Urheilu    |   HSAnalyysi

Jalkapallo ei pääse eroon huliganismista

Jalkapalloväkivalta puhuttaa Saksassa ja Englannissa. Fanit tyrmistyivät Bundesliigan turvallisuusmääräyksistä.

Tilaajille

Jalkapalloväkivalta puhuttaa Saksassa ja Englannissa. Fanit tyrmistyivät Bundesliigan turvallisuusmääräyksistä.

Kun jalkapallon Saksan Bundesliiga palaa tänään talvitauolta, ilmassa on jännittynyt tunnelma.

Jännittynyt se on siksi, että monet kannattajat ovat todella vihaisia. He ovat käärmeissään, koska Bundesliigan turvamääräyksiä on päätetty kiristää.

Stadioneilla ja niiden ulkopuolella tehdään tulevaisuudessa tiukempia turvatarkastuksia. Lisäksi suunnitelmissa on rajoittaa vierasfanien lippujen hankkimista korkean riskin otteluissa.

Noin 400 jalkapallofania järjesti joulukuussa mielenosoituksen. Myös katsomoissa on ollut äänettömiä protesteja, sillä lukuisissa peleissä on ollut täysin hiljaista 12 minuutin ja 12 sekunnin ajan.

Päätös tiukennuksista nuijittiin pöytään 12. joulukuuta.

Tiukennuksille antoi puhtia lokakuun loppupuolella pelattu Borussia Dortmundin ja Schalken ottelu. Peliin liittyneissä mellakoissa pidätettiin 180 fania.

Poliisin marraskuussa julkaiseman raportin mukaan saksalaisessa jalkapalloilussa eletään synkkää vaihetta. Kahdella ylimmällä sarjatasolla pelattujen otteluiden yhteydessä sattuneissa välikohtauksissa loukkaantui viime kaudella 1 142 ihmistä. Lukema on 120 prosenttia 12 viime vuoden keskiarvoa korkeampi.

"Tämä [huligaani]ryhmä ei kunnioita lakeja eikä sääntöjä, joten keskustelujen aika on ohi", jyrisi Nordrhein-Westfalenin varapoliisijohtaja Arnold Plickert uutistoimisto AFP:lle.

Moni pelkää että talvitauon jälkeen räjähtää – ennemmin tai myöhemmin.

Huliganismista puhuttiin aikoinaan Englannin tautina, mutta määritelmä on ollut jo pitkään todella harhaanjohtava. Kyseessä on vitsaus, jolta ei ole välttynyt yksikään maanosa.

Englannissa jalkapalloväkivalta on ainakin pidätysten perusteella ollut laskusuunnassa, mutta viime vuonna huliganismi nousi näkyvästi esille.

Englannissa on kohistu joulukuussa pelatusta Manchesterin paikallispelistä, jonka lopussa Manchester Unitedin Rio Ferdinandin silmäkulma aukesi katsomosta heitetystä kolikosta. Kentälle myös ryntäsi Cityn fani, ja pelin jälkeen 13 henkilöä pidätettiin.

Huliganismi palasi suoraan huipulle.

Väkivaltaisia ja rasistisia välikohtauksia on nähty viime aikoina useita, ja nyt viranomaiset vaativat, että stadioneille asetetaan suojaverkot tiettyjen katsomon osien eteen.

Huliganismin taustalla on uskottu olevan muun muassa statuksen hakemista ja työväenluokkaisten miesten turhautumista oman kulttuurinsa murenemiseen. Aina kyse ei kuitenkaan ole pelkästä pullistelusta.

Poliisipomo Plickertin retoriikka on täsmälleen samaa, jota käytetään puhuttaessa järjestäytyneeksi rikollisuudeksi luokitelluista moottoripyöräjengeistä. Aasinsilta prosenttijengeihin on osuva, sillä jalkapallohuliganismi on joissakin maissa osa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Guardianin mukaan organisoidut huligaaniryhmät taistelevat esimerkiksi Puolassa toisiaan ja muita jengejä vastaan huumekaupasta ja paritusbisneksestä. Serbiassa jalkapallohuligaanit ovat lähellä äärioikeistoa ja Etelä-Amerikassa osallisia kymmenissä henkirikoksissa.

Huliganismi pumppaa voimaa näyttämisen halun lisäksi katkeruudesta, vihasta sekä kurjuudesta ja on joissakin maissa tapa hankkia rahaa sekä valtaa.

Turvatoimien kiristyminen, kovat sanktiot, erilaiset huligaanirekisterit ja pääsylippujen kallistuminen ovat johtaneet siihen, että suuri osa väkivallasta on siirtynyt stadionien ulkopuolelle. Yksi ongelmista on, että tietyissä maissa äärikannattajilla on suuri valta seuroissa.

Ei tarvitse mennä Ruotsia kauemmas löytääkseen esimerkkejä siitä, miten fanit ovat painostaneet pelaajia, valmentajia, seurapomoja ja tuomareita.

Kalla Fakta -ajankohtaisohjelman pari vuotta sitten tekemän selvityksen mukaan Allsvenskanin jalkapalloilijoista joka viides ja seurapomoista noin kolmannes oli joutunut oman joukkueen kannattajien painostamaksi.

Luvut ovat todella suuria.

Kun turvatoimia tiukennetaan, huligaanit keksivät uuden tavan toimia. Lopulta touhusta kärsivät tavalliset katsojat. Jo nyt osassa Euroopan maista on vaikeaa päästä peleihin, jos ei ole rekisteröitynyt seuran jäseneksi.

Huligaanien toiminta vaikuttaa kissa ja hiiri -leikiltä viranomaisten ja turvallisuusvastaavien kanssa. Monessa maassa kyse ei kuitenkaan ole leikistä.

Kysykää vaikka puolustaja Kevin Pezzonilta, joka joutui viime syksynä lähtemään Kölnistä väkivallan uhkan vuoksi.

Häneltä oli murtunut alkuvuodesta pahoinpitelyssä nenä, hänen kotinsa edustalle oli marssinut kannattajajoukko, joka uhkasi hakata hänet, Facebook-viesteissä hänet uhattiin ampua ja hänen autoonsa ilmestyi uhkailuviestejä.

Ei se ollut leikkiä.

Tapio Keskitalo
tapio.keskitalo@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 3. 3

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 4. 4

  Jalkapalloikoni Diego Maradona sai patsaan – irvileuat vertaavat Talent-voittaja Susan Boyleen ja Rocky Balboaan

 5. 5

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää