Urheilu

Leila, Liina ja Lily Luik – virolaiset kolmoset kilpailevat toistensa kanssa olympiamaratonilla

Identtiset kolmoset ovat harvinaisuus, ja olympialaisissa kilpailemassa keskenään tiettävästi ainutlaatuinen nähtävyys. Riossa pidettävään Viron naisten maratonjoukkueen lehdistötilaisuuteen on ilmoittautunut toimittajia yli sadasta tiedotusvälineestä, vaikkei Luikin siskoksia odoteta kärkisijoille.

Tartto

Mutkan takaa pompahtelee lyhyt, ponihäntäpäinen nainen sinisessä verryttelyasussa, kolmena kappaleena. Tarton Tähtveren lenkkipolulta Rio de Janeiron olympialaisiin juoksee kolme täsmälleen samannäköistä maratoonaria: Leila, Liina ja Lily Luik, 30.

Tässä järjestyksessä kuuluisa kolmikko tavallisesti esiintyy: Leila on puoli tuntia vanhempi kuin Liina, joka on parikymmentä minuuttia vanhempi kuin Lily.

Leila on noin kaksi senttimetriä muita pidempi, Liinalla on luomi leuassa ja joutsentatuointi kädessä. Näin kolmikko neuvoo erottamaan heidät toisistaan blogissaan Trio to Rio.

”Kullakin on sävynsä, joita en osaa eritellä, mutta aistin ne. Tunnen heidät kuin äiti lapsensa”, sanoo valmentaja Harry Lemberg Tarton akateemisesta urheiluklubista.

Erot vaihtelevat kausittain, sanoo Lemberg. Paras henkilökohtainen ennätys on Leilalla (2.37.12), mutta juuri nyt kovimmassa kunnossa on Lily. Liinalla on paraillaan ongelmia lonkan kanssa.

Kullakin on oma henkilökohtainen harjoitusohjelmansa, mutta usein kolmikko harjoittelee yhdessä.

Ennen lentoa Rioon trio treenasi vielä kotikaupungissaan Tartossa. Toisistaan erottuivat vain lenkkarit. Vaaleat olivat Leilan, siniset Liinan ja oranssit Lilyn.

”Korkeakoulussa kävin Leilan puolesta vastaamassa kokeissa kaksi kertaa, ja Leila minun puolestani. Opettaja ei huomannut mitään”, Lily kertoo lenkin jälkeen iltapäivällä tiedekeskus Ahhaan kahvilassa.

”Emme ehtineet opiskella niin paljon”, täydentää Leila.

Silloin Leila ja Liina opiskelivat bioanalyytikoiksi Tarton terveydenhoidon korkeakoulussa.

”Tavallisesti olemme olleet kunnollisia, emme ole paljon kujeilleet”, Leila sanoo.

Myöhemmin tarttolaiset olivat hämmennyksissään ilman kujeiluakin, kun eri uimarannoilla näytti valvovan samaan aikaan täsmälleen sama hengenpelastaja.

Haastattelun aikana kahvilassa Lilyn erottaa punaisista korvakoruista, Leilan vaaleista. Liina erottuu sisätiloissa hyvin, sillä hänen hiuksensa ovat lyhyemmät ja huulipuna punaisempaa. Kolmikolla on tiedekeskus Ahhaan kahvilassa läksiäiset sponsorien ja ystävien seurassa.

Päärahoittaja on rakennusyritys Rand & Tuulberg, jonka johtaja Aivar Tuulberg hyvästelee kolmikon yhdellä halauksella ja kolmella kirjekuorella. Kansainvälisiä yhtiöitä kolmikon tukena ei vielä ole, eikä esillä olympialaisten sääntöjen vuoksi olla yhdenkään yrityksen merkkejä.

Kilpaurheilu-uransa kolmoset aloittivat vasta 24-vuotiaina.

”Minä aloitin”, sanoo Liina Luik.

Liina Luik juoksi ensimmäisen maratoninsa 2009. Leila ja Lily liittyivät juoksuun seuraavana vuonna. Yhteinen tuttu johdatti heidät valmentaja Harry Lembergin puheille.

Lapsena kolmoset eivät harrastaneet kilpaurheilua, eivätkä heidän vanhempansa urheilleet. Kolmoset ovat sukunsa ensimmäiset ammattiurheilijat.

Siskosten selitys kovaan peruskuntoon on maaseutu. Tarttolaistytöt olivat paljon maalla isoäidin luona, juoksivat, uivat ja pelasivat pallopelejä, tekivät pelto- ja puutarhatöitä.

”Olemme kasvaneet yhdessä ja leikkimielisesti treenanneet koko ajan”, sanoo Lily Luik. ”Varsinaisesti emme ole treenanneet. Se on tullut vasta kuluneen kuuden vuoden aikana”, hän lisää.

Musiikkiopistollakin on urheilijoiden mukaan ollut vaikutusta menestykseen. Leila ja Liina soittivat viulua, Lily selloa.

”Musiikkiopistossa esiinnyimme paljon. Se ei ollut kilpailua, mutta toisenlaista esiintymistä ja itsensä alttiiksi panemista”, Lily sanoo.

Mutta tärkein kaikesta oli tanssi. Tanssia he alkoivat harrastaa 8-vuotiaina. Sieltä tuli voima ja rytmi, ja myöhemmin myös raha. Lajeina olivat hiphop ja ja show-tanssi. ”Tanssimme ja myöhemmin myös vedimme tanssitunteja. Se antoi meille hyvät fyysiset edellytykset ja vahvan kehon”, Leila sanoo.

Aluksi kolmikko kustansi juoksuleirinsä rahalla, jonka he tienasivat antamalla tanssitunteja. Pelkkään juoksuun sponsorituella he ovat voineet keskittyä kolme vuotta.

Identtiset kolmoset ovat harvinaisuus, ja olympialaisissa kilpailemassa keskenään tiettävästi ainutlaatuinen nähtävyys. Riossa pidettävään Viron naisten maratonjoukkueen lehdistötilaisuuteen on ilmoittautunut toimittajia yli sadasta tiedotusvälineestä, vaikkei Luikin siskoksia odoteta kärkisijoille.

Kiinasta yhteyttä ottavat toinen toistaan suuremmat televisiokanavat, sanoo pr-päällikkö Ivo Kallasmaa. Kallasmaa alkoi avustaa kolmosia kesällä, kun nämä eivät enää ehtineet vastata lukuisiin haastattelupyyntöihin.

”Osasimme odottaa huomiota, mutta emme näin paljon. Se yllätti”, sanovat Luikit.

Kolmoset kiittelevät yhteisen harjoittelun etuja:

”Pitkät treenit väsyttävät. On helpompaa, kun joku ponnistelee rinnalla. Kilpailuissakin koitamme juosta yhdessä. Se antaa energiaa”, sanoo Lily Luik.

”Se on hauskempaa”, sanoo Liina Luik.

”Yritämme tukea toisiamme”, sanoo Leila Luik.

Valmentaja Harry Lemberg on tuen lisäksi kuitenkin havainnut myös kovan keskinäisen kilpailun.

”Se vie heitä eteen päin”, sanoo Lemberg.

Lembergin mukaan kaikilla kolmella on vahva tahto. Pettymyksen hetkinä kyyneleet tulevat kaikilta samaan tapaan.

Naisten maraton juostaan sunnuntaina. Virossa ennen lähtöä joukkue ei vielä tiennyt, kuinka sen jäsenet erottaa toisistaan. Aiemmissa kilpailuissa heille on kirjoitettu etunimet rinnuksiin.

Luikien tavoitteet ovat maltilliset.

”Pääasia on, että kaikki ylittävät maaliviivan”, sanoo Liina Luik.

”Viidenkymmenen joukossa olisi hyvä olla”, täydentää Lily Luik.

”Neljänkymmenen. Se olisi paras virolaisen naisen sijoitus maratonilla olympialaisissa”, täsmentää Leila Luik.

”Olympialaiset oli meidän unelmamme, jota varten treenasimme neljä vuotta. Jos haluaa jotakin suurta, sen voi saavuttaa.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rion olympialaiset
 • Yleisurheilu
 • Viro
Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Vaikeasta polvivammasta toipunut Lauri Kapanen ratkaisi salibandyn paikallisottelun – Apuvalmentaja Rastas: ”Hän on tärkeä palanen joukkuettamme”

 2. 2

  Urheiluministeri Sampo Terho pani arvovaltansa peliin ja anoi Espanjasta pelilupaa Petteri Koposelle ja Sasu Salinille – Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin mukaan tilanne on kestämätön

 3. 3

  Venäjän osallistuminen talviolympialaisiin koki kovan takaiskun, kaksi asiaa yhä hiertää – Wadalta punaista valoa myös kolmelle muulle maalle

 4. 4

  Olympiapannaan joutunut venäläishiihtäjä voitti Jällivaarassa kilpailun ja pukeutui Kuusamosta hankkimaansa puhdas kuin lumi -huiviin

 5. 5

  Polvivamma pilasi hyökkääjän MM-unelman – ”Se oli nivelen vääntövammoista pahin, jonka olen nähnyt”, sanoo lääkäri

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trump Jr. nostaa rautaa kunnioitusta herättävän määrän – ja samalla hän näyttää, miten painoja ei ainakaan pidä nostaa

 2. 2

  Teukka Ulander on ilmiömäinen puuhamies – kun hän mokasi, poliisikin antoi anteeksi

 3. 3

  Patrik Laineen patenttiratkaisu tehosi voittolaukaus­kilpailussa – Aho ja Teräväinen liekeissä

 4. 4

  Urheiluministeri Sampo Terho pani arvovaltansa peliin ja anoi Espanjasta pelilupaa Petteri Koposelle ja Sasu Salinille – Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin mukaan tilanne on kestämätön

 5. 5

  Polvivamma pilasi hyökkääjän MM-unelman – ”Se oli nivelen vääntövammoista pahin, jonka olen nähnyt”, sanoo lääkäri

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Base-hyppääjän ennätysyritys päättyi kohtalokkaasti – paiskautui Himalajalla vuorenseinään ja kuoli

 2. 2

  Korisnuoret pelastanut Donald Trump oli vaihteeksi saada kaikki puolelleen, mutta möhli tilanteen huomionkipeydellään – sai lopulta toivomansa

 3. 3

  Kiekkotähtien pojat vaihtoivat salibandyyn – ”Siellä sain pelata rauhassa”, perustelee Raimo Summasen poika Miko

 4. 4

  Amanda Harkimo villitsee fanit ja psyykkaa pelaajat: Nyt hän kertoo miksi lähti mukaan tosi-tv-ohjelmiin – entä milloin Jokerien dj:llä on ”lällällää”-olo?

 5. 5

  Yli miljardin maksaneen Venäjän MM-stadionin käsittämättömät rakennusratkaisut joutuivat naurunalaiseksi: ”Toivottavasti ei syty tulipaloa”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  3. 3

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   Suomeen vasta rantautuneen rikollis­jengin jäseniä tuomittiin vuosiksi vankilaan – pisin tuomio yli kymmenen vuotta

  6. 6

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  7. 7

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  10. 10

   Sukellusvene katosi salaperäisesti mukanaan 44 miehistön jäsentä – Argentiinan merivoimat käynnisti suuretsinnät Etelä-Atlantilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

  11. Näytä lisää