Urheilu

Rio de Janeiro on ristiriitojen kisakaupunki – olympialaisia edeltävinä vuosina on häädetty tuhansia asukkaita

Rio de Janeiro valmistautuu näyttämään maailmalle uudistetun ilmeensä. Moni kysyy, mikä on kisojen todellinen perintö asukkaille.

Brasiliassa on vanha sanonta: jokin on para inglês ver, englantilaisten nähtäväksi – siis silmänlumeeksi ulkomaalaisille.

Sanonta tulee ajalta, jolloin kauppakumppani Englanti painosti Brasiliaa lopettamaan orjakaupan. Brasilia solmikin sen miellyttämiseksi asiaa koskevan sopimuksen, mutta orjalaivat jatkoivat silti kulkuaan Atlantilla.

Englantilaisten nähtäväksi, vastaa vanha nainen kysymykseen kisojen merkityksestä.

Ollaan Rio de Janeiron olympiapuiston kupeessa, kaupungin länsipuolella Barra da Tijucassa. Palmut reunustavat valtaväylää. Asvaltti on vielä tuoreentah­meaa. Pilvet heijastuvat hotellin kiiltävästä kyljestä.

Olympiapuiston kupeessa sijaitsi myös Vila Autódromo. Se oli alkujaan kalastajakylänä syntynyt pienituloisten alue, favela, josta on jäljellä enää raunioita. Useimmat asukkaat ovat lähteneet, mutta kaikki eivät luovuta.

“En vastusta olympialaisia, mutta vastustan niiden käyttämistä alueiden puhdistamiseksi köyhistä“, sanoo asukas Maria da Penha Macena.

Vila Autódromoa oli yritetty häätää pitkään, kiinteistökeinottelun vuoksi jos asukkailta kysytään. Olympialaisten myötä alue päätettiin viimein tuhota. Yhteensä kisoja edeltävinä vuosina on häädetty tuhansia ihmisiä.

Maria da Penhan koti tuhottiin maaliskuussa naistenpäivänä. Se oli virhe: kuvat olympialaisten tieltä häädetystä köyhästä äidistä levisivät maailmalla. Näin lähellä kisoja kielteinen julkisuus oli kaupunginjohdolle liikaa.

Vielä samana päivänä pormestari lupasi rakentaa jäljellä oleville parillekymmenelle perheelle uudet kodit. Avaimet luvattiin käteen ennen olympialaisia.

Viime kuukaudet Maria da Penha on odottanut, valmistuvatko talot ja pitääkö pormestari lupauksensa. Hän muutti huonekalunsa ja tavaransa läheiseen kirkkoon. Sieltä ovat hakeneet suojaa muutkin Vila Autódromosta häädetyt.

Rion olympialaisten lähestyessä moni asia oli toisin kuin kuviteltiin.

Maailman suurimman urheilujuhlan valmisteluihin kuuluvat aina jonkinlaiset uhkakuvat. Riolla on ollut mistä valita: talouden taantuma, poliittinen kriisi, korruptioskandaalit, zikavirus, likaiset purjehdusvedet ja terrorismin pelko. Sairaalat ovat ahdingossa, poliisien ja muiden virkamiesten palkat myöhässä.

Kaksi vuotta sitten Brasilia isännöi jalkapallon MM-kisoja. Vaikka järjestelyt eivät menneet aivan prikulleen, yleinen arvio oli varsin myönteinen. Brasilialaisten sydämellisyys ja vieraiden iloinen tunnelma paikkasivat puutteita.

Nyt tunnelma on toinen. Talouskriisin keskellä olympialaisten odotusta on leimannut innostuksen sijaan pikemmin apatia. Tuoreen kyselyn mukaan 62 prosenttia brasilialaisista katsoo, että kisoista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

“Tervetuloa helvettiin”, luki poliisien äskettäin lentokentällä järjestämässä mielenosoituksessa.

Nousen olympiapuiston kupeesta linja-autoon. Se kulkee hytkyen pitkin autoletkojen täyttämiä teitä.

Olympialaisten tärkein tapahtumakeskittymä Barra da Tijuca tunnetaan Rion Miamina: sillä on pitkä rantaviiva, leveitä autokaistoja, vartioituja asuinkortteleita ja suuria ostoskeskuksia.

Kiinteistövälittäjä Laudimiro Cavalcante on onnellinen. Hän on myynyt asuntoja Barra da Tijucassa 30 vuotta. Olympialaisia edeltävinä vuosina maan arvo on kohonnut hänen mukaansa alueella enemmän kuin missään muualla Brasiliassa. Uudet pikabussikaistat, metrolinja, hotellit ja muut investoinnit nostavat alueen arvoa.

“Olympialaiset ovat Riolle ehdottomasti myönteinen asia. Koko maailma tulee näkemään Rion kauneuden, vuoret, kasvillisuuden ja upeat rannat”, Cavalcante sanoo toimistossaan.

Hän uskoo, että kisat muuttavat mielikuvaa Riosta ja edistävät turismia. “Brasiliassa on ollut vaikeita aikoja, mutta ne menevät ohitse. Kisat ovat Riolle suuri piristysruiske”, hän sanoo.

Kaikki eivät ole samaa mieltä.

Päästäkseen Barra da Tijucasta Rion keskustaan on sukellettava vuorten ali tunneliin. Ruuhkassa automatka venyy helposti yli puoleksitoista tunniksi.

Professori Luiz Martins de Melo katselee kaupunkia ikkunasta synkkänä. Hän on urheiluun perehtynyt taloustieteilijä.

”Olympialaiset tulevat menemään hyvin, se ei ole ongelma. Brasilialaiset ovat hyviä järjestämään juhlia. Kisapaikat saadaan valmiiksi, ei tosin saksalaisella tai suomalaisella tavalla vaan brasilialaisella, aivan viime tipassa”, hän sanoo.

”Mutta kisojen perintö kaupungille on olematon.”

Hän selittää: valtaosa investoinneista kohdistuu valmiiksi hyväosaisille alueille Barra da Tijucaan ja kaupungin eteläosaan, jossa turistialueet ovat. Suurin osa Rion asukkaista asuu niiden ulkopuolella. Heille kisat näkyvät etenkin liikenneruuhkina ja suurina poliisioperaatioina.

Professori syyttää Kansainvälistä olympiakomiteaa myös liian kovista vaatimuksista, jotka eivät vastaa eteläisen pallonpuoliskon maiden olosuhteita. Rion olympialaisten kokonaiskustannukset ovat noin 11 miljardia euroa. Talouskriisin vuoksi erinäisistä asioista on tosin jouduttu tinkimään.

“Kisat ovat hyvä bisnes olympiakomitealle mutta huono juttu useimmille isäntäkaupungeille”, hän sanoo.

Ilta pimenee. São Salvadorin aukiolla soi samba. Boheemi keskiluokka kerääntyy joka viikko sen luo tanssimaan ja laulamaan sambaklassikoita.

Puistossa iltaa viettävän psykologin Maria Augusta Delgadon mielestä kahdet urheilun suurkisat näin lyhyellä aikavälillä olivat Brasilian nousukauden megalomaniaa. Rahat olisi hänestä voitu käyttää toisinkin, kuten terveydenhuoltoon.

Hän uskoo, että kisat ja kansainvälinen huomio tekevät Brasilialle myös hyvää. Enimmäkseen monien ihmisten ajatukset ovat silti olleet muualla, Delgado sanoo.

”Meillä on omat ilomme ja ongelmamme, ennen olympialaisia ja niiden jälkeen.”

Viikkoa ennen olympialaisia yritän soittaa Helsingistä Maria da Penhalle. Saan häneen lopulta yhteyden ystävän kautta. Hän asuu kaupungin järjestämässä kontissa, talot eivät ole vielä aivan valmiita.

Niistä tulee pieniä kahden huoneen mökkejä. Hänen vanha talonsa oli paljon tilavampi, ja lähes koko entinen yhteisö on kadonnut. Tavatessamme hän sanoi silti pitävänsä itseään ja naapureitaan voittajina, koska he onnistuivat jäämään.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Paha pettymys Donald Trumpille – NFL ei rankaise edelleenkään pelaajia polvistumisista kansallislaulun aikana

 2. 2

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show´ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 3. 3

  FC Honka houkutteli nipun valmentajia Tapiolaan – joukossa muun muassa KäPan mestarivalmentajat

 4. 4

  Timo Jutila kertoo vihdoin kirjassaan, miksi hän ei osallistunut vuoden 2011 MM-kultajuhliin, ”olin liikaa hönössä” – viime vuonna kiekkosankarille tehtiin vaativa leikkaus

 5. 5

  Lauri Markkasen mahdollisuudet nousta Chicago Bullsin avausviisikkoon kasvoivat yllättävällä tavalla – raju yhteenotto harjoituksissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show´ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

 3. 3

  Alppitähti Anja Pärson joutui tiuhaan seksuaalisen häirinnän uhriksi: ”Yhteen aikaan tietyt miehet tekivät siitä urheilulajin”

 4. 4

  FC Honka houkutteli nipun valmentajia Tapiolaan – joukossa muun muassa KäPan mestarivalmentajat

 5. 5

  Lauri Markkasen mahdollisuudet nousta Chicago Bullsin avausviisikkoon kasvoivat yllättävällä tavalla – raju yhteenotto harjoituksissa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Suomalainen Mikael Heerman osallistui maailman rankimpaan juoksukisaan – Barkley Marathon on liki sadistinen koettelemus, jonka maaliin on päässyt vain kourallinen ihmisiä

  Tilaajille
 2. 2

  Järjettömästä katsomoväkivallasta epäilty pidätettiin Yhdysvalloissa – NFL-otteluissa fanien yhteenotot ovat arkipäivää

 3. 3

  Donald Trumpia ärsyttävien polvistumisten aloittaja koki tylyn kohtalon – nyt hän syyttää NFL-seuroja salaisesta sopimuksesta

 4. 4

  Huippu-urheilijat kertovat vammojen raatelemasta arjesta: Yhden oma seura väärensi magneettikuvat, toinen kuntoutui 30 000:lla vatsalihasliikkeellä viikossa, kolmas pakotettiin kuumeessa kentälle

 5. 5

  Kaisa Sali tähtää Havaijin raastavassa MM-triathlonissa kolmen parhaan joukkoon – pienikokoisella kestävyysurheilijalla on yllättävä paljastus painostaan

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  2. 2

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   Keskustan hermo petti sotessa: kansanedustaja kutsuu neuvotteluja farssiksi – ministeri luonnehtii tunnelmaa kireäksi

  7. 7

   Kuokkavieraat varastivat useilta ihmisiltä omaisuutta juhlissa Suomenlinnassa – tallentuivat vieraiden ottamille videoille

  8. 8

   Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

  9. 9

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  10. 10

   Tapanilan suurpaloa epäillään tahallaan sytytetyksi – osa syttymishetkellä paikalla olleista nuorista poliisin tiedossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  6. 6

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  10. 10

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  10. 10

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  11. Näytä lisää
  Uusimmat