Ura

Suomessa johdetaan työntekijöitä kontrollin voimalla, vaikka ei kannattaisi, sanoo konsultti – Tuomas Auvinen tietää, miten vahvoja persoonia kannattaa johtaa

”Johtajan tehtävä on rakentaa hiekkalaatikko, jonka sisällä jokainen voi turvallisesti tuoda oman luovuutensa yhteiseen työhön”, Tuomas Auvinen sanoo.

New Yorkin Metropolitan-oopperassa oli ongelma: Carmenin ensi-ilta oli edessä ja tähtisopraano ja ohjaaja olivat ilmiriidassa.

Ohjaaja halusi tehdä mustalaistyttö Carmenista blondin. Hänen mielestään nykykulttuurissamme blondeihin liittyy samanlaisia käsityksiä ja ennakkoluuloja, kuin mustalaistyttöihin liittyi sinä aikana, jota Carmen kuvaa.

Carmenin roolia esittävä mezzosopraano oli jyrkästi eri mieltä. Hän kieltäytyi panemasta blondiperuukkia päähänsä.

Lopulta paikalle piti kutsua oopperan pääjohtaja ratkaisemaan riitaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääjohtaja päätti, että ohjaajan näkemystä noudatetaan. Lopputulos oli, että kenraaliharjoituksissa Carmenin roolissa esiintyi sijainen blondiperuukissa. Sitten tähtisopraano taipui ja lauloi ensi-illassa peruukki päässään.

”Ei näin”, sanoo johtamis­konsultti Tuomas Auvinen. Auvinen on Sibelius-Akatemian entinen rehtori ja dekaani, jonka erikoisalaa on juuri se, miten luovia huippuasiantuntijoita johdetaan.

Hän arvelee, että tähtisopraano meni ensi-illan jälkeen naistenhuoneeseen riisumaan peruukkiaan ja itkemään. ”Miten hän olisi voinut siinä mielentilassa antaa parastaan yleisölle”, Auvinen kysyy.

Luovia asiantuntijoita tarvitaan hänen mielestään jo alalla kuin alalla.

”Internet, robotisoituminen ja tekoäly muuttavat yritysten toimintaympäristöä valtavalla vauhdilla. Tässä tilanteessa kaikki mahdollinen luovuus pitäisi ottaa käyttöön”, hän toteaa.

Auvinen oli lapsena ja nuorena innokas klarinetisti. Ylioppilaaksi päästyään hän ryhtyi opiskelemaan musiikkitiedettä. Johtaminen ja organisointi alkoivat kuitenkin kiinnostaa häntä yhä enemmän.

Valmistumisensa jälkeen Auvinen vietti neljä vuotta Lontoossa ja väitteli tohtoriksi luovien alojen johtamisesta. Mukana Lontoossa oli perhe, kaksi lasta ja vaimo Gita Kadambi, Suomen Kansallisoopperan nykyinen pääjohtaja.

Sen jälkeen Auvinen on toiminut taidealalla erilaisissa johtotehtävissä. Nykyisin hän työskentelee konsulttina.

 

”Johtajan tehtävä on rakentaa hiekkalaatikko, jonka sisällä jokainen voi turvallisesti tuoda oman luovuutensa yhteiseen työhön.”

Auvisen lähtökohta johtamiselle on yksinkertaiselta kuulostava oivallus: Ihminen ei voi toimia luovasti, jos hän pelkää tai kokee, että häntä ei kuulla.

Luovissa organisaatioissa johtajan pitää luoda kulttuuri, jossa kaikkien on turvallista työskennellä. Hänen vastuullaan on sellaisen ilmapiirin luominen, jossa jokainen tietää, miksi olen täällä töissä, mitkä ovat meidän arvomme ja millä tavalla me toimimme.

”Johtajan tehtävä on rakentaa hiekkalaatikko, jonka sisällä jokainen voi turvallisesti tuoda oman luovuutensa yhteiseen työhön”, Auvinen sanoo.

Taidealoilla mikään muu ei voi Auvisen mukaan edes toimia. Sen on osoittanut muun muassa maailmanlaajuinen someilmiö #metoo.

Sama toimii Auvisen mukaan kaikissa yrityksissä.

Mutta jos luova työyhteisö on täynnä solisteja ja vahvoja persoonia, miten pomo pitää huolen siitä, että kaikki todella työskentelevät kohti yhteistä päämäärää?

”Ensinnäkin pitää valita oikeat ihmiset, jotka ovat sekä hyviä että kykenevät tekemään yhteistyötä. Sen jälkeen johtajan tulisi kehittää yhteisöön luottamuksen kulttuuri, jossa ketään ei käskytetä”, Auvinen sanoo.

Se tarkoittaa Auvisen mukaan päätösvallan siirtämistä sinne, missä on osaaminen – sekä asiantuntijan tukemista hänen työssään.

”Tämän kaltainen johtaminen ei ole to do- tai kikkalista vaan humanistisempi tapa ajatella ihmisistä ja työn tekemisestä”, johtamiskonsultti sanoo.

Joka alalla työntekijöiden pitäisi uskaltaa myös kertoa, mitä he eivät osaa.

”Hyvä esimerkki on Nokian hallituksen puheenjohtaja, F-Securen perustaja Risto Siilasmaa. Hän totesi, että ei ymmärrä riittävän hyvin tekoälyä ja ryhtyi opiskelemaan asiaa.”

Suomessa on kuitenkin Auvisen mukaan vielä paljon kontrolliin perustuvaa johtamista.

”Uskoa siihen, että viisaus asuu yh­tiön hallituksessa ja toimitusjohtajassa. Että johtaja tietää ja vastaa ja muut toteuttavat hänen näkemystään”, Auvinen kuvaa.

Se olikin toimiva malli teollisessa yhteiskunnassa. Nyt maailmassa on kuitenkin käynnissä teollista vallankumousta suurempi murros, jossa muutoksen tahti vain kiihtyy.

Palataan vielä Metropolitaniin.

Miten Auvinen olisi ratkaissut ohjaajan ja tähtisopraanon välisen riidan?

Hän sanoo, että jos riita oli edennyt jo tuohon pisteeseen, peli oli menetetty.

Hän itse olisi pyrkinyt olemaan läsnä projektin alusta asti. Hän olisi ”pitänyt kättä pulssilla” niin monessa paikassa, että olisi kyennyt havaitsemaan näkemyserot jo ennen kuin ne kulminoituvat arvovaltataisteluksi.

”Karikoissa pitää osata luovia niin, että ketään ei tarvitse käskyttää”, Auvinen sanoo.

Auvisen viisi vinkkiä johtamiseen

1. Luokaa arvot, päämäärät ja toimintamallit, joihin kaikki voivat sitoutua.

2. Jokainen on tähti omalla alallaan.

3. Luottakaa toisiinne – se mahdollistaa kaikille hyvän työn tekemisen.

4. Ottakaa vastuuta ja johtakaa itseänne.

5. Johtajan tehtävä on asettaa rajat, jotta kukaan ei polta itseään loppuun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Ura
 • Johtaminen
 • Luovuus
 • Katri Kallionpää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  2. 2

   S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  5. 5

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  6. 6

   Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat eivät kulje, raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta

  7. 7

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  8. 8

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  5. 5

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat eivät kulje, raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta
  3. ”Miksi mä en saa kun noi muutkin tekee noin” on aina ollut huono perustelu millekään – ja etenkin siksi Scarlett Johanssonin ympärille nousi kohu
  4. Kritiikistä huolimatta musiikki voittaa Pori Jazzeilla
  5. Minihuuhkajat pelaavat isännän elkein jalkapallon EM-kisoissa – ”Tyhmintä, mitä voi tehdä, on pelätä”
  6. Ranska repesi liitoksistaan riemuun ja verhoutui sinivalkopunaiseen: soihtuja, savua ja suudelmia – katso kuvakooste railakkaista MM-kultajuhlista
  7. Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä
  8. S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”
  9. Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää Tilaajille
  10. Kansallispuistot tarvitsevat rahaa Tilaajille
  11. Galleriat Huuto ja Rankka avaavat Eerikinkadulla syksyllä – Jätkäsaaresta häädön saaneille löytyi tila Kampista, kun Metropolia muutti pois
  12. Näytä lisää