Urheilu

Nuoret kultaleijonat ovat isoja – myös ”honkkeleista” osataan tehdä nyt huippupelaajia

Pitkät pelaajat rynnivät esiin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa

Keväällä 2014 Suomessa pelattiin 18-vuotiaiden jääkiekon MM-kisoja. Kisat pelattiin Imatralla ja Lappeenrannassa, ja Suomen turnaus päättyi puolivälierissä.

Kun kisoja pelattiin, keskushyökkääjä Miska Siikonen oli jo päättänyt kautensa. Siikonen oli pelannut kauden Pelicansissa, osin A-, osin B-junioreissa. MM-kotikisoihin paikkaa ei auennut, kuten ei muihinkaan 18-vuotiaiden maajoukkueen kauden turnauksiin. Siikonen oli pelannut vielä C-nuorten sarjaa Kouvolassa, josta hän oli siirtynyt Lahteen isompiin ympyröihin kesällä 2012.

Nyt Siikonen on ollut muutaman viikon maailmanmestari 20-vuotiaissa. Hän tuli muutamassa vuodessa ikätovereistaan ohi ja nappasi paikan kisajoukkueessa, joka juhli kotikisojen kultamitalia.

190-senttinen Siikonen nousee esimerkiksi, kun Jääkiekkoliiton koulutusjohtaja ja liittovalmentaja Jukka Lamminaho kertoo, miten isokokoisille pelaajille on opittu antamaan paremmin aikaa kehittyä.

Nuorten kisoissa Siikonen pelasi nelosketjussa puolustavassa roolissa. Tällä kertaa pitkiä pelaajia riitti läpi kokoonpanon. Vähintään 185-senttisiä pelaajia oli mukana 15. Joukkoon kuuluivat esimerkiksi ensi kesän NHL-varaustilaisuuden kuumat nimet puolustaja Olli Juolevi ja laiturit Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi.

Samoin pitkiin pelaajiin kuului joukkueen kapteeni, jo NHL:ssä debytoinut Mikko Rantanen, 19. Lamminaho muistelee TPS-kasvatin olleen vielä 16-vuotiaiden maajoukkueessa ”juuri kasvanut honkkeli”, joka oli jo silloin hyvä pelaaja, mutta jalkanopeus ei tahtonut riittää.

”Kärki tulee vaikka väkisin pinnalle, jos jossain suunnassa ei tehdä mitään älytöntä virhettä. Hitaasti tuleville on tärkeä viesti, että seuralla ja meillä sekä kotona säilyy maltti eikä ruveta määräänsä enemmän hosumaan”, Lamminaho sanoo.

Lamminaho sanoo, että asiaan herättiin voimakkaammin 5–6 vuotta sitten. Silloin haluttiin edesauttaa sitä, että isommat pelaajat eivät huku massaan sen takia, että liike on jäljessä.

Isompien pelaajien nousun ovat panneet merkille myös 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana vuodenvaihteessa toiminut Jukka Jalonen sekä pitkän uran pelaajatarkkailun parissa tehnyt Göran Stubb.

Jalonen sanoo olleensa sen verran sivussa junioritoiminnasta, ettei hän osaa arvioida tilannetta tarkkaan. Sen Jalonen tietää, että keskusteluja isompien pelaajien huomioinnista on käyty.

Tuore maailmanmestarijoukkue sekä viime kevään 18-vuotiaiden MM-joukkue viittaavat Jalosen mukaan siihen, että myös käytännön työssä on tehty huomioita.

”Totta kai on hyvä, että kokoa löytyy, mutta emme me mittanauhan kanssa joukkuetta valinneet. Koosta on kamppailutilanteessa hyötyä. Isossa kuvassa on vaikea sanoa, että onko tämä poikkeuksellista vai meneekö jatkossakin näin”, sanoo Jalonen.

Myös Stubb muistuttaa isojen pelaajien hitaammasta kehityksestä. Hän sanoo, että turnauksen voittoa havitteleva valmentaja ottaa helposti nuorimpien ikäluokkien turnaukseen helposti mukaan pieniä ja vikkeliä pelaajia.

”Jos kasvaa nopeammin kuin naapuri, kroppa ei ehdi aina mukaan”, Stubb tiivistää.

Jalosen joukkueen keskipituus oli peräti 187,2 senttiä. Urheilumuseon tilastojen perusteella 2010-luvulta ei löydy yhtään toista Suomen MM-kisajoukkuetta tai jääkiekon Suomen mestaria, joka yltäisi edes lähelle.

Tämän vuosikymmenen MM-turnauksissa luku on ollut korkeimmillaan 184,5 senttiä vuonna 2011, jolloin Suomi voitti kultaa. 2010-luvulla Suomen mestaruuden voittaneista joukkueista kookkain on ollut JYP 184,9-senttisellä joukkueella vuonna 2012.

Vuoden 2011 miesten maailmanmestareissa vähintään 185-senttisiä oli 12, eli kolme vähemmän kuin nuorten kisoissa. Lisäksi joukkueeseen kuului kaksi jäsentä enemmän, kun kenttäpelaajia sai nimetä 22.

Pienimmätkin menestyneet kiekkojoukkueet ovat keskipituudeltaan tavallista kansaa useamman sentin pidempiä. Puolustusvoimien tilastojen mukaan alokkaiden keskipituus on pysynyt pitkään 178–179 sentissä. 178-senttinen Vili Saarijärvi on Nuorten Leijonien lyhin pelaaja.

Mutta mitä pidempiin pelaajiin satsaaminen lopulta tarkoittaa joukkueiden arkityössä? Lamminaho nostaa esiin yksilöllisyyden.

Ajan myötä pelaaja alkaa kaivata joukkueharjoitusten lisäksi enemmän yksilöllistä harjoitusta, jolla vahvistetaan joko vahvuuksia entisestään tai pureudutaan heikkouksiin.

”Isolla pelaajalla välitykset ovat isommat. Nopeus, koordinaatio ja ketteryys on pidettävä mukana. Isommat pelaajat tarvitsevat korostetusti vahvan keskivartalon, jotta voimaharjoittelussa keskivartalo kantaa ja kestää”, Lamminaho sanoo.

”Ehkä pahin virhe on se, että jäädään liikaa kiinni hitauteen eikä edes anneta mahdollisuutta tulla hitaammin. Toinen puhtaasti harjoittelupuolen virhe on se, että liian aikaisin tartutaan isoihin rautoihin, joita isot pojat eivät hallitse.”

Sitä johtopäätöstä suuresta joukkueesta ei pidä tehdä, että jääkiekosta olisi kokonaisuudessaan tulossa entistä korostetummin pitkien pelaajien peli. Pienemmilläkin pelaajilla on paikkansa, vaikka pitkät pelaajat valtasivat paikkoja tällä kertaa.

Suomi voitti edellisen alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutensa Karri Kiven luotsaamana tammikuussa 2014. Se joukkue on keskipituudeltaan lyhin, jolla Suomi on osallistunut 2010-luvulla nuorten MM-kisoihin. 182,3 sentin keskimitalla joukkue jää liki viidellä sentillä Jalosen suojatteja lyhyemmäksi.

Jalonen muistuttaa, että kärkipelaajat olisivat voineet hyökätä yhtä hyvin muutaman sentin lyhyempinäkin eikä pituudesta ole määräänsä enempää hyötyä. Mestaruuden hän sanoo tulleen ennen kaikkea henkilöillä.

”Jos on kaksi samoilla taidoilla varustettua pelaajaa, isommalla on pieni etu. NHL:ssä tilaa on vähemmän, ja vaatimus kontaktin sekä kamppailuvoiman suhteen on erilainen”, Jalonen sanoo.

Stubb sanoo, että NHL:ssäkin kokovaatimus on pikemminkin höllentynyt takavuosista. Samalla pohjoisamerikkalainen ja eurooppalainen kiekkoilu ovat lähestyneet toisiaan.

”Vielä 10–20 vuotta sitten NHL varasi vain isoja. Käsitys kiekkoilusta on muuttunut, ja on tehty sääntömuutoksia. Ei koolla ole niin paljon merkitystä kuin ennen”, Stubb sanoo.

Lamminaho ei ota kantaa siihen, onko aiempina vuosina menetetty lupaavia kiekkoilijan alkuja siksi, että isoja pelaajia ei ole osattu huomioida. Koulutusjohtaja korostaakin sitä, että intohimo on kohdallaan.

”Isoin juttu on se, että olet rakastunut peliin, että teet asioita: olet luistimilla tai laukomassa tai venyttelet illalla. Jos se lähtee omasta itsestä, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Puljujärven Jessestä on kuullut paljon tarinoita siitä, paljonko ulkojäillä on hinkattu ja miten hän on hallilla muita pidempään ja tekee ylimääräistä. Sitä se huipuilla on.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 2. 2

  H&M:n pääomistajan miljardööritytär osti esteratsastaja Peder Fredricsonille pienen ja ruman hevosen – tuloksena olympiahopeaa ja EM-kultaa

 3. 3

  Kimi Räikkönen tuskastui toimittajan kysymykseen: ”Rehellisesti sanottuna en tajua, miten katsot näitä asioita”

 4. 4

  Paratiisin ovi aukesi Helmarien luottopelaajalle: Torinon Juventuksessa on tarjolla vain kaikkein parasta

 5. 5

  Miehiä pienemmät palkkiot ärsyttävät maajoukkueen tähtipelaajaa Tinja-Riikka Korpelaa – ”Tuntuu epäreilulta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 2. 2

  H&M:n pääomistajan miljardööritytär osti esteratsastaja Peder Fredricsonille pienen ja ruman hevosen – tuloksena olympiahopeaa ja EM-kultaa

 3. 3

  ”Stewardien armeija” suojelee kilpahevosten terveyttä salajuonilta – mutta miksi ihmeessä pissapurkeista löytyy ihmisten psyykenlääkkeitä?

 4. 4

  Mestarien liigan historiaa tehneen maalivahdin emämoka ratkaisi pelin – paljasti, mitä Manchester Unitedin tähtihyökkääjä sanoi lohdutuksena

 5. 5

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 3. 3

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 4. 4

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 5. 5

  Järjettömästä katsomoväkivallasta epäilty pidätettiin Yhdysvalloissa – NFL-otteluissa fanien yhteenotot ovat arkipäivää

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Käsi ulkoministerin reidelle EU-illallisilla, alapään sormeilua mediajuhlissa – #metoo-kampanja avasi Ruotsissa padon, ja likavesi nousee mediataloihin

  6. 6

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä – ”En tiedä vielä, jatkanko luottamustehtävässä”

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  9. 9

   Älä pese alapäätäsi saippualla, älä ajele häpykarvojasi ja vältä pikkuhousunsuojia – Nuorten naisten sukuelinten kosketusarkuus haittaa elämää, mutta sitä voi itse hoitaa, sanoo tutkija

   Tilaajille
  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  10. 10

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää