Urheilu

Onnettomuus ei lannistanut – yhdellä jalalla lumilautailijaksi

Matti Suur-Hamari menetti vasemman jalkansa kolarissa mutta palasi lumilautailijaksi

Tilaajille

Kun Matti Suur-Hamari makasi asvaltilla tienristeyksessä Tampereella, ensimmäinen ajatus iski nopeasti: toivottavasti moottoripyörälle ei käynyt pahasti.

Oli elokuu 2009, ja 23-vuotias Suur-Hamari oli ajanut moottoripyörällään kolarin.

Maassa maanneen Suur-Hamarin ympärille kerääntyi ihmisiä, jotka kehottivat häntä pysymään paikoillaan. "Älä nouse ylös", he sanoivat nuorukaiselle, jonka vasen jalka vuoti rajusti verta.

Sitten iski toinen ajatus: nyt oli käynyt huonosti.

Hetkeä myöhemmin sairaalassa lääkäri kertoi Suur-Hamarille, että vasemman jalan lihakset, luut ja hermot ovat poikki. Leikkauksesta tulisi vaikea. Lopulta lääkärin oli pakko amputoida Suur-Hamarin vasen jalka polvesta alaspäin.

Suur-Hamari pohti, pystyisikö enää kävelemään. Harrastukset, kuten lumilautailun, saisi ainakin unohtaa. Olo oli toivoton, kunnes hän törmäsi erääseen YouTube-videoon.

Maaliskuussa 2014 Suur-Hamari, 27, kävelee rennosti kotikulmillaan Helsingin Viikissä yllään sininen takki, jonka selkämyksessä lukee Finland. Suur-Hamari kuuluu Suomen maajoukkueeseen, joka lähtee tällä viikolla Sotšin paralympialaisiin.

Kolariaan hän muistelee tyynenä. "Aika nopeasti tajusin, että ei se jalka murehtimalla ainakaan takaisin kasva. Piti löytää keinot päästä eteenpäin."

Eteenpäin pääsee ainakin proteesilla, joka on kiinni Suur-Hamarin jalassa. Proteeseja hänellä on niin monta, että ne tarvitsevat oman jalkakaapin: on esimerkiksi arkijalka, lumilautajalka ja juoksujalka.

Ensimmäisen proteesin Suur-Hamari sai yhdeksän kuukautta onnettomuutensa jälkeen.

"Parin viikon päästä kävelin ilman keppejä."

Mutta kävely ei Suur-Hamarille riittänyt. Sen hän oli päättänyt jo pari viikkoa onnettomuutensa jälkeen. Silloin kun hän näki YouTube-videon, jossa lumilautailija Evan Strong, 27, laski mäkeä.

Myös Strongin vasen jalka oli amputoitu polvesta alaspäin moottoripyöräkolarin takia, mutta se ei menoa mäessä haitannut. Kalifornialaisesta vammaisurheilijasta tuli Suur-Hamarin esikuva.

"Päätin, että tuota vielä joku päivä teen", Suur-Hamari sanoo.

Suur-Hamari oli laskenut laudalla koko ikänsä, muttei ikinä haaveillut ammattiurheilijan elämästä. Keväällä 2012 Suur-Hamari pääsi ensimmäisen kerran takaisin rinteeseen. Hän laski kaverinsa kanssa mäkeä synnyinseudullaan Etelä-Karjalassa, Joutsenon Myllymäessä.

"Kyllä se laskeminen selkäytimessä oli."

Nyt kahta vuotta myöhemmin, Suur-Hamari valmistautuu laskemaan mäkeä Sotšissa. Suur-Hamarin laji on lumilautacross, jossa tavoitteena on laskea mäkeen tehty rata lumilaudalla mahdollisimman nopeasti.

Suur-Hamari tavoittelee Sotšissa olympiamitalia.

"Kun sinne asti lähdetään, niin kärkisijoja tavoitellaan."

Suur-Hamarin menestys lumilautacrossin maailmancupissa ennustaa hyvää: hän voitti viimeisen kisan ja oli kokonaistuloksissa kolmas.

Suur-Hamari on harjoitellut viime kuukaudet Suomen lumilautacrossin maajoukkueen leireillä Ranskassa ja Itävallassa. Hän on elänyt koko alkuvuoden ammattilaisurheilijan elämää. Siihen kuuluu myös se, että Suur-Hamarin esikuvasta Evan Strongista on tullut kilpakumppani ja ystävä.

"Kisoissa Kanadassa jäimme Evanin kanssa laskemaan ja sanoin hänelle, että ilman häntä en olisi tässä. Hän oli otettu."

Suur-Hamari kisaa Sotšissa 14. maaliskuuta.

Matti Suur-Hamari

 Syntyi vuonna 1986 Rovaniemellä. Vietti lapsuutensa Imatralla.

 Edustaa Suomea Venäjän Sotšin paralympialaisissa lumilautacrossissa.

 Harrastanut lumilautailua pienestä pitäen, mutta ei haaveillut ammattilaisuudesta ennen onnettomuuttaan.

 Asuu Helsingin Viikissä.

 Työskenteli neljä vuotta äänisuunnittelijana Helsingissä, mutta keskittyy nyt urheilu-uraansa.

 Ehdolla kansainvälisen paralympiakomitean helmikuun urheilijaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Paralympialaiset
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Kesäurheilijoille apurahaa liki miljoona euroa

  Tilaajille
 2. 2

  Puustinen Saarisen perässä Honkaan

  Tilaajille
 3. 3

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 4. 4

  keilailu Tapiola: Helsinki-rankingin...

  Tilaajille
 5. 5

  Kohunyrkkeilijä Tyson Fury voi taas otella – raskaan sarjan entinen maailmanmestari vapautui kilpailukiellostaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää