Ura

Avokonttoreista löytyi yllättäviä etuja – etsiessään yksityisyyttä työntekijät liikkuvat enemmän, ja samalla väheni stressi

Yhdysvaltalaistutkimuksessa selvisi, että avokonttoreissa työntekijät liikkuvat enemmän. Asiantuntijan mukaan työtilojen pitää kannustaa hyvinvointia tukeviin valintoihin.

Avokonttoreiden huonot puolet kyllä tiedetään. Avokonttoreissa voidaan huonosti, ja niiden haittoja on arvioitu suuremmiksi kuin niiden etuja, eri tutkimukset ovat kertoneet. Lääkkeeksi avotilojen hälinään on tarjottu taustamelua, peiteääntä ja yhteisiä pelisääntöjä.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus päätyy toisenlaiseen tulokseen: Arizonan yliopiston tutkimuksen mukaan avokonttori saa työntekijät liikkumaan ja vähentää stressiä.

Perinteisesti avokonttoreiden hyötyjä ja haittoja on mitattu kyselytutkimuksilla. Nyt työtilan vaikutuksia tutkittiin sensoreiden avulla.

Tutkimuksessa valtion virastotyöntekijöihin kiinnitettiin sensorit, jotka mittasivat työntekijöiden stressiä ja fyysistä rasitusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulokset paljastivat, että väliseinättömissä avokonttoreissa työskentelevillä oli 32 prosenttia enemmän fyysistä aktiivisuutta kuin omissa työhuoneissaan työskentelevillä. Lisäksi täysin avoimissa avokonttoreissa työskentelevillä oli fyysistä aktiivisuutta 20 prosenttia enemmän kuin niillä, jotka työskentelivät konttoreissa, joissa työpisteiden välillä on korkeat väliseinät.

Työpaikalla aktiivisemmin liikkuvilla työntekijöillä oli myös 14 prosenttia matalammat stressitasot kuin niillä, jotka eivät liikkuneet konttorissa.

Tutkijat uskoivat tuloksen johtuvan siitä, että avokonttoreissa työntekijät näkevät vaivaa etsiessään yksityisyyttä. Tällöin he liikkuvat työpaikallaan enemmän.

Työntekijät saattavat pitää omista työhuoneista enemmän kuin avotiloista, koska niissä on enemmän yksityisyyttä. Tutkijat kuitenkin huomasivat, että avokonttoreilla voi olla myös muita hyötyjä kuin aktiivisuus.

Kommunikaatio oli parempaa, spontaaneja keskusteluja enemmän ja kanssakäyminen kollegoiden kanssa mutkattomampaa.

Avokonttorista löytyy siis todistettavasti työhyvinvointia edistäviä puolia.

Työtilatutkimuksen maailmassa puhuttaa tällä hetkellä se, miten työtilat tukevat työntekijöiden hyvinvointia. Tämä ei ole ihme, sillä valtaosa toimistotyöntekijöistä istuu päivät pitkät konttorissa.

”Ennen ajateltiin, että kopiokone sijoitetaan mahdollisimman lähelle, jotta aikaa ei kuluisi liikaa. Nyt ajatellaan, että lisäaskelten ottaminen ei ole pahitteeksi”, kertoo työympäristöihin perehtynyt Peggie Rothe.

Rothe työskentelee kehitysjohtajana työympäristöjen tutkimusyritys Leesmanissa Lontoossa ja tutkii työympäristöjen toimivuutta. Suomalaistaustainen Rothe teki Aalto-yliopistossa väitöskirjansa organisaatioiden tila- ja sijaintimuutoksista ja tuntee hyvin suomalaisen avokonttorikulttuurin.

 

”Jos organisaatiolla on pelkästään avointa tilaa, työympäristö ei välttämättä toimi.”

Rothe tietää myös sen, miten hirveän huonoina avokonttoreita yleisesti pidetään. Siksi hän ilahtuu aina, kun avokonttoreista kerrotaan hyviä uutisia.

”Avotila on todella yleinen käsite. Jos et pidä jostain autosta, niin eivät kaikki autot silti ole mielestäsi huonoja. Sama pätee avotoimistoihin”, Rothe sanoo.

Hyviä avoimia työtiloja kuitenkin todistetusti on. Leesmanin tutkimusdatassa on vastauksia 3 000 eri toimistosta. Rothen mukaan kymmenen parhaan toimiston joukossa yhdeksän on avoimia. Mutta myös kymmenen huonointa on avotoimistoja.

Avotoimisto voi siis olla todella huono tai todella hyvä. Hyviä yhdistää Rothen mukaan se, että avoin tila on vain yksi kokonaisuus koko toimistossa. Sen lisäksi on muita työtiloja, joita työntekijät saavat käyttää vapaasti.

”Jos organisaatiolla on pelkästään avointa tilaa, työympäristö ei välttämättä toimi”, Rothe sanoo.

Kehittyneempi versio avokonttorista on monitilatoimisto, jossa ei ole yksittäisiä työpisteitä vaan erilaisia tiloja työntekoon.

Hyvässä monitilatoimistossa on Peggie Rothen mukaan avoimen tilan lisäksi ainakin hiljaisia tiloja, puhelinkoppeja, yhteistyötiloja ja paikkoja, joissa voi palautua.

Ennen kaikkea työtilojen pitää vastata työntekijöiden tarpeisiin ja muuttuakin, jos tarpeet muuttuvat.

”Ei se mene niin, että tehdään työtilojen uudistus ja sitten lopetetaan siihen.”

Entä jos oma toimisto ei ole lähelläkään monitilatoimistoa, vaan avoin kenttä täynnä erilaisten työntekijöiden erilaisia työpisteitä?

Silloin kannattaa avata suunsa.

Rothen mielestä organisaation pitää lähtökohtaisesti tarjota toimivat tilat työntekijälle. Jos niin ei ole, kannattaa ottaa asia puheeksi, ei jäädä päivä toisensa jälkeen kotiin tekemään töitä etänä tai piiloutua soittamaan puheluita komeroon.

”Pitää kannustaa työntekijöitä puhumaan näistä asioista. Se ei saa mennä niin, että työntekijät joutuvat keksimään selviytymiskeinoja.”

Jos tiloja on, niitä pitäisi rohkeasti myös käyttää.

Rothe on huomannut, että monitilatoimistojen vastaanotto riippuu siitä, miten hyvin työntekijät on otettu mukaan työtilojen uudistamiseen. Jos työntekijät eivät ymmärrä tilojen käyttötarkoitusta tai pysty hyödyntämään erilaisia tiloja työssään, ne myös jäävät käyttämättä.

”Muutoshan on valtava, jos aikaisempi kokemus on ollut istuminen omissa kopeissa, ja yhtäkkiä on erilaisia tiloja, joista pitäisi valita. Lopputulos voi olla sellainen, että sitä inhotaan tai sitä rakastetaan”, Rothe sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Avokonttori
 • Ura
 • Laura Hallamaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Kaksi otettiin kiinni epäiltyinä joukkoraiskauksesta Tukholman keskustassa

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  4. 4

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  5. 5

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Muisteletko vanhoja mokiasi? Ei kannattaisi – kaksi uutta tutkimusta osoittaa, että ihmiset pitävät meistä enemmän kuin luulemme ja ovat valmiita antamaan anteeksi tylyt teot

  8. 8

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  9. 9

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  10. 10

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää