Ura

Näin loman hyvät vaikutukset saa säilymään pidempään – Muistele kivoja lomakokemuksia, suunnittele tulevia lomia ja muista, että kesä jatkuu

Elokuussa moni palaa lomilta työpaikoille. Työmyyrä voi helpottaa tuskaansa monilla keinoilla. Arkeen sujahtaa jouhevammin, kun muistaa olla lempeä itselleen.

Tuntuu, kuin lomalla ei olisi ollutkaan. Töihin palaaminen on tahmeaa. Salasanat ovat unohtuneet. Väsyttää. Viikko töissä ja loman hyvät vaikutukset tuntuvat kadonneen. Näin ainakin ajatellaan.

”Se viikosta puhuminen on vähän sellainen legenda. Monella se liittyy alkuvaikeuteen. Sitä on väsynyt ja kontrasti lomafiilikseen on iso”, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen.

Loman hyvät vaikutukset eivät kuitenkaan Puttosen mukaan hälvene viikossa. Univelan katoaminen ja stressin väheneminen tuntuvat kehossa pidempään. Mutta varmasti työn aloittamisessa on aina oma kitkansa.

Normaalista työrytmistä saa kiinni yleensä viikossa tai kahdessa. Pääsääntö on, että työn pitäisi lähteä sujumaan viimeistään kahden viikon jälkeen. Jos näin ei käy, kannattaa miettiä, mikä omassa työssä tai jaksamisessa on vikana ja hakea tilanteeseen apua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta normaalissa tilanteessa on paras hyväksyä se, että työn sykkeestä ei välittömästi saa kiinni.

”Loman jälkeen kannattaa suhtautua lempeästi ja ymmärtävästi itseensä. Keho ja aivot eivät toimi kalenterin mukaan”, Puttonen muistuttaa.

Ja tuntuuko siltä, ettei muista mitään loman jälkeen? Salasanat, numerot ja tunnukset ovat kadonneet pääkopasta. Asia kerrallaan, neuvoo Puttonen.

”Lomahan on ollut hyvä, jos arkeen totuttelemiseen menee hetki.”

Miten sitten voisimme säilyttää loman hyvät vaikutukset pidempään? Näillä viidellä vinkillä töihin palaaminen loivenee.

1. Muistele ja jaa lomakokemuksia

Arjen alkaessa monet hienot lomakokemukset hiipuvat arjen sekaan. Kokemukset ovat kuitenkin juuri niitä, jotka tuottavat onnellisuutta. Tunnepitoisia asioita kannattaa siis kerrata, jakaa ja fiilistellä.

”Niin saa ylläpidettyä onnellisuuden tunteita”, Puttonen kertoo.

Onko siis esimerkiksi sosiaalisesta mediasta tuttu lomien muistelu Throwback Thursday -hengessä yksi tapa luovia alkaneessa arjessa?

”Kyllä se on näin sille osapuolelle, joka jakaa kokemuksia. Jos nyt unohdetaan somen muut vaikutukset, kuten riittämättömyyden tunne, jota se joissakin vastaanottajissa voi herättää.”

Tärkeintä on kuitenkin fiilistellä kulunutta lomaa itse. Katsele lomakuvia, juttele lomakokemuksista ja muistele hauskoja hetkiä.

2. Suunnittele seuraavaa lomaa

Jos loman muistelu on yksi hyvä tapa loiventaa paluuta arkeen, niin myös seuraavan loman suunnittelu helpottaa työarjen aloittamista.

”Hyvien asioiden ennakointi tuottaa onnellisuutta. Eli voi jo miettiä, miten seuraavan lomansa haluaa viettää”, Puttonen sanoo.

Arki sujuu, kun on mitä odottaa. Lomasuunnitelmien mietiskelyssä on myös toinen hyvä puoli: suunnitelmat ovat toteuttamista vaille valmiit, kun seuraava loma alkaa.

Muistelu ja suunnitteleminen ovat tapoja vaikuttaa omaan mielentilaan ja onnellisuuteen. Seuraavat neuvot taas vaikuttavat sekä kehoon että mieleen.

3. Älä ruoski itseäsi

Alku on yhdellä hankalampi kuin toisella. Pääasia on, ettei suhtaudu töiden aloittamiseen pingottamalla, vaan on lempeä itselleen.

”Kannattaa aloittaa rennosti ja välttää ylitöitä”, Puttonen sanoo.

Aloitusta helpottaa myös se, että ottaa työn alle ensin helpompia asioita. Jos mahdollista, niin vaikeimpiin ja monimutkaisimpiin työtehtäviin ei kannata tarttua heti.

Loma tuo etäisyyttä arkeen, ja tuota etäisyyttä voi myös hyödyntää. Omasta työnteostaan saattaa loman jälkeen löytää jotain, missä on parantamisen varaa.

”Arjessa pyöritään aika syvällä omissa rutiineissa, eikä kehityskohteita nähdä. Kun saa etäisyyttä, voi löytää tapoja parantaa omaa työtään.”

4. Pane rytmit kuntoon

Arjen alkaessa rutiinit ja rytmit palautuvat ennalleen pikkuhiljaa. Uni- ja vuorokausirytmi ovat keskeisimmät työnteon kannalta, eivätkä ne käänny sormia napauttamalla. Lomalla ihminen nukkuu tavallisesti enemmän, ja unirytmi saattaa siirtyä useammalla tunnilla. Siksi töihin palaaminen voi väsyttää.

”Se saattaa hämätä niin, että työ on yhtäkkiä aivan kamalaa ja raskasta”, Puttonen sanoo.

Ihminen sopeutuu nopeasti muutoksiin. Vuorokausirytmiin tottuminen voi kuitenkin aluksi aiheuttaa sen, että työ tuntuu kitkaiselta. Tilannetta kannattaa ennakoida siirtämällä unirytmiään jo ennen työn alkamista. Ei siis ole lainkaan hullumpi idea aikaistaa heräämistä ja nukkumaanmenoa jo viimeisen lomaviikon aikana.

Tärkeää on myös tunnistaa oma väsymyksensä. Vaikka työ on kiinnostavaa ja mielekästä, voi tekeminen tuntua aluksi vaikealta juuri siksi, että rytmit ovat vielä vähän sekaisin.

5. Muista, että kesä jatkuu vielä

Suomen kesä ei ole vielä loppunut. Kaikkia arjen rutiineja ei kannata aloittaa yhtä aikaa. Jos työt alkavat, suursiivous ja remontti saavat odottaa.

Kesäisiä harrastuksia voi jatkaa vapaa-ajalla, ja samalla hyödyntää sekä lomalla kerättyä energiaa että kesäkelejä. Liikunta ja harrastukset auttavat jaksamaan töissä paremmin.

Vaikka loma siis loppuikin, se ei estä lomafiiliksen palauttamista ja kesämuistojen luomista.

”Pitää ajatella niin, että tekee asioita, joita tekisi myös lomalla”, Puttonen sanoo.

Ja kuten kaikki hyvä, kesäkin loppuu aikanaan. Siihen mennessä arki alkaa taas maistua ihan mukavalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ura
 • Työhyvinvointi
 • Arki
 • Loma
 • Laura Hallamaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  3. 3

   Palvelunesto­hyökkäys on kaatanut useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  6. 6

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  7. 7

   Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta

  8. 8

   Yksi kuva kertoo, miten työttömien tukea korvataan palkattomalla työtoiminnalla

  9. 9

   Keskustan ja siniset ylimääräiset kokoukset alkamassa, suora lähetys Kesärannan edustalta juuri nyt – Nämä seitsemän asiaa hiertävät hallituspuolueiden välejä

  10. 10

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  9. 9

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Keskustan ja siniset ylimääräiset kokoukset alkamassa, suora lähetys Kesärannan edustalta juuri nyt – Nämä seitsemän asiaa hiertävät hallituspuolueiden välejä
  3. Ruotsin jalkapallomaajoukkueen kapteeni tuli kaapista ja puhuu seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta: ”Jalkapalloa pelaava gay-nainen herättää paljon vihaa”
  4. Entinen puolustusministeri Jyri Häkämies: Tutkitutin venäläisiä maakauppoja, mutta niissä ei löytynyt näyttöä
  5. Palvelunesto­hyökkäys on kaatanut useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta
  6. Barack Obaman tähdittämä bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkaa keskiviikkona Helsingissä – HS seuraa ja näyttää suorana
  7. Vain Viro rajoittaa lailla maanomistusta strategisesti merkittävillä alueilla – Kiinteistöprofessorit selvittivät omistuksen rajoituksia kahdeksassa Euroopan maassa
  8. Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen
  9. Donald Trumpin odotetaan ylistävän Pohjois-Koreaa ja uhkaavan Irania – USA:n presidentti puhuu YK:n yleiskokouksessa noin kello 17, suora lähetys käynnissä
  10. Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta
  11. Oikeusministeriö ja saamelaiskäräjät hylkäsivät saamelaiskäräjälain uudistuksen
  12. Näytä lisää