Urheilu    |   HS-analyysi

Jalkapallon EM-finaali on enemmän kuin Ronaldon ja Griezmannin kaksintaistelu

EM-turnauksen loppuottelussa kohtaavat taktisesti taitavat joukkueet, joiden peli on parantunut turnauksen edetessä.

Pariisi

Lauantaina aamupäivällä Ranskan valmentaja Didier Deschamps esitteli Stade de Francella järjestetyssä lehdistötilaisuudessa oman versionsa vanhasta sanonnasta ”alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo”– ehkä.

”Portugali on laadukas joukkue. Ei ole sattumaa, että he ovat loppuottelussa”, hän totesi. ”Heidän peliään arvosteltiin turnauksen alussa niin kuin meidänkin. He ovat loppuottelussa niin kuin mekin.”

Totta. Molempien joukkueiden peli on parantunut turnauksen edetessä. Samoin joukkueiden suurimpien tähtien.

Portugalin ja Islannin välisen ottelun perusteella olisi voinut ennustaa, ettei Cristiano Ronaldo tee turnauksessa maaliakaan. Niin huonoa viimeistely oli. Antoine Griezmann taas näytti väsyneeltä pitkän kauden jälkeen, ja pääosan joukkueessa vei Dimitri Payet.

Toisin on nyt. Griezmann ja Ronaldo ovat turnauksen kaksi tärkeintä pelaajaa.

Molempien tähtien tukena on toimiva joukkue. Tai oikeammin: sekä Ronaldo että Griezmann ovat merkittäviä tekijöitä toimivissa joukkueissa. Kumpikin joukkue kykenee eliminoimaan vastustajan vahvuuksia ja hyödyntämään heikkouksia.

Välierässä Walesia vastaan Portugali tukki 4–4–2-ryhmityksen keskialueen timanttimuodostelmalla walesilaisten syöttölinjat eteenpäin ja teki puolustuksensa murtamisesta erittäin vaikeaa. Tulos näkyi taululla ottelun jälkeen. Portugali voitti 2–0.

”En sano, että Portugali vain puolustaa. He luottavat suuresti nopeisiin hyökkääjiinsä Ronaldoon ja Naniin. He eivät yritä voittaa palloa ylhäällä vastustajan puolustusalueella vaan pyrkivät iskemään nopeasti vastaan”, Deschamps sanoi.

Walesia vastaan Ronaldo ja Nani hoitivat oman osuutensa puolustamisesta viimeiseen asti ja tekivät maalin mieheen.

Valmentaja Fernando Santos lupasi heti ottelun jälkeen, että Portugali analysoi huolellisesti finaalivastustajan pelitavan ja päättää sitten, miten pelaa.

”Portugalilla on aina pelisuunnitelma. Aina”, hän painotti.

Oleellista Santosin kommentissa on nimenomaan painokkuus, jolla hän asian esitti. Pelisuunnitelmalla ei ole merkitystä, jos siitä ei kentällä pidetä kiinni.

EM-turnauksessa Portugali on ryhmityksellään, ja varsinkin keskikentän pelaajien yhtenäisillä liikkeillä, kyennyt katkaisemaan tehokkaasti vastustajan pallollisen pelaajan yhteydet oman joukkueensa muihin pelaajiin. Portugali on toiminut ikään kuin valkosoluryhmä ja eristänyt vastustajan pallollisen pelin bakteerit pois haava-alueilta.

Esimerkiksi Wales pääsi harvoin Portugalin alueen sydämeen tai puolustuslinjan taakse. Gareth Balen muutamaa yritystä lukuun ottamatta peli pyöri kentän reunoilla tai Portugalin ryhmityksen edessä, eikä sieltä maaleja tehdä.

Jos Ranska haluaa voittaa loppuottelun, sen täytyy löytää tie Portugalin ryhmityksen sisään ja puolustuslinjan taakse parhaille maalintekopaikoille.

”Meillä ei ole ollut mahdollisuutta työstää taktiikkaamme välierän jälkeen finaalia varten. Kyse on ollut ruumiin ja mielen saamisesta ottelukuntoon”, valmentaja Deschamps sanoi lauantaina.

Uskokaa, jos huvittaa. Tuskin Deschamps on makoillut hierontapöydällä 36 tuntia yhteen putkeen. Hän on varmasti ammentanut Portugalista kaiken opin, mitä saada voi, ja pannut merkille esimerkiksi kerrat, jolloin Wales pääsi Portugalin puolustusmuodon sisään. Tilanteet syntyivät joko Balen päättäväisestä kuljetuksesta tai oikein ajoitetusta liikkeestä ja syötöstä Portugalin puolustuslinjan taakse.

Ranskan keskikentällä sekä Moussa Sissoko, Blaise Matuidi että Paul Pogba pystyvät tarvittaessa ohittamaan useita pelaajia voimakkailla kuljetuksillaan.

Välierässä Saksaa vastaan ne toimivat vastahyökkäyksissä hyvin. Jos ja kun Portugali kuitenkin vetäytyy pallon menetyksen jälkeen nopeasti syvälle omalle alueelleen, väylien löytämisestä tulee hankalaa.

Ranskan toinen mahdollisuus voisi olla samankaltainen kuin ottelussa Islantia vastaan: keskialueen ylimiehittäminen, alueellisten ylivoimien luominen ja nopeat syöttöyhdistelmät puolustuksesta tai keskialueelta hyökkääjän pudotuksen kautta eteenpäin laidoille – tai parhaassa tapauksessa Portugalin puolustuslinjaan syntyvään tyhjään tilaan.

Griezmann ja Payet havaitsevat kentälle syntyvät tyhjät tilat ja liikkuvat niihin oikeaan aikaan. He kykenevät myös tekemään tilaa muille. Siksi Portugalin on erittäin vaikea sulkea heitä pelin ulkopuolelle.

Jos kaksikko saa riittävästi tukea keskikentältä ja laitapuolustajilta, ylivoiman ja tilan luominen Portugalin puolustusryhmityksen sisään saattaa onnistua.

Varmaa on, että EM-loppuottelusta ei tule kahden seiskan, Ronaldon ja Griezmannin, kaksintaistelua, niin hyviä kuin he molemmat ovatkin.

”Antoine on riippuvainen joukkueesta. Hän ei ole pelkkä solisti”, kuten Didier Deschamps lauantaina huomautti. Sama pätee Ronaldoon.

Loppuottelua ei myöskään ratkaise kotiyleisö, vaikka sen tuki Ranskalle arvokasta onkin. Eikä onnikaan yksin auta, vaikka urheilussa sitä usein tarvitaankin.

Loppuottelun ratkaisee – niin mikä? Sen näemme tänä sunnuntaisena iltana.

Oikaisu: Jutun Grafiikassa väitetään virheellisesti, että Ranska voitti Irlannin 2–1 neljännesvälierissä vasta rangaistuspotkukisan jälkeen. Ranska voitti ottelun 2–1 vasrsinaisella peliajalla.

Oikaisu (HS 11.7.2016): Jalkapallon EM-finaalia käsittelevässä jutussa sunnuntaina 10.7. oli virhe. Jutun stadionkuvassa ei ollut EM-finaalin päänäyttämö Stade de France, vaan Lyonin Grand Stade -stadion.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jalkapallon EM-kisat
 • Jalkapallo
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen

 2. 2

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 3. 3

  Maailmanmestari Iivo Niskasessa näkyy jo merkkejä kestomenestyjästä – ”Voittaa lauantaina 15 kilometriä”

 4. 4

  Susijengin MM-karsintavoitosta tulikin huimaava trilleri: ”Ei voi olla kuin tyytyväinen”

 5. 5

  Jere Lehtisen pelinumero nousi kattoon Dallasissa – ”Se hetki iski syvälle”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 2. 2

  Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen

 3. 3

  Susijengin MM-karsintavoitosta tulikin huimaava trilleri: ”Ei voi olla kuin tyytyväinen”

 4. 4

  Yli 2 000 ruotsalaista naista on kirjoittanut seksuaalisesta häirinnästä ja machokulttuurista urheilussa – Anja Pärson: ”Miehet kilpailivat, kuka pystyy koskemaan rintoihini”

 5. 5

  Tutkimus: Älä säikähdä, jos lapsesi painii välitunnilla, sillä hän on suomalaisen koulun helmi – ja ihastuttaa maailmalla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 3. 3

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 4. 4

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 5. 5

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  2. 2

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  3. 3

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  4. 4

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen

  6. 6

   Varallisuusvalmentajan tyttäret saavat viikkorahansa kolmessa kirjekuoressa – näin lapselle voi opettaa fiksua rahankäyttöä

   Tilaajille
  7. 7

   Ratkaisu tilan loppumiseen kaupungeista: Vanhoihin kerrostaloihin uusia kerroksia – näin ankeasta talosta tuli ilo silmälle Tampereella

  8. 8

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  9. 9

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  10. 10

   Suomen hallitus heräsi myöhässä todellisuuteen – terveydenhuolto menee villiksi, kun kunnat yrittävät pelastaa palvelunsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  2. 2

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  3. 3

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  4. 4

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  7. 7

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  8. 8

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  9. 9

   Yli 230 ihmistä kuoli Egyptin moskeijaiskussa, joka oli yksi maan historian kuolettavimmista – presidentti vannoo vastaavansa ”brutaalilla voimalla”

  10. 10

   ”Porno voi olla naisellekin hyvä tapa toteuttaa seksuaalisuutta” – Yle kysyi naisilta, millaista pornoa he haluavat nähdä ja teki vastauksien perusteella radio-ohjelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Maailma puhuu sähköautoista, ja Sotkamossa on niitä varten suuri suunnitelma – HS vieraili Terrafamen valtavalla kaivoksella, joka saattaa tuoda Suomeen akkukeskittymän
  3. Isisille uskollinen jihadistiryhmä Siinain provinssi kertoi pudottaneensa venäläisen matkustajakoneen kaksi vuotta sitten – Onko sama ryhmä moskeijaiskun takana?
  4. Ratkaisu tilan loppumiseen kaupungeista: Vanhoihin kerrostaloihin uusia kerroksia – näin ankeasta talosta tuli ilo silmälle Tampereella
  5. Maailmanmestari Iivo Niskasessa näkyy jo merkkejä kestomenestyjästä – ”Voittaa lauantaina 15 kilometriä”
  6. Tunti sitten
  7. Uuden alkoholilain kohtalonhetket lähestyvät – ”Kaupan vahvemmille juomille on tullut murskaava tuomio”, sanoo keskustan Hannakaisa Heikkinen
  8. Komitea alkaa jäljittää Venäjän radioaktiivisten päästöjen lähdettä – Rosatom kiistää, että taustalla olisi ydinonnettomuus
  9. Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen
  10. Väärä ilmoitus ammuskelusta johti suuroperaatioon Lontoon keskustassa – 16 ihmistä loukkaantui väkijoukon rynniessä pakoon, poliisi epäilee kahden miehen riitaa hälytyksen syyksi
  11. Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä Tilaajille
  12. Yli 230 ihmistä kuoli Egyptin moskeijaiskussa, joka oli yksi maan historian kuolettavimmista – presidentti vannoo vastaavansa ”brutaalilla voimalla”
  13. Näytä lisää