matka Tikkakoskelle, josta Konttinen matkusti lentokoneella siskon luokse Helsinkiin ja sukulaisiin Rovaniemelle. Yläasteella hän ilmoitti toiveekseen lentäjän ammatin. Musiikkiharrastus veti kuitenkin mukanaan, ja nuorukainen hakeutui Sibelius-lukioon Helsinkiin.

Pääinstrumentti oli piano, mutta Konttinen alkoi myös laulaa enemmän. Lukion jälkeen hän heitti jo keikkaa coveryhtyeen solistina. Pianonsoittotaidon ansiosta hän pystyi tarvittaessa säestämään itseään.

”Oli hääkeikkoja, ristiäisiä ja hautajaisia. Menin esiintymään sinne, minne pyydettiin.”

Konttisesta tuntui aivan normaalilta, että musiikkia tehdään siellä, missä yleisökin on, sillä hänen isänsä oli ammattimuusikko ja äiti ravintola-alan yrittäjä.

Joulukuussa 2006 itsenäisyyspäivän vastaanoton tv-lähetyksessä bändin solistina lauloi nuori varusmies, joka kiinnitti monien huomion.

Yli miljoonan tv-katsojan ohella myös levy-yhtiöiden huomio heräsi. Pian Konttisella oli taskussaan levytyssopimus ja kalenteri täynnä esiintymisiä ympäri Suomea.

Huomion mukana tulivat kiireet ja paineet. Ne eivät haitanneet Konttista, mutta arkielämän järjestämisestä tuli vaikeaa.

”Kun muut juhlivat, esiintyjä on töissä. On vaikea sopia menoja kavereiden kanssa tai yhteisiä lomia”, Konttinen sanoo.

Hänen perheessään on nyt kolme alle kouluikäistä lasta. He ovat pienestä pitäen tottuneet siihen, että isä saattaa lähteä illalla töihin ja tulla kotiin vasta seuraavana päivänä.

”Joustava ja ymmärtäväinen puolisoni on tehnyt urani mahdolliseksi”, Konttinen kertoo.

 

”Nämä ovat molemmat fiilis­ammatteja. Ympäristöä havainnoidaan ja omaa toimintaa säädetään sen mukaan.”

Kaksi epäsäännöllistä, kovat paineet tuottavaa työtä on isompi haaste.

Aivan kuten musiikkiuralla, tarvitsi Konttinen myös lentäjänä hieman onnellista sattumaa. Pitkän taantuman jälkeen Finnair ilmoitti viime vuoden elokuussa palkkaavansa Airbus-lentokoneisiin sata uutta lentäjä. Konttinen valittiin.

Nyt perämiehen tyypillinen työpäivä alkaa kuuden tai seitsemän aikaan aamulla.

”Tehdään valmistelevia töitä, käydään läpi säätietoja ja suunnitellaan polttoainetarvetta”, Konttinen kertoo.

Päiväohjelma voi koostua esimerkiksi lennosta Milanoon ja takaisin. Kotona hän on parhaassa tapauksessa jo neljän aikoihin.

Lentoja lähtee myös iltaisin ja öisin, joten työajat voivat vaihdella. Konttinen sanoo, että hänen kiertue-elämässä kouliintuneet unenlahjansa ovat niin hyvät, että hän pystyy nukkumaan oikeastaan koska tahansa.

”Tämä on työ, johon väsymys ei sovi ollenkaan.”

Lentämiseen kuuluu paljon muutakin kuin tekniikan ja koneen ohjauksen hallintaa. Luonteella ja henkisillä ominaisuuksilla on merkitystä.

Yksi Konttiselle mieleenpainuvimpia vaiheita ilmailuopiston pääsykokeissa oli psykologinen testi, jossa istuttiin pimeässä huoneessa puoli tuntia tuijottamassa ruutua. Silloin mitataan keskittymistä ja stressinsietokykyä. Päätöksenteon on säilyttävä kirkkaana tiukoissakin tilanteissa.

”Pitää tehdä montaa asiaa, ei välttämättä yhtä aikaa, mutta oikeassa järjestyksessä”, Konttinen kertoo.

Hän ei usko, että testeissä haettaisiin vain yhden tyyppisiä ihmisiä. Ennemmin kyse on tiettyjen ominaisuuksien yhdistelmistä.

On pystyttävä tekemään loogisia päätelmiä ja pysyttävänä rauhallisena. Siksi lentäjähauissa pärjäävät usein insinöörikoulutuksen saaneet.

Myös rytmillä ja ajoituksella on merkitystä. Musiikki onkin lentäjien parissa yleinen harrastus, Konttinen kertoo.


Tänään Konttinen on vetänyt tumman koppalakin ja lentäjän asun päälle kuvausta varten. Lentoja ei ole, mutta töitä on tiedossa. Konttinen esiintyy iltapäivällä pianistina Helsingin keskustassa järjestettävässä yritystilaisuudessa.

Jännitys on tekijä, joka kuuluu sekä esiintyjän että lentäjän elämään. Kun Mikael Konttinen valmistautuu konserttiin, hän on vähän tavallista hiljaisempi ja keskittyneempi. Jännitys laukeaa vasta, kun ensimmäiset sävelet kajahtavat.

Sama tapahtuu lentokoneessa, kun pyörät irtoavat kiitotieltä.

”Nämä ovat molemmat fiilis­ammatteja. Ympäristöä havainnoidaan ja omaa toimintaa säädetään sen mukaan.”

Kun Konttinen esiintyi nuorena musiikinopiskelijana tanssiyhtyeen solistina, palaute oli välitöntä ja toisinaan tylyä, jos ohjelmisto ei miellyttänyt. Konttiselle tämä oli alkuun hämmentävää, mutta myöhemmin tärkeää kokemusta.

Kaikkien toiveita ei voi täyttää, vaan suorituksestaan on vastattava itse.

”Esiintyjän on tehtävä hommansa aina laadukkaasti, vaikka yleisö ei heti lähde mukaan.”

Esiintyvä taiteilija aistii yleisöstä tulevaa energiaa. Lentäjälle tärkeintä on ottaa huomioon olosuhteet. Sää vaikuttaa aina reitin suunnitteluun. Tuulia ja lumituiskua joutuu tästä huolimatta Suomessa kohtaamaan säännöllisesti.

Nopeasti vaihtuvat tilanteet saattaisivat monien mielestä tuntua stressaavilta. Konttisen mielestä ne kuuluvat ammattiin, ja tekevät työstä sopivan haastavaa ja vaihtelevaa.

”Äkilliset muutokset ovat osa tätä työtä. Silloin todetaan, että nyt on vähän haastavampi tilanne ja hengitetään syvään.”

Konttinen aikoo jatkaa muusikon uraa niissä rajoissa, jotka hänen uusi päivätyönsä sallii. Käytännössä se voisi tarkoittaa muutamaa esiintymistä kuukaudessa.

”Haluan jatkossa säveltää enemmän. Haaveeni on, että jonain päivänä joku toinen suomalaisartisti voisi menestyä minun tekemälläni kappaleella.”

Säveltämistä on helpompi tehdä lentäjän työn lomassa kuin esiintymistä.

Työpäivät voivat etenkin myöhemmin uralla olla lentäjille raskaita, kun aikavyöhykkeet vaihtuvat ja lento jatkuu toistakymmentä tuntia.

Intohimo lentämistä kohtaan auttaa jaksamaan. Sen näkee monista kokeneemmista kollegoista.

”Ihailen sitä, miten vuosikymmeniä koneen ohjaimissa olleet innostuvat edelleen päivittäin omasta työstään.”

Kahden työn yhdistäminen yleistyy

Useiden ammattien yhdistäminen on yleistynyt Suomessa 2000-luvulla. Vuonna 2016 vähintään kahta työtä teki 150 000 suomalaista, todetaan Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa.

Heidän lisäkseen Suomessa on kasvava joukko ihmisiä, jotka yhdistelevät pienyrittäjyyttä ja palkkatyötä. Vuonna 2016 itsensätyöllistäjiä oli 163 000. Heistä jopa 40 prosenttia teki töitä usealla eri statuksella vuoden aikana.

”Voidaan puhua eräänlaisesta hybridiammattilaisuudesta”, sanoo vanhempi tutkija Pia Houni Työterveyslaitoksesta.

Lisätöiden hankkiminen on luovalla alalla tavallista. Taiteilijoiden ja muusikoiden parissa toinen ammatti voi mahdollistaa alalla työskentelyn.

”Usein ensin valmistutaan taidealalle ja myöhemmin hankitaan uusi koulutus esimerkiksi opettajana, sairaanhoitajana tai terapeuttina”, Houni sanoo.

Hän arvioi kahta työtä tekevien määrän lisääntymisen kertovan pysyvästä muutoksesta työmarkkinoilla.

”Työssä on tulossa yhä tärkeämmäksi itsensä toteuttaminen. Nykyisin ei haluta vain sattumalta päätyä johonkin työhön”, Houni sanoo.

Työelämän yksilöllistyminen on Hounin mukaan yksi syy siihen, miksi moni tekee kahta eri työtä. Toinen merkittävä tekijä on yhdestä työstä saatavien tulojen jääminen liian pieniksi.

Houni kertoo, että lentäjän ja muusikon työn yhdistävä Mikael Konttinen on vielä harvinaisuus. Yksi vastaavanlainen esimerkki tulee mieleen.

”Iron Maidenin laulusolisti Bruce Dickinson lentää toisena työnään jumbojettiä”, Houni muistelee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Lentoliikenne
 • Musiikki
 • Hyvinvointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  2. 2

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  3. 3

   Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa

  4. 4

   Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi

  5. 5

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   FBI:n entinen varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle – Trump iloitsi erottamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  5. 5

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  10. 10

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trumpin asianajaja vaatii, että Venäjä-tutkinta lopetetaan välittömästi – Erotettu FBI:n varajohtaja kertoo tehneensä muistiin­panoja tapaamisistaan presidentin kanssa
  3. Aleksi Jukola otti komennon Päijänteen ympäriajossa – ”Spooriajaminen on alkanut luonnistua”
  4. Lehdet: Analytiikka­yhtiö valjasti jopa 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot Donald Trumpin vaali­mainonnan avuksi
  5. Tunti sitten
  6. Järjestö: Turkki pommitti sairaalaa ja pakenevia siviilejä – yli 150 000 ihmistä on viime päivinä jättänyt Afrinin kaupungin Pohjois-Syyriassa
  7. Pikaluistelija Mika Poutala noitui huteraa starttiaan 500 metrillä maailmancupin finaalissa
  8. 2 tuntia sitten
  9. Ahti Oksanen johti SaiPan dramaattisten vaiheiden jälkeen jääkiekkoliigan puolivälieriin – Pelicansin kahden maalin johto suli
  10. Valioliigan nousukamppailu tiivistyy – Middlesbrough turvautui lumisateessa erikoiseen temppuun
  11. Venäjän presidentin­vaalit käydään sunnuntaina, ja Putinin propagandan keskiössä ovat ydinaseet – HS:n Moskovan-kirjeen­vaihtaja analysoi vaalien asetelman
  12. Bluesin naisille takaisku jääkiekon SM-välierien avauksessa
  13. Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen, kertovat mediat – Ulkoministeriö HS:lle: ”Meidän puoleemme on käännytty mutta pyydetty kunnioittamaan tapahtuman yksityisyyttä”
  14. Näytä lisää