Urheilu

Toimitusjohtajan mielestä taloudelliset tappiot ovat omistajien investointeja –”Jokerit lisää KHL:n brändiuskottavuutta”

Silti pudotuspeleissä olisi pitänyt pärjätä paremmin ja käyttää resurssit tehokkaammin.

Jokerien jääkiekkoseuran toimistokäytävillä on rauhallista. Vallankumoustunnelmaa ei ole aistittavissa, vaikka kausi päättyi pettymykseen.

Karsiutuminen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella oli kaikkea muuta kuin seuran, fanien, omistajien tai KHL:n pääkonttorin toive.

Onnistunut runkosarja lupaili enemmän. Nyt toimitusjohtaja Jukka Kohonen haalii kasaan ensi kauden budjettia. Urheilupuolesta vastaava GM Jari Kurri kokoaa joukkuetta ja markkinointiosasto pohtii, miten myydä elokuussa alkavaa kautta.

”Ei me tätä joukkuetta voida heikentää. Se on ihan selvä”, Jokerien toimitusjohtaja Kohonen sanoo.

Kohonen on oikeassa. Vaatimaton runkosarjamenestys olisi kuolinisku ja varmin keino karkottaa katsojat. Nyt keskiarvo oli sentään yli 10 500 ottelua kohden.

Päättynyt kiekkokausi tuottaa noin kymmenen miljoonan euron mittaisen miinusmerkin. Yksi kierros lisää pudotuspeleissä ei olisi tappiota pienentänyt, toinen kylläkin olisi. Matkakulut ovat niin suuret.

Moskova eli KHL:n pääkonttori ja venäläis-suomalaiset omistajat hoitavat tappiot. Näin on sovittu.

”Se on investointi se tappio”, Kohonen sanoo Jokerien tiloissa Hartwall-areenan takana. ”Jokerit lisää KHL:n brändiuskottavuutta.”

Kohonen näkee Jokerit hyvänä linkkinä yritysmaailman ja Venäjän välillä. Hän kaipaisi suomalaisilta yrityksiltä enemmän rohkeutta lähteä itään.

”Me olemme ihan varmoja, että tämä on hyvä juttu”, Kohonen sanoo.

Kymmenen miljoonan rahoitus ei ropise KHL-taivaasta sellaisenaan, vaan siihen kuuluvat liigan mediarahat ja televisiointisopimus Modern Times Groupin eli Viasatin kanssa.

Viesti KHL:n johdosta on ollut myös rohkaiseva. Markkinoinnista vastaava toimitusjohtaja Sergei Dobrohvalov sanoi tammikuussa, että ”KHL tarvitsee enemmän Jokereita kuin Jokerit KHL:ää”.

”Se oli kivasti sanottu”, Kohonen toteaa.

Jokerit onnistuu itse haalimaan noin 11–12 miljoonaa euroa markkinoilta. Osa tulee kumppaniyrityksiltä, osa kansainvälisiltä sponsoreilta. Tähän pottiin lasketaan myös katsomotuotot.

Kotiotteluissaan Jokereilla on pelin kiinnostavuuden mukaan muuttuva hinnoittelu. Se tarkoittaa, että halvimmillaan kotiottelun tuotto jää noin 50 000 euroon ja parhaimmillaan se nousee 350 000 euroon, kun Pietarin SKA tai Moskovan TsSKA tulee kylään.

”Jos vastaan tulee joukkue, jonka nimeä kukaan ei osaa lausua”, Kohonen sanoo kahden kauden aikana vaikeimmin myytävistä otteluista.

Yleisöä näissäkin pelissä on riittänyt, mutta lippukassa edullisine paketteineen pieni.

Haitari on suuri eikä kovin tuottoisa, kun halvimmillaan tulos jää plus miinus nollaan.

Jokerit on saanut KHL:ään menon myötä fanituotemyyntiin vauhtia. Netin kautta myynti nousee noin 200 000 euroon vuodessa ja kaikkineen vajaaseen miljoonaan. Kasvulukemat ovat suuria, mutta näilläkään ei peitetä isoimpia miinuksia.

Kulut ovat hirmuiset verrattuna kotimaiseen Liigaan. Se yllätti liike-elämästä tulleen Kohosen ja oikeastaan kaikki Jokerien toimistossa.

KHL:ssä on paljon Pohjois-Amerikan NHL:stä kopioitua. Se takaa ottelutapahtumiin laadun, mutta myös maksaa.

Kohonen sai pienimuotoisen sätkyn, kun hän näki laskun turvamiehistä, ambulansseista, lääkäreistä, ovimiehistä, dopingvalvonnasta ja muista otteluiden oheiskuluista.

Ja lentäminen, hotellimajoitukset ja ruokailut maksavat ”maltaita”.

Tällä kaudella Jokerit pelasi Venäjän itäkolkassa vieraskiertueen alkaen Novosibirskista jatkuen Novokuznetskin kautta Vladivostokiin ja Habarovskiin. Pelkästään tämän reissun hinta nousi 400 000 euroon.

Onko menoilla sittenkään merkitystä, kun Moskova maksaa viulut?

”On”, Kohonen vastaa nopeasti, ”kun he eivät kuittaa kuin tiettyyn rajaan asti. Vaatimus meidän liiketoiminnan tuotolle on kova.”

Urheiluliikemies Hjallis Harkimo omistaa Jokereista edelleen niukan enemmistön. Venäläis-suomalaisella Roman Rotenbergilla on prosentin viipale ja Långvik Capitalilla Arena Eventsin kautta noin 48 prosenttia. Omistajataustalla on myös toinen venäläis-suomalainen liikemies, Gennadi Timtšenko.

Kun Moskovan miehet maksavat kaikki kulut, alkaako toimistossa kuulua vallankumouksen ääniä?

”Ei yhtään. Ei me edes ajatella tuollaisia. Meillä ei ole ollut minkäänlaisia luottamuspulaan vivahtavia ongelmia”, Kohonen sanoo.

”Venäläiset ovat tienneet tähän liiketoimintaan lähtiessään, millainen tuloslaskelmamalli on. He ovat sitoutuneet rahoittamaan”, Kohonen jatkaa.

Eikö Moskovasta ole tullut minkäänlaista noottia tällaisen kauden jälkeen?

”Kaikki ovat olleet pettyneitä. Omistajat ovat harmissaan”, Kohonen sanoo, ”ja rivien välistä on ollut luettavissa, että kyllä näillä panostuksilla olisi pitänyt pärjätä paremmin. Me ollaan samaa mieltä. Myös me olemme pettyneitä.”

Johtavatko Moskovan vihjailut siihen, että muutoksia on luvassa?

”Enemmän viesti on sellaista, että teidän täytyy kehittää ja parantaa. Sitä viestiä tulee hallitukselta, mutta myös Hjallikselta. Vaatimustaso on kova. Romanilta ei ole tullut yhtään viestiä.”

Kestääkö Jokerit toista tällaista kesken jäänyttä kautta?

”Minun mielestäni ei kestä, mutta ei olisi kestänyt yhtäkään. Koen, että me emme onnistuneet”, Kohonen sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Putin antoi luvan osallistua talviolympialaisiin: Etelä-Koreaan voi lähteä jopa 200 venäläisurheilijaa

 2. 2

  Maalivahti Atte Engren jatkaa HIFK:ssa tulevinakin kausina – joukkue teki myös kaksi muuta jatkosopimusta

 3. 3

  Pep Guardiola näpäytti Cityn juhlimisesta hermostunutta José Mourinhoa – ”Minä olen se kaveri, joka kannusti juhlimaan”

 4. 4

  Salibandynaisten kultajahti yllätti tv:n katsojaluvuilla – suomalaistaituri hurmasi myös ruotsalaiset: ”Veera Kauppi on maailman paras”

 5. 5

  Kiistelty NBA-tähti Dennis Rodman tarjoaa apuaan Trumpille Pohjois-Korean kriisin selvittelyssä: ”Uskon, että tilanne rauhoittuisi ainakin hiukan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

 2. 2

  Veneessä 90 ruokapakettia ja ”hirveä määrä” kosteuspyyhkeitä – 15 kilolla itseään lihottaneen Sam Öhmanin alaston yksinsoutu Atlantin yli lykkääntyi myrskyn takia

 3. 3

  Selkävaivainen Lauri Markkanen hämmästytti jalkapallotaidoillaan – seurasi Chicagon tappelupukareiden loisto-otteita puku päällä

 4. 4

  Yksi oivallus auttoi maailmanmestariksi tähtäävää ja suurperheestä unelmoivaa Edis Tatlia tekemään ratkaisevan muutoksen: ”Naama näytti siltä, että olisin otellut 20 erää”

 5. 5

  Yle: Tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvitystä miesten ja naisten maajoukkuepalkkioista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 2. 2

  Saksan vihatuin jalkapallojoukkue kuvasi tunteitaan Kummelin klassikkosketsillä katastrofaalisen tappion jälkeen – NBA-joukkue ja Danske Bank ovat käyttäneet samaa pätkää

 3. 3

  Venäjän lippu ei liehu olympialaisissa, KOK antoi maan varapääministerille elinikäisen porttikiellon – ”Tämä on vahva viesti myös muille – urheilussa ei suvaita vilppiä”

 4. 4

  Ilkka: Poliisi tutkii kahden jalkapalloilijan kuolemaan johtanutta kolaria tappona – pelaajien auto ajautui vastaan tulleen kuorma-auton eteen

 5. 5

  ”Saalistajaksi” nimetty entinen hiihtovalmentaja sai 12 vuoden vankeustuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä – uhreista nuorimmat olivat 12-vuotiaita

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  3. 3

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – Katso grafiikasta, kuinka sade­alue peittää tunti tunnilta eteläisen Suomen

  4. 4

   Eduskunta hyväksyi ruotsin asemaa nakertavan kielikokeilun – Rkp:n synkän päivän täydensi Folktingetin jääminen ilman avustusta

  5. 5

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää