Nämä ovat Helsingin upeimmat työpaikat

Luonnonvaloa, raikasta ilmaa ja kauneinta arkkitehtuuria. Sykähdyttävimmät kaupunkitilat ovat myös joidenkin onnellisten työpaikkoja. Valitsimme seitsemän suosikkia yhdessä Oodi-arkkitehti Janne Teräsvirran kanssa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Millai­nen olisi unelmien työpaikka? Ei siis työ sinänsä tai työnantaja­kaan vaan nimen­omaan paikka.

Pohdim­me asiaa yh­dessä Jan­ne Teräs­vir­ran kanssa, joka on yksi Oodi-­keskus­takir­jaston pää­arkki­teh­deistä. Löy­simme Helsin­gistä seit­semän raken­nusta ja tilaa, joista huokuu hyvä henki. Mistä asioista se koostuu?

1. Clarion-hotellin baari Sky Room


Clarion-hotellissa Jätkäsaaressa on kaupungin korkeimmalla sijaitseva baari. Se sopii Teräsvirran mielestä ilman muuta joukkoon. ”Luonnonvalo ja näkymät ovat arkkitehdillekin peruselementtejä. Ne ovat aina oleellinen osa tilaa.”

Näkymiä hehkuttaa myös Clarionin baaripäällikkö Tuukka Lahikainen. Hän on työskennellyt Helsingin katolla reilun vuoden ajan. Baarin ikkunoista avautuvat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin.


”Varsinkin alussa huomasin tuijottavani useinkin kaukaisuuteen, ja onhan näkymä edelleenkin vailla vertaansa, mutta siihen on jo tottunut. Illalla kaupungin valot tekevät tilan, päivällä taas luonnonvalo.”

Nykyään ikkunoiden äärelle tulee hakeuduttua lähinnä silloin, kun ulkona tapahtuu jotakin erityistä, esimerkiksi iso laiva lipuu telakalle.

Lahikainen ei hakenut paikkaa näköalan vuoksi, mutta häntä houkutteli ylipäätään koko hotellirakennuksen tyylikäs design. ”Onhan tämä ainutlaatuinen paikka koko Suomenkin mittapuulla.”

2. Ateneum


Baarista siirrymme Ateneumin taidemuseoon aivan Helsingin sydämeen. Olemme arkkitehti Teräsvirran kanssa yhtä mieltä: portaikko tekee tilan, myös niille, jotka saavat kävellä niitä päivittäin omissa työtehtävissään.

”Portaat ylipäätään ovat ihan mieletön elementti rakennuksissa. Hyvin voimakas juttu”, Teräsvirta toteaa.


3. Uusi lastensairaala


Teräsvirta oli mukana valitsemassa Meilahdessa sijaitsevaa Uutta lastensairaalaa arkkitehtuurin Finlandia-ehdokkaaksi.


Raatilaiset saivat silloin kuulla sairaalassa työskentelevän lääkärin esittelyn.

”Hän ylisti rakennusta toiminnan kannalta. Tilat on onnistuttu suunnittelemaan niin, ettei siellä mene sekuntiakaan hukkaan tosipaikan tullen.”


Lasten­sai­raala voit­ti sinä vuon­na palkin­non, Teräs­virran­kin mie­lestä ansai­tusti, joten otam­me sen lis­talle.


Entä betoni­arkki­tehtuuri? Ottai­simmeko listalle vaikka jonkin jäljellä olevista ostareista, joiden liikkeissä on yhä monia työpaikkoja?

4. Roihuvuoren koulu


Teräsvirta muistaa kauniin koulun: Aarno Ruusuvuoren suunnittelema Roihuvuoren ala-aste peruskorjattiin pari vuotta sitten. Nyt se on jälleen betoninen helmi Helsingin koulujen joukossa.

Teräsvirran mielestä rakennuksen ja tilan vaikuttavuus voivat olla myös itseisarvoja, ja on tärkeää, että työntekijät voivat tuntea ylpeyttä työpaikastaan.


Ja ylpeyttä Roihu­vuoren koulussa tunnetaan.

Kou­lun reh­tori Seppo Salmi­virta aloit­ti työn­sä kou­lussa siinä vaiheessa, kun perus­korjaus oli kiihkeim­millään. Kesällä 2016 päästiin muuttamaan parakeista takaisin.

”Kyllä se oli se raikkaus ja esimerkiksi lasitiilien suodattama valo, jotka tekivät heti suurimman vaikutuksen. Kaikki oli palautettu vanhaan kuosiin värejä myöten. Rakennuksen alkuperäinen idea tuli kunnolla esiin”, Salmivirta kertoo.

Karu betonirakennus on usein jakanut mielipiteitä.

”Rakennushan oli aikanaan edistyksellinen, kun ruokala on koko koulun sydämessä. Avoimet tilat ovat osa rakennuksen hienoutta mutta myös haaste äänimaailman kannalta”, rehtori kertoo.

”Ulkopuolelta ei voi huomata tätä valoa ja avaruutta. Seinät ovat avoinna, ja katto ikään kuin kelluu ylhäällä. Sen lisäksi rakennus on luonnon keskellä kalliorinteessä.”

5. Mikael Agricolan kirkko


Helsingin kirkot ovat oma lukunsa kaikessa arvovaltaisuudessaan. Teräsvirta haluaa nostaa niistä esiin Mikael Agricolan kirkon omilta kotikulmiltaan Punavuoresta.

Hän oivalsi kerran, että suuressa kirkossa on pieni huomaamaton siipirakennus, jossa on papin asunto.

”Se symboloi hienosti sitä, miten monumentaalisessakin arkkitehtuurissa voi olla mukana inhimillistä välittämistä työntekijästään.”

Takaisin nykyaikaan.

6. Oodi


Itsestäänselvä valinta tälle listalle on Oodi, ja sen valitsemme Teräsvirralta kysymättä. Erityisesti kirjaston kolmas kerros saa kävijät huokailemaan ihastuksesta. On ilmaa, tilaa, valoa ja varsin miellyttävä akustiikka siihen nähden, että väkeä virtaa.

Ei Teräsvirralla tietenkään ole mitään Oodin valintaa vastaan, mutta hän voi oikeastaan vain kertoa, mitä suunnittelussa tavoiteltiin ihmisten, siis myös henkilökunnan, näkökulmasta.

”Talon merkitys on erilainen kuin peruskirjastossa, ja lähtökohdatkin ovat erilaiset sekä yleisön että henkilökunnan kannalta. Oodi on tila, joka mahdollistaa uudenlaisia toimintoja.”

7. Kansaneläkelaitoksen päätoimitalo


Teräsvirta saa valita viimeisen unelmatyöpaikan. Se on Kansaneläkelaitoksen päätoimitalo Taka-Töölössä.

Teräsvirta intoutuu kehumaan Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta: ”Koko rakennus on Aaltoa parhaimmillaan. Sen ajattomat arvot muistuttavat siitä, että hyvä työtila on muutakin kuin kivoja värejä taukohuoneessa.”

”Se on valtava virasto, jossa on ajateltu työntekijöitä ja asiakkaita monella eri tasolla. Siinä on juhlallisuutta ja toisaalta pieniä arkisia asioita kuten ovenkahvoja, joissa näkyy huumoria ja lämpöä. Ovenkahvat ovat tärkeitä. Joku on sanonut viisaasti, että ne ovat rakennuksen kädenpuristus.”

Fakta

Nämä työpaikat HS valitsi upeimmiksi


 Clarion-hotelli. Valmistui 2016. Arkkitehti Aki Davidsson.

 Ateneumin taidemuseo. Valmistui 1887. Arkkitehti Theodor Höijer.

 Uusi lastensairaala. Valmistui 2018. Arkkitehtitoimisto SARC.

 Roihuvuoren ala-aste. Valmistui 1967. Arkkitehti Aarno Ruusuvuori. Peruskorjauksen pääsuunnittelija arkkitehti Timo Jeskanen.

 Mikael Agricolan kirkko. Valmistui 1935. Arkkitehti Lars Sonck.

 Keskustakirjasto Oodi. Valmistui joulukuussa 2018. Arkkitehtitoimisto ALA.

 Kansaneläkelaitoksen päätoimipiste. Valmistui 1956. Arkkitehti Alvar Aalto.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Nämä kaksi kirjainta voivat muuttaa puheen sävyn kokonaan ja saada meidät kuulostamaan jopa töykeiltä, kertoo tutkija

  5. 5

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  6. 6

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  9. 9

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  10. 10

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää