Ura

”En iloitse oikein mistään” – HS:n lukijat kertovat, miten työ muutti heitä huonompaan suuntaan, työpsykologi neuvoo tunnistamaan nämä vaaran merkit

Kun työ stressaa, ihminen on vapaa-ajallaankin väsynyt ja kireä. Pitkään jatkuneena työstressi voi tehdä ihmisestä välinpitämättömän, sanoo työterveyspsykologi.

”Olen kireä ja väsynyt koko ajan työn kiireen vuoksi, työn ulkopuolelle en jaksa kuunnella kenenkään huolia. Ystävyyssuhteet kuihtuvat. Harmittaa, mutta resursseja ei vain jää.”

Nainen, 41, terveydenhoitaja

Kuulostaako tutulta? Kysyimme HS:n lukijoilta: Oletko huomannut työn muuttaneen sinua huonompaan suuntaan?

Vastauksia tuli yli 400 – kyselyyn vastasivat tosin korostetusti ihmiset, jotka olivat muutoksia huomanneet. Vastaajien ikähaitari vaihteli alle kolmikymppisistä yli 70-vuotiaisiin. Mukana oli muun muassa opettajia, perushoitajia, asiakaspalvelijoita, juristeja sekä eri tason johtajia.

”Luotto ihmisiin on mennyt. Vuosi vuodelta olen aina vaan antisosiaalisempi kuin ennen. Uusien ihmisten tapaaminen ja heihin tutustuminen ei vaan enää kiinnosta. Vaimo on asian myös huomannut. Siihen on jo tottunut, joten ei se juuri miltään tunnu.”

Mies, 37, järjestyksenvalvoja

”En iloitse oikein mistään. Joku kertoo asian eikä se lainkaan kiinnosta. Miten minusta on tullut niin piittaamaton? Olen erittäin huolestunut, olen ollut jo pitkään.”

Nainen, 62, pääluottamusmies

Vastaajat kokivat olevansa stressaantuneita, ärtyneitä ja välinpitämättömiä. Mistä tämä kertoo?

”Stressaan­tuneena ihminen muuttuu ärtyi­säksi. Se näkyy näissä­kin vastauk­sissa tosi monella”, sanoo Työ­terveys­laitoksen työ­terveys­psykologi Heli Hannonen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun ottaa etäisyyttä negatiivisiin tunteisiin, myös positiiviset tuntemukset laimenevat. Silloin mikään ei oikein tunnu miltään.

”Kyynistyminen töissä on pitkäaikaisen stressin seuraus. Se kertoo myös vaikeuksista päästää työasioista irti vapaa-ajalla”, Hannonen kuvaa.

”Olen väsyneempi sekä henkisesti että fyysisesti. Työ ei ole fyysisesti kuormittavaa, mutta 6,5 tunnin istuminen on rankkaa. Päivittäin käsiteltävä infotulva on loputon ja siksi yhden ihmisen kannettavaksi epäinhimillinen. Koen henkistä uupumusta lähes päivittäin. Se vaikuttaa suoraan myös sosiaaliseen elämään ja hyvinvointiin. Väsymys estää tekemästä asioita, joista todella nautin ja jotka saavat minut kukoistamaan eli voimaan hyvin.”

Nainen, 28, asiantuntija pankkialalla

Väsymys työpäivän jälkeen on normaalia. Noin tunnin kuluttua kotiintulon jälkeen ihmisen pitäisi olla jo palautunut normaalista työpäivästä.

”Jos työpäivän jälkeen haluaa vain maata sohvalla koko illan, on kuormitus töissä liian suurta”, Hannonen sanoo.

Työn vastapainoksi on hyvä tehdä jotain ihan muuta, kuten käsitöitä, opetella kieliä tai vaikkapa tanssia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On hyvä olla harrastus, jossa joutuu haastamaan itseään, mutta saa onnistumisen kokemuksia toisella tavalla kuin töissä”, Hannonen kuvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuraavan työpäivän alkaessa pitäisi olla jo niin energinen, että töihin meno on mielekästä tai ei ainakaan jo valmiiksi uuvuttavaa.

”Useiden yt-neuvotteluiden jälkeen olen päätynyt menemään urallani taaksepäin. Tämä on alkanut tuntua yhä turhauttavammalta, sillä firmassa on tästä asemasta todella vaikea edetä. Vaikka olen tehnyt sen useammankin kerran niin aina seuraavan yt-kierroksen jälkeen olen takaisin alkupisteessä. Ajatellaan, etteivät assistentit haluakaan olla muuta. Mutta minä haluan. Ja osaan, mutta olisin hullu jos tekisin vuosikausia managerintasoisia hommia assarin palkalla. Minusta on siis tullut alisuoriutuja. Yritän saada päivät kulumaan ja kerään voimia taas seuraavaan yritykseen. En halua luovuttaa, mutta kyllä alkaa usko olla jo koetuksella. Lapsilta on tullut kommenttia, että silloin kun minulla oli haastavampia hommia, olin iloinen ja energinen. Tuntui että mikä vain on mahdollista. On surullista, sillä en ole enää täysin oma itseni.

Nainen, 44, ison yrityksen assistentti

”Myös alisuorittaminen kuormittaa”, Hannonen sanoo.

Tilanteessa, jossa työntekijällä olisi paukkuja tehdä enemmän, olisi Hannosen mukaan hyvä voida miettiä työkiertoa tai tehtävänkuvan laajentamista esimiehen kanssa. Aina se ei tietenkään ole mahdollista.

Joskus työntekijä voi kysyä itseltään: Mitä minä voisin tehdä toisin?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hannonen puhuu tutkimusprofessori Jari Hakasen lanseeraamasta työn tuunaamisesta.

”Hakanen on käyttänyt esimerkkinä bussikuskia, jonka työ on samojen reittien ajamista tietyn aikataulun puitteissa. Bussikuski alkoi hymyillä ja tervehtiä kaikkia matkustajia. Mikään muu ei muuttunut, mutta työpäivän tunnelataus muuttui merkittävästi”, Hannonen kuvaa.

”Olen ehtinyt tehdä noin 15 vuoden työuran sosiaalialalla, josta viimeiset vuodet esimiestehtävissä. Työ oli erittäin vastuullista ja vaativaa. Päivät venyivät usein pitkiksi ja töistä tultua aloitin vielä toisen työpäivän kotona jatkamalla kesken jääneitä töitä. Olin jatkuvasti ärtynyt, hajamielinen, päätä särki useana päivänä viikossa. Iltaisin en olisi jaksanut tehdä mitään ja sänkyyn mennessä taju lähti saman tien. Parhaiten työn kuormasta kertoi se, että muisti oli ihan onneton. Saatoin käydä keskustelun työntekijän tai kollegan kanssa ja unohdin sisällön täysin kun siirryin seuraavaan tehtävään. Samoin esimerkiksi kirjan lukeminen ei tahtonut onnistua ollenkaan kun aivot eivät suostuneet keskittymään vain yhteen asiaan.

Todellisuus valkeni kunnolla itselle vasta siinä vaiheessa kun tein tietoisen valinnan ja jäin töistä pois. Etäisyys auttoi näkemään, millaiseksi olin muuttunut ja toi takaisin entisen minäni. Muistin, että olenkin ihan mukava ja rauhallinen tyyppi. Tein uuden uravalinnan enkä palannut enää sanoihin töihin.”

Nainen, 38, esimies sosiaalialla

Asiantuntijatyön iso ongelma on nykyään työ- ja vapaa-ajan sekoittuminen.

”Kännykät ja sähköposti toimivat kotonakin eikä työstä palauduta. Usein se vaikuttaa nukkumiseenkin”, Hannonen sanoo.

Palautumiseen pitäisi kiinnittää huomiota myös työpäivän aikana: pitää palauttavia mikrotaukoja ja ainakin ruoka- ja kahvitauko. Hannosen mukaan aivot kuormittuvat liikaa ilman taukoja. Silloin myös työteho laskee ja virheiden mahdollisuus lisääntyy.

”Ennen olin kärsivällinen houkuttelija, joka sai asiakkaat suihkuun ja hoitomyönteisiksi puhumalla ja perustelemalla, nyt kiihdyn alle aikayksikön eivätkä asiat suju sellaisella käytöksellä. Pinna on kiristynyt ja lyhentynyt. Hiillyn herkästi.”

Nainen, 64, perushoitaja

”Olen kireä ja väsynyt koko ajan työn kiireen vuoksi, työn ulkopuolelle en jaksa kuunnella kenenkään huolia. Ystävyyssuhteet kuihtuvat. Harmittaa, mutta resursseja ei vain jää.”

Nainen, 41, terveydenhoitaja.

”Kärsimättömyys kaikkien muiden käytöstä kohtaan, ellei se johda suoraan tavoiteltuun tulokseen nopeimmalla tavalla. Vaikea olla antamatta ohjeita ja vaikea hyväksyä ohjeita. Työssähän ne nykyään hoitaa konserni. Töissä ei aika enää riitä siihen, mitä edes laki vaatii. Aiemmin työnjohto sisälsi myös työn suunnittelun, opastuksen, valvonnan ja tarkastuksen. Nyt vain käsketään työntekijät kohteeseen tekemään jotakin, jota joku asiaa tuntematon on tilannut. Tämän vuoksi tulee ristiriitoja sekä työntekijöiden että asiakkaiden kanssa. Kaveri totesi taannoin, että huumorintajuni on kadonnut kokonaan.”

Mies, 51, työnjohtaja kiinteistötekniikan alalla

”Masennun, koska joudun kuuntelemaan tyytymättömiä ja vihaisia asiakkaita. Erakoidun, koska en jaksa ihmisiä. Ystävä ilmaisi pettymyksensä, koska olen muuttunut surulliseksi ja hiljaiseksi enkä jaksa tavata enää niin usein. Se tuntui ikävältä. Minulla ei ole energiaa palata ennalleni. Eristäydyn liikaa.”

Nainen, 54, asiakaspalvelija lentokentällä

Heli Hannosen mukaan itsen, puolison tai jonkun muun puolesta kannattaa havahtua, jos työpäivän jälkeen on aina väsynyt ja kireä.

”Jos työpäivät toistuvasti venyvät iltaan, on työkuormaa ehkä liikaa.”

Hyvä nyrkkisääntö on 8 + 8 + 8. Se tarkoittaa, että työhön, vapaa-aikaan ja yöuneen pitäisi kaikkeen olla keskimäärin se kahdeksan tuntia vuorokaudessa.

Työnantajan velvollisuus on tunnistaa työntekijää kuormittavat asiat työpaikalla. Niistä tulisi olla selkeät säännöt, jotka sovitaan yhdessä. Kiiretilanteessa pitäisi Hannosen mielestä olla jokaiselle työntekijälle selvää, mitkä työt asetetaan etusijalle ja mikä voi odottaa.

”Työntekijän vaikutusmahdollisuudet työhön ja yhdessä tekemisen meininki ovat keskeisiä suojakeinoja, kun on ruuhkaa ja paljon töitä”, Hannonen sanoo.

Työntekijän omalla vastuulla on huolehtia vapaa-ajallaan työstä palautumisestaan.

”Niitä ovat esimerkiksi riittävä uni, syöminen ja liikunta.”
Luetuimmat - Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  2. 2

   Jukka Ollila sai kuulla Helsingin keskustassa omistamansa liki 300 neliön liikehuoneiston arvon laskevan, jos taloyhtiö irtaantuu hitas-sääntelystä – päätti estää yhtiön pyrkimykset

  3. 3

   Venäläisistä 66 prosenttia harmittelee Neuvostoliiton hajoamista – mielialoja vuosikymmeniä tutkinut Lev Gudkov kertoo nyt, haluavatko venäläiset todella Neuvostoliiton takaisin

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kalju, nopea puhumaan, huomioi muita – Ihastumisen kohteet muistuttavat usein toisiaan, mutta aina emme huomaa sitä

  6. 6

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  7. 7

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  8. 8

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  9. 9

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  10. 10

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  6. 6

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  7. 7

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  8. 8

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  9. 9

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  10. 10

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla
  3. Rahoitusalan tulokkaiden perustama Inderes nousi nopeasti osakeanalyysin ykköseksi Suomessa ja mullisti samalla koko alan – Mutta onko sen analyysi riippumatonta? Tilaajille
  4. Vaalien ykköspaikasta käydään hurja kamppailu – Keskusta maksaa nyt hintaa uudistuksistaan Tilaajille
  5. Jukka Ollila sai kuulla Helsingin keskustassa omistamansa liki 300 neliön liikehuoneiston arvon laskevan, jos taloyhtiö irtaantuu hitas-sääntelystä – päätti estää yhtiön pyrkimykset
  6. Kannattaako ostaa vai myydä? Piensijoittajien näkymä on nyt harvinaisen sumea, kun pankit luopuvat analyytikoista ja jäljelle jääneetkin vaikenevat Tilaajille
  7. Venäläisistä 66 prosenttia harmittelee Neuvostoliiton hajoamista – mielialoja vuosikymmeniä tutkinut Lev Gudkov kertoo nyt, haluavatko venäläiset todella Neuvostoliiton takaisin
  8. Miltä tuntuu kuulla maailma uudelleen? Mika Launis oli käytännössä kuuro, mutta sitten tapahtui pieni ihme Tilaajille
  9. Kalju, nopea puhumaan, huomioi muita – Ihastumisen kohteet muistuttavat usein toisiaan, mutta aina emme huomaa sitä
  10. Kärräsin täysin toimivan jääkaapin jäteasemalle, koska sen kuormittuvin osa oli tehty surkeasta muovista
  11. Kiina kasvoi suurvallaksi ja tuli lähelle Suomea
  12. Näytä lisää