Ura

Yllättävä tulos työelämäkyselyssä: itsensä johtaminen töissä ei vähennä pomojen tarvetta – päinvastoin

Työntekijöiltä vaaditaan yhä enemmän itsenäisyyttä. Eikö pomoja siis enää tarvita? Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan esimiehen rooli on muuttuvassa työelämässä entistä tärkeämpi.

Työelämä on myllerryksessä. Koko ajan tulee muutoksia, eikä työnteon ajalla ja paikalla ole välttämättä niin väliä. Työmeilit voi tarkistaa puhelimen näytöltä ja kokoukseen voi osallistua vaikka Skypen välityksellä.

Muutos vaatii toimintakulttuurin muutosta. Työntekijöiltä vaaditaan yhä enemmän itsenäisyyttä. He ovat jatkuvien valintojen edessä:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Minkä työn asetan kiireessä toisen tekemisen edelle? Keneltä voin tarvittaessa pyytää apua? Onko työlläni merkitystä kokonaisuuden kannalta?

”Tiedetään, että työ koetaan mielekkäämmäksi ja tulokset ovat parempia, jos työntekijät voivat johtaa itse itseään. Moni työ on muuttunut asiantuntijalähtöiseksi”, sanoo asiantuntija Krista Pahkin Työterveyslaitoksesta.

Työ­psy­ko­lo­gi-val­men­ta­ja­kak­sik­ko Han­na Pos­kipar­ta ja Tuu­li Vi­ran­ta julkisti alkuviikosta kyselyn, johon osallistui 40 haastateltavaa eri yrityksistä. Kolme neljästä vastaajasta oli esimiehiä. Kyselyn tehneet psykologit itse työskentelevät työelämän konsulttiyritys Novetos Oy:ssä.

Ky­se­lyn tu­los oli yllättävä: Jos halutaan, että henkilöstö johtaa itse itseään, pitää satsata sekä koko työyhteisön johtamisen laatuun että määrään. Jos yhdellä esimiehellä on liikaa alaisia, tämä ei onnistu.

”Par­haim­mil­laan e­si­mies­työ on yk­si­löl­lis­tä tu­ke­mis­ta ja spar­raa­mista. Py­säh­tymistä, keskittymistä ja läsnäoloa yksittäisen työntekijän kohdalla”, Poskiparta sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimieheltä vaaditaan motivaatiota muiden tukemiseen. Jos pomo haluaa vain hyvän aseman ja ’natsat’, ei hänen tärkein tavoitteensa ehkä ole saada muita loistamaan työssään.

Kyselyssä tulivat esiin myös esimiestyön ristiriidat. Osa kokee, ettei johtamistyöhön ole riittävästi aikaa. Moni koki myös rajojen vetämisen vaikeaksi: Miten paljon esimiestyöhön pitää käyttää aikaa? Mikä on liikaa puuttumista työntekijän asioihin? Toisaalta osa työntekijöistä kokee, että heidät jätetään heitteille, kun palautetta ja keskusteluja esimiehen kanssa on niin vähän.

Kris­ta Pah­kin ei pi­dä ky­selyn tu­lok­sia yl­lät­tä­vi­nä. Työ­elä­mäs­sä on hänen mukaansa menossa toimintakulttuurin muutos.

”Sekä esimiehen uudenlainen rooli että työntekijän itseohjautuvuus ovat taitoja, joita pitää opetella. Muutosprosessi vie aikaa”, Pahkin sanoo.

Jotta tiimi voi toimia itsenäisesti, se tarvitsee toiminnalleen raamit ja yhteisen päämäärän. Parhaimmillaan esimiehen työ on osallistavaa ja keskustelevaa niin, että kaikki ymmärtävät oman roolinsa tiimissä ja osaavat suhteuttaa oman tekemisensä yhteisiin tavoitteisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Toiset tarvitsevat enemmän tukea ja palautetta kuin toiset, mutta juuri siksi esimiehen on tunnettava työntekijät, joita johtaa”, Pahkin sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hierarkiaa on purettu monissa isommissakin yrityksissä. Monien työelämän tutkimusten mukaan työntekijöiden mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä lisää työhyvinvointia.

Itsensä johtamisella tarkoitetaan sitä, että oman työn tekemisellä on selkeä suunta ja ihminen osaa itse kertoa, mikä häntä motivoi. Lisäksi hän kehittää itse omaa työtään ja itseään. Itseohjautuva työntekijä tekee työnsä tehokkaasti, mutta huolehtii myös vapaa-ajastaan. Hän ei anna koko elämäänsä työlle. Itseohjautuvuudella viitataan rajatummin työssä tapahtuvaan toimintaan, esimerkiksi kykyyn tehdä itsenäisiä päätöksiä.

Itsensä johtaminen lisää tehokkuutta ja parantaa tulosta. Esimiehellä on siinä tärkeä rooli: hän sparraa, tukee ja rohkaisee, mutta myös jarruttaa. Hän kertoo esimerkiksi käytössä olevista resursseista ja auttaa ajankäytön priorisoinnissa.

Poskiparta ja Viranta tulivat kyselyn perusteella siihen tulokseen, että esimies kykenee parhaiten tukemaan alaistensa itsensä johtamista käyttämällä aikaa johtamiseen ja keskusteluun työntekijöiden kanssa, tuntemalla itsensä ja luomalla työyhteisöön luottamuksellisen ilmapiirin.

Työntekijöiden itseohjautuvuutta sen sijaan estävät käskyttäminen, kyttääminen ja kontrolli.

Entä mitä voi tehdä itse parantaakseen itsensä johtamista? Poskiparta ja Viranta listasivat viisi keinoa, joita voivat käyttää niin esimiehet kuin työntekijätkin:

1. Mieti, mikä sinua motivoi

Kysy itseltäsi: Missä tilanteessa innostun työstäni eniten? Mikä herättää töissä syttymisen tunteen tai flown? Millainen tuo tilanne oli viimeksi? Monilla siihen liittyy toisten auttaminen.

2. Opettele olemaan läsnä

Pyörikö työpäivän aikana päässäsi se, kuka vie lapsen illalla harrastukseen? Jo asiaan havahtuminen auttaa. Tietoista läsnäoloa ja havainnointia voi opetella. Hengitysharjoitukset ovat yksinkertaisin keino. Niissä havainnoidaan rauhassa, miten hengitys itsestään kulkee. Kun hengittelee levollisesti, verenpaine ja pulssi laskevat.

Myös mindfulness auttaa monia: yksinkertaisella puhelimen mindfulness-sovelluksella voi päästä alkuun. Läsnäoleminen on myös keskittymistä esimerkiksi keskusteluun. Ettei vähän väliä vilkuile sähköpostia tai puhelintaan.

3. Suunnittele työpäiväsi

Tunnista aito kiire. Kuluuko aikasi turhanpäiväisiin asioihin, jotka vain vievät aikaa? Tavallisimpia aikasyöppöjä ovat erilaiset keskeytykset, joskus se on oma mieli. Toiset ihmiset ja erilaiset viestit katkaisevat työntekoa monesti turhaan.

Mieti, voisitko olla tunnin katsomatta viestejäsi. Entä olisiko avokonttorin sijaan olemassa tila, jossa voisit työskennellä rauhassa muutaman tunnin? Voitko pitää etäpäivän? Rytmitä tekemistäsi rauhallisiin ja sosiaalisempiin jaksoihin.

4. Huolehdi hyvinvoinnistasi

Työstä palautuminen on tärkeää. Jokaisella pitäisi olla työn lisäksi itselle tärkeitä harrastuksia. Jotain, johon liittyy innostusta, uppoutumista ja oppimista. Pelkkä sohvalla löhöäminen ei ole parasta palautumista, vaikka sitäkin toki saa olla.

Tärkeitä ovat myös sosiaaliset suhteet kuten perheen tai ystävien kanssa vietetty aika. Silloin voi jakaa omia asioitaan ja ajatuksiaan.

Sähköisistä laitteista irrottautuminen etenkin ennen nukkumaanmenoa on monesti edellytys sille että mieli rauhoittuu ja uni voi tulla. Unen lisäksi jaksamaan auttavat säännöllinen syöminen ja liikunta.

5. Tunne itsesi

Pysähdy ja kysy itseltäsi: Mistä saan energiaa? Missä olen hyvä? Mikä toisaalta vie voimia ja uuvuttaa? Mitä voisin tehdä toisin? Palautteen kysyminen ja saaminen myös muilta ovat tärkeää itsetuntemuksen lisäämisessä.

Myös esimiehen pitää voida peilata itseään jonkun kanssa. ”Peilin” ei tarvitse löytyä töistä, vaan se voi olla joku ulkopuolinenkin. Myös kollegoilta voi kysyä, missä olet heidän mielestään parhaimmillasi.

Esimiehen rooli on tietysti toimia esimerkkinä ja antaa paljon myönteistä palautetta. Myös keskustelukulttuurin ylläpitäminen on kuuluu pomon rooliin: esimiehen tehtävä on tukea jokaisen itsensä johtamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Esimiestyö
 • Ura
 • Katarina Malmberg
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – sairastuneita enemmän kuin EU-maissa keskimäärin

  2. 2

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  3. 3

   Epämääräiset ravitsemusgurut valtasivat netin ja alkoivat levittää hölynpölyä – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo harhaluulot yksi kerrallaan

   Tilaajille
  4. 4

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  5. 5

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Kun Make kynti syvällä, jalasta törrötti puukko eikä mikään määrä viinaa ollut tarpeeksi – Sitten hän teki raittiudesta itselleen ammatin

   Tilaajille
  8. 8

   Näin todellakin voi käydä: Ruotsin valtion rautatiet ei enää liikennöi Tukholmassa, mutta saattaa tulla ajamaan Helsingin lähiliikennettä

  9. 9

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  3. 3

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  4. 4

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  9. 9

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  10. 10

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  7. 7

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää