Ura

Näin palaudut lomalla tehokkaasti – Asiantuntijat kertovat, mikä on hyvä pituus lomalle ja miten vapaasta saa parhaat hyödyt irti

Lomalla kannattaa keskittyä suorittamisen sijaan palautumiseen.

Loma siintää monen mielessä kuin valo tunnelin päässä. Odotettuna hetkenä hengähtää, vähentää kehon ja mielen kierroksia.

Mutta mikä on loman tarkoitus?

Työterveyspsykologi Kaisa Yli-Pärri vastaa kysymykseen vasta­kysy­myk­sellä: ”Mikä se on juuri sinulle, joka sitä pohdit? Mitä lomaltasi kaipaat ja tarvitset?”

Ihmiset eivät ole samanlaisia, eivät myöskään lomat. Yksi kaipaa toimetonta lepoa, toinen aktiivilomaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pidä huolta palau­tumisesta

Loman ytimessä on palautuminen. Moni tarvitsee sekä psykologista että fysiologista palautumista työstä. Psykologinen hyvinvointi lisääntyy todennäköisesti jo noin viikossa. Fysiologinen palautuminen voi viedä pidempään, kuormittuneisuudesta riippuen, Yli-Pärri arvioi.

Jos et ehdi palautua töiden ja muiden menojen täyttämässä arjessa, saatatkin kaivata lomalla lähinnä toimetonta löhöilyä.


Itseä ei tarvitse pakottaa mihinkään. ”Lomalla­han saa tehdä mitä vain”, Yli-Pärri sanoo.

Loma voi olla hyvä ja onnistunut, vaikkei poistuisi kotoa kauemmaksi. Tuttu ympäristö saattaa näyttäytyä uudessa valossa, kun arjen vaatimukset eivät ole kuormittamassa mieltä.

Asiantuntijat suosittavat usein kuitenkin maisemanvaihdosta heti loman alkuun. Näin mieli pääsee helpommin irti arkirutiineista ja työkuvioista, Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen sanoo.

Monista perusrutiineista on hyötyä lomankin aikana, vaikka niistä poikkeaminen voikin tuntua virkistävältä vaihtelulta. Riittävä lepo, säännöllinen ruokailu ja liikunta ovat hyväksi keholle ja tukevat myös mielen palautumista, Yli-Pärri muistuttaa.

Rutiineja ei kannata heittää romukoppaan vain siksi että voi, vaan poimia niistä hyödyllisimmät lomallekin.

Valmistaudu järjestelmällisesti

Kun loman jälkeen töissä odottavat tehtävät eivät pyöri mielessä jo ennalta synkkänä möykkynä, lomalle voi lähteä hyvillä mielin. Yli-Pärri suosittelee katsomaan, saisiko kalenteriin raivattua väljyyttä ennen lomaa.

Kaikilla ei tietenkään ole mahdollisuutta löysätä tahtia etukäteen. Silloin ennen lomaa hoidettavista tehtävistä voi laatia listan. Näin hoidettavat työt pyörivät mielessä vähemmän. Tärkeää on riittävä hallinnan tunne.

Yli-Pärri muistuttaa, että multitasking eli monen asian hoitaminen samanaikaisesti epäonnistuu usein ja kuormittaa aivoja. Tehtävälistaa kannattaakin purkaa järjestelmällisesti, yksi asia kerrallaan.

”Työn jäsentäminen voi auttaa: Mitä kokonaisuuksia on hoidettavana? Mitkä ovat tärkeimpiä töihin palatessa?”

Myös töihin paluuta varten voi laatia tehtävälistan. Mielessä pyörivät asiat saa siten ulkoistettua rasittamasta muistia loman aikana.

Stressi vähenee jo ennen loman alkua, jos lomalta palatessa tiedossa on pehmeä laskeutuminen takaisin arkeen.

Pysähdy loman aikana

Moni lataa vapaaseen valtavasti odotuksia – ja saattaa sitten pettyä. Arvokas, odotettu aika voikin lipua ohi kuin huomaamatta.

Ihmismieli laskeutuu työmaailmasta vähitellen, Yli-Pärri sanoo. Töihin liittyvät ajatukset eivät katkea kuin seinään.

Mitä kannattaa tehdä, jos lomailuun keskittyminen tuntuu vaikealta eikä paljon odotetuista hetkistä tunnu saavan kiinni?

Salli mielelle ja keholle pysähtymismahdollisuus. Hyväksy myös, ettei loma heti välttämättä tunnukaan siltä mitä odotit. Itsemyötätunto on tärkeä lomakumppani, vastaa mindfulness-valmentaja Aleksi Litovaara.

”Olla viisi minuuttia hiljaa paikallaan, vaikka silmät kiinni. Keskittyä hengitykseen ja aistia, miltä kehossa tuntuu hyväksyvällä asenteella.”

 

Keskimäärin ensimmäiset kahdeksan lomapäivää menevät kuormituksen purkamisessa.

Litovaaran mukaan läsnäoloa voi harjoitella muutenkin kuin mitään tekemättä paikallaan istuen. Esimerkiksi käveleminen tai muu tietoinen liikkuminen saattaa auttaa.

Sampsa Puttonen suosittaa lomailemaan kerralla vähintään 2–3 viikkoa. Keskimäärin ensimmäiset kahdeksan lomapäivää menevät tutkimusten mukaan kuormituksen purkamisessa. Uutta energiaa alkaa pulputa vasta tämän jälkeen.

Aina kahden viikon loma ei välttämättä riitä. Jos ajatuksia on vaikea irrottaa töistä, ensimmäinen viikko menee toipumisessa ja toisella viikolla saattaa jo miettiä tulevia töitä.

Entä sitten työsähköpostien ja muiden työviestien vilkuilu loman aikana?

Yli-Pärri ei suosittele sähköpostin vahtimista, ellei se ole välttämätöntä. Useimmiten viestien lukeminen lomalta käsin on turhaa. ”Työasioiden seuraaminen voi heikentää psykologista irrottautumista, mikä puolestaan voi heijastua palautumisen onnistumiseen eritoten loman alkupuolella.”

Litovaara on kuullut monen julistavan, ettei aio katsoa sähköposteja koko loman aikana. Hänestä oikeaa tai väärää tapaa työsähköpostien lukemiseen ei kuitenkaan ole.

”Jo sen pohtiminen, että mitä siellä saattaa olla, vie aikaa ja energiaa. Voi olla tarkoituksenmukaista, että silloin tällöin katsoo.”

Jos työviestejä on pakko katsoa, niitä voi silmäillä vaikka kerran viikossa tai joka toinen päivä ja napata vain oikeasti tärkeät asiat. Joissakin töissä tämä voi auttaa töihin paluuta. Uupuneiden kannattaa kuitenkin keskittyä työstä irrottautumiseen.

Tuo hyvät jutut arkeen

Kun loma on lähestymässä loppuaan, ahdistus saattaa ottaa helposti vallan. Tuntuu, että lomasta pitäisi osata nauttia viimeiseen asti, mutta ajatukset harhailevat silti työasioihin.

Emme voi valita tunteitamme, Yli-Pärri muistuttaa. Omaa suhtautumista mieltä painaviin asioihin voi silti harjoitella.

”Jopa sen pahimman mahdollisen pelon kohtaaminen voi helpottaa – jos siitä saa kiinni, voi miettiä, että miten sitten toimisi.”

Töihin palaaminen voi olla rankkaa. Lomasta voi Yli-Pärrin mukaan kuitenkin saada myös pysyvää helpotusta arkeen. Ne asiat, jotka lisäsivät hyvinvointia lomalla, voi yrittää saada istutettua arkeenkin.

Hiekkarantoja tai pitkään nukkumista on ehkä vaikea saada sovitettua aikatauluihin. Silloin kannattaa miettiä, voisiko niistä säilyttää edes jotain. Miten samaa kiireettömyyttä voisi tuntea arkenakin? Näin lomasta ei tule arjen täydellistä vastakohtaa.

Loman vaikutukset haihtuvat melko nopeasti, eikä palautumista voi varastoida.

”Yksittäisiä lomia tärkeämpää on se, että tavallinen arki mahdollistaisi säännöllistä palautumista”, Yli-Pärri sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Lomailu
 • Työelämä
 • Ura
 • Vilma Ikola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   Sana ”moi” riitti lopettamaan huumeidenkäyttäjien häiriköinnin Töölön kirjastossa – ”Jos ihminen nähdään vain järjestyshäiriönä, käytös on sen mukaista”

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  5. 5

   Täysin kokeellinen hoito tuotti yllättävän tuloksen: ihosyöpä hävisi kokonaan 97-vuotiaalta naiselta

  6. 6

   Lastaan pelastaessa hukkunut äiti oli veden alla yli 40 minuuttia vilkkaalla uimarannalla Vantaalla – Uima­valvojille on järjestetty kriisiapua

  7. 7

   Suomalaisille lähetetty viestejä, joissa kiristäjät väittävät uhriensa katsoneen nettipornoa – viestintä­virasto neuvoo peittämään tietokoneen kameran

  8. 8

   Jupiterilta löytyi 12 uutta kuuta ja niistä yksi on hyvin outo

  9. 9

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  10. 10

   Yli 300 päivää ostamatta mitään turhaa – Heidi Juvonen haluaa elää ekologisesti ja siksi hän pesee hiuksensa pelkällä vedellä ja korvaa talouspaperin vaaterievuilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  2. 2

   36-vuotias nainen sai pelastettua hukuksissa olleen lapsen Vantaalla, mutta hukkui itse – pelastuslaitoksen mukaan hukkunut oli lapsen äiti

  3. 3

   Trump pyörtää puheitaan Helsingin-kokouksen jälkeen: Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen vaaleihin

  4. 4

   Trumpin Euroopan-vierailu oli lopulta nöyryytys, josta jää jälki maailmanhistoriaan

  5. 5

   Kesän lämpöennätys nousi 33,3 asteeseen, Lapissa on yhtä lämmintä kuin Roomassa – Kuvakooste näyttää, kuinka Helsingissä hikoiltiin

  6. 6

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  7. 7

   ”Propralia, Seroxatia, Arcoxia, Esomeprazolia” –Tällaisen lääke­cocktailin voimin huippukokki Henri Alén paiski töitä vuosia ja kertoo nyt, miten pääsi pillereistä eroon

  8. 8

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  9. 9

   Ensin kipu, sitten lamauttava väsymys ja lopulta koiran ulkoiluttaminenkin muuttui ylivoimaisen vaikeaksi – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  10. 10

   12 kuvaa, jotka tiivistävät Helsingin historiallisen päivän parrasvaloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  4. 4

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  5. 5

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  6. 6

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  7. 7

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  10. 10

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  11. Näytä lisää