Urheilu

MM-kulta lämmitti Peetu Piiroisen mieltä: ”Lähes kaikki kovimmat ovat paikalla”

Enni Rukajärvi otti Big airin hopeaa World Snowboard Tourin MM-kisoissa.

Lumilautailu on viime vuosina noussut kamppailemaan Suomen talvilajien ykkösen asemasta, ja sunnuntaina Peetu Piiroinen ja Enni Rukajärvi kiillottivat kuvaa entisestään.

Piiroinen voitti kultaa World Snowboard Tourin (WST) MM-kisojen Big airissa Kiinan Yabulissa, ja Rukajärvi otti naisten sarjassa MM-hopeaa.

Suomalaispäivää täydensi Roope Tonteri, joka sijoittui neljänneksi oltuaan ensimmäisen kierroksen jälkeen toisena. Hopealle noussut Yhdysvaltojen Kyle Mack kuitenkin sai liikaa pisteitä suorituksestaan, ja tuomarit ovat myöntäneet virheensä. Näin ollen Tonteri voi vielä nousta MM-pronssille.

WST-kiertue ei kuulu Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n alaisuuteen, mutta lautailijat arvostavat menestystä WST:n kisoissa huomattavasti FIS:n kisoja korkeammalle.

”Pidän menestystä näissä kisoissa paljon isompana”, Piiroinen totesi HS:lle puhelimitse Japanista.

”Itse katson kisan arvoa sen mukaan, ketkä ovat mukana. FIS:n MM-kisoista puuttuu 85 prosenttia kovemmista laskijoista, mutta täällä lähes kaikki kovimmat ovat paikalla.”

Piiroinen, 28, on nauttinut suuren yleisön huomiota kunnolla edellisen kerran vuoden 2010 olympialaisissa Vancouverissa, kun hyvinkääläinen laski slopestylessa hopealle. Se mitali on edelleen laskijalle kirkkain.

”Kyllä olympialaiset on kaikkein kovin juttu. Kisat järjestetään neljän vuoden välein, ja tässä lajissa menestys on niin pienestä kiinni, että on vaikeaa saada minkä värinen mitali tahansa.”

MM-finaalissa jokainen laskija esitti kolme hyppyä, joista kahden parhaan pisteet laskettiin yhteen. Piiroisen valikoimaan kuuluivat caballerial 1 440 ja backside 1 440, eli kummassakin mies pyöri neljä kierrosta ilmassa.

”Aika hyvin meni temput, isosti ja kliinisti [puhtaasti]. Aina voi vetää paremmin, mutta tyytyväinen olen”, MM-kultamitalisti kommentoi.

”Siellä oli pari kovaa laskijaa, jotka eivät pysyneet parasta hyppyään pystyssä. Jos olisivat, niin ei olisi kultaa tullut. Mutta kuten sanoin, tässä lajissa homma on pienestä kiinni.”

MM-kultaa tuonut Big air oli Piiroiselle kauden ensimmäinen kisa, jossa mies nousi palkintopallille. Hän kärsi syksyllä selkävaivoista, ja marraskuussa repesi reiden lähentäjälihas, joka piti poissa rinteestä kuuden viikon ajan.

Kärsimättömyys paluun kanssa kostautui, sillä mies ei malttanut harjoitella tarpeeksi, vaan painui suoraan kisoihin, joista ei sitten menestystä tullutkaan.

”Olisi pitänyt varmaan ainakin pari viikkoa vain laskea, eikä mennä suoraan kisoihin”, Piiroinen myöntää.

”Nyt on ollut kivaa, kun paikat ovat olleet ehjinä. Odotan todella loppukautta, kun pääsee treenaamaan uusia temppuja, laskemaan ja kuvaamaan.”

”Aina hauskinta ollut vain laskeminen, vaikka kisoissa pärjääminenkin on kivaa.”

Myös naisten puolella hopeaa ottanut Enni Rukajärvi arvosti MM-hopean korkealle, vaikka parannettavakin löytyi.

”Menee muiden mitalien viereen, mutta ei ihan olympiahopean viereen”, Rukajärvi totesi.

Rukajärven ensimmäinen hyppy oli caba 720, toinen backside 720 ja kolmas backside 540. Rukajärvi hyppäsi kauden ensimmäisen backside 720:n vasta MM-kisojen harjoituksissa.

”Olosuhteisiin nähden meni ihan hyvin. Yritin toisella hypyllä vähän haastavampaa, mutta en onnistunut siinä ja helpotin viimeiseen yritykseen. Olisin ollut enemmän fiiliksissä, jos olisin onnistunut haastavammassa hypyssä.

Kisa vietiin läpi navakassa tuulessa, ja kovat puuskat aiheuttivat vaikeuksia laskijoille.

”Harvemmin on täydelliset olosuhteet, yleensä on joko tuulta, lumisadetta tai molempia”, Rukajärvi naurahti.

Vuonna 2014 Sotšista slopestylen olympiahopeaa ottanut Rukajärven, 25, suorituksen arvoa nostaa se, että hän kilpaili Big airissa ensimmäisen kerran sitten vuoden 2010.

”Pidän molemmista. Slopestyle on monipuolisempaa, mutta toisaalta tykkään hyppäämisestä enemmän kuin reilien laskemisesta.”

Lumilautailijat korostavat usein vapaan laskemisen, uusien temppujen oppimisen ja laskuvideoiden kuvaamisen tärkeyttä. Rukajärvi myöntää suoraan, että kilpailumenestystä ei voi väheksyä.

”Pidän menestystä oman uran kannalta todella tärkeänä. Tämä mahdollistaa sen, että pystyy laskemaan ammatikseen, muuten pitäisi mennä muihin töihin.”

Maanantaina vuorossa on slopestylen semifinaalit, jossa Suomella on vahva edustus. Piiroisen ja Rukajärven lisäksi finaalipaikkaa tavoittelevat Kalle Järvilehto ja Ella Suitiala.

”Finaaliin haluan päästä, ja siihen on hyvät mahdollisuudet. Tykkään paljon enemmän slopestylesta kuin big airista, koska se on monipuolisempaa”, Piiroinen toteaa.

”Pidän slopestylea ykköslajinani, joten toivotaan, että olen podiumilla sielläkin.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lumilautailu
 • Tero Hakola
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Hiihtäjä Ristomatti Hakolan puheissa ei ole suodatinta mutta lukupäätä riittää – pyrki ja pääsi oikeustieteelliseen, kun ei voinut selkävaivan takia harjoitella

 2. 2

  Koripallo sahaa ahneuksissaan omaa oksaansa – ja niin tekee myös moni suomalainen NHL-kiekkoilija

 3. 3

  Patrik Laineen ruoska sivalsi – maalin jälkeen oli hauskaa vaihtoaitiossa

 4. 4

  Sairaana pelannut Lauri Markkanen jäi kolmeen pisteeseen – Chicagolle rökäletappio

 5. 5

  Jesse Puljujärvi tykitti komean maalin – Mikael Granlund hirmuvireessä: verkko heilui kahdesti

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hiihtotähti Therese Johaug vihdoin tunnustaa oman vastuunsa dopingkäryssä – ”Tämä olisi pitänyt sanoa paljon aikaisemmin”

 2. 2

  USA:n voimistelujoukkueen lääkäri on myöntänyt syyllisyytensä seksuaaliseen hyväksikäyttöön – edessä on 25 vuoden vankeustuomio

 3. 3

  Hiihtäjä Ristomatti Hakolan puheissa ei ole suodatinta mutta lukupäätä riittää – pyrki ja pääsi oikeustieteelliseen, kun ei voinut selkävaivan takia harjoitella

 4. 4

  Paavo Arhinmäki kehuu olevansa pätevä Palloliiton puheenjohtajaksi mutta ei hae – ehdokkaaksi ilmoittautunut Ville Niinistö kuittasi terävästi

 5. 5

  Donald Trump penää nyt NFL:n pomoilta kovia otteita ja järkeä polvistuvia pelaajia kohtaan: ”Tämä ilmiö tappaa liiganne”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 3. 3

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 4. 4

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 5. 5

  ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

  3. 3

   Kauppoihin tulee perjantaina leipää, johon on jauhettu 70 hyönteistä – mutta miltä se maistuu? Suora lähetys kello 10

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   ”Taidat elää puutteessa” on kommentti, joka pilkkaa miestä enemmän kuin naista

  6. 6

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

   Tilaajille
  9. 9

   Argentiinalaisen sukellusveneen katoamisen aikoihin kuului merestä outo ääni – aluksesta saattaa olla jo ilma loppunut

  10. 10

   Saksalaisen äärioikeisto­poliitikon ikkunan alle ilmestyi holokaustin muistomerkki – aktivistit vuokrasivat naapuripihan ja pystyttivät 24 betonipaatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  5. 5

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  7. 7

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  8. 8

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  9. 9

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  10. 10

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää