Urheilu

Pikaluistelija Mika Poutalalla uusi yritys olympiamitaleille Sotšissa

Mika Poutalaa harmittaa vieläkin neljä vuotta sitten sadasosilla menetetty olympiamitali

Tilaajille
Talviolympialaiset Sotšissa 7.–23. helmikuuta. HS seuraa suomalaisten urheilijoiden valmistautumista.

Tapahtuu Vancouverissa helmikuussa 2010:

Mika Poutala nostaa oikean kätensä kohti pikaluisteluhallin kattoa – vertauskuvallisesti kohti taivasta – ja pudottaa nyrkkinsä sydämen kohdalle.

Poutalalla on edessään totuuden hetki. Hän luistelee kohta olympiakullasta.

Hetkeä myöhemmin Poutalan taivas putoaa. Hän yrittää liikaa ja horjahtaa toisen luistelunsa viimeisessä kaarteessa. Olympiamitali 500 metrillä karkaa dramaattisesti kolmen sekunnin sadasosan päähän.

"Tuntuu pahalta. Tuntuu niin pahalta. En ollut suunnitellut, että tulee tällainen pettymys", Poutala sanoo johdettuaan kisaa ensimmäisen luistelun jälkeen.

Tapahtuu espoolaisessa kuntosalissa tammikuussa 2014:

Ylös, alas, ylös, alas. Puntit kolisivat, kun Poutala nostaa rivakasti viiden ja kymmenen kilon punnuksia. Liikkeet seuraavat toinen toisiaan.

"Kerran vielä"! Poutalan uusi valmentaja Mika Saari komentaa vieressä.

Punttisalin treeni näyttää vaivattomalta. Näinkö Sotšin talvikisoihin lähtevä suomalainen huippu-urheilija harjoittelee?

"Ehei. Nyt näyttää helpolta, kun menossa on kevennetty harjoitusviikko ja lepoa", Poutala huikkaa.

Poutala, 31, on menossa kolmansiin olympialaisiinsa. Torinossa 2006 hän oli hankkimassa kokemusta, mutta Vancouverissa hän kamppaili mitalista.

Myös Sotšissa tavoitteet ovat korkealla, vaikkei niistä sen enempää huudella.

Vieläkö Vancouver harmittaa?

"Vielä, vaikka pääsin siitä nopeasti yli. Kisojen jälkeen menetin kokonaan motivaationi luisteluun, vaikka johdin vielä maailmancupia. Pohdin, että haluanko vielä uhrata tähän seuraavat neljä vuotta."

Poutala halusi, ja nyt kulkee taas lujaa.

"Vancouverissa olin ehkä tahtomattani mitalisuosikki, vaikka mielestäni itse en ollut. Itsepähän minä niitä odotuksia loin, kun menin puhumaan mitalista lehdistötilaisuudessa", muistaa Poutala, joka tuli muiden luistelijoiden, Pekka Koskelan ja Markus Puolangan kanssa lehdistön eteen tummissa puvuissa.

"Sanoin Elolle [Suomen joukkueen tiedottaja Jari Elo], että anna minun vetää lehdistötilaisuus, kun ne ovat yleensä niin tylsiä. Niin tehtiin ja pantiin puvut päälle."

Sotšissa Poutala ei lupaa samaa pukushowta. Ei se onnistuisi muutenkaan, kun Suomen olympiakomitean antamassa varustepaketissa ei edes ole pukua. "Olen pettynyt. Ilmeisesti menemme presidentin vastaanotolle verkkareissa", Poutala sanoo ja iskee silmää valmentajalle.

Mika Saari, 49, on valmentanut Poutalaa viime toukokuusta. Lisäksi hän valmentaa purjelautailija Tuuli Petäjä-Siréniä, jonka tavoitteena on olympiakulta Riossa 2016.

Saari ei ole itse luistellut. "Se tässä onkin mielenkiintoista. Purjelautailu oli yhtä outo laji", sanoo Saari, jolla on valmennuskokemusta kahdestatoista lajista salibandysta motocrossiin.

Pitkäaikainen yhteistyö Janne Hännisen kanssa päättyi sulassa sovussa, mutta Poutala myöntää, että hän oli kaivannut harjoitteluunsa muutosta.

"Kaikella on tarkoituksensa. Olen todella tyytyväinen vaihtoon. Jannen aikaa kuluu HIFK:n kiekkojoukkueessa, ja minä saan juuri sitä, mitä olen kaivannut – erilaista harjoitusta, joka painottuu voimaan ja nopeuteen."

Poutala on syvästi uskonnollinen ja musiikillinen mies. Neljä vuotta sitten Mika "Plastic" Poutala teki Suomelle olympiaräpin.

Joko Sotšin olympiabiisi on valmis?

"Sitä ei tule. Räppääminen on jäänyt. Olen jättänyt puhumisen musiikin päälle ja vaihtanut sen pelkkään puhumiseen", sanoo Poutala, josta on tullut suosittu puhuja yritysten tilaisuuksissa.

Poutala on tavallaan yritysvalmentaja. Hän puhuu tavoitteiden asettamisen voimasta ja motivoinnista. Pyyntöjä on niin paljon, että osasta pitää kieltäytyä.

Helsingistä Espooseen muuttanut luistelija on opiskellut yritysvalmennusta omin päin. Syksyllä hän pani tavoitteekseen, että lukee 30 kirjaa ennen helmikuun olympialaisia.

Pöydällä on ollut johtamistaidon oppaita, elämäkertoja ja puhetaidon kirjoja.

Elämäkerroista luettavina on ollut muun muassa Jorma Ollilaa, Andre Agassia ja Arnold Schwarzeneggeria.

"Luettuani kirjan Arnoldista avautui ihan uusi kuva."

Miksi yritysvalmennusta?

"Yritän nyt vähän avata sitä kanavaa. Siinä on yksi tavoite."

Poutala ei osaa sanoa, miten urheileminen jatkuu Sotšin jälkeen vai jatkuuko se ollenkaan. Siksi pitää olla myös muita suunnitelmia.

Puheenlahjojaan Poutala käyttää myös helluntaiseurakunnassa. Poutala tunnustaa reilusti uskonsa, mikä ei ole tavallista Suomessa.

"Pikaluistelussa on paljon uskovia urheilijoita, varsinkin amerikkalaisia ja korealaisia. Koko elämäni perusta on uskossa. Se tuo voimaa ja antaa potkua."

Voiko urheilija rukoilla voittoa?

"Voi, mutten pyydä voittoa, vaan sitä, ettei kellekään satu mitään."

Pikaluistelu olympialaisissa

 Pikaluistelun olympiamatkat ovat 500, 1 000, 1 500, 5 000 ja 10 000 m (vain miehet).

 Lisäksi on miesten ja naisten joukkuekilpailut.

 Pikaluistelu on ollut talvikisoissa alusta asti, eli vuodesta 1924.

 Suomi on saanut pikaluistelussa 24 mitalia, joista 7 kultaa, 8 hopeaa ja 9 pronssia.

 Viimeisin suomalaismitali on vuodelta 1968. Kaija Mustonen hopeaa 3 000 metrillä.

 Sotšin kisoissa Suomea edustavat Mika Poutala (500 m) ja Pekka Koskela (500 ja 1 000 m).

 Miesten 500 m luistellaan 10. helmikuuta.

 500 metrillä on kaksi luistelua, joiden yhteisaika ratkaisee.

 Miesten 1 000 m on ohjelmassa 12. helmikuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pikaluistelu
 • Ari Pusa
 • Sanomalehtiviikko
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Olympiajoukkue kaatoi Kanadan

  Tilaajille
 3. 3

  Pelaajat: Ilveksen Michael Keränen on SM-liigan paras

  Tilaajille
 4. 4

  Hannu Aravirta valittiin Kiekkoleijonien kakkosluotsiksi

  Tilaajille
 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty tuli aikuisurheilijoiden avuksi – moninkertaisen arvokisamitalistin kunto vaihtelee päivittäin: ”Joskus en pääse lainkaan sängystä ylös”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää