Urheilu    |   Taekwondo

Tarasti pitää Limin rangaistusta kovana

Toimitsijakielto estää ruotsalaiselta valmentajalta mahdollisuuden harjoittaa ammattiaan

Tilaajille

Urheiluoikeuden asiantuntija ministeri Lauri Tarasti luonnehtii maajoukkuevalmentaja Ji-Pyo Limin Facebook-kritiikistä saamaa kolmen vuoden toimintakieltoa poikkeuksellisen ankaraksi.

"Sanoisin pitkäaikaisen kokemukseni perusteella, että monet urheilujärjestöt suhtautuvat arvosteluun tavattoman herkkähipiäisesti. Limin tuomio on kuitenkin kohtuuton. En muista toista yhtä ankaraa uraltani", Tarasti sanoo.

Loukkaavista sanoista on Tarastin mukaan saattanut saada korkeintaan vuoden verran urheilu- tai toimitsijakieltoa. Niitäkin on jaettu harvoin.

Euroopan taekwondounioni ETU asetti Suomen liikesarjamaajoukkueen päävalmentajan, ruotsalaisen Ji-Pyo Limin, kolmen vuoden toimintakieltoon pääsiäisviikolla.

Päätöksen mukaan Lim ei saa osallistua missään ominaisuudessa ETU:n kilpailuihin tai muihin tapahtumiin.

Limiltä kielletään ETU:n alueella eli käytännössä lähes koko Euroopassa myös kaikki muu taekwondoon liittyvä toiminta.

Kiellettyjä ovat päätöksen mukaan "hallinto, urheilu ja muu toiminta".

ETU perustelee päätöstään Limin ETU:a loukkaavilla kirjoituksilla sosiaalisessa mediassa. ETU:n tutkintaraportista ilmenee, että kyse on kommentista, jonka Lim kirjoitti Ruotsin taekwondonharrastajien suljettuun Facebook-ryhmään helmikuun alkupuolella. Siinä Lim arvostelee ETU:a "henkilökohtaisten intressien ohjaamasta mafiatyylisestä päätöksenteosta".

ETU:lle toimitettu Limin Facebook-kommentti liittyy ETU:n ja Ruotsin taekwondoliiton ristiriitoihin sekä ETU:n aiempaan päätökseen sulkea Ruotsin taekwondoliitto ja ruotsalaiset taekwondonharrastajat ETU:n kisoista ja muista tapahtumista.

Limin toimitsijakielto on vaikeuttanut muun muassa ruotsalaisten huippuottelijoiden, kuten Elin Johanssonin, valmistautumista Rion olympialaisiin.

Johansson on oman painoluokkansa maailmanlistan ykkönen ja samalla myös Ruotsin suurimpia mitalitoivoja Rion kisoissa.

Lim on valmentanut Suomen liikesarjamaajoukkuetta vuodesta 2013. Paras saavutus on Frans Salmen MM-pronssi syksyn maailmanmestaruuskisoista Meksikosta. Se on Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen WTF-järjestön liikesarjojen MM-kilpailuista.

Limin sopimusta Suomen taekwondoliiton kanssa on jäljellä tämän vuoden loppuun saakka.

Loukkaavista sanoista on Tarastin mukaan saattanut saada korkeintaan vuoden verran urheilu- tai toimitsijakieltoa. Niitäkin on jaettu harvoin. Lim on taekwondoammattilainen, joka saa pääasiallisen elantonsa oman taekwondokoulun pyörittämisestä.

"Tässä Limiltä viedään kolmeksi vuodeksi mahdollisuudet ammatinharjoittamiseen. Ei hänellä ole enää sen jälkeen yhtään asiakasta jäljellä", Tarasti sanoo.

Lim johtaa omaa Mudo Academy -kamppailukoulua. Koululla on seitsemän toimipistettä Ruotsissa ja kaksi Suomessa. Harrastajia on yhteensä 700.

Tarasti ottaa vertailukohdaksi dopingin käytön. Siitä saa nykyään lähtökohtaisesti neljän vuoden kilpailukiellon, mutta lieventäviä tekijöitä on paljon. Käytännössä rangaistukset vaihtelevatkin vuodesta neljään.

Lim on vedonnut tuomionsa kumoamiseksi Maailman taekwondoliittoon WTF:ään.

Siinä hän pyytää ETU:n päätöksen kumoamista sekä väliaikaista täytäntöönpanokieltoa niin pitkään, että WTF on ehtinyt tutkia asian.

"Jätimme ETU:lle välittömästi lisäselvityspyynnön ja jatkamme asian selvittämistä heti pääsiäisen jälkeen", Suomen taekwondoliiton puheenjohtaja Iiro Suorela sanoo.

Jos se ei auta, tuomiota voi Tarastin mukaan yrittää saada nurin Urheilun kansainvälisessä välitystuomioistuimessa (CAS) tai jopa siviilioikeudessa.

"Siviilioikeus ei normaalisti käsittele urheilun sisäisiä riitoja, mutta tässä saattaisi olla mahdollisuus vedota ihmisoikeuksiin: sananvapauteen ja elinkeinon harjoittamisen vapauteen", Tarasti arvioi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taekwondo
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 2. 2

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 3. 3

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 4. 4

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 5. 5

  Homer Simpson hakkaa päätään baaritiskiin, kun orastava voitto jäi tulematta – saksalaisjoukkue vaihtoi Kummelin Simpsoneihin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 3. 3

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää