Urheilu    |   Tennis

Apua tenniksen entisestä suurvallasta

Suomen tennisliitto solmi yhteistyösopimuksen ruotsalaisen akatemian kanssa.

Tilaajille

Suomen tennisliitto haluaa nostaa nuoria pelaajia maailman huipulle. Apua se hakee Ruotsista, lajin entisestä mahtimaasta.

Tennisliitto ja Tukholman liepeillä toimiva Good to Great -tennisakatemia (hyvästä suurpelaajaksi) ovat solmineet yhteistyösopimuksen, johon sisältyy muun muassa juniorivalmennusta ja valmennuskoulutusta.

"Emme hae lottovoittoa vuodessa. Osapuolten tavoite on kaukana monen vuoden päässä", Suomen tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Putro sanoi.

Ruotsalaisen tennisakatemian takana on entisiä tennistähtiä, joista nimekkäimmät ovat Magnus Norman ja Nicklas Kulti. Kaikkiaan lajivalmentajia on seitsemän.

"Tavoitteemme on nousta maailman parhaaksi tennisakatemiaksi", Kulti sanoi eilen Helsingissä.

"Me olemme mukana arkisessa työssä joka päivä. Emme ole vain antaneet nimeämme akatemian käyttöön", jatkoi Norman, joka oli parhaimmillaan miesten ATP-listalla sijalla kaksi.

Putro kertoi, että alussa akatemioita oli tarjolla kymmenkunta. Loppusuoralle seuloutui kolme ehdokasta.

"Hinta ja maantieteellinen sijainti ratkaisivat", tennispomo sanoi. "En voi avata sopimuksen yksityiskohtia", hän jatkoi ja tyrmäsi keskustelun euroista tai kruunuista.

Ensimmäisenä vuonna yhteistyö kattaa noin 85 vuorokautta.

Tennisliitto on myllertämässä toimintaansa. Se kertoo ensi viikolla, kuka on liiton uusi päävalmentaja.

Lupaaville nuorille halutaan tarjota polku ja työkalut, jotka mahdollistavat nousun huipulle.

"Meidän tavoitteemme on nostaa hyviä pelaajia ihan huipulle asti", Kulti sanoi.

Norman totesi samaan hengenvetoon, että mikään valmennus ei auta, jos urheilijalla ei ole omaa tahtoa. Ilman sitä kaikki on turhaa.

Akatemian motto on lainattu Muhammad Alilta, jota moni pitää maailman kaikkien aikojen parhaana nyrkkeilijänä.

"Mestarilla on se jokin syvällä sisällään. Mestarilla on oltava niin taitoa kuin tahtoa, mutta tahdon täytyy olla ylivertainen taitoihin verrattuna", ammattilaisten kolminkertainen raskaan sarjan maailmanmestari ja Rooman kisojen (1960) olympiavoittaja sanoo akatemian esitteessä.

Norman ja Kulti painoivat tiedotustilaisuudessa kämmentään toistuvasti sydämensä kohdalle. Sillä kaksikko osoitti, mistä taistelutahto kumpuaa.

Tennisakatemiassa on toistaiseksi 29 pelaajaa. Heistä nimekkäin on Grigor Dimitrov. Bulgarialainen on ATP-listalla sijalla 48, mikä on 21-vuotiaan nuorukaisen uran toistaiseksi paras sijoitus.

Nimilista pursuaa Ruotsin nykyisiä juniorihuippuja.

Mukana on myös Herman Höyeraal, vasta 11-vuotias ikäluokkansa Norjan ykkönen. Hän on muuttanut perheensä kanssa Tukholmaan tennisvalmennuksen perään.

"Tarkoituksena on nostaa pelaajien määrä sadan paikkeille ja rakentaa Tukholmaan iso tenniskeskus, jossa on paljon majoitustilaa", Norman kertoi.

Ruotsin tenniksen kultaiset vuodet elävät enää muistoissa. Paras ruotsalainen Patrik Rosenholm on ATP-listalla sijalla 379.

"Siihen on monia syitä", Norman sanoi yksilöimättä.

Jarkko Nieminen on ATP-listan paras pohjoismaalainen, 41:s.

OIKAISU

Suomen tennisliiton toimitusjohtajan nimi on Teemu Purho, ei Teemu Putro, kuten perjantaina 14.joulukuuta sivulla B11 kirjoitettiin.

Good to Great

 Good to Great -tennisakatemia on perustettu tammikuussa 2011. Se toimii SALK-hallissa Brommassa, Tukholman lähistöllä.

 Valmentajina toimivat muun muassa entiset ammattilaishuiput Magnus Norman, 36, ja Nicklas Kulti, 41.

 Norman voitti urallaan 12 ATP-turnausta kaksinpelissä ja oli 2000 Ranskan avointen finaalissa, jonka hävisi Brasilian Gustavo Kuertenille. Norman oli parhaimmillaan maailmanlistalla sijalla 2 (12. 6. 2000). Hän lopetti uransa lonkkavaivojen takia vuonna 2004.

 Nicklas Kulti voitti 3 ATP-turnausta kaksin- ja 13 nelinpelissä. Hän lopetti vuonna 2001 jalkavaivojen vuoksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tennis
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Keihäslegenda Seppo Räty tuli aikuisurheilijoiden avuksi – moninkertaisen arvokisamitalistin kunto vaihtelee päivittäin: ”Joskus en pääse lainkaan sängystä ylös”

 4. 4

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 5. 5

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 2. 2

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 3. 3

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 4. 4

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 5. 5

  Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää