Ura

Salibandyn ammattilainen Tero Tiitu tutki tiimityötä, ja nyt hän haluaa urheilu­joukkueiden menestystekijät käyttöön työelämässä

Tero Tiitu halusi selvittää, miksi suomalaiset ovat pärjänneet joukkueurheilussa viime vuosina odotuksia paremmin. Huippuvalmentajia haastattelemalla paljastui, että menestyksen takana on yllättäviä tekijöitä.

Tero Tiitu muistaa hyvin ensimmäisen matkansa joukkueessa, jota veti Petteri Nykky. Suomen salibandymaajoukkueen tuore valmentaja vei porukan ensitöikseen Ahvenanmaalle. Ilman mailoja.

Saarella saunottiin, juhlittiin ja tutustuttiin toisiin.

Paluumatkalla jokainen maajoukkueen pelaaja sai eteensä tyhjän paperin. Siihen piti kirjoittaa ajatuksia itsestään ja tavoitteistaan. Tästä hetkestä alkoi pidempi matka, jonka aikana Suomi voitti kaksi ensimmäistä maailmanmestaruuttaan salibandyssa.

Nyt Tiitu, 35, istahtaa kahvilan pöytään Helsingin keskustassa. Hänellä on aikaa, sillä diplomityö Aalto-yliopistoon on äskettäin hyväksytty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syksyn ajaksi Tiitu jättäytyi pois liigatason peleistä ja keskittyi kirjoittamiseen.

Hän halusi lopputyössään selvittää, minkälaisista tiimityön tekijöistä viime vuosien menestys suomalaisessa joukkueurheilussa johtuu. Tutkimusta varten Tiitu haastatteli 12 suomalaista huippuvalmentajaa, joista yksi oli juuri Petteri Nykky.

Tavoitteena oli myös pohtia, voisiko urheilusta tulevia havaintoja tiimityöstä hyödyntää työelämässä.

Tiitun pääasiallinen työpaikka on viimeiset 15 vuotta ollut salibandyjoukkueissa Suomessa ja Ruotsissa. Hän siis tietää paljon siitä, miten menestys joukkue­urheilussa syntyy.

”Joukkueurheilu on hyvä ympäristö tiimityön periaatteiden koettelemiselle. Jos homma ei toimi, se näkyy aika nopeasti kentällä ja tulostaululla”, Tiitu sanoo.

Tiitulla on myös kahdet maisterin paperit Aalto-yliopistosta. Ensin hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi ja nyt vuodenvaihteessa diplomi-insinööriksi.

Jälkimmäisen tutkinnon pääaine oli tietointensiivinen liiketoiminta. Sellaista on yhä isompi osa työstä, jota Suomessakin tehdään: vähemmän tekemistä käsillä, enemmän ajattelua ja luovaa ongelmanratkaisua.

Tiitu kertoo olleensa aina pohdiskeleva tyyppi, joka hakeutuu mielellään uuden tiedon äärelle. Teknillisessä korkeakoulussa häneen teki vaikutuksen filosofi Esa Saarinen, jonka systeemiälyn kurssille hän osallistui opintojen alussa.

Myöhemmin Saarisesta tuli Tiitulle tärkeä mentori ja opettaja. Saarinen oli professori Eila Järvenpään ohella toinen hänen lopputyönsä ohjaajista.

”Olemme Esan kanssa hengenheimolaisia, tai musketööriveljiä, kuten hän sanoisi.”

Saarinen on saanut filosofien parissa ristiriitaisen vastaanoton, mutta yritysmaailmassa – ja nyt myös urheilumaailmassa – häntä kuunnellaan.

Yritysten ydintoimintaan liittymättömät asiat, kuten hyvinvointi ja merkityksellisyys, ovat nousseet tekijöiksi, joista työpaikoillakin puhutaan.

 

”Jos joukkuetoveri kaatuu kentällä, kestääkö puoli sekuntia vai kolme sekuntia, ennen kuin joku vetää hänet ylös?”

Kiinnostus tiimityön tutkimiseen lähti kutkuttavasta havainnosta. Suomi on menestynyt erilaisissa joukkuelajeissa viimeisen kymmenen vuoden aikana jopa yli odotusten, Tiitu sanoo.

Salibandyssa Suomi on lyönyt useita kertoja Ruotsin, jossa pelaajia on kaksinkertainen määrä Suomeen verrattuna. Lentopallossa mennään arvokisoihin, vaikka laji on jopa kotimaisessa vertailussa pieni. Maailmalla lentopallon pelaajamäärät taas lasketaan sadoissa miljoonissa.

Koripallossa on lyöty maailman huippumaita, vaikka harrastajia on vajaat parikymmentä tuhatta. Sitä ei selitä yksin edes Lauri Markkanen.

Kun Tiitu selvitti, minkälaista tiimityötä näissä lajeissa tehdään, paljastui jotain kiinnostavaa.

Tiimityössä erot syntyvät esimerkiksi sitä kautta, kuinka syvällistä yhteistyötä ryhmän toiminta edellyttää. Englanninkielessä puhutaan termeistä independence ja interdependence.

Näistä jälkimmäinen kääntyy suomeksi itsenäisen vastakohdaksi, siis korkeaksi keskinäiseksi riippuvuudeksi.

Suomalaisissa menestyslajeissa vaikuttaisi olevan erityisen paljon sellaisia, joissa tehtävä tiimityö edellyttää jatkuvaa yhteydenpitoa ja toisten liikkeisiin mukautumista kentällä.

Havainto oli selvä. Me pärjäämme lajeissa, joissa tehtävä tiimityö edellyttää korkeaa keskinäistä riippuvuutta.

Joukkoon kuuluvat koripallon, lentopallon ja salibandyn ohella jääkiekko, muodostelmaluistelu ja joukkuevoimistelu.

”Jos joukkuetoveri kaatuu kentällä, kestääkö puoli sekuntia vai kolme sekuntia, ennen kuin joku vetää hänet ylös?”

Tällaisia ajatuksia nousi esiin Tiitun tekemissä huippuvalmentajien haastatteluissa.

Luonnollisesti päästäkseen maajoukkueeseen on edustettava taidoiltaan kansallista huippua. Se on kuitenkin vasta alku. Samaa sanoivat esimerkiksi jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen, koripallovalmentaja Henrik Dettmann ja lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuo.

Ratkaiseva kilpailuetu saadaan panostamalla tiimityön onnistumiseen uusilla tavoilla. Ilmapiiri on tärkeä tekijä.

”Hyvässä ilmapiirissä tiimin jäsen uskaltaa olla oma itsensä ja käyttää osaamisensa yhteisen edun hyväksi”, Tiitu sanoo.

Mitä se joukkueurheilussa tarkoittaa?

”Käytännössä sitä, että sitoutuu joukkueen pelitapaan, uhraa itsensä joukkueen eteen ja ratkaisuhetkilläkin saa itsestään kaiken irti.”

Lähtökohta on se, että urheilija tuntee itsensä hyvin ja vuorovaikutus toimii.

Juuri siksi Petteri Nykyn ensimmäisiä tehtäviä oli laittaa salibandymaajoukkue kirjoittamaan paperille omia tavoitteitaan ja näkemyksiä itsestään.

Vastaavia tehtäviä on teettänyt edesmennyt urheilulääkäri Aki Hintsa asiakkailleen F1-kuljettajista yritysjohtajiin.

Vain itsensä tunteva ihminen voi hyväksyä toiset sellaisina kuin he ovat.

Työhyvinvoinnin tutkija ei ole yllättynyt, että urheilumaailmasta nousee ajatuksia työelämään. Tutkimusjohtaja Kirsi Heikkilä-Tammi Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulusta tunnistaa Tiitun havainnot.

”Pitkään on tiedetty, että hyvään tiimiin tarvitaan erilaisia ihmisiä ja ajatuksia”, hän sanoo.

Toiseksi tärkeäksi tekijäksi hän mainitsee turvallisuuden tunteen, joka rohkaisee yrittämään.

Kolmanneksi tiimityön rakennustekijäksi hän mainitsee osallistuvuuden. Johtamisessa on tapahtumassa muutos vuorovaikutteiseen suuntaan.

”Tärkeää on saada ihmiset työskentelemään yhteisen tavoitteen eteen”, Heikkilä-Tammi sanoo.

Tero Tiitu kävi lopputyötään varten läpi valtavan määrän tutkimuskirjallisuutta. Arvosana oli paras mahdollinen. Tiitu onnistuu suhteuttamaan kokemusperäistä tietoaan vankkaan tutkimuskirjallisuuteen.

Työelämän kannalta hyödyllisiä voisivat olla esimerkiksi havainnot, joita Tiitu tekee epäonnistumisten käsittelystä.

Esimerkiksi muodostelmaluistelussa yhdenkin luistelijan horjahtaminen heikentää joukkueen loppupisteitä. Luistelijat ovat keksineet luovan tavan puhdistaa epäonnistumiset mielestä.

”Kauden lopussa järjestetään niin sanottu kaatuneiden muistojuhla. Sinne pitää leipoa kakku jokaista kertaa kohden, jonka on itse kaatunut”, Tiitu kertoo.

Lentopallossa kokoonnutaan rinkiin keskittymään seuraavaan pisteeseen, vaikka edellinen tilanne olisi päätynyt ohilyöntiin tai verkkoon.

Koripallossa annetaan ylävitoset kaverille, vaikka vapaaheitto kolahtaisi eturaudasta ulos.

Tiitu kutsuu näitä käytäntöjä kohottaviksi päivittäisiksi rutiineiksi ja rituaaleiksi.

Kun luottamus ja kunnioitus säilyy urheilijoiden kesken kaatumisesta tai huonosta heitosta huolimatta, nousee todennäköisyys seuraavan suorituksen onnistumiselle.

Monet suuret saavutukset ovat lopulta tästä kiinni, niin urheilussa kuin työpaikoilla. Täytyy keskittyä tekemään asiat laadukkaasti päivittäin.

Tiitu haastaa myös pohtimaan käsitystämme menestymisestä.

Hänen mukaansa suomalaisen joukkueurheilun menestystarinassa korostuu se, että saavutukset ovat olleet parempia kuin yksittäisten urheilijoiden taso.

 

”Urheilu on maailman tärkein turha asia.”

Laajojen johtopäätösten tekemisessä urheilullisten tulosten perusteella on myös vaaransa, Tiitu muistuttaa. Niin paljon on kyse myös sattumasta.

Pelatessaan ensimmäistä MM-finaaliaan vuonna 2006 hän sai paikan laukoa jatkoajalla. Pallo kilahti tolppaan. Pian vastustaja Ruotsi käytti oman tilaisuutensa ja jätti Suomen jälleen kerran hopealle.

Kaksi vuotta myöhemmin hän laukoi vastaavasta paikasta sisään ja toi Suomelle ensimmäisen salibandyn maailmanmestaruuden.

”Sellaista se urheilu on. Olen usein sanonut, että urheilu on maailman tärkein turha asia.”

Hänen mielestään urheilu on siitä huolimatta hyvä tapa konkretisoida ihmisille tiimityöskentelyn merkitystä. Niin moni suomalainen seuraa urheilua.

”Harvalla on ehkä suosikkiyritystä tai lempitoimitusjohtajaa. Mutta suosikkilaji tai -joukkue löytyy jo monilta”, Tiitu sanoo.

Tero Tiitulla on vielä toistaiseksi enemmän kokemusta urheilemisesta kuin toimistotöistä. Valtaosa ajasta on mennyt pelaamiseen ja opiskeluun.

Salibandyn MM-kisat pelataan joka toinen vuosi. Silloin kun kisoja ei ole ollut, on Tiitu mennyt kesätöihin, joita hän on tehnyt esimerkiksi rahoituksen ja konsultoinnin parissa.

Tänä syksynä Tiitu pelasi ensimmäiset ikämiessarjan pelit salibandyssa. Onko edessä pian siirtyminen toimiston puolelle?

”Sanotaan näin, että en olisi tehnyt kahta tutkintoa, ellei minulla olisi suunnitelmia peliuran jälkeen.”

Uran lopettamisesta Tiitu ei silti halua vielä puhua. Joulukuussa olisi taas MM-kisatkin.

Kuka?

Tero Tiitu


 35-vuotias salibandyn ammattilaispelaaja. Salibandyn kolminkertainen maailmanmestari ja moninkertainen Suomen mestari sekä Ruotsin mestari.

 Diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri Aalto-yliopistosta.

 Kommentoi säännöllisesti urheiluasioita Yle Aamu-TV:n Jälkihiessä.

 Asuu Helsingissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Urheilu
 • Salibandy
 • Hyvinvointi
 • Joonas Turunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  6. 6

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  7. 7

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  8. 8

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  9. 9

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  10. 10

   Trump ajaa kuolemantuomiota huumekauppiaille, mutta ei tietenkään lääketehtailijoille, jotka aiheuttivat epidemian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää