Meneekö pituushyppääjän peppuun hiekkaa ja yhdeksän muuta tyhmää kysymystä: Näin Tommi Evilä ja muut huippu-urheilijat vastasivat

HS selvitti vastauksen tähän ja yhdeksään muuhun ”tyhmään” kysymykseen huippu-urheilusta.

Huippu-urheilua seuratessa saattaa välillä tulla miettineeksi muutakin kuin senttejä, sekunteja ja maaleja.

Oletko esimerkiksi pohtinut, miksi jääkiekkoilijat räkivät vaihtoaitiossa? Tai kuinka usein huippu-uimari joutuu ajamaan ihokarvansa? Jos olet, nyt saat niihin vastauksen.

HS kysyi yhdeksältä eri lajin asiantuntijalta vastauksia kysymyksiin, joita lajia satunnaisesti seuraavat sohvaperunat saattavat miettiä.

Kuinka usein uimari höylää ­ihokarvansa?

”Itse höyläsin kaikki karvat pois isoimpiin kisoihin, eli kaksi kertaa vuodessa. Kisoja edeltävänä iltana höyläsin koko vartalon. Siihen kuluu paljon aikaa. Aamulla vielä ajelin yöllä kasvaneen sängen pois. Harjoituskaudella ei tarvinnut ajella ihokarvoja.

Karvat hidastavat tutkitusti uimista. Ajelulla on kaksi merkitystä: ei ole veden vastusta, ja kun höylää, pintaverenkierto paranee. Höyläämisen jälkeen saa myös erilaisen tuntumaan veteen, koska iho on paljon pehmeämpi ja liukkaampi. Siinä on iso ero ajamattomaan ihoon.”

Jani Sievinen,

entinen huippu-uimari

Kun nainen syöksyy pesäpallossa, sattuuko se rintoihin?

”Ei se ainakaan minua satu. Syöksyminen ei satu ylipäänsä ollenkaan, kun osaa tekniikan. Ensimmäisenä kädet ottavat vastaan, sitten rintakehä ja jalat olisi hyvä pitää ylhäällä, että ne eivät tömähdä maahan.”

”Itse opettelin tekniikan jo juniorina. Osa naisista ei syöksy ehkä sen takia, että heillä on arkuutta syöksymistä kohtaan.”

”Ainoa miinuspuoli syöksymisessä on, että kaudessa kuluu pari pelipaitaa, miehillä varmaan enemmänkin.”

Marjukka Urpelainen,

Kirittäret

Käsipallon on mitattu lähtevän kovimmilla heittäjillä jopa 140 kilometriä tunnissa. Miksi maalivahdilla ei ole suojia?

”Meillä ei tosiaan ole kuin alapääsuojat, muut suojat häiritsisivät liikkumista. Pallo ei yleensä satu, paitsi jos se osuu päähän. Minulta on murtunut nenä pari kertaa, ja olen saanut kaksi aivotärähdystä. Mustelmia tulee peleissä paljon, mutta ne huomaa vasta illalla, kun menee nukkumaan.

Ei pallon torjuminen kuitenkaan pelota, silloin pitäisi vaihtaa lajia. Maalivahdin hommaan myös tottuu. Kenttäpelaajia kyllä sattuu, jos he menevät maaliin. Siksi he eivät yleensä hirveän mielellään maaliin mene.”

Rony Levén,

SIF:n maalivahti

Meneekö pituushyppääjillä hiekkaa peppuun?

”Totta kai menee. Asut ovat huokoista materiaalia, ja hieno hiekka tunkeutuu joka paikkaan: korviin, hiuksiin ja silmiin. Peppuvakoon valuu hiekkaa myös selkää pitkin, kun korjailee paitaa ja housuja, mutta ei hiekka hyppäämistä häiritse.”

”Se välillä hymyilytti, kun kävin kilpailun jälkeen suihkussa ja valkoiset pyyhkeet olivat sen jälkeen hiekasta ruskeita. Siivoja varmaan mietti, enkö ymmärrä, mihin pyyhe on tarkoitettu.”

”Hiekka ei muuten lähde irti niin vain. Olen tuonut monesti maailmalla kilpaillessani kotiin hiekkaa hiuksissani.”

Tommi Evilä, entinen pituushyppääjä ja MM-pronssimitalisti

Miksi huippulentopalloilijoilla ei ole polvisuojia? Eikö se satu, jos joutuu menemään polvilleen nostaakseen pallon ylös?

”Ilman polvisuojia pelaaminen on henkilökohtainen tapa. Jotkut kokevat, että suojista on haittaa, enkä itsekään niitä urallani käyttänyt. Jos pelaaja osaa tehdä maahantulon eli tiikerin teknisesti oikein, silloin hän liukuu maahan rintakehällä eivätkä polvet ota maahan.”

”Lentopallo perustuu kykyyn lukea peliä, eli palloon pitäisi ehtiä jo hyvissä ajoin niin, että ei joudu tipauttamaan polvilleen. Jos joutuu, kyseessä on poikkeustilanne.”

Tuomas Sammelvuo,

Suomen maajoukkueen

päävalmentaja

Jalkapallon EM-turnauksessa pelaajat jäivät välillä pyörimään teatraalisesti maahan saatuaan iskun koiville. Onko pyörimisellä mitään vaikutusta­ ­erotuomariin?

”Ei hirveästi, koska tuomarit tietävät, että liioiteltu pyöriminen on yleinen tapa esimerkiksi eteläeurooppalaisessa pelikulttuurissa. Suomessakin näkee jonkin verran liioittelua, mutta ei niin paljon.”

”Jos pelaajaa sattuu oikein pahasti, hän ei silloin yleensä kieriskele ja meuhkaa, vaan on ihan paikallaan.”

”Monesti kieriskelyn tarkoituksena on myös se, että pelaaja haluaa pelata aikaa ja levätä. Tuomari tietää nämä jutut ja tekee päätökset yleensä saman tien, kun on tilanteen nähnyt. Eli jo ennen kierimisten alkamista.”

Jari Vanhanen,

erotuomariasiantuntija

Kun pyörii rekillä kova vauhtia, tuleeko koskaan paha olo?

”Pää ja kroppa tottuvat harjoittelun ansiosta pyörimiseen, joten ei siinä tule paha olo. Katseella pystyy myös hakemaan kiintopisteen, eli kyseessä ei ole holtiton pyöriminen.”

”Ilmavolteissa ja kierteissä voi tosin joskus tulla musta hetki, jolloin ei tiedä, missä on taivas ja maa. Silloin saattaa mätkähtää maahan.”

”Uskon, että jokainen pystyy oppimaan ja sietämään pyörimistä oikeanlaisella harjoittelulla.”

”Itse en ole enää samassa vireessä kuin ennen. Menin jokin aika sitten lasten kanssa karuselliin, ja pääni oli pyörällä jo parin pyörähdyksen jälkeen. Sellaista ei ole ennen tapahtunut.”

Jani Tanskanen,

entinen telinevoimistelija

ja maailmanmestari

Tenniksessä pelaajat ottavat uuden mailan usein käyttöönsä. Mitä ”vanhoille” mailoille ­tapahtuu?

”Huiput vaihtavat nykyään herkästi mailaa, mutta jos maila tuntuu hyvältä, sillä saatetaan pelata koko turnaus. Jarkko Nieminen käytti mailojaan tosi pitkään, hän saattoi pelata samoilla mailoilla puoli vuotta.”

”Jarkon mailat jäivät autotalliin, ja hän antoi niitä eteenpäin. Olen saanut häneltä useita mailoja esimerkiksi hyväntekeväisyyteen.”

”Muutkin urheilijat antavat käytettyjä varusteitaan eteenpäin. Minulla on itselläni säästössä yleensä pari hyvää mailaa, joita olen vaihtanut TPS:n liigakiekkoilijoiden kanssa heidän vanhoihin luistimiinsa.”

Henrik Johansén,

Jarkko Niemisen

entinen valmentaja

Minkä vuoksi jääkiekkoilijat räkivät usein vaihtoaitiossa?

”Kun vetää itsensä äärirajoille, suuhun kertyy limaa ja sylkeä. Samalla tavalla esimerkiksi hiihtäjillä valuu kuolaa, kun he vetävät 50 kilometriä perinteisellä. Nopein keino on sylkeä se pois.”

”Ottelun aikana ei viitsi litkiä paljon vettä, koska iso vesimäärä tuntuu epämiellyttävältä vatsassa, kun painaa kentällä sata lasissa. Suun voi putsata vedellä ja sylkeä vaihtoaition lattialle.”

Juuso Puustinen,

HIFK:n hyökkääjä

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 2. 2

  ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

 3. 3

  Tenniksen huippulupaus Emil Ruusuvuori valloitti ensimmäisen miesten turnauksen Talissa ja nousee 450 sijaa ylöspäin ATP-listalla – ”Tämä tuo paljon itseluottamusta”

 4. 4

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 5. 5

  Kaisa Mäkäräinen aloitti olympiakauden voitolla – ”Ei todellakaan mitään hyvää kulkua”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 2. 2

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 3. 3

  Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

 4. 4

  Uusi suomalaistähti on syttynyt NHL:ssä –”Pinnoja pitääkin tulla”

 5. 5

  Tenniksen huippulupaus Emil Ruusuvuori valloitti ensimmäisen miesten turnauksen Talissa ja nousee 450 sijaa ylöspäin ATP-listalla – ”Tämä tuo paljon itseluottamusta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Base-hyppääjän ennätysyritys päättyi kohtalokkaasti – paiskautui Himalajalla vuorenseinään ja kuoli

 2. 2

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 3. 3

  Korisnuoret pelastanut Donald Trump oli vaihteeksi saada kaikki puolelleen, mutta möhli tilanteen huomionkipeydellään – sai lopulta toivomansa

 4. 4

  Kiekkotähtien pojat vaihtoivat salibandyyn – ”Siellä sain pelata rauhassa”, perustelee Raimo Summasen poika Miko

 5. 5

  Amanda Harkimo villitsee fanit ja psyykkaa pelaajat: Nyt hän kertoo miksi lähti mukaan tosi-tv-ohjelmiin – entä milloin Jokerien dj:llä on ”lällällää”-olo?

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  2. 2

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  5. 5

   Puurakentamisen kokeiluhanke osoitti asian, jonka pitäisi olla itsestään selvä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää