Ura

Ulkomailla opiskelun suosio kasvaa jatkuvasti – Tutkinto ei aina takaa pätevyyttä tai työllistymistä Suomessa

Monessa maassa opiskelemaan voi päästä ilman pääsykoetta. Lotta Immeli, 30, valmistui lääkäriksi Virosta Tarton yliopistosta viisi vuotta sitten

Kymmenen viime vuoden aikana suomalaisten opiskelijoiden määrä ulkomailla on kaksinkertaistunut. Kelan opintotukea saa jo yli 8 000 ulkomailla opiskelevaa suomalaista.

Muutos voi kertoa siitä, että kansainvälisille nykynuorille opiskelu ulkomailla on luonteva vaihtoehto, pohtii Opetushallituksen vastaava asiantuntija Irma Garam.

”Vai onko kyse siitä, että jokin suomalaisessa järjestelmässä ja koulutuksessa ajaa ulkomaille”, hän jatkaa.

Tuoretta tietoa lähtösyistä ei nimittäin ole. Kymmenen vuotta sitten selvitettiin, että motiivit vaihtelevat jonkin verran opiskelualoittain.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lääketieteessä ja taidealoilla ulkomaille ohjaa erityisesti se, että suomalaisiin oppilaitoksiin on niin vaikea päästä sisään. Ainakin kauppatieteissä ja oikeustieteessä taas maineikkaat yli­opistot sekä mahdollisuus kansainväliseen uraan saattavat houkuttaa.

Luonnontieteitä ja tekniikan aloja ei juurikaan lähdetä opiskelemaan ulkomaille.

”Kotimaassa tarjonta on aika tasokasta ja myös suurta, eli opiskelemaan kyllä pääsee”, Garam tulkitsee.

Jos haluaa työllistyä ulkomaisella tutkinnolla Suomessa, kannattaa selvittää tarkkaan ennalta, pätevöittääkö tutkinto ammatinharjoittamiseen kotimaassa.

”Opiskelupaikan valintaa kannattaa pohtia huolella ja tiedonhankintaan varata reilusti aikaa”, neuvoo vastaava tieto­asiantuntija Linda Tuominen Opetushallituksesta.

Varsinkin terveydenhuolto-, opetus- ja liikennealoilla on kymmeniä säänneltyjä ammatteja. Saadakseen ulkomaisella tutkinnolla pätevyyden näihin – esimerkiksi eläinlääkäriksi tai lastentarhanopettajaksi – tarvitsee tutkinnon lisäksi viranomaispäätöksen.

Kelpoisuuden tai ammatinharjoittamisoikeuden myöntää kunkin alan viranomainen, kuten Opetushallitus, Liikenteen turvallisuusvirasto, terveydenhuoltoalalla Valvira ja eläinten terveyteen liittyvissä asioissa Evira.

Tutkinnon tunnustamiseen Suomessa voi vaikuttaa esimerkiksi se, onko tutkinto suoritettu EU- tai ETA-maassa vai muualla maailmassa.

Vaikkapa opettajan kelpoisuuden saamiseksi ulkomailla kouluttautuneelta voidaan vaatia täydentäviä opintoja, ammatissa työskentelyä Suomessa (niin sanottua sopeutumisaikaa) tai kelpoisuuskoetta. Näitä vaaditaan siinä tapauksessa, että hakijan koulutus eroaa olennaisesti Suomessa vaaditusta.

Psykologia on yksi niistä oppialoista, joita on todella vaikea päästä opiskelemaan Suomessa. Jos täällä haluaa työskennellä psykologin ammattinimikkeellä, tutkinnon suorittaminen ulkomailla on kuitenkin aina riski.

”Useat pohjoismaiset tutkinnot takaavat laillistuksen tutkinnon suoritusmaassa ja myös Suomessa. Muiden maiden suhteen tilanne on hyvin kirjava, eikä mitään ennakkopäätöksiä tehdä”, kertoo professori Juha Holma Jyväskylän yliopistosta.

Tutkintoa verrataan Valvirassa tapauskohtaisesti suomalaiseen tutkintoon. Laillistus psykologina toimimiseen annetaan vain, jos tutkinto vastaa suomalaista tutkintoa.

”Esimerkiksi Venäjällä ja USA:ssa on kaikenlaisia tutkintoja, hyviä ja ei niin hyviä”, Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola kertoo.

Ahtola kuitenkin korostaa, että kansainvälistä kokemusta arvostetaan ja alan asiantuntemuksesta on hyötyä monissa tehtävissä.

”Vaikkei laillistusta saisi, voi työskennellä asiantuntijatehtävissä, joissa tarvitaan käyttäytymistieteellistä osaamista”, Ahtola sanoo.

Taidealoille hakeutuvien kannattaa verrata koulutusta vastaavien kotimaisten oppilaitosten koulutusohjelmiin.

”Jos koulutus lupaa osaamista monessa eri teatterialan ammatissa, kannattaa harkita, voiko lupaus oikeasti pitää paikkansa”, neuvoo Näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko.

Kuusikon mukaan kannattaa myös ottaa huomioon, että ulkomailla opiskelleen voi olla ainakin uran alussa vaikeampi verkostoitua Suomessa.

Joskus toiveissa ovat vain muutaman vuoden opinnot ulkomailla ja opiskelun jatkaminen kotimaassa. Silloin kannattaa yleensä suorittaa alempi korkeakoulututkinto kokonaisuudessaan ja hakea sitten maisteriopintoihin.

”Esimerkiksi keskeneräisellä maisterintutkinnolla ei voi hakea keskelle maisteriopintoja”, kertoo Sini Saarenheimo Helsingin yliopiston hakijapalveluista.

Suomessa maisterintutkintoihin voi hakea sellaisilla ulkomaisilla tutkinnoilla, jotka lähtömaassa antavat kelpoisuuden maisteriopintoihin. Tämän muodollisen kelpoisuuden lisäksi edellytyksenä on yleensä hyvä opiskelumenestys.

Lisäksi hakuprosessissa voidaan vaatia ennakkotehtävää tai portfoliota.

Kovaa pänttäystä ja arjen luksusta

Ulkomailla opiskelevista suomalaisista noin tuhat – siis kahdeksasosa – suorittaa lääkärin tutkintoa. Määrä on viime vuosina kasvanut huimasti. Lääkäriliiton jäsenistä jo 13 prosenttia on valmistunut ulkomailta. Lääkäriopiskelijoita vetävät tällä hetkellä etenkin Viro, Latvia ja Romania.

”Voi olla, että tulevaisuudessa erityisesti ulkomailla tutkintonsa suorittaneiden työllistyminen vaikeutuu nykyisestä”, Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä arvioi.

EU- ja ETA-maissa lääkäriksi valmistuneiden ei tarvitse suorittaa Suomeen tullessaan tenttejä eikä harjoittelua. Jos sen sijaan valmistuu lääkäriksi näiden maiden ulkopuolella, joutuu osallistumaan kolmiosaiseen tenttiin ja tekemään käytännön harjoittelut.

Lotta Immeli, 30, valmistui lääkäriksi Virosta Tarton yliopistosta viisi vuotta sitten. Hänelle on valmistumisen jälkeen riittänyt hyvin töitä esimerkiksi terveyskeskuksessa.

”Nyt teen vähän aikaa tutkimusta, joka auttaa minua eteenpäin urallani”, Immeli kertoo.

Hän erikoistuu parhaillaan lastentauteihin ja tekee väitöskirja pienten keskosten ravitsemuksesta ja kasvusta.

Immeli haki ulkomaille lääkärioppiin, koska urheilulukiossa hän ei ollut ehtinyt opiskella riittävästi fysiikkaa pärjätäkseen suomalaisissa pääsykokeissa.

Päätökseen vaikutti myös se, että Viro oli hänelle tuttu maa ja kielen oppiminenkin innosti. Immelin vanhemmilla oli asunto Virossa, mutta ei kuitenkaan Tartossa.

Kun Lotta Immeli haki opiskelemaan, haku Tarttoon tapahtui papereiden perusteella, eli valinnassa painoivat peruskoulun ja lukion päättötodistukset sekä hakijan kirjoittama motivaatiokirje. Nykyisin näiden lisäksi on tehtävä amerikkalainen SAT-testin biologian koe.

Immelin mukaan opiskelukuri Virossa oli tiukka, ja opinnot olivat teoreettisempia kuin Suomessa. Ensimmäiset kaksi vuotta opiskeltiin englanniksi ja sen jälkeen koko tutkinto loppuun viroksi. Tällä hetkellä koko kuusivuotinen tutkinto on mahdollista tehdä englanniksi.

Opiskelu oli maksullista. Lotta Immeli kertoo selviytyneensä lukukausimaksuista opintolainalla ja saaneensa aluksi elämiseen rahaa vanhemmiltaan. Hänen valmistumisensa jälkeen lukukausimaksut Virossa ovat nousseet.

Opiskelumaan alhaisesta hintatasosta hänellä on hyviä muistoja.

”Suomessa opiskelijoilla ei ole varaa ravintolaillallisiin, mutta Tartossa sai illallisen juomineen ja jälkkäreineen parilla kympillä.”

Fysiikan opintojen vähäisyydestä hänelle ei ole ollut haittaa opinnoissa eikä työelämässä.

Fakta

Opintotukea ulkomaille


 Kelan opintotukea ulkomailla opiskeluun saa silloin, kun opinnot sisältyvät Suomessa suoritettaviin opintoihin tai kun ne vastaavat opintotukeen oikeuttavia opintoja Suomessa.

 Esimerkiksi valmennus- tai kielikursseihin ei saa opintotukea, kuten ei myöskään sivutoimisiin opintoihin, joiden laajuus on alle viisi opintopistettä per opiskelukuukausi.

 Opintorahaa saa saman verran Suomeen ja ulkomaille. Opintolaina ulkomaille on 800 euroa kuukaudessa, mikä on 150 euroa enemmän kuin Suomeen.

 Opintotuen asumislisää saa ulkomaille yleensä 210 euroa, mikä taas on 80 euroa vähemmän kuin Suomessa asuvan opiskelijan keskimääräinen asumistuki.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Ura
 • Työelämä
 • Lääketiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  2. 2

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  3. 3

   Reetta Tikanmäki, 37, muutti vailla venäjän taitoa töihin Pietariin, nyt hän on johtotehtävissä ja oppinut kielen lisäksi uuden asenteen – HS kertoo vinkit ulkomaanuraa suunnittelevalle  

  4. 4

   Taisia Lindqvistin elämä oli kuoleman ja päihteiden levoton kimara, joten diagnoosi ei ollut yllätys – Kenelle puhkeaa kaksisuuntainen mielialahäiriö ja miksi?

   Tilaajille
  5. 5

   Kittilän päättäjät saivat kolme viikkoa sitten ohjeet, joiden viesti oli selvä: lähtekää – Mitään ei ole tapahtunut

  6. 6

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  7. 7

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  8. 8

   Feministinen keskustelu on mennyt miesten mollaamiseksi

  9. 9

   Ensikosketukseni seksiin oli raiskaus – pystyin sanoittamaan kokemukseni vasta aikuisena

  10. 10

   Flunssaa muistuttavaa RS-virusta on todettu enemmän kuin koskaan – iskee etenkin pikku­vauvoihin ja ikäihmisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  5. 5

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisnainen katosi Dubaissa – poikkeukselliseen tapaukseen liittyy henkensä edestä pakeneva prinsessa, ranskalainen vakooja ja asemiesten isku huvijahdille

  7. 7

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  8. 8

   Wahlrooseilla käynnissä sukupolvenvaihdos: Björn Wahlroos on siirtänyt lapsilleen Sammon osakkeita jo 154 miljoonalla eurolla – HS:n tietojen mukaan ilman veroja

  9. 9

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Turun isku oli Isisille epäonnistuminen, mutta se tarjosi jihadisteille myös selkeän opetuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää