Urheilu

Kuvittele, miltä tuntuu pitää kymmenen neliömetrin vaneria paikoillaan – Suomen mukaan nimetty finnjolla on purjehduksen raskain luokka

Suomen Tapio Nirkko purjehtii finnjolla-luokassa Rion olympialaisissa tiistaina kello 19 alkaen.

Olympialaisten raskaimpana luokkana pidetty finnjolla on pysynyt pitkään pystyssä tuulisessa purjehdusmaailmassa.

Tiistaina Riossa finnjollat lasketaan olympiavesille 17:ttä perättäistä kertaa. Mikään muu luokka ei ole säilynyt olympiapurjehduksessa yhtäjaksoisesti näin pitkään. Rion sarjoista toisena on 470-luokka, joka on ollut kesäkisoissa mukana vuodesta 1976 – siis 11 kertaa.

Miten finnjolla on pitänyt pintansa?

”Sanoisin, että punainen lanka on se, että on tahdottu säilyttää tällainen antiikin olympiaihanteisiin jollain tavalla liittyvä veneluokka”, olympiavoittaja Esko Rechardt vastaa.

Finnjolla on isojen purjehtijoiden laji, jossa vaaditaan painoa, voimaa ja kestävyyttä. Muissa luokissa jylläävät nopeus, keveys ja teknisyys. Finnjollassa pärjätäkseen täytyy olla vähintään 190-senttinen ja 90-kiloinen voimapesä.

”Kun on kymmenen neliön purje, ja vene painaa yli sata kiloa, sen hallitseminen kropalla vaatii vääjäämättä voimaa ja painoa. Voi kuvitella, miltä tuntuu pitää kymmenen neliömetrin vaneria tuulessa paikallaan”, Barcelonassa 1992 ja Atlantassa 1996 luokassa kilpaillut Jali Mäkilä sanoo.

Finnjollan nimi viittaa Suomeen, mutta veneen kehitti ruotsalainen Richard Sarby.

Suomen purjehtijaliitto järjesti vuonna 1948 suunnitelukilpailun, jonka tarkoituksena oli löytää uusi kevytveneluokka Helsingin vuoden 1952 olympiakisoihin.

Sarbyn suunitelema ”Fint”-niminen vene voitti suunnittelukilpailun, mutta nimeksi tuli Suomen historian ensimmäisten olympialaisten kunniaksi ”Finn”.

Luokan ensimmäiset olympiakisat purjehdittiin Helsingin Ullanlinnassa sijaitsevan Merisataman edustalla olevan Liuskasaaren radoilla. Olympiakultaa voitti Tanskan Paul Elvstrøm ja finnjollan suunnitellut Sarby otti pronssia. Suomen edustaja Karl-Gunnar Källström oli 19:s.

Kesti kauan ennen kuin finnjollassa päästiin nauttimaan suomalaismenestystä. Esko Rechardt toi Suomelle historian ensimmäisen olympiakullan purjehduksessa vuonna 1980 Moskovan kesäkisoissa.

”Ne olivat erittäin spesiaalit kisat etenkin siinä mielessä, että oli se boikotti”, Rechardt muistelee.

Yhdysvaltojen johdolla kilpailuja boikotoi peräti 47 maata. Boikotti johtui Neuvostoliiton osallistumisesta Afganistanin sisällissotaan.

Finnjollassa ei vietetty kuitenkaan mitään välikisoja. Mukana olivat edellisissä olympialaisissa sijoille 1, 2, 4 sijoittuneet purjehtijat, joiden nenän edestä Rechard vei kultamitalin Tallinnan vesillä.

”Meillä oli järkkymätön paikallisten ihmisten tuki. Virolaiset halusivat, että suomipoika pärjää”, Rechardt sanoo.

Vielä Rechardtin aikaan finnjollassa oli sallittua käyttää lisäpainoja. Varusteet ja painot saivat märkinä painaa 20 kiloa.

”Se lisäsi vääntävää momenttia merkittävästi, mutta rasitti polvia ja selkää”, Rechardt kertoo.

Luokan alkuvuosina oli vielä hurjempaa. Purjehtijat köyttivät ympärilleen mattoja ja täkkejä ja kastoivat ne vedellä. Urheilijat lisäsivät omaan painoonsa jopa 50 kiloa.

”Jos siinä vene kaatui, niin ei ollut mitään saumoja päästä pystyyn.”

Nykyään lisäpainoja ei saa finnjollassa enää käyttää. Myös vene on muuttunut. Aluksi masto oli puuta, sitten alumiinia ja tänä päivänä hiilikuitua. Takavuosina meno oli huomattavasti jäykempää.

”Se ei vaadi enää raakaa runttausta, vaan enemmän pehmeämpää kättä”, Rechardt luonnehtii.

Rechardin kultamitalin jälkeen suomalaiset eivät ole saavuttaneet finnjollassa olympiamitaleita. Vielä 1980-luvulla menestyksen olisi voinut kuvitella jatkuvan. Mäkilänkin kipinä luokkaan syttyi Rechardin menestyksen innoittamana.

”Esko oli perinteinen urheiluidoli ja sankari, jota katselin ylöspäin”, Mäkilä sanoo.

Kultamitalin myötä myös rahalliset panostukset purjehdukseen kasvoivat hetkellisesti. Mäkilä sai alleen Los Angelesin vuoden 1984 olympialaisissa käytössä olleen harjoitusjollan ja aloitti matkan kohti maailman kärkeä.

”Meitä oli luokassa sattuneesta syystä 7–8 purjehtijaa, niin saimme kotimaassa järkevää kilpailua. Ei tarvinnut alkuaikoina lähteä maailmalle reissaamaan”, Mäkilä kertoo.

Maailmalla reissaaminen on kallista, mutta nykypäivänä se on Suomessa ainoa vaihtoehto, jos haluaa finnjollassa huipulle.

Viime vuosina maailman terävintä kärkeä luokassa on hätyytellyt suomalaisista vain Tapio Nirkko, joka kilpailee Riossa.

”Meiltä loppuu Suomessa kandidaatit. Silloin tällöin yksi tai kaksi tulee läpi jollaluokista, mikä on ongelma. Siellä purjehditaan pienillä ja fyysisesti ei niin vaativilla veneillä”, Mäkilä sanoo.

Monesti, kun lapsi kasvaa liian isoksi vaikkapa optimistijolliin, hän lopettaa lajin, eikä siirry sopivampaan luokkaan.

”Se on ollut meillä ongelma pitkän aikaa. Ei pitäisi ruveta tavoittelemaan menestystä lapsiluokissa. Ei tarvitse päästä optimistijollissa MM-kisoihin, vaan voi siirtyä kesken kaiken isompiin veneisiin”, Rechardt ehdottaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rion olympialaiset
 • Olympialaiset
 • Purjehdus
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Johanna Laitinen, 31, välttelee liikuntaa – silti hän on Suomen vahvin nainen

 2. 2

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 3. 3

  Susijengin MM-karsintavoitosta tulikin huimaava trilleri: ”Ei voi olla kuin tyytyväinen”

 4. 4

  Neljälle venäläiselle urheilijalle elinikäiset kiellot olympialaisiin, dopingkäryssä kaksi Sotšin mitalistia

 5. 5

  Ramstedt kesti vauhdissa, mutta HIFK sai kylmää kyytiä viime vuoden mestarilta: ”Pakko nostaa hattua näille jätkille”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 2. 2

  Tutkimus: Älä säikähdä, jos lapsesi painii välitunnilla, sillä hän on suomalaisen koulun helmi – ja ihastuttaa maailmalla

 3. 3

  Susijengin MM-karsintavoitosta tulikin huimaava trilleri: ”Ei voi olla kuin tyytyväinen”

 4. 4

  Lauri Markkanen on koripalloon ihastunut ”sieni”, joka uskoo pelaavansa All Stars -ottelussa – yliopistovalmentaja kertoo Pekka-isän pitkästä odotuksesta

 5. 5

  Yli 2 000 ruotsalaista naista on kirjoittanut seksuaalisesta häirinnästä ja machokulttuurista urheilussa – Anja Pärson: ”Miehet kilpailivat, kuka pystyy koskemaan rintoihini”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 3. 3

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 4. 4

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 5. 5

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  2. 2

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  3. 3

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  4. 4

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  5. 5

   Valerian-floppi ajoi Luc Bessonin elokuvastudion taloudelliseen ahdinkoon

  6. 6

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  7. 7

   Yleisö puhkesi taputtamaan Tuntemattoman sotilaan kansainvälisen version ensi-illassa Tallinnassa

  8. 8

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  9. 9

   Yli puolet nuorista nukkuu liian vähän – ja se on ongelma, koska univajeen haitat voivat näkyä vielä aikuisiälläkin

  10. 10

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  6. 6

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  7. 7

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  8. 8

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  9. 9

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  10. 10

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää