Urheilu

Asiantuntijat: Suomen nuoret urheilijat liikkuvat yhä vähän

Nuoret suomalaiset kilpaurheilijat ahertavat halleissa ja kentillä nyt enemmän kuin vuosiin, mutta huippu-urheilun vaatimuksiin nähden he liikkuvat omatoimisesti edelleen liian vähän

Tilaajille

Kilpaurheilua harrastavat nuoret liikkuvat nyt enemmän kuin kuusi vuotta sitten.

Vuonna 2008 suomalaiset 13–16-vuotiaat urheilijanuoret harrastivat päälajiaan ja muuta liikuntaa keskimäärin runsaat kolmetoista tuntia viikossa.

Nyt tuntimäärä on kohonnut yli viiteentoista, kertoo Valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaation Valon Kasva urheilijaksi  -verkkopalvelun ajankäyttökalentereista tehty 1 600 urheilijan otos.

Tunteihin sisältyvät sekä seurojen järjestämät lajiharjoitukset että muu omatoiminen liikunta.

Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajaa Mika Kojonkoskea tieto lämmittää, sillä se kertoo onnistumisesta.

"Liikunnan määrän laskeva trendi on pystytty katkaisemaan. Herääminen on jollakin tavalla tapahtunut", Kojonkoski toteaa.

Heräämistä on auttanut urheilujärjestöissä, -seuroissa ja kouluissa tehty työ.

"Alakouluissa koulupäivien liikunnallistamisen eteen on tehty paljon töitä, mutta yläkouluissa emme ole vielä niin hyvässä vauhdissa", Valon lasten ja nuorten urheilun asiantuntija Laura Tast toteaa. "Mahdollisuuksia olisi kuitenkin paljon."

Ja tarvetta.

Toinen totuus nimittäin on, että urheilijan urasta ja ammattilaisuudesta haaveilevien suomalaisten nuorten liikkuminen on edelleen liian vähäistä huippu-urheilun vaatimuksiin nähden.

"Melkein lajissa kuin lajissa vaaditaan vähintään 10 000 tuntia harjoittelua ja muuta liikuntaa ennen kuin menestystä tulee", sanoo lasten ja nuorten liikkumista tutkinut Suomen olympiakomitean vastaava lääkäri Harri Hakkarainen.

Huipulle tähtäävän nuoren urheilijan pitäisi Hakkaraisen mukaan liikkua 18–20 tuntia viikoittain kymmenen vuoden ajan ennen kuin kansainväliselle huipulle ja isoihin kisoihin voisi olla asiaa.

Suomalaisilla 13–16-vuotiailla nuorilla tavoitteesta puuttuu keskimäärin kolme tuntia ja 16-vuotiailla viisi tuntia – joka viikko. Kymmenessä vuodessa se tekee yli 2 500 puuttuvaa tuntia.

Ongelmana ei kuitenkaan ole ohjatun harjoittelun puute vaan omatoimisen liikunnan vähäisyys.

"Omatoiminen liikunta romahtaa edelleen aika radikaalisti kymmenen ikävuoden jälkeen", Laura Tast sanoo.

10-vuotiaat liikkuvat yli kymmenen tuntia viikossa omin päin ja 12-vuotiaatkin vielä 8,5 tuntia. 14-vuotiailla omaehtoinen liikunta putoaa kuuteen ja 16-vuotiailla alle viiteen tuntiin viikossa.

Syitä omatoimisen liikunnan vähenemiseen on monia: välituntiliikunnan puute, yleinen arjen passivoituminen, harrastusten kustannukset, ohjatun harjoittelun suuri määrä ja kilpailu ajankäytöstä urheilun ja murrosiän muiden rientojen välillä.

Tai niin kuin Sami Hyypiä Akatemian johtaja Kyösti Lampinen asian tiivistää: lapsen oma halu liikkua, vanhempien kukkaro ja almanakka.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan kasvavien lasten pitäisi liikkua pelkästään terveydellisistä syistä 1,5–2 tuntia päivässä. Urheilijoiksi aikovilla perusliikunnan päälle pitäisi vielä tulla saman verran lajiharjoituksia.

"Tärkeintä olisi ymmärtää, että seitsemän, kahdeksan tai vaikka kymmenen viikkotuntia laadukastakaan harjoittelua ei johda vahvalle urheilijapolulle", Mika Kojonkoski sanoo.

Monipuolisuus on tärkeää. Esimerkiksi pelkkien kestävyyslajien harrastaminen on Harri Hakkaraisen mukaan liian yksipuolista. Keuhkojen ja sydämen lisäksi nuoren ihmisen luusto- ja hermosto tarvitsevat harjoitusta.

Hakkarainen sanoo, että moni rasitusvammakierre voitaisiin välttää, jos lajiharjoittelun pohjalla ja ohessa olisi monipuolista vapaa-ajan liikuntaa: hippaa, kirkonrottaa, kiipeilyä, kävely- ja pyöräilymatkoja kouluun ja treeneihin sekä pihapelejä.

Hyvinä esimerkkeinä monipuolisesta liikunnasta Hakkarainen mainitsee höntsäfutiksen ja katukoriksen tai vaikka sen, että mennään kavereiden kanssa urheilukentälle, pidetään hauskaa ja juostaan ja pompitaan.

Lajiharjoittelussa hauskuuden ja määrän ohella laadulla on toki merkitystä.

Hyvin hoidetuissa seuroissa valmentajat ovat ammattitaitoisia, harjoitukset monipuolisia ja tekeminen tehokasta.

Laura Tastin ja Kyösti Lampisen mukaan vaatimustason ja ilmapiirin kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana.

"Jos toiminta on valtavan tavoitteellista liian varhain, lapsi väsyy", Tast sanoo.

"Lapsihan rakastuu urheiluun, jos harjoituksissa on hyvä olla ja siellä oppii ja onnistuu", Lampinen toteaa.

Tast korostaa, että lasta on aina syytä kuunnella. Jos lapsi haluaa harrastaa vain yhtä lajia, antaa harrastaa. Jos hän haluaa kokeilla useampia lajeja, vanhempien tehtävä on antaa siihen mahdollisuus.

Kojonkoski toivoo samaa.

"Minusta parasta mahdollista lahjakkuuksien kartoitusta olisi se, että lapset itse ohjautuisivat kokemustensa perusteella lajiin, joka tuntuu mielekkäimmältä."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikunta
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Homer Simpson hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta – saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin

 2. 2

  Putin antoi luvan osallistua talviolympialaisiin: Etelä-Koreaan voi lähteä jopa 200 venäläisurheilijaa

 3. 3

  Maalivahti Atte Engren jatkaa HIFK:ssa tulevinakin kausina – joukkue teki myös kaksi muuta jatkosopimusta

 4. 4

  Lionel Messi nolasi vastustajat kahdella askeleella ja teki eurooppalaista jalkapallohistoriaa

 5. 5

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää