Ura

”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

HS pyysi lukijoita kertomaan asiattomilta tuntuneista työhaastattelukysymyksistä. Vastauksia tuli yli 1 500. Hakijalta saatetaan tiedustella horoskooppimerkkiä, painoa ja jopa seksielämää.

”Oletko sinkku? Onko sinulla lapsia? Onko suunnitelmissa hankkia lapsia?”

Näitä asioita 27-vuotiaalta naiselta tivattiin yhdessä työhaastattelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kysymykset työnhakijan perhetilanteesta eivät ole työnhaussa mitenkään harvinaisia – siitä huolimatta, että perhetilanteesta kysyminen on haastattelussa lähtökohtaisesti kielletty aihe.

Kirjoitimme alkuviikosta, mitä työhaastattelussa saa perustellusti kysyä ja mitä ei. Samalla pyysimme lukijoita kertomaan, millaisia asiattomilta tuntuneita kysymyksiä heille on haastattelutilanteessa esitetty.

Vastauksia tuli vuorokaudessa yli 1 500 kappaletta. Osa vastaajista ilmoitti, ettei ole kohdannut asiattomuuksia haastattelussa. Valtaosalla oli kuitenkin asiasta omakohtaista kokemusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todella monet kertoivat erilaisista perhetilanteeseen liittyvistä uteluista, jotka olivat tuntuneet asiattomilta. Erikoisempia tapauksia olivat tiedustelut hakijan horoskooppimerkistä tai ylipainosta. Molemmat aiheet nousivat kyselyn vastauksissa silti yllättävänkin monta kertaa esille. Työhaastattelussa on udeltu jopa hakijan auton merkkiä sekä seksielämää.

Kävimme läpi vastaukset ja jaottelimme ne kategorioihin:

1. Perhettä ja lapsensaamista koskevat kysymykset

Useimmiten hämmennystä näyttävät HS.fi:n kyselyn perusteella herättävän kysymykset perhetilanteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jotkut nuoret naishakijat saattavat kohdata aiheen lähes joka haastattelussa:

Toimin korkeassa asiantuntijatehtävässä. Joka ainoassa haastattelussa minulta on kysytty perhetilannetta, viimeksi haastateltava odotti hr-puolen poistumista ennen kysymistä. Minulla ei lapsia ole eikä tule, mutta aina kun mainitsen, että kotona on pelkästään mies, saan merkitseviä katseita.

Nainen, 31

Perhetilanne, seksuaalinen suuntautuminen, uskonto ja etninen alkuperä ovat esimerkkejä teemoista, jotka ovat työhaastattelussa lähtökohtaisesti kiellettyjen listalla.

Työnhakijalta ei pitäisi ilman perusteltua syytä kysyä myöskään yhteiskunnallisesta tai poliittisesta vakaumuksesta, ammattiliittoon kuulumisesesta, rikollisesta teosta tai rangaistuksesta, terveydentilasta tai hakijalle tehdyistä hoitotoimista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lähtökohta on, että työnhakijalta voi kysyä vain työn kannalta välittömästi tarpeellisia tietoja. Yksityisyyttä koskevia asioita ei juuri voida pitää välittömästi tarpeellisina”, työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoo.

Kaikista edellä mainituista aihepiireistä esitetään kuitenkin asiattomilta tuntuvia kysymyksiä, HS:n kyselyn vastauksista kävi ilmi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osa rekrytoijista on selvästi tietoisia siitä, ettei perheestä pitäisi kysyä – mutta tekee sen silti, kyselyn vastauksista kävi ilmi.

”Tätähän ei saisi kysyä, mutta onko sulla lapsia?”

Nainen, 43

”Emme saa tätä sinulta kysyä, mutta haluaisimme saada tietää, aiotko lähiaikoina hankkiutua raskaaksi.”

Nainen, 27

Haastattelijat saattavatkin tiedustella perhetilannetta kiertoteitse, moni vastaaja kertoi.

”Kysyttiin epäsuorasti perhetilanteesta tiedustellen, että ”mites sulla kotona, kun menet töistä kotiin, niin odottaako siellä koira vai mikä?””

Nainen, 33

Kysymyksiä perheestä ja lapsenhankintasuunnitelmista esitetään lukijavastausten perusteella enemmän naisille kuin miehille.

”Kysyttiin tietoja perhetilanteesta sekä lastenhankinnasta. Samanikäinen miespuoleinen tuttavani haki myös tehtävää (kävi samalla viikolla, samalla henkilöllä haastattelussa). Häneltä ei kysytty!”

Nainen, 39

Jotkut työnantajat näyttävät suhtautuvan penseästi vauvojen tai pikkulasten vanhempiin – myös miehiin. Kun mieshakija oli haastattelussa kertonut olevansa parikuisen vauvan isä, haastattelija oli todennut, että työ ei siinä tapauksessa sovi hänelle.

Työhaastatteluissa on kysytty myös sitä, onko hakija eronnut tai kuinka monta kertaa hän on ollut naimisissa. Yhdelle naishakijalle oli todettu, että toivottavasti hänellä on mies, joka elättää.

 

”Kai sulla on mies joka elättää sut?” kysyttiin haastattelussa. Haastattelija perusteli kysymystään sillä, että hakemani työtehtävä oli huonosti palkattu.” – Nainen, 29

Toki on myös erityistilanteita, joissa kysymys perheestä voi olla perusteltu. Tällainen voi olla esimerkiksi perhepäivähoitaja, koska hoitajan perhetilanne voi olla olennainen hoitolasten kannalta. Nopeaa matkustusvalmiutta vaativissa tehtävissäkin kysymys voi olla työn kannalta tarpeellinen tieto.

2. Asepalveluksen suorittaminen

Jos naisilta kysytään enemmän perheestä, miehiltä taas saatetaan tiedustella asevelvollisuuden suorittamista.

Yksi työnhakija sai haastattelussa eteensä lomakkeen, jossa piti selvittää armeijan käymistä tai siviilipalveluksen suorittamista – sekä sitä, mikä olisi syy, jos asepalveluksesta oli saanutkin vapautuksen ja niin sanotut C:n paperit.

Useasta vastauksesta kävi ilmi, että rekrytoija tuntui arvostavan juuri armeijan käymistä.

”Kun haastattelija sitten kuuli minun olevan sivari, hän totesi, että kaltaiseni kuuluisi viedä saunan taakse. Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan.”

Mies, 35

Asepalveluksen suorittaminen tai sotilasarvosta mainitseminen on kuitenkin hakijan oma asia, jonka ei lähtökohtaisesti pitäisi kuulua työhaastatteluun.

3. Terveydentila

Joissakin ammateissa, erityisesti julkisella sektorilla, työntekijän terveydentila on olennainen tieto. Ilman perusteltua syytä työhaastattelussa ei saisi kuitenkaan kysyä hakijan terveydentilasta.

Yhdeltä HS:n kyselyyn vastanneelta oli kysytty suoraan, onko hänellä ollut burnout. Toisilta asiaa oli tiedusteltu epäsuoremmilla kysymyksillä. Yksi rekrytoija puolestaan halusi tietoja hakijan flunssaherkkyydestä.

4. Tupakka, alkoholi ja muut päihteet

Kysymykset vapaa-ajan tupakoinnista ja suhteesta alkoholiin eivät ole professori Seppo Koskisen mukaan yleensä työn kannalta välittömästi tarpeellisia tietoja. Silti niistäkin esitetään hakijoita kummastuttavia kysymyksiä.

”Mikä on suhtautumisesi kannabikseen? Vastasin, että hyväksyn laillisen lääkekannabiksen käytön, mutta en laitonta käyttöä. Haastattelu päättyi välittömästi, koska ”huumemyönteisyyttä ei työyhteisössä hyväksytä”. Totesin, että reseptilääke ja huume ovat kaksi eri asiaa, jonka jälkeen haastattelijat tuohtuivat entisestään ja lähes huusivat minut pihalle tilanteesta. Satuin vielä ulos kävellessäni kuulemaan, kun joku haastattelijoista sanoi, että tuon narkkarin nimi ja naama laitetaan muistiin.

Mies, 35

Yhdeltä naishakijalta oli taas haastattelussa 30 vuotta sitten tivattu sitä, miksi tämä ei käytä alkoholia. Haastattelija soitti asiasta vielä jälkikäteen kotiinkin ja jatkoi kyselyjä, nainen kertoi.

5. Lapsuuden perhetausta

Jopa yllättävän moni kertoi, että työhaastattelussa on tiedusteltu myös omien vanhempien työtehtävistä. Se ei yleensä ole työn kannalta välittömästi tarpeellinen tieto. Ei myöskään se, mitä oma puoliso tekee työkseen. Tämäkin kysymys nousee vastausten perusteella toisinaan esiin.

Työnhakijat saattavat kuulla myös suoria uteluja lapsuudesta.

6. Henkilökohtainen taloustilanne

Hakijan henkilökohtainen taloudellinen tilanne tai mahdollinen luottohäiriömerkintä ei kuulu työnantajalle, ellei kysymykseen ole erityistä syytä. Tällainen erityistapaus voi olla esimerkiksi työskentely rahoitusalalla, jossa työntekijän vastuulla on suuria rahasummia.

”Luottotietojen kysyminen tuotantotyöhön ei tunnu oleelliselle tiedolle”, alle kolmekymppinen nainen kommentoi kokemustaan haastattelutilanteesta.

7. Ulkonäkö

Painostakin esitetään kysymyksiä, vastaajat kertoivat. Kolmekymppinen nainen arveli, ettei sopinut yrityksen imagoon vastaanottotiskille, koska painoi haastattelun aikaan 80 kiloa.

Muutama rekrytoija oli puolestaan epäillyt, jaksaisiko hakija hoitaa tehtävää ylipainonsa takia.

Parikymppiseltä naiselta rekrytoija kysyi meikkaamisesta ja ilmoitti, että vaatemyyjän työtehtävät edellyttävät päivittäistä meikkausta.

8. Seksisävytteiset kysymykset

Etenkin nuoret naiset näyttävät joutuvan työhaastatteluissa joskus tilanteisiin, joissa haastattelija tai haastattelijat esittävät hakijalle seksuaalisävytteisiä vihjailuja.

Yhdeltä hakijalta oli tiedusteltu, mitä mieltä hän oli työpaikkaromansseista. Kyseessä oli nuori naishakija ja miesvaltainen työpaikka.

52-vuotias nainen kertoi hakeneensa johdon sihteerin paikkaa keskisuuressa teollisuusyrityksessä. Hän päätti itse, etteivät yritys ja työtehtävä olisi häntä varten seuraavan kokemuksen jälkeen:

Tein soveltuvuuskokeen (monisivuinen valinta) ja sen jälkeen oli psykologin haastattelu, ja hän (mies) kysyi minulta, miten rakastelen – olenko päällä vai alla? Jäin sanattomana toljottamaan, kunnes hän kysyi uudestaan. Sanoin, että koska en aio harrastaa seksiä työpaikalla, niin en katso sen olevan työn kannalta oleellista. Hän vastasi, että se kertoo minusta paljon ihmisenä.

Nainen, 52

Pari kyselyyn vastannutta kirjoitti, että työhaastattelussa ei ole heidän mielestään asiattomia kysymyksiä. Tätä näkökantaa he perustelivat sillä, että yritys etsii omiin tarpeisiinsa sopivaa työntekijää ja silloin saa kysyä mitä vain.

Työoikeuden professori Seppo Koskinen muistuttaa kuitenkin henkilötietolainsäädännön pakottavuudesta.

”Aika monella on käsitys, että hakijan omalla suostumuksella voi kysyä mitä vain. Mutta se ei käy”, Koskinen linjaa.

”Työnhakutilanteessa ei ole mahdollista antaa sellaista yleistä suostumusta, että esimerkiksi seksuaalista suuntautumista, uskontoa tai muita koskevia tietoja saataisiin kysyä. Jos tiedot eivät ole välittömästi tarpeellisia, niitä ei voida suostumuksellakaan kysyä.”

Jutussa on käytetty vain niiden vastaajien sitaatteja, joiden yhteystiedot ovat toimituksen tiedossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ura
 • Työhaastattelu
 • Työelämä
 • Tanja Vasama

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  3. 3

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  4. 4

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  5. 5

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  6. 6

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  7. 7

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  10. 10

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää