Urheilu    |   Kolumni

Kaksi tyrmäystä ja monta hutia

Nyrkkeilijä Frida Wallbergin aivoverenvuoto aloitti Ruotsissa keskustelun perheväkivallasta ja ammattilaisnyrkkeilyn kieltämisestä.

Tilaajille

Nyrkkeilijä Frida Wallbergin aivoverenvuoto aloitti Ruotsissa keskustelun perheväkivallasta ja ammattilaisnyrkkeilyn kieltämisestä.

Ruotsalainen nyrkkeilijä Frida Wallberg on yhä sairaalassa. Siitä on yli viikko, kun Wallberg sai kehässä aivoverenvuodon. Wallberg leikattiin, ja häntä pidettiin koomassa toista vuorokautta.

Wallbergin loukkaantumisesta alkoi vilkas keskustelu ammattilaisnyrkkeilystä. Ruotsissa tälle keskustelulle on pitkät perinteet, sillä ammattilaisottelut kiellettiin vuonna 1970. Vuonna 2007 ottelut sallittiin uudelleen.

Wallberg dominoi WBC-liiton ylemmän höyhensarjan MM-ottelua melkein kaikki erät. Sitten tilanne kääntyi.

Ensin hänet lyötiin kanveesiin. Wallberg nousi itse ylös ja kuunteli tuomarin laskemista.

Mutta kaikki ei ollut kunnossa. Se huomattiin, kun australialainen Diana Prazak, 33, tyrmäsi Wallbergin, 30, lopullisesti. Wallberg lyyhistyi tajuttomana kehäkulmaan.

Se, mitä Wallbergille tapahtui, on äärimmäisen surullista hänelle ja hänen läheisilleen.

Moni uskoo, että järkyttävä tapaus muuttaa väistämättä lajia. Esiin nousi kysymys siitä, miksi ottelu pääsi päättymään niin traagisesti.

Naisten ottelut saavat Ruotsissa kestää korkeintaan 12 minuuttia, kuusi kahden minuutin erää. Niin ei ollut nyt, sillä Wallberg tyrmättiin ottelun kahdeksannessa erässä. Pidemmälle ottelulle oli kuitenkin poikkeuslupa otteluita valvovalta Kampsportsdelegationilta.

Todella monien mielestä oleellisin kysymys on ollut se, mikä erottaa ammattilaisnyrkkeilyn pahoinpitelystä.

Nyrkkeilyllä on huono maine. Wallbergin tapaus osoitti, että lajiin suhtaudutaan toisin kuin vaikka pyöräilyyn tai ratsastukseen, joissa myös voi saada vakavia päävammoja.

Peruskysymys on tietenkin hyvä ja eettisesti tärkeä: Missä menee raja, kun vastakkain ovat yksilön vapaus ja yhteiskunnan vastuu suojella kansalaisiaan?

Eettisen keskustelun symboliksi nousi Göteborgin yliopiston valtio-opin professorin Ulf Bjereldin debatti-kirjoitus Ruotsin television SVT:n verkkosivuilla.

Nyrkkeily romantisoi lyömisen ja oikeuttaa miehisen väkivaltakulttuurin, kuului Bjereldin teesi. Hänen mukaansa nyrkkeilyllä ja perheväkivallan määrän kasvulla olisi yhteys, ja siksi ammattilaisnyrkkeily pitää kieltää.

Bjereldin väitteet saivat täystyrmäyksen. "Bjereldin hyökkäys nyrkkeilyä kohtaan on älyllistä väkivaltaa", kirjoitti Narvan nyrkkeilyseuran Hans Lindahl.

Dagens Nyheter -lehden Hanne Kjöller kirjoitti, että lähes sata prosenttia naisten pahoinpitelijöistä ei ole ammattilaisnyrkkeilijöitä. "Jos taas ei ole kyse urheilijoista itsestään vaan siitä, että he inspiroivat [väkivaltaan] sanotaan nyt vaikka laatoittajia ja kirjanpitäjiä, niin miksei kukaan väitä, että miekkailu inspiroi puukotuksiin?"

Villinä vellonut keskustelu sai tajuamaan, kuinka moralistisesti nyrkkeilyyn ja moniin kamppailulajeihin suhtaudutaan.

Kjöller muistutti, ettei nyrkkeilykieltoa voi perustella lajin vaarallisuudella. Eniten vammoja tulee jalkapallossa, jääkiekossa ja ratsastuksessa.

Nyrkkeily on sijalla 9. Siitä tulee tilastojen mukaan 32 vammautumista 100 000 henkeä kohden. Monien kommentoijien mielestä nyrkkeily itse asiassa vähentää väkivaltaa, kun kuumakallet löytävät siitä kanavan purkaa aggressiot.

Kysymys kuuluu, onko tämä nyrkkeilyn vastatarina yhtään sen todempi. Siis se, että intensiivinen nyrkkeily saa monet nuorukaiset kadulta kehään.

Näin lienee, osin. Mutta eikö nytkin romantisoida nyrkkeilyä?

Nyrkkeileminen kiinnostaa monista syistä. Ei Wallbergilla, suomalaisella Eva Wahlströmillä eikä ruotsalaisella entisellä ammattilaisnyrkkeilijällä ja nykyisellä kulttuuritoimittajalla Åsa Sandellilla ole taustallaan syrjäytymisen uhkaa, eikä ole monella muullakaan.

Nyrkkeilyn riskit on minimoitava. Paljon voidaan vielä tehdä sillä, että tuomareita koulutetaan tunnistamaan vaarat. Ja että säännöistä pidetään kiinni.

Wallbergin ura on tosin ohi. Säännöt sanovat, ettei aivoverenvuodon saanut saa otella.

Anna-Liina Kauhanen
anna-liina.kauhanen@hs.fi
Twitter: AL_Kauhanen
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nyrkkeily
 • Anna-Liina Kauhanen
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 3. 3

  Keihäslegenda Seppo Räty tuli aikuisurheilijoiden avuksi – moninkertaisen arvokisamitalistin kunto vaihtelee päivittäin: ”Joskus en pääse lainkaan sängystä ylös”

 4. 4

  Homer Simpson hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta – saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin

 5. 5

  Putin antoi luvan osallistua talviolympialaisiin: Etelä-Koreaan voi lähteä jopa 200 venäläisurheilijaa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää