Ura

Avokonttoreista löytyi yllättäviä etuja – etsiessään yksityisyyttä työntekijät liikkuvat enemmän, ja samalla väheni stressi

Yhdysvaltalaistutkimuksessa selvisi, että avokonttoreissa työntekijät liikkuvat enemmän. Asiantuntijan mukaan työtilojen pitää kannustaa hyvinvointia tukeviin valintoihin.

Avokonttoreiden huonot puolet kyllä tiedetään. Avokonttoreissa voidaan huonosti, ja niiden haittoja on arvioitu suuremmiksi kuin niiden etuja, eri tutkimukset ovat kertoneet. Lääkkeeksi avotilojen hälinään on tarjottu taustamelua, peiteääntä ja yhteisiä pelisääntöjä.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus päätyy toisenlaiseen tulokseen: Arizonan yliopiston tutkimuksen mukaan avokonttori saa työntekijät liikkumaan ja vähentää stressiä.

Perinteisesti avokonttoreiden hyötyjä ja haittoja on mitattu kyselytutkimuksilla. Nyt työtilan vaikutuksia tutkittiin sensoreiden avulla.

Tutkimuksessa valtion virastotyöntekijöihin kiinnitettiin sensorit, jotka mittasivat työntekijöiden stressiä ja fyysistä rasitusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulokset paljastivat, että väliseinättömissä avokonttoreissa työskentelevillä oli 32 prosenttia enemmän fyysistä aktiivisuutta kuin omissa työhuoneissaan työskentelevillä. Lisäksi täysin avoimissa avokonttoreissa työskentelevillä oli fyysistä aktiivisuutta 20 prosenttia enemmän kuin niillä, jotka työskentelivät konttoreissa, joissa työpisteiden välillä on korkeat väliseinät.

Työpaikalla aktiivisemmin liikkuvilla työntekijöillä oli myös 14 prosenttia matalammat stressitasot kuin niillä, jotka eivät liikkuneet konttorissa.

Tutkijat uskoivat tuloksen johtuvan siitä, että avokonttoreissa työntekijät näkevät vaivaa etsiessään yksityisyyttä. Tällöin he liikkuvat työpaikallaan enemmän.

Työntekijät saattavat pitää omista työhuoneista enemmän kuin avotiloista, koska niissä on enemmän yksityisyyttä. Tutkijat kuitenkin huomasivat, että avokonttoreilla voi olla myös muita hyötyjä kuin aktiivisuus.

Kommunikaatio oli parempaa, spontaaneja keskusteluja enemmän ja kanssakäyminen kollegoiden kanssa mutkattomampaa.

Avokonttorista löytyy siis todistettavasti työhyvinvointia edistäviä puolia.

Työtilatutkimuksen maailmassa puhuttaa tällä hetkellä se, miten työtilat tukevat työntekijöiden hyvinvointia. Tämä ei ole ihme, sillä valtaosa toimistotyöntekijöistä istuu päivät pitkät konttorissa.

”Ennen ajateltiin, että kopiokone sijoitetaan mahdollisimman lähelle, jotta aikaa ei kuluisi liikaa. Nyt ajatellaan, että lisäaskelten ottaminen ei ole pahitteeksi”, kertoo työympäristöihin perehtynyt Peggie Rothe.

Rothe työskentelee kehitysjohtajana työympäristöjen tutkimusyritys Leesmanissa Lontoossa ja tutkii työympäristöjen toimivuutta. Suomalaistaustainen Rothe teki Aalto-yliopistossa väitöskirjansa organisaatioiden tila- ja sijaintimuutoksista ja tuntee hyvin suomalaisen avokonttorikulttuurin.

 

”Jos organisaatiolla on pelkästään avointa tilaa, työympäristö ei välttämättä toimi.”

Rothe tietää myös sen, miten hirveän huonoina avokonttoreita yleisesti pidetään. Siksi hän ilahtuu aina, kun avokonttoreista kerrotaan hyviä uutisia.

”Avotila on todella yleinen käsite. Jos et pidä jostain autosta, niin eivät kaikki autot silti ole mielestäsi huonoja. Sama pätee avotoimistoihin”, Rothe sanoo.

Hyviä avoimia työtiloja kuitenkin todistetusti on. Leesmanin tutkimusdatassa on vastauksia 3 000 eri toimistosta. Rothen mukaan kymmenen parhaan toimiston joukossa yhdeksän on avoimia. Mutta myös kymmenen huonointa on avotoimistoja.

Avotoimisto voi siis olla todella huono tai todella hyvä. Hyviä yhdistää Rothen mukaan se, että avoin tila on vain yksi kokonaisuus koko toimistossa. Sen lisäksi on muita työtiloja, joita työntekijät saavat käyttää vapaasti.

”Jos organisaatiolla on pelkästään avointa tilaa, työympäristö ei välttämättä toimi”, Rothe sanoo.

Kehittyneempi versio avokonttorista on monitilatoimisto, jossa ei ole yksittäisiä työpisteitä vaan erilaisia tiloja työntekoon.

Hyvässä monitilatoimistossa on Peggie Rothen mukaan avoimen tilan lisäksi ainakin hiljaisia tiloja, puhelinkoppeja, yhteistyötiloja ja paikkoja, joissa voi palautua.

Ennen kaikkea työtilojen pitää vastata työntekijöiden tarpeisiin ja muuttuakin, jos tarpeet muuttuvat.

”Ei se mene niin, että tehdään työtilojen uudistus ja sitten lopetetaan siihen.”

Entä jos oma toimisto ei ole lähelläkään monitilatoimistoa, vaan avoin kenttä täynnä erilaisten työntekijöiden erilaisia työpisteitä?

Silloin kannattaa avata suunsa.

Rothen mielestä organisaation pitää lähtökohtaisesti tarjota toimivat tilat työntekijälle. Jos niin ei ole, kannattaa ottaa asia puheeksi, ei jäädä päivä toisensa jälkeen kotiin tekemään töitä etänä tai piiloutua soittamaan puheluita komeroon.

”Pitää kannustaa työntekijöitä puhumaan näistä asioista. Se ei saa mennä niin, että työntekijät joutuvat keksimään selviytymiskeinoja.”

Jos tiloja on, niitä pitäisi rohkeasti myös käyttää.

Rothe on huomannut, että monitilatoimistojen vastaanotto riippuu siitä, miten hyvin työntekijät on otettu mukaan työtilojen uudistamiseen. Jos työntekijät eivät ymmärrä tilojen käyttötarkoitusta tai pysty hyödyntämään erilaisia tiloja työssään, ne myös jäävät käyttämättä.

”Muutoshan on valtava, jos aikaisempi kokemus on ollut istuminen omissa kopeissa, ja yhtäkkiä on erilaisia tiloja, joista pitäisi valita. Lopputulos voi olla sellainen, että sitä inhotaan tai sitä rakastetaan”, Rothe sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Avokonttori
 • Ura
 • Laura Hallamaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja häkellyttävän moni kertoi ostavansa ne itse

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan

  4. 4

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  5. 5

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  6. 6

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  7. 7

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  8. 8

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  9. 9

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  10. 10

   MT: Bernerin esitys posti­uudistuksesta aiheutti riidan keskustassa – Sipilä tuki, eduskunta­ryhmä vastusti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  10. 10

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jesse Puljujärvi osui tällä kertaa vauhdikkaasta läpiajosta – San Josen suomalaiskaksikko takoi yhteensä kuusi tehopistettä
  3. Vakoilua vai huolenpitoa? – Vanhemmat voivat paikantaa lapsensa sovellusten avulla
  4. Ampujat keskeyttivät muistotilaisuuden Syracusen kaupungissa Yhdysvalloissa – viisi sairaalaan
  5. Perjantaina on paljon pelissä, kun eduskunta äänestää ulko­ministeri Soinin luottamuksesta – HS selvitti, mitä vaihto­ehtoja äänestyksestä voi seurata
  6. Kimi Räikkösestä tehty kirja ylitti haamurajan ja murskasi myyntiennätyksen – jätti Teemu Selänteen kauas taakseen
  7. ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja häkellyttävän moni kertoi ostavansa ne itse Tilaajille
  8. Kaksi voittoa ja mestaruus on Klubin – mestaruus ei tule samanlaiseen näytöstyyliin kuin viime vuonna
  9. Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”
  10. Tunti sitten
  11. Lukutaito on ovi yhteiskuntaan ja sen ymmärtämiseen – siksi olen ikuisesti kiitollinen kirjastolaitokselle
  12. S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia
  13. Näytä lisää