Urheilu

Keihäsmitali voisi tuoda lohtua – Suomen olympiamenestys jäämässä täydeksi flopiksi

Suomi menee kohti historiansa huonointa kesäolympiamenestystä. Huippu-urheilun asiantuntija kaventaisi Olympiakomitean tuen piirissä olevien lajien määrää.

Kesäolympialaiset on maailman suurin urheilutapahtuma, ja Rion kisojen mitalimenestyksen myötä näyttää siltä, ettei Suomi ole järin kova urheilumaa.

Vielä elokuun alussa suomalaiseen urheilukansaan valoi uskoa brittilehti The Guardianin laatima laskelma, jonka mukaan Suomi on asukaslukuun nähden kesäolympialaisten menestynein maa.

Ennen Rion kisoja Suomi oli saavuttanut 303 kesäolympiamitalia. Mitalien määrässä on kuitenkin vuosi vuodelta voimakkaasti laskeva trendi.

Vielä Los Angelesin olympialaisista vuonna 1984 Suomi otti 12 mitalia. Atlantasta 1996 Suomi sai neljä mitalia ja 2004 Ateenasta kaksi mitalia.

Rion olympialaisista saaliina on tähän saakka Mira Potkosen nyrkkeilypronssi. Mitalitilin lisäämiseen on realistisia mahdollisuuksia enää keihäänheittäjä Antti Ruuskasella ja oli kaiken osuessa täydellisesti nappiin moukarinheittäjä David Söderbergillä.

”Ei voi kiistää, etteikö parhaillaan olisi meneillään notkahdusta tai alamäkeä”, sanoo Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihun johtaja Sami Kalaja Suomen kesäolympiamenestyksestä.

Alamäestä huolimatta hän toppuuttelee vetämästä kesäolympiamenestyksestä suoraa yksi yhteen -analyysia Suomen urheilun tilasta.

”Olympialaiset antavat Suomen urheilun tilasta vähän liian huonon kuvan. Täytyy muistaa, että olympialaiset eivät ole yhtä kuin kaikki urheilu. Suomi pärjää monissa lajeissa, jotka eivät nyt ole olympialaisissa mukana. Esimerkiksi suunnistus on tämmöinen laji, ja tuleva olympialaji karate on toinen.”

Kalajan mukaan suomalaisen kesäolympiaurheilun alamäki on usean osatekijän summa. Hänen mielestään yhteiskunnassa pitäisi yleisellä tasolla saada urheilun arvostus nousuun. Esimerkiksi Norjassa tässä ollaan Kalajan mukaan selvästi edellä.

Toiseksi useimpiin lajeihin tarvittaisiin nykyistä suuremmat harrastajamäärät, mikä edesauttaisi potentiaalisten timanttien päätymistä lajin pariin.

”Tosin harrastajamäärät eivät yksinään selitä kaikkea. Suomessa kaikista lajeista eniten harrastajia on jalkapallolla, eikä menestystä silti ole tullut. Urheilumenestykseen liittyviä tekijöitä on hyvin monenlaisia.”

Yksi tekijöistä on Kalajan mukaan yhdyskuntarakenne. Ihmiset eivät pyöräile tarpeeksi, koska pyörätieverkosto ei ole tarpeeksi hyvä.

Samoin lasten leikkipaikat voisivat olla liikunnalisempia, ja niitä pitäisi olla enemmän. Ylipäätään lasten ja nuorten arkielämä on fyysisesti liian passiivista.

Jos haluaa menestyä jossakin lajissa kilpatasolla, ei riitä, että käy harjoituksissa. Etenkään, jos kulkee harjoituksiin auton kyydissä. Liikkua pitäisi paljon myös arjessa, muuten urheilusta tulee hankalaa.

”Meillä alkaa jo ihan se liikunnan perusta murentua. Kun lapsi tai nuori alkaa harrastaa jotain urheilulajia kilpatasolla, hän joutuu usein lähtemään passiivisen arjen vuoksi takamatkalta. Eräs asia, jossa hävitään naapureille, on koululiikunnan määrä”, Kalaja sanoo.

Euroopan unionin vuonna 2013 valmistuneen selvityksen mukaan Suomen peruskouluissa on vähemmän liikunnan vuosiviikkotunteja (57) kuin monella lähialueen maalla.

Suomi häviää peruskoulun liikuntatuntien määrässä esimerkiksi Norjalle (68), Tanskalle (70), Virolle (70) ja Islannille (72). Ruotsissa liikunnan vuosiviikkotunteja on Suomea vähemmän eli 56.

Syksyllä 2016 voimaan tulleessa opetussuunnitelmassa Suomen liikuntatuntien määrää on lisätty, mutta mainittuihin Norjan, Tanskan, Viron ja Islannin määriin ei silti vielä ylletä.

Suomen vaatimaton kesäolympiamenestys ei johdu vain fyysisesti passiivisesta yhteiskunnasta, urheilun arvostuksen puutteesta tai harrastajamäärien vähäisyydestä. Kuten aina, kyse on myös rahasta.

Vuonna 2014 valtion liikuntamäärärahat olivat Suomessa 148 miljoonaa euroa, kun samana vuonna liikuntamäärärahat Norjassa olivat 222 miljoonaa ja Ruotsissa 187 miljoonaa.

Valtion tuki huippu-urheilulle sen sijaan oli vuonna 2014 kaikissa kolmessa maassa noin 14 miljoonaa euroa, Suomessa 14,4 miljoonaa.

Yksityisen sponsorirahan määrässä Ruotsissa ja Norjassa ollaan kuitenkin Suomea merkittävästi edellä.

”Meillä on selvästi naapurimaita vähemmän rahaa, ja nyt vähät rahat leviävät laajalle. Nyt Olympiakomitean tuen piirissä on Suomessa 42 lajia. On toisaalta arvo sinänsä, että Suomi saa olympialaisiin laajan lajikirjon. Mutta menestyksen kannalta voisi olla viisasta kaventaa määrää ja keskittyä entistä enemmän tiettyihin lajeihin.”

Rahaa tarvitaan myös ruohonjuuritasolle. Kunta- ja piirinmestaruustasollakin toimivat seurat tarvitsisivat rahoitusta ammattivalmentajien palkkaamiseen. Harjoitusmäärien lisäksi kun tarvitaan myös harjoitusten laatua.

”Urheiluseurat pitäisi saada elinvoimaisimmiksi. Lapsilla ja nuorilla pitäisi olla seuroissa ammattivalmentajia jo aivan alusta saakka. Suomessa olisi siihen kyllä osaamista, mutta tällä hetkellä ei toimintaedellytyksiä.”

Kalajan mukaan on ongelmallista, että monet seurat ”pitävät nyt urheilijoista kynsin hampain kiinni” eivätkä anna näiden mennä kokeilemaan muita lajeja muihin seuroihin.

”Urheilijoille pitäisi saada lajien ja seurojen välillä vapaampi liikkuvuus. Jos minä voisin päättää, romuttaisin seurojen mustasukkaisuuden omia urheilijoitaan kohtaan. Nuoruuden monilajisuudesta on tutkitusti hyötyä urheilu-uralle.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Valtion liikuntamäärärahat 2014

 Norja 222,6 milj. euroa

 Ruotsi 187,4

 Suomi 147,4

Valtion tuki huippu-urheilulle 2014

 Norja 14 milj. euroa

 Ruotsi 14

 Suomi 14,4

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

 2. 2

  Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä

 3. 3

  Muistatko listaykköseksi nousseen korvamadon vuodelta 1999? Jalkapallojoukkue mokasi, mutta kerää nyt rahaa eturauhassyöpää vastaan yhdistämällä pelaajan nimen ja numeron biisin hengessä

 4. 4

  Mestarien liigan lohkovaiheen paikka irtosi, ja 100 000 euron lisäbudjetti tulee tarpeeseen –lentopallohistoriaa tehnyt suomalaisseura joutuu evakkoon kotisalistaan

 5. 5

  NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 2. 2

  Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä

 3. 3

  NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

 4. 4

  Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

 5. 5

  Korson kupla puhkeamassa – sensaationa syntynyttä FC Legirus Interiä uhkaa äkkikuolema: ”Päätimme, että hullunleikki saa loppua”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 2. 2

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 3. 3

  Korisnuoret pelastanut Donald Trump oli vaihteeksi saada kaikki puolelleen, mutta möhli tilanteen huomionkipeydellään – sai lopulta toivomansa

 4. 4

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 5. 5

  ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  3. 3

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  4. 4

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  5. 5

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  6. 6

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  7. 7

   Ansaitun jatkoajan uralleen saanut The Rasmus kiertää nyt klubeilla ympäri maailmaa – Lontoossa yleisö riehaantui, yhtye näytti onnelliselta

  8. 8

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  9. 9

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  10. 10

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  9. 9

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  10. 10

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat
  3. Tunti sitten
  4. Vantaa päätti toimenpiteistä lastensuojelun kehittämiseksi: Kaoottiseksi moitittua tilannetta yritetään parantaa 12 kohdan ohjelmalla
  5. Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä
  6. 2 tuntia sitten
  7. Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”
  8. Onko tässä kauden komein oma maali? Kahden pelaajan oikosulku tuotti ei-toivotun lopputuloksen
  9. Venäjä liittyy tax free -järjestelmään – verovapaita ostoksia voisi tehdä viimeistään ensi kesänä jalkapallon MM-kisojen aikaan
  10. Muistatko listaykköseksi nousseen korvamadon vuodelta 1999? Jalkapallojoukkue mokasi, mutta kerää nyt rahaa eturauhassyöpää vastaan yhdistämällä pelaajan nimen ja numeron biisin hengessä
  11. NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista
  12. Espoon budjettineuvotteluissa päästiin sopuun – Sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen korotus kaatui neuvotteluissa
  13. Tenniksen superlupaus ”Baby-Fed” juhli ATP-finaalien voittoa– seitsemän vuotta sitten hän kävi Helsingin Talissa kuumana kuin hellankoukku
  14. Näytä lisää