Ura

Näin loman hyvät vaikutukset saa säilymään pidempään – Muistele kivoja lomakokemuksia, suunnittele tulevia lomia ja muista, että kesä jatkuu

Elokuussa moni palaa lomilta työpaikoille. Työmyyrä voi helpottaa tuskaansa monilla keinoilla. Arkeen sujahtaa jouhevammin, kun muistaa olla lempeä itselleen.

Tuntuu, kuin lomalla ei olisi ollutkaan. Töihin palaaminen on tahmeaa. Salasanat ovat unohtuneet. Väsyttää. Viikko töissä ja loman hyvät vaikutukset tuntuvat kadonneen. Näin ainakin ajatellaan.

”Se viikosta puhuminen on vähän sellainen legenda. Monella se liittyy alkuvaikeuteen. Sitä on väsynyt ja kontrasti lomafiilikseen on iso”, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen.

Loman hyvät vaikutukset eivät kuitenkaan Puttosen mukaan hälvene viikossa. Univelan katoaminen ja stressin väheneminen tuntuvat kehossa pidempään. Mutta varmasti työn aloittamisessa on aina oma kitkansa.

Normaalista työrytmistä saa kiinni yleensä viikossa tai kahdessa. Pääsääntö on, että työn pitäisi lähteä sujumaan viimeistään kahden viikon jälkeen. Jos näin ei käy, kannattaa miettiä, mikä omassa työssä tai jaksamisessa on vikana ja hakea tilanteeseen apua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta normaalissa tilanteessa on paras hyväksyä se, että työn sykkeestä ei välittömästi saa kiinni.

”Loman jälkeen kannattaa suhtautua lempeästi ja ymmärtävästi itseensä. Keho ja aivot eivät toimi kalenterin mukaan”, Puttonen muistuttaa.

Ja tuntuuko siltä, ettei muista mitään loman jälkeen? Salasanat, numerot ja tunnukset ovat kadonneet pääkopasta. Asia kerrallaan, neuvoo Puttonen.

”Lomahan on ollut hyvä, jos arkeen totuttelemiseen menee hetki.”

Miten sitten voisimme säilyttää loman hyvät vaikutukset pidempään? Näillä viidellä vinkillä töihin palaaminen loivenee.

1. Muistele ja jaa lomakokemuksia

Arjen alkaessa monet hienot lomakokemukset hiipuvat arjen sekaan. Kokemukset ovat kuitenkin juuri niitä, jotka tuottavat onnellisuutta. Tunnepitoisia asioita kannattaa siis kerrata, jakaa ja fiilistellä.

”Niin saa ylläpidettyä onnellisuuden tunteita”, Puttonen kertoo.

Onko siis esimerkiksi sosiaalisesta mediasta tuttu lomien muistelu Throwback Thursday -hengessä yksi tapa luovia alkaneessa arjessa?

”Kyllä se on näin sille osapuolelle, joka jakaa kokemuksia. Jos nyt unohdetaan somen muut vaikutukset, kuten riittämättömyyden tunne, jota se joissakin vastaanottajissa voi herättää.”

Tärkeintä on kuitenkin fiilistellä kulunutta lomaa itse. Katsele lomakuvia, juttele lomakokemuksista ja muistele hauskoja hetkiä.

2. Suunnittele seuraavaa lomaa

Jos loman muistelu on yksi hyvä tapa loiventaa paluuta arkeen, niin myös seuraavan loman suunnittelu helpottaa työarjen aloittamista.

”Hyvien asioiden ennakointi tuottaa onnellisuutta. Eli voi jo miettiä, miten seuraavan lomansa haluaa viettää”, Puttonen sanoo.

Arki sujuu, kun on mitä odottaa. Lomasuunnitelmien mietiskelyssä on myös toinen hyvä puoli: suunnitelmat ovat toteuttamista vaille valmiit, kun seuraava loma alkaa.

Muistelu ja suunnitteleminen ovat tapoja vaikuttaa omaan mielentilaan ja onnellisuuteen. Seuraavat neuvot taas vaikuttavat sekä kehoon että mieleen.

3. Älä ruoski itseäsi

Alku on yhdellä hankalampi kuin toisella. Pääasia on, ettei suhtaudu töiden aloittamiseen pingottamalla, vaan on lempeä itselleen.

”Kannattaa aloittaa rennosti ja välttää ylitöitä”, Puttonen sanoo.

Aloitusta helpottaa myös se, että ottaa työn alle ensin helpompia asioita. Jos mahdollista, niin vaikeimpiin ja monimutkaisimpiin työtehtäviin ei kannata tarttua heti.

Loma tuo etäisyyttä arkeen, ja tuota etäisyyttä voi myös hyödyntää. Omasta työnteostaan saattaa loman jälkeen löytää jotain, missä on parantamisen varaa.

”Arjessa pyöritään aika syvällä omissa rutiineissa, eikä kehityskohteita nähdä. Kun saa etäisyyttä, voi löytää tapoja parantaa omaa työtään.”

4. Pane rytmit kuntoon

Arjen alkaessa rutiinit ja rytmit palautuvat ennalleen pikkuhiljaa. Uni- ja vuorokausirytmi ovat keskeisimmät työnteon kannalta, eivätkä ne käänny sormia napauttamalla. Lomalla ihminen nukkuu tavallisesti enemmän, ja unirytmi saattaa siirtyä useammalla tunnilla. Siksi töihin palaaminen voi väsyttää.

”Se saattaa hämätä niin, että työ on yhtäkkiä aivan kamalaa ja raskasta”, Puttonen sanoo.

Ihminen sopeutuu nopeasti muutoksiin. Vuorokausirytmiin tottuminen voi kuitenkin aluksi aiheuttaa sen, että työ tuntuu kitkaiselta. Tilannetta kannattaa ennakoida siirtämällä unirytmiään jo ennen työn alkamista. Ei siis ole lainkaan hullumpi idea aikaistaa heräämistä ja nukkumaanmenoa jo viimeisen lomaviikon aikana.

Tärkeää on myös tunnistaa oma väsymyksensä. Vaikka työ on kiinnostavaa ja mielekästä, voi tekeminen tuntua aluksi vaikealta juuri siksi, että rytmit ovat vielä vähän sekaisin.

5. Muista, että kesä jatkuu vielä

Suomen kesä ei ole vielä loppunut. Kaikkia arjen rutiineja ei kannata aloittaa yhtä aikaa. Jos työt alkavat, suursiivous ja remontti saavat odottaa.

Kesäisiä harrastuksia voi jatkaa vapaa-ajalla, ja samalla hyödyntää sekä lomalla kerättyä energiaa että kesäkelejä. Liikunta ja harrastukset auttavat jaksamaan töissä paremmin.

Vaikka loma siis loppuikin, se ei estä lomafiiliksen palauttamista ja kesämuistojen luomista.

”Pitää ajatella niin, että tekee asioita, joita tekisi myös lomalla”, Puttonen sanoo.

Ja kuten kaikki hyvä, kesäkin loppuu aikanaan. Siihen mennessä arki alkaa taas maistua ihan mukavalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ura
 • Työhyvinvointi
 • Arki
 • Loma
 • Laura Hallamaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  5. 5

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  6. 6

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  9. 9

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  10. 10

   Kannattaako talvirenkaat ostaa verkosta vai liikkeestä? HS kokosi tietopaketin, jonka avulla valitset sinulle sopivan renkaan ja edullisimman myyjän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  9. 9

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  10. 10

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää