Urheilu

Qatar 2022 - veren tahrimat kisat

Qatarin MM-kisojen rakennustyöt ovat vaatineet tähän mennessä tuhat kuolonuhria

Tilaajille

Qatarissa vuonna 2022 järjestettävät jalkapallon MM-kisat maksavat ihmishenkiä. Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n mukaan yli tuhat siirtotyöläistä on kuollut kisojen rakennustöissä.

Kuolemat johtuvat huonoista työoloista ja turvallisuusmääräysten laiminlyönneistä. ITUC:n arvion mukaan Qatarin MM-kisat vaativat avauspotkuun mennessä 4 000 ihmishenkeä.

MM-kisojen stadioneita rakentavien vierastyöläisten epäinhimilliset työolot ovat pitkään olleet kansainvälisen kritiikin kohteena. ITUC:n pääsihteeri Sharan Burrow vaati jo toukokuussa kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa puuttumaan kisarakentamiseen liittyviin ongelmiin.

"Olemme saaneet Fifan kautta tietoa kansainvälisen jalkapalloliiton ja Qatarin järjestelykomitean vuoropuhelusta. Tiedämme, että asioihin yritetään erittäin aktiivisesti vaikuttaa", Suomen Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kommentoi.

ITUC:n ja ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan merkittävää parannusta ei ole tapahtunut.

Viikko sitten sunnuntaina Qatarin hallitus reagoi kritiikkiin ja kertoi vierastyöläisiin liittyvistä uudistuksista.

"Tiedämme, että meillä on vielä paljon tekemistä, mutta olemme saavuttaneet merkittäviä edistysaskeleita", Qatarin työministeri Abdullah Saleh Mubarak al-Khulaifi kertoo tiedotteessa.

Siirtotyöläisiä palkkaavilta yrityksiltä vaaditaan jatkossa palkan maksamista virallisille pankkitileille. Maksut saavat myöhästyä enintään seitsemän päivää. Lisäksi ulkotöiden teettäminen liian kuumissa oloissa on jatkossa kiellettyä.

Toistaiseksi on kuitenkin epäselvää, milloin nämä uudistukset tulevat voimaan.

Ongelmat ovat syvällä. Siirtotyöläiset muodostavat noin 94 prosenttia Qatarin työvoimasta. Valtaosa on saapunut maahan Kaakkois-Aasiasta. Esimerkiksi Nepalissa huijataan ihmisiä lähtemään Qatariin paremman elämän toivossa.

Totuus on karu. Kun siirtotyöläiset saapuvat maahan, palkka ja asumisolot ovat luvattua huonommat. Turva- ja terveysmääräyksiä laiminlyödään, vaikka lainsäädäntö on olemassa.

"Qatarissa työnantajat ottavat siirtotyöläisiltä myös passin pois, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, etteivät he voi poistua maasta. He ovat oikeastaan pakkotyössä", kertoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson .

"On hirveän vaikea ymmärtää, miksi Qatarille annettiin kisat. Jos se on tapahtunut lahjusten kautta, se selittää jotain ja kertoo Fifasta aika paljon", Johansson jatkaa.

Niin, Fifa. Lajiliittoa epäillään kisaisännyyden myymisestä Qatarille. Korruptiosyytteiden takia turnaus saatetaan siirtää toiseen maahan. Joku voisi ajatella, että ihmisoikeusloukkaukset ja tuhannet kuolonuhrit olisivat siihen sopiva syy.

Eikö Fifan pitäisi varmistaa jo kisaisännyyttä myöntäessään, että työolot ovat turvalliset ja kansainvälisten sopimusten mukaiset?

"Tämä on asia, joka on noussut vahvasti esille ja se tullee varmasti huomioiduksi jatkossa paremmin, kun kriteerejä muotoillaan", Suomen Palloliiton pääsihteeri Casagrande sanoo.

Amnestyn Johansson ihmettelee, otetaanko ihmisoikeuksia valintaprosessissa lainkaan huomioon.

"Vaikuttaa siltä, että Fifa ohittaa tällaiset kriteerit olankohautuksella."

Jos ongelmat olivat tiedossa, herää esiin suurempi kysymys: Miksi kisat myönnettiin, vaikka rakennustöiden tiedettiin vaativan ihmishenkiä?

"Siitä voi tehdä sellaisen päätelmän, että tietyt kaupalliset intressit ja jalkapallon ympärillä pyörivä multimiljardibisnes ovat etusijalla", Johansson pohtii.

Hän muistuttaa, että Fifa haluaa varmasti myös aidosti osoittaa, että jalkapallo on maailmanlaajuinen peli. Siksi MM-turnausta ei myönnetä vain rikkaille länsimaille.

Isoihin urheilukilpailuihin liittyy lähes aina ihmisoikeusongelmia. Paikallisia häädetään kodeistaan kisapaikkojen tieltä ja sananvapautta rajoitetaan.

Stadionien rakentamiseen kuluu valtava määrä rahaa, ja se on pois esimerkiksi koulujen, päiväkotien tai muun infrastruktuurin rakentamisesta.

Tänä kesänä Brasiliassa järjestettyjen MM-kisojen alla turhautuneet kansalaiset osoittivat mieltään. Amnestyn mukaan Brasilian poliisi käytti tarpeettomia voimakeinoja mielenilmausten tukahduttamiseksi.

"Kukaan urheilua seuraava ei voi enää ummistaa silmiään. Minua hirvitti, mitä Brasiliassa olisi voinut tapahtua. En osaa edes kuvitella, mitä Qatarissa saattaa tapahtua kahdeksan vuoden päästä", Johansson toteaa.

Työolojen pitää parantua merkittävästi, jotta MM-projekti ei vaatisi enää ihmishenkiä. Johanssonin mielestä muutoksen täytyy tapahtua heti.

"Olisi harmillinen tilanne vuonna 2022 päivitellä sitä, että kukaan ei tehnyt mitään", Johansson sanoo.

Qatarin hallituksen hyväksymät lakiuudistukset ovat ensimmäinen askel kohti muutosta.

Tärkeintä on kuitenkin se, miten uudistukset toteutetaan käytännössä. Qatarin hallitus ei ole julkisesti ilmoittanut, millä tavoin näitä säädöksiä rikkovia yrityksiä aiotaan rankaista.

Casagranden mukaan myös Fifan täytyy huolehtia, että uudistukset toteutuvat oikeasti.

"On selvää, että jalkapalloperheellä on sosiaalinen vastuu. Vaikka kyseessä ovat itsenäisen valtion lait, Fifa voi ja sen tulee vaikuttaa työskentelyoloihin", Casagrande painottaa.

Pelaajien näkökulmasta tilanne on mahdoton. He ovat ammattilaisia, jotka ovat harjoitelleet koko elämänsä ajan päästäkseen MM-kisoihin.

Samalla pelaajat tietävät, että uran kohokohta on vaatinut tuhansia ihmishenkiä.

"En lähtisi moittimaan siitä, että lähtee pelaamaan. Jos joku kieltäytyy menemästä, nostan toki hattua", Johansson sanoo.

Intohimoisesti jalkapalloa seuraava Johansson on surullinen siitä, mihin suuntaan laji on ajautunut.

"Pelaajien ei tulisi joutua sellaiseen tilanteeseen, että pelataan hautakivien päällä."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallo
 • Joska Saarinen
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 2. 2

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 3. 3

  HJK jäi kaksijakoisessa ottelussa tasapeliin – ”Meiltä vietiin 1–2 pilkkua”

 4. 4

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 5. 5

  Yritysmaailman huippujohtajat haluavat Kummolan paikalle

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää