Ura

Suomessa on tuhansia avoimia työpaikkoja, joista ei ole ilmoituksia – näillä vinkeillä pääset niihin käsiksi

Kaksi asiantuntijaa antaa vinkkejä nykyaikaiseen työnhakuun, jossa isossa roolissa ovat piilotyöpaikat.

Olet käynyt läpi oman alasi työpaikkailmoituksia, mutta mitään kiinnostavaa ei tunnu löytyvän – tai niihin harvoihin kiinnostaviin on valtavasti hakijoita, etkä saa edes kutsua haastatteluun. Tuttu tilanne?

Työnhaussa ei kannata nojata ilmoituksiin, vaan olla itse aktiivinen, sanovat työnhakusparraaja Anna-Maria Leogrande työnhaun valmennusyritys Kumouksesta ja uravalmentaja Laura Sydänmaanlakka rekrytointi-, koulutus- ja valmennusyritys Saranen Consultingista.

Esimerkiksi Sitra arvioi vuoden 2016 alussa, että Suomessa on jopa 360­000 täyttämätöntä työpaikkaa, joista 270­000 on piilotyöpaikkoja. Piilo- tai tarvetyöpaikoilla tarkoitetaan paikkoja, joita työnantajat eivät ole laittaneet julkiseen hakuun.

”Aktiivisuudella, itse kontaktoimalla ja lähestymällä kiinnostavia yrityksiä syntyy tosi paljon työpaikkoja”, Sydänmaanlakka sanoo.

Sydänmaanlakka ja Leogrande korostavat, että ensimmäinen askel työpaikan etsimisessä on oman osaamisen ja itseä motivoivien asioiden tunnistaminen. Vasta itsetutkiskelun myötä pystyy arvioimaan, mitä osaamista pystyy tarjoamaan potentiaalisille työnantajille, ja viestimään siitä heille. Tärkeää on saada työntekijän ja työnantajan tarpeet kohtaamaan.

 

”Lähestymällä kiinnostavia yrityksiä syntyy tosi paljon työpaikkoja.”

Mutta miten edetä, kun osaamisen ja motivaatiotekijät on tunnistanut?

Leogrande sanoo, että voi esimerkiksi listata itseä kiinnostavia organisaatioita ja näiden tehtäviä, etsiä sopivat yhteyshenkilöt ja soittaa heille. Heti aluksi kannattaa tuoda esiin, miksi on yhteydessä juuri kyseiseen yritykseen ja henkilöön ja rikkoa jää vaikka kehulla. Tämän jälkeen voi kertoa, miten voisi olla avuksi yrityksen tarpeissa.

Toisaalta välttämättä ei tarvitse sanoa suoraan, että etsii töitä. Voi kertoa, että on kiinnostunut kuulemaan kontaktoidun ihmisen uratarinan ja tämän ajatuksia alan trendeistä.

”Aika moni kertoo mielellään itsestään ja omista urakokemuksistaan”, Leogrande sanoo.

Hän kutsuu tällaisia kohtaamisia informaaleiksi haastatteluiksi. Ne eivät ole työhaastatteluja, mutta niihinkin kannattaa valmistautua ja miettiä kysymyksiä etukäteen.

Informaaleissa haastatteluissa pääsee kuulemaan näkemyksiä sekä alasta että organisaatiosta ja saa uuden tuttavan omiin verkostoihin. Parhaimmillaan voi päästä samalla kertomaan itsestään ja omista ajatuksistaan. Vaikka organisaatio ei juuri sillä hetkellä pystyisi tarjoamaan töitä, voi jäädä uuden tuttavan mieleen.

 

”Aika moni kertoo mielellään itsestään ja omista urakokemuksistaan.”

Leogrande kertoo aiemmasta työpaikastaan tapauksesta, jossa muuan ihminen halusi tavata hänen tutkijakollegansa. Kollega kertoi tälle, että heillä ei ollut mitään paikkoja auki, mutta tämä halusi silti tavata ja kuulla, miten kollega oli päätynyt niin mielenkiintoiseen projektiin töihin. Niinpä he sopivat tapaamisen.

”Tutkijakollegani tuli sieltä ja kertoi, että hei, tapasin ihan mielettömän tyypin, löytyiskö hänelle joku projekti? Hänet oli sitten vähän niin kuin korvamerkitty sitä ajatellen, kun tulevaisuudessa tulee tarpeita”, Leogrande kertoo.

Organisaatiot tekevät hänen mukaansa aiempaa enemmän myös pitkän aikavälin strategisia rekrytointeja. Se tarkoittaa, että ihmistä ei rekrytoida vain tietyn hetken tarpeeseen vaan sitä ajatellen, millaiselle osaamiselle voi olla tarvetta vaikka kymmenen vuoden päästä.

”Työnhakijalle on ihan mieletön tapa erottautua, että on miettinyt askeleen pidemmälle, minkälaista osaamista hän voisi tarjota myös tulevaisuudessa organisaation tarpeisiin”, Leogrande toteaa.

Myös Sydänmaanlakka näkee erilaisia tapoja etsiä piilotyöpaikkoja. Voi esimerkiksi selvitellä, kuka on hoitanut viime aikoina rekrytointeja, ja kysellä häneltä organisaatiosta ja sen osaamistarpeista.

Joka tapauksessa yhteydenotto yritykseen kannattaa räätälöidä sen mukaan, mitä osaamista pystyy tarjoamaan juuri kyseiselle organisaatiolle.

”Pienemmissä yrityksissä voi hyvin kontaktoida vaikka toimitusjohtajan”, Sydänmaanlakka sanoo.

Ihan ensin hänen mielestään kannattaa kuitenkin ottaa omat verkostot käyttöön ja selvittää, onko organisaatiossa tuttuja töissä.

Sydänmaanlakka kehottaa tekemään työnhakua monikanavaisesti ja hyödyntämään myös sosiaalisen median tuomia mahdollisuuksia.

”Osallistuu vaikka ammatillisiin keskusteluihin jossain Facebookissa tai Linkedinissä ja luo samalla ammatillista identiteettiä ja verkostoa. Sieltäkin saattaa tulla yllättäviä tilaisuuksia”, Sydänmaanlakka sanoo.

Yksi keino työnhakuun sosiaalisessa mediassa on julkaista esimerkiksi Linkedinissä työnhakuvideo. Oman osaamisen tunnistaminen on tärkeää siinäkin: minuutin tai parin videolla täytyy osata kiteyttää omat vahvuutensa, Sydänmaanlakka huomauttaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa MM-finaalia: Marko Anttila iski 1–1-tasoituksen ylivoimalla, Kanada ajoittain pulassa

  2. 2

   HS:n tulospalvelu on julki – katso, miten oma ehdokkaasi pärjää eurovaaleissa

  3. 3

   Eero Heinäluoma on nousemassa vaalien ääniharavaksi – katso 13 läpimenijää

  4. 4

   Ruotsidemokraattien kannatus kasvamassa huomattavasti, vihreät puolueet menestyneet kautta Euroopan – HS seuraa ja analysoi eurovaali-iltaa hetki hetkeltä

  5. 5

   Suomen ”brexit-mepiksi” nousemassa vihreiden 26-vuotias Alviina Alametsä – ”En olisi voinut kuvitella tällaista tulosta”

  6. 6

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Paavo Väyrysen äänisaalis jäämässä vaatimattomaksi

  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Eurooppalaiset äänestivät vilkkaimmin 20 vuoteen – perinteiset suurpuolueet hiipuvat, oikeistonationalistit ja vihreät nousevat

  10. 10

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  4. 4

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  5. 5

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  6. 6

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  7. 7

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  8. 8

   Ruotsidemokraattien kannatus kasvamassa huomattavasti, vihreät puolueet menestyneet kautta Euroopan – HS seuraa ja analysoi eurovaali-iltaa hetki hetkeltä

  9. 9

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  10. 10

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää