Urheilu

540 minuuttia viikossa riittää timantin hiomiseen – Anderlechtin akatemiassa varttuu jalkapallon ammattilaisia

HS vieraili belgialaisen suurseuran harjoituskeskuksessa, josta esimerkiksi Romelu Lukaku ponnisti maailman tietoisuuteen.

Pariisi/Bryssel

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä RSC Anderlechtin akatemian teknisellä johtajalla Jean Kindermansilla oli kiire päällä. Illalla hän tuskin ehtisi Belgian ja Suomen jalkapallomaaotteluun, kun seuraavana aamuna edessä olisi luennointimatka Madridiin. Mestarien liigan voittanut Real Madrid oli kutsunut Jean Kindermansin kertomaan brysseliläisen suurseuran pelaajakehityksestä.

”Viiden kuuden viime vuoden aikana olemme menestyneet pelaajien kasvattamisessa. Ensinnäkin meillä oli vuonna 1993 syntynyt Romelu Lukaku, joka pelaa Evertonissa ja maajoukkueessa. Toivon, että hän olisi paras maalintekijä EM-turnauksessa. Lukakun jälkeen teimme rakenteellisen muutoksen pelaajakehityksessämme”, Kindermans kertoi Anderlechtin akatemiassa.

Kaikki haluavat kuulla, mitä Anderlecht tekee. Vuoden aikana Kindermans on käynyt muun muassa Suomessa, Puolassa ja Italiassa. Ennen Helsingin Sanomia Anderlechtissa kävivät The Guardian, Süddeutsche Zeitung ja Gazzetta dello Sport.

Anderlechtin vuotuinen budjetti on 45–50 miljoonaa euroa, ja sillä on vaikea kilpailla Euroopan suurseurojen kanssa.

”Meidän pitää kompensoida kilpailutilannetta omilla kasvateillamme, joita kehitämme metodologiamme avulla. Nostamme heitä edustusjoukkueeseen ja toivomme, että voisimme parin kolmen kauden ajan saada heistä urheilullista hyötyä. Sen jälkeen toivomme saavamme investointimme takaisin, jotta voimme sijoittaa sen nuorten kehitystyöhön”, Kindermans kertoi.

Anderlechtin kädenjälki näkyy Belgian EM-joukkueessa, jossa on kuusi seurassa juniorina pelannutta pelaajaa. Veljekset Romelu ja Jordan Lukaku ovat nousseet Anderlechtin juniorijoukkueista edustusjoukkueeseen asti. EM-joukkueesta puuttuu Anderlechtin kasvatti, toppari Vincent Kompany, joka jäi loukkaantumisen takia pois turnauksesta.

Marouane Fellaini olisi varmasti noussut Anderlechtin edustukseen, ellei olisi vaihtanut seuraa. Standard Liège avasi vuonna 2007 uuden akatemian, joka maksoi 18 miljoonaa euroa. Vuotta myöhemmin seura möi Fellainin Valioliigaseura Evertonille 18 miljoonalla eurolla.

Samoin teki Anderlecht, joka pystyi käytännössä Romelu Lukakun myynnillä Chelseaan kattamaan Anderlechtin kaupunginosaan rakennetun 15 miljoonaa euron harjoituskeskuksen, jota käyttävät 15–21-vuotiaiden joukkueet.

Anderlechtin jalkapalloakatemian oppilaat aloittavat koulun viidessä lähialueen yhteistyökoulussa puoli yhdeksältä. Kolmena päivänä viikossa heillä on koulussa Anderlechtin valmentajan pitämä tunti jalkapalloa. Iltapäivällä heidät tuodaan bussilla akatemiaan joukkueharjoituksiin.

”Meillä on 60 minuuttia jalkapalloa aamupäivällä ja 90 minuuttia illalla. Tämä ohjelma heillä on maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin. Perjantai on vapaapäivä. Keskiviikkona meillä on iltapäivällä pidempi harjoitus, koska keskiviikkoiltapäivä on kouluissa vapaa Belgiassa. Kaikkiaan heillä on 540 minuuttia ohjattua harjoittelua viikossa ja viikonloppuna ottelu”, Kindermans kertoi.

Kaikilla Anderlechtin 10–19-vuotiailla on saman verran ohjattua harjoitusta ja otteluita tunnin tai puolentoista tunnin verran viikossa.

”Nuorten pitää olla välillä perheen ja ystävien kanssa. 10–12-vuotias ei voi keskittyä vain jalkapalloon. Nuoret voivat mennä juoksemaan, uimaan, tanssimaan tai harrastamaan muita urheilulajeja vapaa-aikanaan. Meidän mielestämme 540 laadukasta harjoitusminuuttia riittää kehittämään nuoria”, Kindermans kertoi.

Suomalaisjuniorien vanhemmissa saattaa herättää kateutta harrastuksen hinta.

”Anderlechtissa vanhemmat maksavat 260 euroa pelaajan vuosilisenssistä. He saavat seuralta kahdet kengät, peliasut ja kymmenen kuukauden ajan jalkapallovalmennusta”, Kindermans sanoi.

Anderlechtin juniorijoukkueet eivät matkusta ulkomaisiin turnauksiin, ellei kutsujataho maksa kustannuksia.

Anderlechtin ja muiden belgialaisakatemioiden työn tulos näkyy myös EM-joukkueen pelaajien pelitavassa. Belgialaiset etenevät vauhdilla pallon kanssa, eivät haudo palloa ja syöttävät laadukkaasti.

Se on belgialaisen ja anderlechtilaisen jalkapallokoulukunnan oppien peruja. Belgia on Fifa-rankingin kärkisijoilla pelaajakehitystyönsä ansiosta.

Tausta: Tällainen on Anderlechtin junioripelaajan profiili

Anderlechtin junioriakatemiassa seurataan koko ajan, täyttävätkö seuran pelaajat heiltä vaaditut kriteerit.

Akatemian valmentajat seuraavat erityisesti kymmentä kriteeriä, joista muodostuu Anderlechtille tyypillisen ju-niorijalkapalloilijan profiili.

1) Erinomainen tekninen potentiaali.

2) Ymmärrys pelistä.

3) Täydellinen ensimmäinen kosketus liikkeessä ja nopea kyky jatkaa peliä.

4) Molempijalkaisuus syöttöpelissä, laukauksissa ja harhautuksissa.

5) Kyky pelata useilla pelipaikoilla ennen täyden fyysisen nopeuden saavuttamista.

6) Luova ja kekseliäs pelaaja, jolla on hyvä päätöksentekokyky.

7) Ei taklaa, vaan katkoo hyvin ja ennakoi peliä.

8) Halukas oppimaan ja kunnianhimoa kehittyä jatkuvasti.

9) Osoittaa halua ja itseluottamusta ja ymmärtää vastuunsa ja toimii aloitteellisesti.

10) Atleettinen pelaaja (nopeus, ketteryys, voima ja kestävyys). Ei vain hyvä pelaaja, vaan erityisesti hyvä liikkumaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

RSC Anderlecht

  Anderlecht on Belgian menestynein seura, joka on voittanut 33 Belgian mestaruutta.

  Anderlechtin jalkapalloakatemiassa on 220 eliittipelaajaa.

  Seuran harjoituskeskuksessa on viisi nurmikenttää ja kuntosali. Akatemialla on käytössään kolme kenttää.

  Seura aloittaa lahjakkuuksien etsimisen viisivuotiaista alkaen järjestämällä foot & fun -tapahtumia viikoittain.

  Akatemiassa on niin sanottu sosiaalinurkkaus, jossa työskentelee yhteyshenkilö seurojen ja koulujen välillä.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 2. 2

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 3. 3

  Olympiajoukkueen voimistelijoiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty lääkäri saattaa välttää tuomioita USA:ssa

 4. 4

  Jääkiekon SM-tason yhden ottelun maaliennätysmies Kalle Havulinna on kuollut

 5. 5

  Pyöräilyssä uusi skandaali – tähtiajajan epäillään maksaneen voitosta

  Tilaajille
 6. Näytä lisää
 1. 1

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 2. 2

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 3. 3

  FC Honka houkutteli nipun valmentajia Tapiolaan – joukossa muun muassa KäPan mestarivalmentajat

 4. 4

  Häiriköt joutuvat maksajiksi Veikkausliigassa – seurat eivät enää maksa sakkoja omasta pussistaan

 5. 5

  Joukkuetoverit tappelivat – Lauri Markkanen pääsee suoraan avauskokoonpanoon ensimmäisessä NBA-ottelussaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 3. 3

  Järjettömästä katsomoväkivallasta epäilty pidätettiin Yhdysvalloissa – NFL-otteluissa fanien yhteenotot ovat arkipäivää

 4. 4

  Donald Trumpia ärsyttävien polvistumisten aloittaja koki tylyn kohtalon – nyt hän syyttää NFL-seuroja salaisesta sopimuksesta

 5. 5

  Huippu-urheilijat kertovat vammojen raatelemasta arjesta: Yhden oma seura väärensi magneettikuvat, toinen kuntoutui 30 000:lla vatsalihasliikkeellä viikossa, kolmas pakotettiin kuumeessa kentälle

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  2. 2

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  3. 3

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  4. 4

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  5. 5

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  6. 6

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  7. 7

   Sipilän hallitus taas kriisin partaalla

  8. 8

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  9. 9

   Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

  10. 10

   Trump syytti kongressiedustajaa valehtelusta, kun tämä kertoi tökeröstä puhelusta kuolleen sotilaan surevalle leskelle – Washington Post: Sotilaan äiti vahvistaa presidentin tökeröydet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  5. 5

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  9. 9

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  10. 10

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää