Ura

Työpaikan Whatsapp-ryhmät romuttavat palautumista vapaa-ajalla, vaikka viesteihin ei edes vastaisi – Katso laskurilla, kuinka paljon teet vuodessa töitä omalla ajalla

Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan työstä palautuivat kaikkein parhaiten ne, jotka pitivät työn ja vapaa-ajan selkeästi erillään.

10–15 minuuttia. Niin kauan voi kestää palata takaisin keskittyneeseen työskentelyyn, jos se syystä tai toisesta häiriintyy.

Mutta kuinka kauan kestää päästä takaisin keskittyneeseen vapaa-ajan viettoon, jos sen katkaisee työpaikan Whatsapp- tai Facebook-ryhmään kilahtava viesti?

Tähän ei tutkimus anna tarkkaa vastausta, mutta jokaisen työviestejä vapaa-ajalla lukevan kannattaisi pohtia asiaa. Näin ajattelee Tampereen yliopiston psykologian professori Ulla Kinnunen.

 

”On ihan sama, tekeekö työtä konkreettisesti vai ajatuksissaan.”

Useilla työpaikoilla keskustelut työasioista tai -vuoroista ovat nimittäin siirtyneet samoihin viestipalveluihin, joissa viestitellään myös perheen ja ystävien kanssa. Tästä on seurannut tilanne, jossa työviestejä luetaan ja niihin vastaillaan vapaa-ajalla.

HS uutisoi viime viikolla, että ammattiliitot ovat huolestuneet työn luikertelemisesta vapaa-ajalle. Työviesteihin vapaa-ajalla vastaillessaan työntekijä tulee vaivihkaa tehneeksi ilmaista työtä, mutta viestiryhmiin liittyy myös toinen ongelma: ihmisen mieli tarvitsee palautumista työstä, ja työaiheiset keskeytykset vapaa-ajalla häiritsevät tätä palautumista.

 

Palautumisen kannalta on tärkeää, että ihminen kokee olevansa kontrollissa omasta vapaa-ajastaan eli siitä, mitä tekee ja milloin.

Työ hiipii vapaa-ajalle vähitellen. Teimme laskurin, jonka avulla voit arvioida, kuinka palon käytät vuodessa vapaa-aikaasi työsähköpostien lukemiseen, työhön liittyvien Facebook- tai Twitter-keskustelujen kommentoimiseen ja työpaikan pikaviestinryhmissä keskusteluun.

Laskuri toimii toki myös toisin päin: sen avulla voi halutessaan laskea, kuinka paljon työaikaa kuluu henkilökohtaisten sähköpostien ja pikaviestien lähettelyyn.Oliko tulos sitä mitä odotit? Miten työn tekeminen vapaa-ajalla vaikuttaa omaan palautumiseesi?

Ulla Kinnunen on tutkinut palautumista lähes parikymmentä vuotta. Palautuminen on nykyään muodikas termi, mutta sen takana on todellinen fysiologinen prosessi, jonka myötä ihmisen keho ja mieli palaavat kuormitusta eli työtä edeltäneeseen tasapainoon.

Jos ihminen ei palaudu riittävästi, kuormitus kasautuu, hän uupuu ja alkaa kärsiä unihäiriöistä.

Kinnusen mukaan työn läikkyminen vapaa-ajalle häiritsee mekanismeja, joiden avulla palaudutaan. Näitä ovat muun muassa aito rentoutuminen, riittävä uni, se, että mieli irrottautuu kokonaan työasioiden ajattelemisesta ja se, että ihminen kokee olevansa kontrollissa omasta vapaa-ajastaan eli siitä, mitä tekee ja milloin.

”Tutkimuksissa on havaittu, että työviestien tulo vapaa-ajalle heikentää näitä kaikkia palautumista edistäviä tekijöitä ja sitä kautta ihmisen hyvinvointia.”

 

Parhaiten palautuivat ne, jotka pitivät työn ja vapaa-ajan selkeästi erillään.

Jokin aika sitten Kinnunen johti tutkimusta, jossa tyypiteltiin ihmisiä sen mukaan, kuinka paljon he arvioivat vastailevansa vapaa-ajalla työviesteihin ja -puheluihin sekä kuinka paljon he arvioivat hoitavansa henkilökohtaisia asioita työajalla.

Tutkimuksessa havaittiin, että niillä, joiden vapaa-ajan vieton työasiat keskeyttivät usein, mutta jotka eivät hoitaneet yksityisasioita töissä, oli eniten uupumusasteista väsymystä.

Toiseksi eniten uupumusta oli niillä, jotka joustivat molempiin suuntiin eli joilla työ läikkyi vapaa-ajalle ja vapaa-ajan asiat työajalle.

Kaikkein parhaiten palautuivat ne, jotka pitivät työn ja vapaa-ajan selkeästi erillään.

”Työstä irrottautumisen on havaittu olevan hirveän tärkeää palautumisen kannalta. Siis sen, että ajatukset siirtyvät työstä ihan muualle. Työviestien tulo kännykkään katkaisee tämän, vaikka ei edes vastaisi viestiin. On ihan sama, tekeekö työtä konkreettisesti vai ajatuksissaan”, Kinnunen sanoo.

 

Ne, joilla oli omaa aikaa alle 10 tuntia viikossa, kärsivät palautumisongelmista.

Kuinka paljon ihminen sitten tarvitsee aikaa palautumiseen?

Se on tutkijoiden mukaan kovin yksilöllistä. Yksi jää helposti vellomaan työasioihin, toinen unohtaa kuormittavatkin työasiat hetkessä.

Myös ihmisen terveydentila, kunto ja ikä vaikuttavat palautumiseen.

Työterveyslaitoksen johtavan asiantuntijan Jaana Laitisen mukaan tiedetään kuitenkin, että yli 55 tunnin viikkotyöaika lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, aivoinfarktiin ja masennukseen.

Hieman osviittaa riittävästä palautumisajasta antaa myös Työterveyslaitoksen työvuorosuositus. Sen mukaan työvuorojen välisen ajan pitäisi olla vähintään 11 tuntia.

”Ehkä tätä voisi pitää ohjenuorana myös siihen, että jos vapaa-aikana lukee työviestejä ja vastailee niihin, pitäisi silti olla 11 tuntia sellaista aikaa, että on täysin irti työstä. Tämä ei toteudu monilla, jotka lukevat työviestejä vielä nukkumaan mennessä”, Laitinen sanoo.

Ulla Kinnunen tuo mukaan vielä yhden luvun: Erään tutkimuksen mukaan ne, joilla oli täysin omaa aikaa alle 10 tuntia viikossa, kärsivät palautumisongelmista. Omalla ajalla tarkoitettiin sellaista aikaa, jolloin ihmisellä ei ollut työ- tai perhevelvoitteita vaan hän sai tehdä, mitä itse halusi.

 

Palautumisen kannalta tärkeintä ei ole se, mitä ihminen tekee vaan se, minkälaisen kokemuksen toiminta tuottaa.

Kinnusen mukaan tiettyä palautumiseen käytettyä aikaa tärkeämpää on se, että ihminen kokee vapaa-ajan määrän riittäväksi ja vapaa-ajan palauttavaksi.

”Kun palautumista alettiin 2000-luvun puolivälissä tutkia enemmän, selvitettiin, mikä konkreettinen toiminta edistää palautumista. Nyt on ymmärretty, että tärkeämpää on se, minkälaisen kokemuksen toiminta tuottaa, ei varsinaisesti se, mitä ihminen tekee.”

Esimerkiksi juoksulenkille lähteminen voi siis olla palauttavaa, jos sen aikana unohtaa työasiat. Jos sen sijaan juoksee hampaat irvessä siksi, että liikuntaa pitää harrastaa, se ei auta palautumaan vaan saattaa jopa lisätä kuormitusta. Sama pätee myös ystävien tapaamiseen ja oikeastaan mihin tahansa vapaa-ajan puuhaan.

”Siksi on tärkeää, että ihmiset oppivat tunnistamaan, mikä juuri itselle on palauttavaa vapaa-ajan viettoa.”

 

”Ei ole hyvää johtamista, jos työ läikkyy vapaa-ajalle.”

Miten työasioiden lipsumista vapaa-ajalle sitten voisi rajoittaa?

Muun muassa tällaisia vinkkejä Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Jaana Laitinen ja psykologian professori Ulla Kinnunen antavat:

Sopikaa säännöt

Työaiheisten pikaviestiryhmien ja työsähköpostin lukemisesta vapaa-ajalla kannattaa luoda yhteiset säännöt työpaikalla, Jaana Laitinen neuvoo. Kaikkia työpaikalla muodostuneita käytäntöjä ei kannata ottaa annettuina.

”Hyvä sääntö voisi olla esimerkiksi se, että työaiheisia viestejä saa lähettää työajan liukuma-ajan sisällä. Tai jos on jotakin erityisen kiireistä, viestin saa kyllä lähettää, mutta työntekijöiden ei ole pakko seurata viestittelyä kuin työaikana.”

Laitisen mukaan erityisesti esimiesten kannattaa näyttää mallia, ja miettiä, mihin aikaan he lähettävät viestejä alaisilleen.

”Ei ole hyvää johtamista, jos työ läikkyy vapaa-ajalle.”

Hanki erillinen työpuhelin

Jos työviestit tulevat vapaa-aikana käytössä oleviin pikaviestimiin, yksi tapa rajoittaa työasioiden valumista omalle ajalle, on käyttää erillistä työliittymää. Kun työpuhelimen jättää töihin, ei tule vilkaisseeksi sinne tulleita viestejä edes vahingossa.

Tarkkaile aktiivisuusmittaria

Monilla on nykyään käytössä aktiivisuusmittareita. Jaana Laitinen kehotta tarkkailemaan, miten esimerkiksi syke nousee, kun työviesti kilahtaa keskelle vapaahetkeä tai näkyykö unen laadussa eroja sellaisina öinä, kun on ennen nukkumaan menoa lukenut työviestejä.

”Jos ihminen huomaa, että stressitaso nousee tai uni häiriintyy, hän on ehkä motivoituneempi muuttamaan omaa käytöstä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  5. 5

   Yhdysvallat on jakautunut niin pahasti kahtia, että Tanssii tähtien kanssa -ohjelmastakin tuli poliittinen taistelutanner

   Tilaajille
  6. 6

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  7. 7

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  8. 8

   HS kysyi jätteistä ja kierrätyksestä, ja yli 9 000 suomalaista vastasi: Vastauksista vyöryi raivoa, turhautumista ja valtava halu toimia oikein

   Tilaajille
  9. 9

   Taskupuheluita ja noloja sähläyksiä salasanojen kanssa: Trumpin neuvon­antaja Rudy Giuliani on teknologia­taidoiltaan aivan tavallinen seniori

  10. 10

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää