Maantiepyöräily on taktinen joukkuelaji – mutta luonne muuttu rajusti kun kiivetään vuorille

Maantiepyöräily on joukkuelaji, jossa ryhmä tekee töitä yksilön voiton eteen. HS kysyi pyöräilijä Lotta Lepistöltä, miltä se tuntuu.

Ranskan ympäriajon voittaminen vaatii jalkojen lisäksi päätä, sanoi kilpailun perustaja Henri Desgrange aikoinaan. Vuosien saatossa suuren etappikilpailun taktinen puoli on korostunut jatkuvasti. Nykyään brittiläisen Skyn kaltaiset joukkueet pyrkivät kontrolloimaan pienimpiäkin yksityiskohtia niin kisaan valmistautumisessa kuin siitä suoriutumisessakin.

Maantiepyöräily on joukkuelaji, jossa ryhmä tekee töitä yksilön voiton eteen. Ranskan ympäriajossa joukkueen muodostaa yhdeksän kilpailijaa. Yksi heistä on kapteeni, jonka mahdollisuuksia yhteiskilpailun voittoon pidetään suurimpana. Sen lisäksi monella tiimillä on riveissään sprintteri, joka voi kirikykynsä avulla voittaa yksittäisiä etappeja. Loput seitsemän kuskia auttavat tätä kaksikkoa.

Lotta Lepistö on suomalainen pyöräilijä, jolla on kokemusta kisojen voittamisesta. Kuun vaihteessa hänet kruunattiin sekä aika-ajon että maantiekisan Suomen mestariksi. Kesäkuussa Lepistö ajoi sveitsiläisen Bigla-tallinsa kanssa Englannissa naisten maailmankiertueeseen kuuluvan Women’s Tour -etappikilpailun, jonka viimeisen osuuden ykköseksi hän spurttasi.

Tultuaan maaliin Ketteringissä Lepistö kiitti vuolaasti joukkuekavereitaan. Miten joukkue auttaa kiritykkiään?

”Joukkue suojaa minua tuulelta. Saan heidän peesissään säästellä jalkojani loppurytäkkään”, Lepistö kertoo.

”Loppukirissä he muodostavat junan eteeni. On helpompaa seurata jonkun takapyörää kuin ajaa yksinään.”

Tänään keskiviikkona miesten Ranskan ympäriajon reitillä on edessä lyhyt ja tasainen osuus, joka sopii Lepistön kaltaisille sprinttereille. Voitto ratkaistaan vasta maalisuoran massakirissä. Satunnaisen katsojan mielestä tällainen etappi voi olla tylsä, mutta sille sisältyy paljon taktikointia. Lepistön mukaan huomio kannattaa kiinnittää erityisesti kahteen asiaan.

Ensimmäinen tarkkailtava asia on, muodostuuko etapilla irtiotto ja keitä siihen kuuluu. Irtiotolla tarkoitetaan korkeintaan parinkymmenen pyöräilijän ryhmää, joka lähtee omille teilleen pääjoukosta. Tasamaalla hatkat ajetaan kuitenkin tavallisesti kiinni. Miksi irtiotto muodostuu, jos sen suojissa ei ole toivoa ehtiä voittajana maaliin?

”Se tuo erilaista maustetta. Kisa elää koko ajan. Jos joku joukkue missaa irtioton, niin se täytyy ajaa pääjoukon keulassa kiinni”, Lepistö sanoo.

”Se kuluttaa enemmän energiaa kuin peesissä ajaminen. Jos joutuu tekemään hirveästi hommia, se on eduksi muille joukkueille seuraavina päivinä.”

Lepistön mukaan irtiottoon lähtevät pyöräilijät päätetään tiimipalaverissa ennen etappia. Hereillä pitää silti olla: suunniteltu karkulainen voi olla juuttunut pääjoukossa pussiin, jolloin jonkun muun pitää ottaa hänen paikkansa irtiotossa.

Myös irtioton kiinniottamiseen sisältyy paljon taktiikkaa. Hatkassa voi olla kokonaistilanteen kannalta uhkaavia pyöräilijöitä. Toisaalta, jos oman joukkueen jäsen on mukana irtiotossa, sen takaa ajamiseen ei käytetä energiaa. Joukkueenjohto ohjaa urheilijoita radion kautta.

”Se on sellaista pelaamista. Tiimit myös kommunikoivat keskenään. Jotkut saattavat sanoa, että meiltä tulee kaksi auttamaan teitä”, Lepistö kertoo. Joskus käsky saattaa olla päinvastainen.

”Sain kerran irtiotossa ohjeen, etten vedä seuraavalla kymmenellä kilometrillä metriä­kään, vaan säästelen jalkojani.”

Kun irtiotto on ajettu kiinni, alkaa valmistautuminen sähköiseen loppukiriin. Se on toinen asia, johon Lepistö kehottaa kiinnittämään huomion. Hänen tallinsa aloittaa valmistautumisen kymmenen kilometriä ennen maaliviivaa muodostamalla kirijunan, jonka viimeiseksi Lepistö asettuu.

”Yritämme löytää toisemme pääjoukon liepeiltä ja siirtyä lähelle kärkeä. Parasta olisi olla suojassa 1,5 kilometriä ennen maalia. Vasta sitten aletaan ajaa lämä tiskissä.”

Englannissa Lepistö ajoi yhtä päivää lukuun ottamatta vain kapteeninsa Ashleigh Moolman-Pasion hyväksi. Miltä ammattiurheilijasta tuntuu, että käyttää kokonaisia päiviä tekemällä töitä toisen puolesta?

”Se on palkitsevaa. On mahtavaa, jos joukkuekaveri on podiumilla – varsinkin kisan viimeisenä päivänä”, Lepistö kertoo.

”Se on ihan yhtä hienoa, kuin jos itse voittaisi jotain.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestarin koneessa on valtava vääntö, vaikka hengityksestä lähtee hämmentävä ääni – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”

 2. 2

  Donald Trump arvosteli jälleen NFL:n polvistumisia – ja sai itse tuhansien kommenttien arvosteluvyöryn

 3. 3

  Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

 4. 4

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 5. 5

  Ronaldo ja Lieke Martens valittiin odotetusti Fifan vuoden pelaajiksi – skorpionipotkulla sai Puskas-pystin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

 2. 2

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 3. 3

  Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi: ”Eivät fanit halua nähdä tällaista”

 4. 4

  Onnellisella Lauri Markkasella on Chicagossa tyttöystävä, isä ja pino Harry Pottereita: ”Haluan olla iso stara”

 5. 5

  Venetsian maraton päättyi skandaaliin: Paikallisen juoksuseuran edustaja voitti, kun kärkijuoksijat ohjattiin väärään suuntaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 2. 2

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 3. 3

  Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti – löi Chicago Bullsin aloitus­viisikossa pöytään kaikkien aikojen suomalaislukemat: ”Käytin mahdollisuuteni”

 4. 4

  Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”

 5. 5

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show’ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  3. 3

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  4. 4

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi valvoi tehostetusti Kurvin aluetta Helsingissä: lähes 200 poistumis­käskyä, 13 etsintäkuulutettua, rikosilmoituksia, kotietsintä ja 25 sakot

  7. 7

   Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla

  8. 8

   Lukio menossa taas täysremonttiin – matematiikka, luonnontieteet ja kielet painottuisivat nykyistä enemmän

  9. 9

   On turha kuvitella, että Suomen voimistuva talouskasvu ratkaisisi itsestään ongelmamme – Professori: Pitäisi antaa tilaa ”luovalle tuholle”

   Tilaajille
  10. 10

   Erosta, surusta ja potkuista selviää helpommin, kun ei juokse karkuun – pakeneminen voi pahentaa oloa, sanoo psykoterapeutti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  6. 6

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  7. 7

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  10. 10

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Aamulehti: Perussuomalaisten Halla-aho lupasi jo vuonna 2016 järjestetyssä salaisessa kokouksessa haastavansa Timo Soinin
  3. Murhasta ja viidestä tapon yrityksestä syytetty mies astuu oikeuden eteen – HS paikalla Lönnrotinkadun yliajon oikeudenkäynnissä
  4. Ääriajattelu on huonoa bisnestä – kuluttaja reagoi herkästi pieniinkin eettisiin puutteisiin
  5. Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestarin koneessa on valtava vääntö, vaikka hengityksestä lähtee hämmentävä ääni – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”
  6. Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla
  7. On turha kuvitella, että Suomen voimistuva talouskasvu ratkaisisi itsestään ongelmamme – Professori: Pitäisi antaa tilaa ”luovalle tuholle” Tilaajille
  8. Tunti sitten
  9. Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta Tilaajille
  10. Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle
  11. Lukio menossa taas täysremonttiin – matematiikka, luonnontieteet ja kielet painottuisivat nykyistä enemmän
  12. Poliisi valvoi tehostetusti Kurvin aluetta Helsingissä: lähes 200 poistumis­käskyä, 13 etsintäkuulutettua, rikosilmoituksia, kotietsintä ja 25 sakot
  13. Näytä lisää