Urheilu

HS tapasi urheilijoiden joukkokäryn aiheuttaneen lääkkeen keksijän: ”Neuvostoliitossa se olisi kuin aspiriini”

Tiedemies Ivars Kalvinš keksi meldoniumin neuvostoaikana. Tänä vuonna lääkkeen käytöstä on kärähtänyt useita urheilijoita. Aikoinaan sitä käyttivät Afganistanin vuoristossa taistelleet sotilaat. Latviassa lääkettä saa ilman reseptiä. Ukrainassa se on kestohitti.

Riika

Kun venäläinen tennistähti Maria Šarapova kärähti uusimman kielletyn doping-aineen, Meldoniumin, käytöstä maaliskuun alussa, professori Ivars Kalvinšin puhelin alkoi soida Riiassa lääketieteelliseen tutkimukseen erikoistuneessa tutkimuslaitoksessa, Osissa (Organiskas sintezes instituts).

Nyt Kalvinš ottaa työpöytänsä laatikosta lääkepaketin, jonka kannessa lukee isosti tuotenimi Mildronats ja vähän pienemmällä Meldonium. Lääke on hänen keksintönsä, jota huippu-urheilijat hänen mielestään tarvitsevat palautumiseen.

”Kehitin lääkkeen. Entisessä Neuvostoliitossa se maksaisi ehkä 20 dollaria kilogrammalta. Se olisi kuin aspiriini”, sanoo Kalvinš.

Lääke löytyy apteekeista Latviassa melko edulliseen hintaan. Kaksikymmentä kappaletta 250 milligramman tabletteja maksaa noin kuusi euroa eikä reseptiä tarvita. Pakkauksen mukaan lääke auttaa jopa puutiaisaivokuumeeseen, jota vastaan ei ole keksitty lääkettä.

”Lääke tuo enemmän happea aivoihin. Puutiaisaivokuumeessakin elimistössä on puutetta hapesta”, sanoo Kalvinš.

Maailman antidopingkomitea, WADA testasi viime vuonna 8 000 urheilijaa. Heistä kahdella prosentilla havaittiin merkkejä Meldoniumin käytöstä. Kiellettyjen aineiden listalle lääke lisättiin vuoden alussa.

Kalvinš sai vihiä asiasta viime vuoden lopulla. Hän vastustaa keksintönsä päätymisestä kiellettyjen aineiden listalle.

”WADA ei nähnyt sillä vaikutusta 32 vuoteen, ja nyt näkee”, sanoo Kalvinš.

”Meldonium oli muutama vuosi sitten kymmenen myydyimmän apteekkituotteen joukossa Venäjällä. Ukrainassa ja Valko-Venäjällä se oli myydyin.”

Kalvinš sai lääkkeelleen patentin 1984 neuvostoviranomaisilta. Samoihin aikoihin Meldoniumin kanssa hän kehitti lääkkeen, jota pitää tärkeimpänä keksintönään. Se oli syöpälääke Leakadine. Lääke hävisi markkinoilta, ja tuotanto lopetettiin Neuvostoliiton hajoamista seuranneena ylimenokautena.

Silti Kalvinš pitää Leakadinea tärkeimpänä keksintönään. ”Vaimoni sai sen avulla 18 vuotta lisää elinaikaa”, hän sanoo.

Meldoniumin Kalvinš kertoo keksineensä, kun alkoi etsiä syytä jatkuvan stressin aiheuttamaan burn out -syndroomaan. Kahvi toimistohuoneen pöydällä jää kuppiin, kun hän kertoo seikkaperäisesti molekyyleissä havaitsemistaan muutoksista.

Pelkistetysti Meldonium lisää veren hapenottokykyä. Rasvaa veressä kuljettavan karnitiinin määrä vähenee ja samalla tilaa avautuu hapelle.

Kalvinšin mukaan Neuvostoliitossa Meldoniumia annettiin siviilien lisäksi sotilaille, joiden piti taistella vuorilla Afganistanissa.

Meldonium sopii tietynlaisiin sydänsairauksiin, mutta siitä on hyötyä terveille ihmiselle vuorilla, jossa happea on vähemmän ilmassa.

Tai kilpaurheilijoille, kun he ylittävät rajansa.

Meldonium ei Kalvinšin mukaan vahingoita urheilijan terveyttä, mikä voisi olla perustelu käyttökiellolle. Päinvastoin se auttaa säilyttämään sen, Kalvinš väittää.

”Jos autoon tulee liikaa polttoainetta ja liian vähän happea moottori lakkaa toimimasta. Sama koskee sydäntä. Jos on liikaa rasvaa ja liian vähän happea, solut lopettavat energian tuotannon ja kuolevat pois”, sanoo Kalvinš.

Tämän vuoksi Kalvinš on varoittanut, että Meldoniumin käyttökielto voi johtaa urheilijoiden kuolemiin.

”Kyse ei voi olla dopingista, koska Meldonium vähentää energian määrää”, hän sanoo.

Mutta jos urheilija ylittää rajansa, niin ehkä hän on pumpannut itseensä muita aineita ja siksi tarvitaan Meldoniumia suorituksesta palautumiseen.

”Ei. Ihmisen tahto on niin vahva, että hän ylittää kivut, juoksee maaliin ja kaatuu maahan. Tällaista ei näe rotilla. Vain ihminen haluaa olla ensimmäinen vaikka terveytensä kustannuksella”, vakuuttaa Kalvinš.

Nyt Kalvinš johtaa tutkimuslaitoksen tiedeneuvostoa. Laitoksella on keksitty yhdeksäntoista originaalilääkettä.

Asiakkaina on neljätoista suurta lääketehdasta. Yksi asiakkaista on kohuttua Meldoniumia Latviassa valmistava Grindeks. Yksi tilaajista on suomalainen lääketehdas, Kalvinš vihjaa.

Hän kiistää, että puolustaisi keksintöään taloudellisen hyödyn vuoksi

”Patenttini loppui 2005. En minä eikä tutkimuslaitos saa minkäänlaista osuutta myynnistä.”

Kalvinš kiistää keksintönsä haitalliset sivuvaikutukset kokonaan tai suorituskyvyn parantavan vaikutuksen. Hän kuitenkin esitteli seikkaperäisesti Meldoniumin vaikutuksen veren hapen saantiin.

WADA on ryhmittänyt Meldoniumin kieltolistallaan alaluokkaan ”aineenvaihduntaan vaikuttavat modulaattorit”.

Katso tiedemies Ivars Kalvinšin haastattelu HSTV:stä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Alkuvuoden dopingvitsaus

 Maailman antidopingtoimisto WADA lisäsi meldoniumin urheilussa kiellettyjen aineiden listalle tämän vuoden alussa. Alkuvuoden aikana sen käytöstä on kärähtänyt useita urheilijoita.

 Meldoniumia on käytetty turvaamaan sydämen toiminta, kun hapen saanti on heikentynyt sekä diabeteksen ja aivoinfarktien hoidossa suojaamaan hermokudosta.

 Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat Suomen antidopingtoimikunnan mukaan olleet päänsärky, hermostuneisuus, huimaus, unettomuus, verenpaineen lasku, allergiset oireet ja sydämen tiheälyöntisyys.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Doping
 • Kaja Kunnas
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Hiihtotähti Therese Johaug vihdoin tunnustaa oman vastuunsa dopingkäryssä – ”Tämä olisi pitänyt sanoa paljon aikaisemmin”

 2. 2

  Mikko Ilonen sai kutsun yhteen maailman vanhimpaan golfkisaan –”Ihmeteltävää riittää”

 3. 3

  Venäläisille olympiaurheilijoille Sotšin jäljiltä lisää kilpailukieltoja – taas lähti yksi kultamitali

 4. 4

  Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n vatulointi hämmentää – Venäjän mc-joukkueessa Rukalla kaksi porttikiellon olympialaisiin saanutta hiihtäjää

 5. 5

  Robert Kubicalle suurin vastuu Williamsin rengastestistä Abu Dhabissa, ja se enteilee puolalaiselle pestiä tallissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Hiihtotähti Therese Johaug vihdoin tunnustaa oman vastuunsa dopingkäryssä – ”Tämä olisi pitänyt sanoa paljon aikaisemmin”

 2. 2

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 3. 3

  Suomen olympiajoukkueen kisa-asut saivat täyslaidallisen, mutta Tšekillä on kultainen kääntötakki – Ralph Lauren turvallisilla linjoilla USA:n asujen kanssa

 4. 4

  Mikael Forssell väläyttää räppitaitojaan ja leveilee rahoillaan: ”Jengii syö, kun 20 vuotta miljonääri, Abramovitšilta massit jouduin käärii”

 5. 5

  Tiedätkö, mitä Lauri Markkasen lähes jokaisessa twiitissä käyttämä #BearDown-aihetunniste tarkoittaa? Yhdistää näppärästi mennyttä ja nykyistä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 3. 3

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 4. 4

  Korisnuoret pelastanut Donald Trump oli vaihteeksi saada kaikki puolelleen, mutta möhli tilanteen huomionkipeydellään – sai lopulta toivomansa

 5. 5

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Esseisti Antti Nylén halveksii maahanmuuttokriitikoksi paljastuneen Morrisseyn hylkääjiä – ”Tämä on nykyisen internet-vasemmiston suuri ongelma, ollaan suuria moralisteja”

  4. 4

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  5. 5

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat haastattelivat yli 20 Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  7. 7

   Harvinainen toimi hiihtokeskusten työehtoriidassa: Työnantajat estävät Pamin työntekijöitä saapumasta töihin ja lopettavat heidän palkanmaksunsa – lomakohteiden toimintaan voi tulla häiriöitä

  8. 8

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  9. 9

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  10. 10

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  5. 5

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  6. 6

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  7. 7

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  8. 8

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  9. 9

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  10. 10

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää