Urheilu

El Carillo on valjakkohevosten aatelia – “Se on aito kilpailijasielu”

Jouni Heikinheimo ja El Carillo lukevat toisiaan pienimmistä merkeistä.

Lahti. Valjakkokuski Jouni Heikinheimo hipaisee ajopiiskan narulla El Carillon kylkeä, ja hevonen taipuu välittömästi. Hän hipaisee kylkeä pari kertaa, ja ruuna väistää oikealle.

”Kilpailuissa tuntuu, että El Carillo osaa lukea ajatuksiani. Se ymmärtää pienimmästä merkistä, mitä sen pitää tehdä”, kuski kiittää.

Jouni Heikinheimo ja 20-vuotias El Carillo -ruuna valmistautuvat elokuun alussa Itävallassa järjestettäviin valjakkoajon hevosyksiköiden MM-kilpailuihin. MM-kilpailut ovat parin neljännet.

Kestävyys- ja tarkkuuskokeessa he ovat maailman kärkiluokkaa, mutta kompastuskivenä on ollut ensimmäisen päivän koulukoe.

”Se ei ole pelkästään hevosen laadusta kiinni. Olen koulukokeessa hieman kärsimätön.”

Jos koulukoe on kauden paras, Heikinheimo arvelee parin olevan viiden parhaan joukossa, jopa mitalisijoilla. Nopeutta ja kuntoa vaativassa maratonkokeessa El Carilloa ei pitele mikään. Se lähtee räjähtävällä nopeudella ja valtavalla laukalla.

”Suunnittelen hieman pidemmät ajolinjat, sillä El Carillo turhautuu, jos käännän sitä pitkään pienillä kaarroksilla.”

Valjakkoajo on Suomessa pieni laji, mutta siitä huolimatta suomalaisvaljakot kilpailevat maailman kärkijoukossa. Arvokilpailumitaleitakin lajista on saatu. Heikinheimo arvelee sen johtuvan ennen kaikkea hyvästä valmennusjärjestelmästä. Suomalaiset hevoset eivät ole laadultaan ehkä maailman parhaita, mutta ajurit opettavat ja ajavat niitä hyvin.

Yksi esimerkki tästä seisoo Lahden Takkulan ratsastuskoulun kentällä ja höristää korviaan Heikinheimon vaimolle Lealle.

“Pos, pos, Possu”, Lea houkuttelee El Carilloa parempaan asentoon kuvaa varten.

Lea Heikinheimo on tärkeä osa kilpailuja, sillä hän hoitaa hevosen ja toimii groomina eli vaunuissa istuvana avustajana. El Carillon lempinimi Possu on peräisin aiemmalta hoitajalta, koska jossain vaiheessa hevonen pääsi keräämään hieman painoa. Nyt painosta ei ole jälkeäkään, sillä Possu on elämänsä kunnossa. Pääkin sillä on vaarallisen viisas.

Kun eläinlääkäri yritti hoitaa sen hampaita, se puri hampaat kiinni ja tuijotti rauhallisesti lääkäriä.

”Lääkäri sanoi avustajalleen, että katso tuon eläimen silmiä, siellä asuu viisaus”, Jouni Heikinheimo naurahtaa.

El Carillo on Jouni Heikinheimon elämän hevonen. Se on hänen kasvattinsa aiemmasta estetammastaan. El Carillon kanssa hän kilpaili aluksi esteillä, mutta ruuna pudotti aina pari puomia.

Ratsastajan kilpailijaluonnetta alkoi syödä, että parhaat sijoitukset menivät aina sivusuun. Kävi ilmi, että El Carillo olikin syntynyt valjakkohevoseksi. Kymmenen vuotta sitten Heikinheimo valjasti sen vaunujen eteen. Ruuna oppi kaiken helposti ja nopeasti.

”Se kulkee juuri sitä tempoa ja tietä kuin haluan.”

Kun kotona maastoratsastuksessa Possu saattaa säikkyä mitättömiä risuja, kilpailuissa se ei ole koskaan pelännyt mitään.

”Se on aito kilpailijasielu. Tämä on sen juttu. Se haluaa kilpailla valjakossa, jossa se voi käyttää täysillä fyysistä voimaansa.”

Vaikka 20-vuotias El Carillo on hyvässä kunnossa, MM-kilpailut voivat olla sen viimeiset. Heikinheimolla pitäisi olla jatkosuunnitelma kilpailu-uralleen jo valmiina, mutta sitä ei ole. Uutta valjakkohevosta ei ole, sillä sellaiseksi suunniteltu 8-vuotias Careiro ei ollut sopiva lajiin.

”On erittäin epätodennäköistä, että saisin minkään muun hevosen kanssa kokea niin hienoja hetkiä kuin El Carillon kanssa. Kilpailu korkeimmalla tasolla on minulle tärkeää. En tiedä, saavutanko sitä toisella hevosella.”

Heikinheimolla ja Possulla voi olla kilpailu-uran jälkeen kymmenenkin yhteistä vuotta. Kuski lupaa tarjota hevoskaverilleen leppoisat eläkepäivät.

3.–7.8. Yksikkövaljakoiden MM-kilpailu Itävallassa

Kilpailussa arvioidaan osaamista, kestävyyttä ja tarkkuutta

1 Koulukoe

Koulukokeessa valjakko esittää käynnissä, ravissa ja laukassa kouluradan liikkeitä. Kuten kouluratsastuksessakin, tuomarit arvioivat kokeessa muun muassa hevosen liikkeiden laatua, kuskin avuja ja hevosen kokoamisastetta.

2 Kestävyyskoe

Toisena kilpailupäivänä valjakot ajavat kestävyyskokeen eli niin sanotun maratonin, joka koettelee hevosen fyysistä kuntoa ja suorituskykyä. Vaikeissa luokissa koe alkaa kahdeksan kilometrin kestävyys­ajolla.

Sen jälkeen on kilometrin kävely, tauko ja eläinlääkärintarkastus. Toisessa osassa valjakko suorittaa enintään kahdeksan estettä, jotka voivat sisältää vettä, siltoja ja erilaisia kierrettäviä tolppia. Aika ja virhepisteet ratkaisevat.

3 Tarkkuuskoe

Viimeinen tarkkuuskoe mittaa valjakon tarkkuutta ja nopeutta.

Valjakko ajaa parinkymmenen portin läpi. Portit koostuvat kartioista ja niiden päällä olevista palloista.

Portit ovat vain 20 senttimetriä vaunua leveämpiä. Pallon pudottamisesta seuraa virhepisteitä, lisäksi aika ratkaisee valjakoiden paremmuuden.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Jouni Heikinheimo

 49-vuotias lahtelainen myyntipäällikkö. Kilpaili ennen esteratsastuksessa, nyt valjakkoajossa.

  Perheeseen kuuluvat groomina kilpailuissa toimiva vaimo Lea Heikinheimo sekä kaksi tytärtä, joista vanhempi kilpailee esteratsastuksessa.

  Vuoden 2014 MM-kilpailuiden 9:s, 2015 PM-kulta, useita sijoituksia ja voittoja kansainvälisistä kilpailuista.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 2. 2

  Tappara voitti Tampereen paikallisottelun – KalPa haki vierasvoiton Lappeenrannasta

 3. 3

  Jokereiden painajaisvastustaja haki taas pisteet narripaidoilta

 4. 4

  Urheiluministeri Sampo Terho pani arvovaltansa peliin ja anoi Espanjasta pelilupaa Petteri Koposelle ja Sasu Salinille – Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin mukaan tilanne on kestämätön

 5. 5

  Vaikeasta polvivammasta toipunut Lauri Kapanen ratkaisi salibandyn paikallisottelun – Apuvalmentaja Rastas: ”Hän on tärkeä palanen joukkuettamme”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trump Jr. nostaa rautaa kunnioitusta herättävän määrän – ja samalla hän näyttää, miten painoja ei ainakaan pidä nostaa

 2. 2

  Teukka Ulander on ilmiömäinen puuhamies – kun hän mokasi, poliisikin antoi anteeksi

 3. 3

  Patrik Laineen patenttiratkaisu tehosi voittolaukaus­kilpailussa – Aho ja Teräväinen liekeissä

 4. 4

  Urheiluministeri Sampo Terho pani arvovaltansa peliin ja anoi Espanjasta pelilupaa Petteri Koposelle ja Sasu Salinille – Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin mukaan tilanne on kestämätön

 5. 5

  Polvivamma pilasi hyökkääjän MM-unelman – ”Se oli nivelen vääntövammoista pahin, jonka olen nähnyt”, sanoo lääkäri

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Base-hyppääjän ennätysyritys päättyi kohtalokkaasti – paiskautui Himalajalla vuorenseinään ja kuoli

 2. 2

  Korisnuoret pelastanut Donald Trump oli vaihteeksi saada kaikki puolelleen, mutta möhli tilanteen huomionkipeydellään – sai lopulta toivomansa

 3. 3

  Kiekkotähtien pojat vaihtoivat salibandyyn – ”Siellä sain pelata rauhassa”, perustelee Raimo Summasen poika Miko

 4. 4

  Amanda Harkimo villitsee fanit ja psyykkaa pelaajat: Nyt hän kertoo miksi lähti mukaan tosi-tv-ohjelmiin – entä milloin Jokerien dj:llä on ”lällällää”-olo?

 5. 5

  Yli miljardin maksaneen Venäjän MM-stadionin käsittämättömät rakennusratkaisut joutuivat naurunalaiseksi: ”Toivottavasti ei syty tulipaloa”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys: HS astuu ensimmäisen länsimetron kyytiin – ensimmäinen metrojuna lähti liikkeelle Matinkylästä kello 5.09

  2. 2

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  3. 3

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  6. 6

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  7. 7

   Jos ostat vahingossa vääränlaisen television jouluksi, voit saada hyvitystä – Uusi lähetystekniikka otetaan käyttöön vuonna 2020 ja silloin osa vanhoista televisioista pimenee

  8. 8

   Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  9. 9

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  10. 10

   Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suora lähetys: HS astuu ensimmäisen länsimetron kyytiin – ensimmäinen metrojuna lähti liikkeelle Matinkylästä kello 5.09
  3. 2 tuntia sitten
  4. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
  5. Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi
  6. Espoo on läjä uinuvia ”kaupunki­keskuksia” eli lähiöitä – vuosi­kymmeniä puuhattu länsi­metro avaa vihdoin kehityksen tulpan Tilaajille
  7. Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”
  8. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
  9. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
  10. Arkkitehtuuridebateissa on samoja piirteitä kuin ruoasta käytävissä väittelyissä: yhdellä on mielessä makaronilaatikko, toisella huippukokin huippuannokset
  11. Vain harva nuori tupakoi
  12. Republikaanien veromalli ajaisi vajeisiin ja säästöihin
  13. Näytä lisää