Urheilu

Urheilun tukipolitiikka saa kovaa kritiikkiä: Jaetaanko 40 miljoonaa euroa niin kuin pitäisi?

Valtio jakaa urheilujärjestöille vuosittain 40 miljoonaa euroa. Tukien jakamista valvova Valtion liikuntaneuvosto ja monet tuen saajista kritisoivat järjestelmää.

Urheilun ja liikunnan avustusjärjestelmä kaipaa remonttia.

Valtion nykyiseen tukijärjestelmään ovat tyytymättömiä muun muassa Valtion liikuntaneuvosto ja monet tuen saajista eli urheilujärjestöistä.

Tukipolitiikan toimivuutta arvioivan liikuntaneuvoston näkemys nykyjärjestelmästä on kriittinen. Se luonnehti viime vuonna julkaisemassaan raportissa järjestelmää ”olennaisesti puutteelliseksi”.

Kyse on merkittävistä rahasummista. Esimerkiksi viime vuonna opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi lajiliitoille ja urheilujärjestöille toiminta-avustuksina 40 miljoonaa euroa.

Liikuntaneuvoston raportin mukaan jaetut avustukset eivät vastaa järjestöjen toiminnan laajuudessa ja laadussa tapahtuneisiin muutoksiin, eikä yhteistä ymmärrystä tukipolitiikan kriteereistä ole. Lisäksi tukien käytön seuranta on puutteellista.

Nykyjärjestelmän häviäjiä ovat todennäköisesti uudet ja kasvavat lajit. Niiden saamat tuet eivät ole nousseet välttämättä yhtä paljon kuin kehitys edellyttäisi.

”Suurin ongelma on, että rahanjakoon liittyy paljon laadullisia kriteerejä ja niihin paljon harkinnanvaraisuutta”, Salibandyliiton puheenjohtaja Ismo Haaponiemi sanoo.

Hakulomake on yhdeksän sivua pitkä, ohjeet vielä kolme sivua pidemmät. Tukien saajia on 120, joista 70 on lajiliittoja. Uusia liittoja tulee tuen saajiksi koko ajan.

Haaponiemi kaipaa hakuprosessiin helposti mitattavan tiedon korostamista. Yksi tällainen on lisenssiurheilijoiden määrä.

Luvut huomioidaan jo nyt, mutta niiden todellinen painoarvo on Haaponiemen mukaan jäänyt hämäräksi.

”Jos ihmiset halutaan saada liikkumaan, lajin piirissä urheilevien ihmisten määrä on hyvä mittari”, hän toteaa.

Salibandyliitto sai viime vuonna lajiliitoista kahdeksanneksi eniten tukea, 945 000 euroa. Sen tuki on samaa luokkaa Koripalloliiton ja Lentopalloliiton kanssa. Niiden lisenssiurheilijoiden määrä jää kauaksi salibandysta.

Haaponiemen mukaan harkinnanvaraisuus pelaa väistämättä vanhojen lajien hyväksi, koska jaettavan rahan määrä on pysynyt suurin piirtein samana, ja kynnys leikata tukia on jo inhimillisistä syistä korkea.

Vaikka nykyjärjestelmän puutteet tunnetaan, on aihe poliittisesti arka. Kriteeristön muuttaminen vaikuttaisi joidenkin lajien tukiin ehkä jopa merkittävästi. Kritiikki kohdistuu puolestaan tukien jakajaan, opetusministeriöön.

”Jos jotain on oleellisesti vinossa, se olisi varmaan jo korjattu”, Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen toteaa.

”Mutta varmasti järjestelmässä on kehitettävää.”

Nurminen kaipaa Haaponiemen tavoin enemmän faktatietoa päätösten pohjaksi.

”Nyt jokainen liitto pystyy laskemaan jopa seurojen, jäsenten ja harrastajien määrän omalla tavallaan.”

Nurminen selkiyttäisi haku­prosessia. Urheilu tarvitsee hänen mukaansa tietokannan, joka sisältää luvut luotettavasti.

Valtion liikuntaneuvoston tehtävänä on valvoa arvioida tukipolitiikan toimivuutta ja vaikutuksia.

Pääsihteeri Minna Paajasen mukaan valtion pitää miettiä jatkossa entistä tarkemmin, millaista toimintaa tukea saavilta järjestöiltä odotetaan.

”Kannustinvaikutus häviää, jos järjestöt kokevat, että oman toiminnan kehittymisellä ei ole vaikutusta saatavan tuen määrään”, hän huomauttaa.

Tukien käytön ja toiminnan ohjaavuuden valvonnassa auttaisi vankka tietopohja ja selkeä kriteeristö. Kilpa- ja huippu-urheilun kehittämiskeskus Kihu kerää parhaillaan lajiliittojen perustiedoista niin sanottuja seurantakortteja.

Lisäksi Paajanen kaipaa tukiprosessiin systemaattisuutta ja kriteeristön karsimista.

”Kokonaisharkinta on tärkeää, mutta pitää pystyä erottamaan merkittävät asiat”, hän toteaa.

”Jos on 120 järjestöä ja 50 muuttujaa, on järjestöjen vertailu toisiinsa ja suhteessa omaan kehitykseen vaikeaa.”

Paajanen ihmettelee tiedon vähäistä hyödyntämistä urheilujohtamisessa. Hän pitää outona, että vuonna 2016 joudutaan tekemään työtä sellaisten perusasioiden kuin harrastajamäärien kanssa.

Paajanen on varma, että tukien myöntäminen muuttuu ja prosessista tulee selkeämpi. Toimenpiteitä on käynnistetty.

”Perustelut ja vaatimukset kasvavat kaikkialla, niin myös urheilussa. Kaikelta julkiselta toiminnalta odotetaan samaa.”

Tukien jakamisesta opetusministeriössä vastaava ylitarkastaja Hannu Tolonen tunnistaa osan kritiikistä. Esimerkiksi tiedot järjestöjen taloudesta ovat hyvät, mutta laadusta kuten kilpailutoiminnasta ei niinkään.

”SVUL ja TUL keräsivät omista jäsenjärjestöistään tarkat tiedot. Sen jälkeen on ollut lähes 20 vuoden tauko, kun urheiluliike ei ole kyennyt systemaattisesti keräämään faktatietoa. Nyt tilanne on parantumassa.”

Väitettä laadullisten kriteerien liiallisesta painoarvosta hän ei allekirjoita.

”Meitä sitoo liikuntalaki ja valtionavustuslaki, ja niiden pohjalta avustustasoa määritellään.”

Avustusten jakoa Tolonen kuvailee suhteuttamiseksi. Toiminnaltaan ja yhteiskunnalliselta vaikuttavuudeltaan merkittävimmät liitot Palloliitto, Voimisteluliitto ja Jääkiekkoliitto toimivat ikään kuin verrokkeina muille.

Lisäksi osa järjestöistä on huippu-urheiluorganisaatioita, osalla on laajempi tehtävä.

Harkinnanvaraisuuden korostumista Tolonen pitää enemmän myyttinä kuin tosiasiana. Hakemuksia käydään läpi usean esittelijän kanssa paneelina eri näkökulmista.

”Kriteereihin liittyy paljon intohimoja. Jos korostaa pieniä yksityiskohtia, iso kuva katoaa.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Urheilun rahoitus
 • Tero Hakola
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 2. 2

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 3. 3

  HIFK sai selkäsaunan Kärpiltä – valmentaja tyrmäsi omiensa esityksen: ”Meidän esitys oli 60 minuuttia täysin välinpitämätön ja hengetön”

 4. 4

  Timo Jutila kertoo vihdoin kirjassaan, miksi hän ei osallistunut vuoden 2011 MM-kultajuhliin, ”olin liikaa hönössä” – viime vuonna kiekkosankarille tehtiin vaativa leikkaus

 5. 5

  Häiriköt joutuvat maksajiksi Veikkausliigassa – seurat eivät enää maksa sakkoja omasta pussistaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 2. 2

  FC Honka houkutteli nipun valmentajia Tapiolaan – joukossa muun muassa KäPan mestarivalmentajat

 3. 3

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 4. 4

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 5. 5

  Häiriköt joutuvat maksajiksi Veikkausliigassa – seurat eivät enää maksa sakkoja omasta pussistaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 3. 3

  Järjettömästä katsomoväkivallasta epäilty pidätettiin Yhdysvalloissa – NFL-otteluissa fanien yhteenotot ovat arkipäivää

 4. 4

  Donald Trumpia ärsyttävien polvistumisten aloittaja koki tylyn kohtalon – nyt hän syyttää NFL-seuroja salaisesta sopimuksesta

 5. 5

  Huippu-urheilijat kertovat vammojen raatelemasta arjesta: Yhden oma seura väärensi magneettikuvat, toinen kuntoutui 30 000:lla vatsalihasliikkeellä viikossa, kolmas pakotettiin kuumeessa kentälle

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa

  4. 4

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  5. 5

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  9. 9

   Tutkijat matkustivat viisi päivää rutontorjuntaan vain joutuakseen lähtemään takaisin uhkailun takia – Madagaskarin keuhkorutto on levinnyt syrjäseuduilta kaupunkeihin ja tappanut jo yli 70 ihmistä

  10. 10

   Presidentti Trump väitti valheellisesti, että Obama ei soittanut kuolleiden sotilaiden omaisille – Kongressiedustajan mukaan Trump puhutteli itse tökerösti surevaa leskeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  9. 9

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  10. 10

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nicaragua aikoo liittyä Pariisin ilmastosopimukseen – sopimuksen ulkopuolelle jäämässä vain Syyria ja Yhdysvallat
  3. Almalle kulttuurin tulevaisuus -palkinto Vuosisadan kulttuurigaalassa, Sinuhe egyptiläinen on vuosisadan kirja
  4. HIFK sai selkäsaunan Kärpiltä – valmentaja tyrmäsi omiensa esityksen: ”Meidän esitys oli 60 minuuttia täysin välinpitämätön ja hengetön”
  5. Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”
  6. Häiriköt joutuvat maksajiksi Veikkausliigassa – seurat eivät enää maksa sakkoja omasta pussistaan
  7. Timo Jutila kertoo vihdoin kirjassaan, miksi hän ei osallistunut vuoden 2011 MM-kultajuhliin, ”olin liikaa hönössä” – viime vuonna kiekkosankarille tehtiin vaativa leikkaus
  8. Tenniksen nelinpelin ykköspari Kontinen-Peers käyttää väliviikon pelaamalla ottelun Helsingissä – ”Paljon on rakkautta lajiin”
  9. Ruotsalaisen remonttiohjelman juontaja huoritteli kollegoitaan – kanavajohtajat lensivät selvittämään skandaalia Cannesin tv-messuilta
  10. Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa
  11. Tunti sitten
  12. Joukkuetoverit tappelivat – Lauri Markkanen pääsee suoraan avauskokoonpanoon ensimmäisessä NBA-ottelussaan
  13. Näytä lisää