Ura

Työllä on väliä kunnon kannalta – eri alojen ammattilaiset pitivät kirjaa siitä, kuinka helposti 10 000 askeleen tavoite tulee täyteen

Linja-autonkuljettaja Jani Viljakainen harrastaa vapaa-ajallaan paljon liikuntaa – istumatyönsä tähden. Pyysimme häntä sekä luokanopettajaa, junior talouspäällikköä ja trumpetistia mittaamaan työpäivänsä askelet.

Istumista, istumista, istumista. Monen työpäivät voivat tuntua pelkältä paikallaan ololta, mutta mahtuuko työpäiviin myös askelia?

Luokanopettaja Tiina Aalto, junior talouspäällikkö Iiris Nummila ja linja-autonkuljettaja Jani Viljakainen mittasivat keskiviikkona 24. huhtikuuta, kuinka monta askelta heillä kertyi työpäivän aikana. Tulos vaihteli 3 000 ja 5 200 askeleen välillä. Trumpetisti Mikko Pettinen puolestaan mittasi neljän tunnin soittotreenit eikä koko työpäivää, ja askelia kertyi 1 000.

Pettinen seisoo soittaessaan. Nummila ja Viljakainen puolestaan istuvat paljon, mutta molemmat ovat löytäneet myös tapoja tauottaa istumista, on se sitten kahvin hakeminen toiselta puolelta toimistoa tai pieni kävelylenkki päätepysäkillä.

UKK-instituutin erikois­tutkija Pauliina Husu toteaa, että niin paikallaan seisominen kuin istuminen­kin pitkiä aikoja voi olla haitallista.

”Pai­kal­laan olo ja sen tauot­taminen on se, mihin tulisi kiin­nittää huo­miota, oli se paikal­laan olo mis­sä asen­nossa tahan­sa”, Husu sanoo.

Parasta on, jos tauolla pää­see jaloit­telemaan, mutta jo pelk­kä asennon vaihtaminen voi Husun mukaan olla hyväksi. Hän vinkkaa, että esimerkiksi toimistotyöläisen kannattaa nousta välillä seisomaan tai vaihtaa istuimeksi jumppapallo.

 

”Paikallaan olo ja sen tauottaminen on se, mihin tulisi kiinnittää huomiota.”

Jos tauottamista ei meinaa muuten muistaa, voi tehdä kuten linja-autonkuljettaja Viljakainen: hänen älykellonsa muistuttaa tunnin välein nousemaan ylös, jos mahdollista.

”Tietokoneen näytöllekin voi laittaa taukomuistutuksen”, erikoistutkija Husu sanoo.

Seisomatyö voi Husun mukaan aiheuttaa alaselkävaivoja. Istumatyö ja varsinkin päätetyöskentely puolestaan voi tuottaa niskavaivoja.

Hän kehottaakin huomioimaan, millä tavoin työ kuormittaa. Painavan soittimen kannattelemisen tai näyttöpäätteellä työskentelyn vastapainoksi voi tehdä elvyttävää liikettä, esimerkiksi pyöritellä hartioita tai tehdä keppijumppaa.

”Askeleet eivät välttämättä yksinään auta niska-hartiaseudun ongelmiin”, Husu sanoo.

Hän huomauttaa, että niska- ja selkävaivat huomaa heti, mutta aineenvaihdunnan muutoksia välttämättä ei. Runsas istuminen tai seisominen esimerkiksi hidastaa sokeriaineenvaihduntaa, mikä voi pitkittyessään altistaa kakkostyypin diabetekselle.

Husun mukaan usein toistuvat lyhyet tauot voivat olla aineenvaihdunnan kannalta jopa tehokkaampia kuin harvemmin toistuva pidempi yhtäjaksoinen jaloittelu.

”Luokanopettajan työ on paikallaan olon tauottamisen kannalta aika ihanteellinen”, Husu mainitsee.

Hän muistuttaa, että liikkumisen lisääminen ei ole vain yksilön harteilla, vaan myös työnantaja ja työyhteisö voi tehdä paljon sen eteen. Onko työpaikalla esimerkiksi peseytymistiloja työmatkapyöräilijöille? Entä onko kokouksissa sallittua seistä tai jaloitella välillä?

Runsasta istumista tai seisomista voi kompensoida myös vapaa-ajalla. Aallon, Nummilan, Pettisen ja Viljakaisen koko päivän askelmäärä vaihteli 9 600 ja 20 100 välillä. Mukaan valikoitui siis ihmisiä, jotka liikkuvat aktiivisesti.

 

”Tietokoneen näytöllekin voi laittaa taukomuistutuksen.”

Kaikki neljä kertoivat harrastavansa lenkkeilyä ja muuta kestävyysliikuntaa. Lisäksi kaikki vähintään suunnittelivat lihaskuntotreenin tekemistä tai olivat tehneet sitä välillä. Salilla ei välttämättä kerry askelia, mutta lihaskunto kasvaa.

Tämän jutun mittaukset on tehty laitteilla, jotka Aallolta, Nummilalta, Pettiseltä ja Viljakaiselta löytyivät omasta takaa. Mittaustulokset on ilmoitettu sadan askeleen tarkkuudella. Todellisuudessa niissä voi olla isompia heittoja, koska laitteiden mittaustavoissa on eroja.

Esimerkiksi trumpetisti Pettinen mittasi päivän askeleet vyöllään olleella askelmittarilla, mutta lisäksi hänellä oli eri valmistajan älykello ranteessa. Koko päivän askelmääräksi tuli askelmittarilla noin 11 200 ja älykellolla noin 12 600.

Eroa voi selittää se, että hän oli hetken ilman askelmittaria aamulla ja illalla, mutta myös erilaiset laitteet. Ranteessa oleva mittauslaite voi esimerkiksi tulkita seisomisen askeleiksi, jos kädet liikkuvat paljon.

Pauliina Husu pitää kuitenkin tässä jutussa saatuja askelmääriä uskottavina, kun niitä peilaa kunkin tekemisiin ja käytettyihin mittauslaitteisiin.


Jani Viljakainen, 44, Helsingin Bussiliikenteen linja-autonkuljettaja

Askeleet työpäivän klo 4–13 aikana: 4 400

Askeleet koko päivän aikana: 20 100

Mittari: Apple Watch 4 -älykello ranteessa

”Minulla oli tänään varallaolopäivä eli odottelin varikolla keikkoja. Kävin esimerkiksi viemässä vaihtoauton linjalle, kun linjalta otettiin viallinen auto pois. Varikko on iso, ja bussit ovat siellä täällä.

Oli aika paljon odot­telua ja muka­va ilma, joten käve­lin ulko­na. Aamul­la meni aika pit­kään istu­essa ja NHL-­peliä katso­essa. Mutta 4 400 askelta on mieles­täni ihan kohtuul­linen tulos.

Linja-­ajo­päivinä jos pääte­pysäkil­lä jää aikaa, minulla on tapana nousta penkistä. Jos jää enemmän aikaa, saatan tehdä pienen kävelylenkin. Talvella ravaan bussia edestakaisin.

 

”En varmaan liikkuisi niin paljon, jos työ ei olisi istumatyötä.”

Jos istuu pitkään, jalat jäykistyvät. Mielikin virkistyy, kun pääsee vähän kävelemään.

Kävelen töihin puoli tuntia, takaisin kotiin kuljen yleensä bussilla. Jääkiekkoa on vähintään kerran viikossa, sähly ei onnistu niin usein, ja esimerkiksi viime viikolla kävin kaksi kertaa juoksemassa.

En varmaan liikkuisi niin paljon, jos työ ei olisi istumatyötä. Olen lukenut artikkeleita istumisen vaarallisuudesta. Kyllä se on pistänyt miettimään.”

Haastattelu on tehty työvuoron jälkeen. Illalla Viljakainen kommentoi vielä viestillä: ”Tämä päivä oli kyllä poikkeuksellisen pitkä. Ilta oli myös aktiivinen lasten kanssa retkeillessä ja firman sählyssä.”


Mikko Pettinen, 44, UMO Helsinki Jazz Orchestran trumpetisti ja freelancer-muusikko

Askeleet soittotreenien kello 10.30–14.30 aikana: 1 000

Askeleet koko päivän aikana: 11 200

Mittari: Omron Walking Style One -askelmittari vyöllä

”Oli Umon perustreenipäivä. Aamulla lämmittelin trumpetilla tunnin. Sitten lähdin julkisilla kulkuneuvoilla treeneihin Kaapelitehtaalle. Edestakaisilla matkoilla siirtymisistä tulee 4,2 kilometriä kävelyä.

Treenit ovat lähin­nä sitä, että soitan trum­pettia ja sei­son. Siinä ei hir­veästi askelia kerry. Ruoka­tunnilla oli tämän jutun kuvaus­sessio, jossa kävin ulko­na.

Ilta­päiväl­lä lähdin autolla opet­tamaan trum­petin­soittoa. Sen jälkeen menin vielä kuuntelemaan jazz-konserttia.

 

”Selkäkivut helpottivat, kun aloitin lenkkeilyharrastuksen noin viisi vuotta sitten.”

Illalla katsoin, että oho, onpas noin paljon askelia. Se yllätti. Askeleet kertyvät oheisliikunnasta. Tietysti jos on joku popimpi tai soulimpi keikka, jossa vähän joraa lavalla, askelia tulee selkeästi enemmän. Työpäivät vaihtelevat paljon.

Pitää pitää kehosta huolta, kun kannattelee monikiloista soitinta monta tuntia päivässä. Minulla on välillä tullut selkäkipuja. Ne helpottivat, kun aloitin lenkkeilyharrastuksen noin viisi vuotta sitten. Sitä ennen en juurikaan ollut harrastanut säännöllistä liikuntaa.

Tulee juostua reilut 25 kilometriä viikossa. Jos on huono keli ja talvi, treenaan crosstrainerilla, ja joskus harvoin käyn hiihtämässä. Olen myös pyöräillyt työmatkoja jonkin verran.”


Iiris Nummila, 24, Trainers' Housen junior talouspäällikkö

Askeleet työpäivän klo 8–16 aikana: 3 000

Askeleet koko päivän aikana: 11 700

Mittari: iPhone X -puhelin taskussa

”Oli suhteellisen normaali työpäivä. Kuvittelin, ettei askelia tulisi, mutta niitä tulikin yllättävän paljon.

Teen yrityksen taloushallinnon tehtäviä. Eilen esimerkiksi laskin tytäryhtiölle palkkoja ja hoidin projektien laskutusasioita.

Veik­kaan, että suu­rin osa aske­leista tu­lee siitä, kun käyn lou­naalla naapu­riraken­nukses­sa ja menen por­taita. Meidän toimis­tomme on viiden­nessä kerrok­sessa. Myös palavereihin kävelemisestä tulee muutama askel. Ja mitä useammin hakee kahvia, sitä enemmän tulee askelia.

Eilen oli hallituksen kokous, ja piti tulostella papereita sinne. Printatessa tulee noustua ylös. Sitten on myös sellaisia hetkiä, että monta tuntia istuu liikkumatta.

 

”Kävelen vartin työmatkat ja muutenkin minne pystyy.”

Varmaan vähintään 3–4 kertaa viikossa käyn lenkillä tai salilla. Tenniksessä on valmennustunti kerran viikossa. Kävelen vartin työmatkat ja muutenkin minne pystyy. Tulee helposti liikuttua kymmenen kilometriä päivässä. Eilen askelia tuli työmatkoista ja lenkistä.

Jos ei liiku, niska on aika jäykkänä. Olen tehnyt aikaisemmin seisomatyötä. Kun vaihtoi toimistohommiin, huomasi eron kropassa. Työpäivän jälkeen voi olla vähän jännittynyt. Tekee hyvää tehdä aina jotain, ettei ainakaan rojahda sohvalle.”


Tiina Aalto, 33, Oulunkylän ala-asteen luokanopettaja

Askeleet työpäivän kello 8.15–16.30 aikana: 5 200

Askeleet koko päivän aikana: 9 600

Mittari: Suunto 3 Fitness -urheilukello ranteessa

”Eilen oli aika passiivinen päivä. Emme poistuneet koululta mihinkään, eikä ollut liikuntatunteja. Oman ensimmäisen luokan lisäksi opetan liikuntaa.

Iso osa oppitunneista oli käsitöitä, joissa minun tulee istuttua. Oppilaat tulevat pyytämään apua. Muuten yleensä itsenäisen työskentelyn aikana kiertelen itse luokassa. Teemme myös paljon asioita toiminnallisesti. Toki liikumme muuallakin kuin omassa luokassa.

Iltapäivällä suunnittelin työryhmässä tulevaa lauantaikoulupäivää ja myös omia tuntejani. Minulla on sähköpöytä, joka ei oikein toimi, eli se on yläasennossa.

 

”Pääosin askeleet tulevat opetustyöstä, ja toki on myös välituntivalvontaa ja muuta.”

Minimissään työpäivässä tulee ehkä 4 000 askelta, ja voi helposti mennä 10 000, jos on useampi liikuntatunti tai käydään retkellä. Pääosin askeleet tulevat opetustyöstä, ja toki on myös välituntivalvontaa ja muuta. Joka tunnin aluksi haen oppilaat pihalta, ja kiipeämme kolmanteen kerrokseen.

Kuljen pyörällä töihin sulaan aikaan, mutta siitä ei tule kuin muutama kilometri suuntaansa. Olen urheillut koko ikäni ja harrastanut muodostelmaluistelua. Urheilen nykyisin suunnilleen neljä kertaa viikossa. Viikoittain pelaan korista ja sählyä. Eilen tein lihaskuntotreeniä salilla.”

 
Luetuimmat - Ura

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvostosukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meritragedian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  3. 3

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niiden suuri etu on, että todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  4. 4

   Näin villiä legendaa kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  5. 5

   Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

  6. 6

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Syön vaikka viikon makaronia, jotta koirat saavat ruokaa” – Sata vuotta sitten koiria tapettiin ruoanpuutteen takia, nyt ne ovat miljardibisnestä pyörittäviä kuluttajia

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi neuvolassa kysytään rokotteista kuin kyseessä olisi lounasbuffet?

  9. 9

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  10. 10

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  5. 5

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  8. 8

   Lisätietoa Luumäen turmasta: Kolme ihmistä nousi autosta selvittämään mahdollisia erimielisyyksiä, kaksi kuoli rekan törmättyä heihin

  9. 9

   Ilmatieteen laitos antaa jo helle­varoituksia: Grafiikka näyttää Suomen tulevien päivien sään

  10. 10

   Keskiajan ”överiyttä” ihannoiva Noora Louhimo toi metalliyhtyeensä Battle Beastin Olavinlinnaan, joka on oiva paikka laulaa miekoista ja kunniasta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää