Ura

”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

HS pyysi lukijoita kertomaan asiattomilta tuntuneista työhaastattelukysymyksistä. Vastauksia tuli yli 1 500. Hakijalta saatetaan tiedustella horoskooppimerkkiä, painoa ja jopa seksielämää.

”Oletko sinkku? Onko sinulla lapsia? Onko suunnitelmissa hankkia lapsia?”

Näitä asioita 27-vuotiaalta naiselta tivattiin yhdessä työhaastattelussa.

Kysymykset työnhakijan perhetilanteesta eivät ole työnhaussa mitenkään harvinaisia – siitä huolimatta, että perhetilanteesta kysyminen on haastattelussa lähtökohtaisesti kielletty aihe.

Kirjoitimme alkuviikosta, mitä työhaastattelussa saa perustellusti kysyä ja mitä ei. Samalla pyysimme lukijoita kertomaan, millaisia asiattomilta tuntuneita kysymyksiä heille on haastattelutilanteessa esitetty.

Vastauksia tuli vuorokaudessa yli 1 500 kappaletta. Osa vastaajista ilmoitti, ettei ole kohdannut asiattomuuksia haastattelussa. Valtaosalla oli kuitenkin asiasta omakohtaista kokemusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todella monet kertoivat erilaisista perhetilanteeseen liittyvistä uteluista, jotka olivat tuntuneet asiattomilta. Erikoisempia tapauksia olivat tiedustelut hakijan horoskooppimerkistä tai ylipainosta. Molemmat aiheet nousivat kyselyn vastauksissa silti yllättävänkin monta kertaa esille. Työhaastattelussa on udeltu jopa hakijan auton merkkiä sekä seksielämää.

Kävimme läpi vastaukset ja jaottelimme ne kategorioihin:

1. Perhettä ja lapsensaamista koskevat kysymykset

Useimmiten hämmennystä näyttävät HS.fi:n kyselyn perusteella herättävän kysymykset perhetilanteesta.

Jotkut nuoret naishakijat saattavat kohdata aiheen lähes joka haastattelussa:

Toimin korkeassa asiantuntijatehtävässä. Joka ainoassa haastattelussa minulta on kysytty perhetilannetta, viimeksi haastateltava odotti hr-puolen poistumista ennen kysymistä. Minulla ei lapsia ole eikä tule, mutta aina kun mainitsen, että kotona on pelkästään mies, saan merkitseviä katseita.

Nainen, 31

Perhetilanne, seksuaalinen suuntautuminen, uskonto ja etninen alkuperä ovat esimerkkejä teemoista, jotka ovat työhaastattelussa lähtökohtaisesti kiellettyjen listalla.

Työnhakijalta ei pitäisi ilman perusteltua syytä kysyä myöskään yhteiskunnallisesta tai poliittisesta vakaumuksesta, ammattiliittoon kuulumisesesta, rikollisesta teosta tai rangaistuksesta, terveydentilasta tai hakijalle tehdyistä hoitotoimista.

”Lähtökohta on, että työnhakijalta voi kysyä vain työn kannalta välittömästi tarpeellisia tietoja. Yksityisyyttä koskevia asioita ei juuri voida pitää välittömästi tarpeellisina”, työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoo.

Kaikista edellä mainituista aihepiireistä esitetään kuitenkin asiattomilta tuntuvia kysymyksiä, HS:n kyselyn vastauksista kävi ilmi.

Osa rekrytoijista on selvästi tietoisia siitä, ettei perheestä pitäisi kysyä – mutta tekee sen silti, kyselyn vastauksista kävi ilmi.

”Tätähän ei saisi kysyä, mutta onko sulla lapsia?”

Nainen, 43

”Emme saa tätä sinulta kysyä, mutta haluaisimme saada tietää, aiotko lähiaikoina hankkiutua raskaaksi.”

Nainen, 27

Haastattelijat saattavatkin tiedustella perhetilannetta kiertoteitse, moni vastaaja kertoi.

”Kysyttiin epäsuorasti perhetilanteesta tiedustellen, että ”mites sulla kotona, kun menet töistä kotiin, niin odottaako siellä koira vai mikä?””

Nainen, 33

Kysymyksiä perheestä ja lapsenhankintasuunnitelmista esitetään lukijavastausten perusteella enemmän naisille kuin miehille.

”Kysyttiin tietoja perhetilanteesta sekä lastenhankinnasta. Samanikäinen miespuoleinen tuttavani haki myös tehtävää (kävi samalla viikolla, samalla henkilöllä haastattelussa). Häneltä ei kysytty!”

Nainen, 39

Jotkut työnantajat näyttävät suhtautuvan penseästi vauvojen tai pikkulasten vanhempiin – myös miehiin. Kun mieshakija oli haastattelussa kertonut olevansa parikuisen vauvan isä, haastattelija oli todennut, että työ ei siinä tapauksessa sovi hänelle.

Työhaastatteluissa on kysytty myös sitä, onko hakija eronnut tai kuinka monta kertaa hän on ollut naimisissa. Yhdelle naishakijalle oli todettu, että toivottavasti hänellä on mies, joka elättää.

 

”Kai sulla on mies joka elättää sut?” kysyttiin haastattelussa. Haastattelija perusteli kysymystään sillä, että hakemani työtehtävä oli huonosti palkattu.” – Nainen, 29

Toki on myös erityistilanteita, joissa kysymys perheestä voi olla perusteltu. Tällainen voi olla esimerkiksi perhepäivähoitaja, koska hoitajan perhetilanne voi olla olennainen hoitolasten kannalta. Nopeaa matkustusvalmiutta vaativissa tehtävissäkin kysymys voi olla työn kannalta tarpeellinen tieto.

2. Asepalveluksen suorittaminen

Jos naisilta kysytään enemmän perheestä, miehiltä taas saatetaan tiedustella asevelvollisuuden suorittamista.

Yksi työnhakija sai haastattelussa eteensä lomakkeen, jossa piti selvittää armeijan käymistä tai siviilipalveluksen suorittamista – sekä sitä, mikä olisi syy, jos asepalveluksesta oli saanutkin vapautuksen ja niin sanotut C:n paperit.

Useasta vastauksesta kävi ilmi, että rekrytoija tuntui arvostavan juuri armeijan käymistä.

”Kun haastattelija sitten kuuli minun olevan sivari, hän totesi, että kaltaiseni kuuluisi viedä saunan taakse. Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan.”

Mies, 35

Asepalveluksen suorittaminen tai sotilasarvosta mainitseminen on kuitenkin hakijan oma asia, jonka ei lähtökohtaisesti pitäisi kuulua työhaastatteluun.

3. Terveydentila

Joissakin ammateissa, erityisesti julkisella sektorilla, työntekijän terveydentila on olennainen tieto. Ilman perusteltua syytä työhaastattelussa ei saisi kuitenkaan kysyä hakijan terveydentilasta.

Yhdeltä HS:n kyselyyn vastanneelta oli kysytty suoraan, onko hänellä ollut burnout. Toisilta asiaa oli tiedusteltu epäsuoremmilla kysymyksillä. Yksi rekrytoija puolestaan halusi tietoja hakijan flunssaherkkyydestä.

4. Tupakka, alkoholi ja muut päihteet

Kysymykset vapaa-ajan tupakoinnista ja suhteesta alkoholiin eivät ole professori Seppo Koskisen mukaan yleensä työn kannalta välittömästi tarpeellisia tietoja. Silti niistäkin esitetään hakijoita kummastuttavia kysymyksiä.

”Mikä on suhtautumisesi kannabikseen? Vastasin, että hyväksyn laillisen lääkekannabiksen käytön, mutta en laitonta käyttöä. Haastattelu päättyi välittömästi, koska ”huumemyönteisyyttä ei työyhteisössä hyväksytä”. Totesin, että reseptilääke ja huume ovat kaksi eri asiaa, jonka jälkeen haastattelijat tuohtuivat entisestään ja lähes huusivat minut pihalle tilanteesta. Satuin vielä ulos kävellessäni kuulemaan, kun joku haastattelijoista sanoi, että tuon narkkarin nimi ja naama laitetaan muistiin.

Mies, 35

Yhdeltä naishakijalta oli taas haastattelussa 30 vuotta sitten tivattu sitä, miksi tämä ei käytä alkoholia. Haastattelija soitti asiasta vielä jälkikäteen kotiinkin ja jatkoi kyselyjä, nainen kertoi.

5. Lapsuuden perhetausta

Jopa yllättävän moni kertoi, että työhaastattelussa on tiedusteltu myös omien vanhempien työtehtävistä. Se ei yleensä ole työn kannalta välittömästi tarpeellinen tieto. Ei myöskään se, mitä oma puoliso tekee työkseen. Tämäkin kysymys nousee vastausten perusteella toisinaan esiin.

Työnhakijat saattavat kuulla myös suoria uteluja lapsuudesta.

6. Henkilökohtainen taloustilanne

Hakijan henkilökohtainen taloudellinen tilanne tai mahdollinen luottohäiriömerkintä ei kuulu työnantajalle, ellei kysymykseen ole erityistä syytä. Tällainen erityistapaus voi olla esimerkiksi työskentely rahoitusalalla, jossa työntekijän vastuulla on suuria rahasummia.

”Luottotietojen kysyminen tuotantotyöhön ei tunnu oleelliselle tiedolle”, alle kolmekymppinen nainen kommentoi kokemustaan haastattelutilanteesta.

7. Ulkonäkö

Painostakin esitetään kysymyksiä, vastaajat kertoivat. Kolmekymppinen nainen arveli, ettei sopinut yrityksen imagoon vastaanottotiskille, koska painoi haastattelun aikaan 80 kiloa.

Muutama rekrytoija oli puolestaan epäillyt, jaksaisiko hakija hoitaa tehtävää ylipainonsa takia.

Parikymppiseltä naiselta rekrytoija kysyi meikkaamisesta ja ilmoitti, että vaatemyyjän työtehtävät edellyttävät päivittäistä meikkausta.

8. Seksisävytteiset kysymykset

Etenkin nuoret naiset näyttävät joutuvan työhaastatteluissa joskus tilanteisiin, joissa haastattelija tai haastattelijat esittävät hakijalle seksuaalisävytteisiä vihjailuja.

Yhdeltä hakijalta oli tiedusteltu, mitä mieltä hän oli työpaikkaromansseista. Kyseessä oli nuori naishakija ja miesvaltainen työpaikka.

52-vuotias nainen kertoi hakeneensa johdon sihteerin paikkaa keskisuuressa teollisuusyrityksessä. Hän päätti itse, etteivät yritys ja työtehtävä olisi häntä varten seuraavan kokemuksen jälkeen:

Tein soveltuvuuskokeen (monisivuinen valinta) ja sen jälkeen oli psykologin haastattelu, ja hän (mies) kysyi minulta, miten rakastelen – olenko päällä vai alla? Jäin sanattomana toljottamaan, kunnes hän kysyi uudestaan. Sanoin, että koska en aio harrastaa seksiä työpaikalla, niin en katso sen olevan työn kannalta oleellista. Hän vastasi, että se kertoo minusta paljon ihmisenä.

Nainen, 52

Pari kyselyyn vastannutta kirjoitti, että työhaastattelussa ei ole heidän mielestään asiattomia kysymyksiä. Tätä näkökantaa he perustelivat sillä, että yritys etsii omiin tarpeisiinsa sopivaa työntekijää ja silloin saa kysyä mitä vain.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen muistuttaa kuitenkin henkilötietolainsäädännön pakottavuudesta.

”Aika monella on käsitys, että hakijan omalla suostumuksella voi kysyä mitä vain. Mutta se ei käy”, Koskinen linjaa.

”Työnhakutilanteessa ei ole mahdollista antaa sellaista yleistä suostumusta, että esimerkiksi seksuaalista suuntautumista, uskontoa tai muita koskevia tietoja saataisiin kysyä. Jos tiedot eivät ole välittömästi tarpeellisia, niitä ei voida suostumuksellakaan kysyä.”

Jutussa on käytetty vain niiden vastaajien sitaatteja, joiden yhteystiedot ovat toimituksen tiedossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ura
 • Työhaastattelu
 • Työelämä
 • Tanja Vasama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  2. 2

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  3. 3

   Kanada laillisti kannabiksen ensimmäisenä länsimaana

  4. 4

   Ihmisroskaksi leimattu Markku Korhonen pääsi katkolta ja löysi telttansa kunnossa sillan alta – asuntohakemuksen lisätietoa-kohtaan hän kirjoittaa nyt ”ihmisroska”

   Tilaajille
  5. 5

   Työkavereiden palkat esillä intranetissä, henkilöstö äänestää palkkauksen perusteista – Näin toimivat yritykset, jotka ovat päättäneet lopettaa palkasta vaikenemisen

  6. 6

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  7. 7

   Syyttäjä vaatii Helsingin entiselle kuntapolitiikolle Saido Mohamedille kymmenen kuukautta ehdollista törkeästä rahanpesusta

  8. 8

   Stressaantunut lapsi on huonon esimerkin seuraus – Jatkuva stressi on tuhoisaa lapsen aivojen kehitykselle

  9. 9

   Obaman entinen neuvonantaja sauditoimittajan epäillystä surmasta: Hyvät suhteet Trumpiin luonut kruununprinssi saattoi yliarvioida kykynsä selvitä kuivin jaloin

  10. 10

   Havainto kotouttamisesta Espoossa: Ihmiselle ei kannata opettaa asioita suomeksi, jos hän ei osaa suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Europol pyytää apua hyväksikäyttö­tapausten selvittämisessä: Tiedätkö, missä kaupungissa tämä kuva on otettu?

  2. 2

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  3. 3

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  4. 4

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  5. 5

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  6. 6

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  7. 7

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  8. 8

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  9. 9

   Lapsen kiusalliset tavat saattavat kieliä ongelmista – Niihin voi puuttua, mutta väärä lähestyminen pahentaa tilannetta

   Tilaajille
  10. 10

   Kun Eliya Zweygbergin 14 vuoden masennuslääkitys päättyi, reaktio oli armoton – Lääkityksen lopettaminen voi aiheuttaa rajuja oireita, ja Zweygberg pelkäsi jopa vahingoittavansa lemmikkejään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää