Urheilu

Golfin Suomen mestari siirtyy ensin ammattilaiseksi ja menee syksyllä armeijaan

Linus Väisäsellä on edessään kaksi alokasvaihetta. Ensimmäinen alkaa tällä viikolla, kun 23-vuotias Väisänen pelaa ensimmäisen turnauksensa golfin ammattilaiskisoissa Teneriffalla. Toinen alkaa syyskuussa, kun hän aloittaa varusmiespalveluksensa Santahaminan urheilujoukoissa.

Tilaajille

LinusVäisäsellä on edessään kaksi alokasvaihetta.

Ensimmäinen alkaa tällä viikolla, kun 23-vuotias Väisänen pelaa ensimmäisen turnauksensa golfin ammattilaiskisoissa Teneriffalla.

Toinen alkaa syyskuussa, kun hän aloittaa varusmiespalveluksensa Santahaminan urheilujoukoissa.

Kumpi jännittää enemmän, ammattilaisuus vai armeija?

"Ei minua jännitä tai pelota kumpikaan. Armeijaa pidän velvollisuutena, ja ammattilaisurassa on omat riskinsä", sanoo Väisänen.

Suomalaiselle pelaajalle siirtyminen golfin ammattilaiseksi on kuin lähtisi leivättömälle tielle.

Palkinnot ovat alkuun muutamia satasia tai tuhansia – jos hyvin käy.

Käytännössä pelaaminen on mahdotonta ilman tukijoita ja hyvää tukiverkkoa.

"Golf on vaativa laji rahoittajan kannalta", sanoo Väisänen, jolla on itsellään rahoitusalan koulutus yhdysvaltalaisesta yliopistosta.

Väisänen keskittyi keväällä opiskeluun, joka turvasi osaltaan tulevaisuutta, jos pelaaminen maailmalla ei sujukaan.

Väisäsellä ei ole tarkkoja laskelmia, mitä kausi ammattilaisena maksaa. Noin 20 000 eurolla pystyy pelaamaan, mutta silloin täytyy pärjätä, jos aikoo varmistaa pelioikeutensa.

Sipoossa asuva Väisänen aloittaa haastajatason kiertueella. Siitä parhaimmat karsivat seuraavalle tasolle, Euroopan-kiertueelle. Haastajatasolla hänellä on villi kortti viiteen kilpailuun.

Golfin kovin taso on Yhdysvalloissa pelattava PGA-kiertue, jossa pelataan isoista rahoista. Pääsy sinne on Väisäsen tavoitteena.

"Ensin pitää tienata sen verran, että saa kortin haastajatasolle. Jos pääsee 70 pelaajan sakkiin, se voi riittää."

Tason saavuttaakseen pelaajan pitää tienata noin 28 000 euroa palkintorahaa.

Vuonna 2010 Väisänen voitti poikien Skotlannin mestaruuden, joka oli iso voitto.

Viime vuonna hän voitti Suomen mestaruuden lyöntipelissä. Sen jälkeen siirtyminen ammattilaiskentille oli selvää – menestys kotimaassa ei enää riitä.

Moni golfari kertoo vahvuudekseen avauslyönnit, lähipelin tai putit. Väisänen lähestyy asiaa eri kantilta. "Itseluottamus on tärkeintä. Jos oma elämä ei ole raiteillaan, pelistä ei tule mitään."

Hyvä esimerkki on maailman entinen ykköspelaaja Tiger Woods, joka on saanut sekaisin pelinsä ja elämänhallintansa.

Onko sinulla lempipelaajaa?

"On, Ernie Els. Hän on aina rauhallinen kentällä."

Väisänen tutustui eteläafrikkalaiseen Dubaissa, jossa Els oli pitämässä golfkoulua lapsille ja nuorille. Väisänen asui Dubaissa neljä vuotta isänsä työn takia.

Ensimmäiset golflyöntinsä Väisänen löikin Dubaissa. Sen jälkeen perhe on asunut Unkarissa, Ruotsissa, Skotlannissa ja Yhdysvalloissa. Väisänen sanoo, että vahvasta kansainvälisyydestä on hyötyä ammattilaisuralla.

Entä jos ura golfin ammattilaisena ei urkenekaan? Mitä sitten?

"Sitä varten minulla on tutkinto, ettei ole tyhjän päällä. Se tuo pelaamiseen rentoutta – on takaportti."

Golf on hermopeli. Mihin se kaatuu, jos se kaatuu?

"Peli ei kaadu huonoihin lyönteihin, vaan huonoihin ratkaisuihin kentällä."

Oikaisu 15.8. Golffari Linus Väisänen pelaa ensimmäisen ammattilaiskisansa La Gomeralla, ei Teneriffalla, kuten jutussa kerrotaan.

Linus Väisänen

 Syntynyt: 8. 1. 1992 Helsingissä.

 Asuinpaikka: Sipoo.

 Ammattilaisgolfari

 Valmentaja: Jyry Peltomäki.

 Seura: Vuosaari Golf.

 Aloitti golfin 9-vuotiaana Dubaissa.

 Valmistunut rahoitusalalta Floridan yliopistosta.

 Harrastukset: Pyöräily, crossfit ja sulkapallo.

 Skotlannin poikien amatöörimestaruus 2010.

 Lyöntipelin Suomen mestari 2014.

 Viisi villiä korttia Euroopan haastajatasolle (Challenge Tour).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Golf
 • Ari Pusa
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Ilves rokotti tylysti – Ässien selkäranka katkesi jäähyilyyn

 3. 3

  Olympiaryhmä tasoihin päätöserässä

  Tilaajille
 4. 4

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 5. 5

  Euroopan mestari Edis Tatli on valmis, jos hänen twiitistään tykännyt Ukrainan supertähti nousee samaan sarjaan – ”Se ratkaisi, että Edis meni koko ajan eteenpäin”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 4. 4

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 5. 5

  Jesse Puljujärven nykyvire kerää ylistystä – tärkeän tilaston ykkösenä: ”Taisi katsoa liikaa Lainetta ja Matthewsia”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää