Ura

Hymyile oikein ja valitse mieluummin sininen kuin punainen paita – näillä neljällä vinkillä onnistut asiallisessa henkilökuvassa

Valokuvaaja Jenna Lehtonen antaa parhaat vinkkinsä ansioluettelon valokuvaa varten.

Omalla persoonalla ja haettavalla paikalla on vaikutusta siihen, millainen valokuva itsestä omassa ansioluettelossa toimii.

Ei siis ole yhtä vastausta siihen, millainen on hyvä ansioluettelokuva. Valokuvaaja ja kuvajournalisti Jenna Lehtonen kehottaa esimerkiksi miettimään, haluaako perusvarman kuvan vai erottua joukosta.

”Riippuu ihmisestä, mitä haluaa kuvalla viestittää”, Lehtonen sanoo.

Hän kan­nustaa käyt­tämään ammat­tivalo­kuvaa­jaa aina, kun se on mah­dollis­ta, mutta tarvit­taessa myös koti­konsteil­la pää­see pitkäl­le. Kaverin kän­nyk­kä­kame­ralla ottama kuva voi hyvin olla käyttö­kelpoinen – varsinkin, kun CV:ssä kuva on usein pienellä.

”Ihmisillä on hirveän usein ajatus, että jos on kallis ja hyvä kamera, niin saa hyviä kuvia. Sen ajatuksen voi heittää jorpakkoon ja muistaa, että kamera ei ota niitä hyviä tai käyttökelpoisia kuvia, vaan ihminen siellä takana.”

On kuvaaja kuka hyvänsä, Lehtonen suosittelee käyttämään aikaa suunnitteluun. Kun miettii valmiiksi kuvaustilanteen – asun, miljöön, valaistuksen ja asettelun – on jo aika pitkällä.

1. Pukeudu kuin työhaastatteluun.

”Hyvä lähtökohta on se, että pukee päälleen jotain sellaista, mitä pukisi työhaastatteluunkin”, Lehtonen sanoo.

Hän kehottaa kuitenkin pitämään muutaman perusasian mielessä. Ensinnäkin kannattaa välttää tiheitä kuvioita, kissan kokoisia logoja ja muuta sellaista, mikä vetää turhaan huomiota puoleensa. Toiseksi vaatteet kannattaa silittää.

Johan-Sebastian Rintalasta ottamaansa kuvaa Lehtonen selittää näin: ”Harmaa tausta on klassinen ja ajaton valinta.”


Lehtonen on huomannut CV-kuvauksia tehdessään, että monet tulevat niihin ryppyisissä paidoissa, eikä siinä vaiheessa aleta enää etsiä silitysrautaa.

Yksiväriset ja sileät vaatteet ovat siis Lehtosen suositus, mutta värilläkin on väliä. Musta ja valkoinen ovat hankalia erityisesti auringonvalossa, koska musta imee valoa ja valkoinen heijastaa sitä. Kirkas punainenkaan ei ole hänen mukaansa hyvä valinta, koska se heijastuu usein kasvoille, varsinkin jos on vaalea iho.

”Tummansininen on tosi varma valinta, eikä aiheuta suuria reaktioita. Se on turvallinen”, Lehtonen vinkkaa.

Toisaalta hän kannustaa käyttämään muitakin värejä, koska väreillä voi erottua joukosta. Jos kaikilla muilla hakijoilla on valkoinen kauluspaita ja tummansininen bleiseri, värikäs asu voi herättää huomion.

2. Miljööllä voi leikitellä, mutta hillitysti.

Tavallinen studiokuva ja valkoinen tausta toimivat Lehtosen mielestä hyvin, mutta miljööllä voi halutessaan myös leikitellä. Se on yksi tapa jäädä mieleen.

”Kannattaa muistaa kuitenkin, että pääosaa kuvassa näyttelee se, joka hakee työpaikkaa. Tausta on vain kulissi.”

Lehtonen ei suosittelekaan ottamaan kuvia esimerkiksi ketjukahvilassa, joka on tunnistettavissa, koska se vie huomion epäolennaiseen. Sen sijaan hän huomauttaa, että monissa kahviloissa on isot ikkunat, joista tulevaa luonnonvaloa voi hyödyntää.

Miina Rantalasta ottamaansa kuvaa Lehtonen perustelee näin: ”CV-kuvia voi ottaa myös miljöössä. Muista kuitenkin huolehtia siitä, että tausta ei ole liian levoton.”


Sopivia taustoja kuville voi etsiä myös ulkoa. Lehtonen vinkkaa, että usein esimerkiksi kerrostalojen seinät voivat toimia neutraaleina, vaaleina taustoina.

Näin hän toteaa Kaisa Sjövallista ottamastaan kuvasta: ”Kuvan taustaväri kannattaa valita niin, että se sopii yhteen sekä persoonan että hänen vaatteidensa kanssa.”


3. Luonnonvalo luo parhaan valaistuksen.

Lehtonen kehottaa suosimaan luonnonvaloa. Siinä ajoitus on tärkeä. Voi panna merkille, mihin aikaan luonnonvalo tulee valmiiksi mietittyä taustaa vasten, ja ajoittaa kuvaamisen sen mukaan.

Tärkeintä on hänen mielestään muistaa, ettei mene pimeään tilaan, jossa on keltaista keinovaloa. Sisätiloissakin kannattaa ennemmin hyödyntää luonnonvaloa.

Aina olosuhteet eivät tietenkään ole optimaaliset, vaan kuvan saattaa joutua ottamaan huonossa valaistuksessa ja huonolla välineellä. Lehtonen huomauttaa, että nykyään kännyköiden kameroissakin on kuitenkin muokkaustoimintoja, joilla voi yrittää pelastaa tilanteen jälkikäteen. Esimerkiksi kontrastin ja lämmön säätäminen voi auttaa.

Tai sitten voi käyttää yksinkertaista kikkaa: muuttaa kuvan mustavalkoiseksi.

”Mustavalkoisuudella voi saada aikaiseksi ainakin sen, että kuvasta poistuu keltaisuus”, Lehtonen sanoo.

4. Klassinen asettelu toimii.

CV-kuvissa on tärkeää olla tunnistettava ja nähdä kasvot, ja siihen yleisesti käytössä oleva puolilähikuva sopii mainiosti. Lehtonen luottaa klassiseen, turvalliseen asetteluun.

”Usein en ota kuvaa ihan suoraan edestä, vaan niin, että ihmisen vartalo on pikkuisen sivuttain, olkapää 45 asteen kulmassa ja kasvot kuitenkin kohti kameraa.”

Lehtosesta on tärkeää, että ihminen on kuvassa luonnollinen ja helposti lähestyttävä. Jos kuvan ottaa ammattikuvaaja, hänen tehtävänsä on saada kuvattava rentoutumaan. Toki rentous on hyvä olla tavoitteena, vaikka kuvan ottaisi kaveri.

Sonja Sinkkosesta ottamaansa kuvaa Lehtonen selittää näin:

”Luonnollinen ilme on kaiken perusta. Yksi ammattikuvaajan tärkeimmistä tehtävistä on huolehtia siitä, että kuvattava tuntee olonsa mahdollisimman luontevaksi.”


”Jos on ihminen, joka ei ikinä hymyile hammashymyä, ei varmaan kannata CV-kuvaan väkisin vetää sitä hammashymyä”, Lehtonen toteaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  2. 2

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  3. 3

   Ylen lennokki kuvasi Nordean ikkunoiden lähistöllä, pankki ihmettelee asiaa blogissaan – Yle: Hankimme kuvituskuvaa

  4. 4

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  6. 6

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa kaikkien tuntemaksi vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  7. 7

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  8. 8

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  9. 9

   YK:n huumeraportti: Maailman­laajuinen opioidi­epidemia on vielä luultuakin pahempi

  10. 10

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  5. 5

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  6. 6

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa kaikkien tuntemaksi vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  7. 7

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  9. 9

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  10. 10

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää