Urheilu

Veikkauksen tulevaisuus ratkaistaan netissä – yhtiö väittää olevansa markkinoiden suurin kasvaja

Olli Sarekosken mukaan urheilulla on suuri rooli uudessa rahapeliyhtiössä. Urheilupelit ovat digitaalisissa kanavissa, ja siellä on rahapelaamisen tulevaisuus.

Suomalaisen urheilun tärkein sponsori ja rahasampo Veikkaus siirtyy lopullisesti urheilujohtajien jälkeiseen aikaan.

Veikkausta vuodesta 2012 johtanut Juha Koponen oli ensimmäinen puhdasverinen yritysjohtaja yhtiön historiassa.

Myös RAY:sta, Veikkauksesta ja Fintotosta muodostettavaa uutta Veikkausta johdetaan ilman urheilutaustaa. Tammikuussa toimitusjohtajana aloittavan Olli Sarekosken läheisin urheiluyhteys on Helsingin IFK.

”Olen kannattanut seuraa aina. IFK on herättänyt suorituksillaan tunteita puoleen ja toiseen”, kauppatieteilijän koulutuksen saanut Sarekoski toteaa.

”Mutta se on penkkiurheilua. Kilpaurheilusta minulla ei ole taustaa edes piirikunnalliselta tasolta. Kymmenen vuotta sitten olin Salibandyliigan hallituksessa rivijäsenenä.”

Koposen ja Sarekosken edeltäjät olivat toista maata. Jukka Uunila ja Matti Ahde olivat ennen Veikkaus-uraansa urheilun keskusjärjestöjen johtajia, Risto Nieminen oli SM-tason juoksija ja johti Urheilumuseota sekä Urheilukanavaa.

Veikkauksen sponsoribudjetti on vuodessa useita miljoonia euroja. Lisäksi opetusministeriö jakaa urheilulle veikkausvoittovaroja vuosittain noin 150 miljoonaa euroa.

Olympiakomitean Risto Niemistä pidettiin jo Veikkaus-aikanaan Suomen tärkeimpänä urheiluvaikuttajana.

Sarekoski ei koe olevansa varsinainen urheiluvaikuttaja, vaikka hänelläkin on historia Urheilukanavalta. Sen sijaan hän näkee itsensä yhtenä urheilun ystävistä ja kansallisen peliyhtiön johtajana.

Jääkö urheilu uudessa ja isommassa yhtiössä muiden rahapelien varjoon?

”Ei jää”, Sarekoski vakuuttaa.

Pikemminkin päinvastoin, ja siihen on useita syitä.

Veikkauksen urheilupelit ja Fintoton hevosurheilupelit keräävät ensi vuonna arviolta 750 miljoonan euron liikevaihdon, kun koko yhtiön liikevaihto nousee 3,4 miljardiin euroon.

Urheilupelien suosio kasvaa nopeasti. Tänä vuonna kasvuprosentti on EM-jalkapallon ja olympialaisten takia kaksinumeroinen. Viime vuonna urheilupelien yhteenlaskettu liikevaihto ohitti jo kansan suursuosikin Loton liikevaihdon.

Jotain urheilupelien suosiosta kertoo se, että niistä syntyisi Suomen mittakaavassa merkittävä yhtiö.

”Urheilupeleillä on kokoaan suurempi merkitys, koska ne ovat brändin luomisen ja asiakaspidon kannalta tärkeitä. Urheilupelien pelaajat pelaavat myös muita pelejä”, Sarekoski sanoo.

Kenties merkittävin urheilun asemaa uudessa yhtiössä vahvistava tekijä on se, että suuri osa urheilupelaamisesta tapahtuu netissä. Ja siellä on rahapelaamisen tulevaisuus.

”Siksi urheilu ja urheilupelit ovat meille tärkeitä. Digitaalisissa kanavissa kohtaamme myös kansainvälisen kilpailun.”

Kansainvälisten yhtiöiden pelitarjonta kiinnostaa etenkin nuoria. Siksi Veikkauksen on tärkeä onnistua digipelaajien houkuttelussa. Muuten yhtiö voi menettää osan uusista asiakkaista ikuisiksi ajoiksi.

Arpajaislaki kieltää ulkomaisten peliyhtiöiden toiminnan Suomessa, mutta suomalaiset voivat pelata niiden pelejä.

Vielä muutama vuosi sitten ulkomaiset yhtiöt testasivat Suomen järjestelmää hanakasti. Yhtiöt hakivat suomalaisia yhteistyökumppaneita ja osallistuivat monopolin asemasta käytävään keskusteluun.

Tilanne rauhoittui, kun Poliisihallitus langetti KHL-seura Jokereille uhkasakon yhteistyöstä NordicBetin kanssa. Sarekoski pitää nykytilannetta hyvänä eikä halua kieltää suomalaisten pelaamista ulkomaille.

”Blokeeraus istuu huonosti avoimeen yhteiskuntaan. Valtio päättää asiasta, mutta itse en kannata blokeerausta. Sillä olisi huonoja vaikutuksia Veikkauksen brändille, eikä maailmalta ole asiasta hyviä kokemuksia.”

Yhtenä syynä RAY:n, Veikkauksen Fintoton yhdistämiseen oli kilpailukyvyn parantaminen. Yksi yhtiö pystyy tarjoamaan asiakkailleen laajemman pelikokonaisuuden sen sijaan, että yhtiöt kilpailisivat keskenään.

Sarekosken mukaan digitaalinen pelimarkkina on hyvin uuden yhtiön hallussa. Kansainvälisten peliyhtiöiden osuus Suomen urheilupelien markkinasta ei ole enää kasvanut, hän väittää.

Kilpailukyky kohenee entisestään, kun RAY:n, Veikkauksen ja Fintoton pelit tulevat myyntiin ”yhdelle luukulle”.

”Se on Suomen suurin verkkokauppa miljardin euron liikevaihdollaan.”

Nyt monopoliyhtiöiden markkinaosuus on Sarekosken mukaan 75 prosenttia Suomen nettipelimarkkinoista. Peliyhtiö Unibet puolestaan arvioi kansainvälisten yhtiöiden osuudeksi 40 prosenttia.

”Suomen markkinoilla suurin kasvaja on ollut nykyinen Veikkaus. Se on kasvattanut markkinaosuuttaan merkittävästi”, Sarekoski vakuuttaa.

Entä mikä merkitys kotimaisella urheilulla on Veikkaukselle?

Jääkiekon SM-liiga ja jalkapallon Veikkausliiga ovat Veikkauksen tärkeimmät yhteistyökumppanit. Ne saavat yhtiön usean miljoonan euron sponsoripotista ison osan.

Jääkiekon pelikohteet ovat Veikkaukselle tärkeitä talvikaudella. Kesällä Veikkausliiga ja Superpesis ovat ratkaisevassa asemassa.

”Kotimainen sportti on meille ensiarvoisen tärkeää. Se antaa meille mahdollisuuden profiloitua ja luoda tuotesegmentti, jossa olemme parempia kuin muut.”

Juttua korjattu 25.8. kello 10.10: Peliyhtiö Unibet arvioi kansainvälisten yhtiöiden osuudeksi 40 prosenttia, ei 60.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Olli Sarekoski

  Ikä: 51

  Kauppatieteiden maisteri.

  Työskennellyt Veikkauksessa vuodesta 2003, Veikkauksen liiketoiminnasta vastaava varatoimitusjohtaja.

  Fintotosta, Raysta ja Veikkauksesta muodostettavan uuden Veikkaus-yhtiön toimitusjohtaja ensi vuonna.

  Ennen Veikkaus-uraa muun muassa Urheilukanavan toimitusjohtaja ja kulttuuriministeri Suvi Lindénin erityisavustaja.

Urheilun luetuimmat
 1. 1

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 2. 2

  Susijengin MM-karsintavoitosta tulikin huimaava trilleri: ”Ei voi olla kuin tyytyväinen”

 3. 3

  Yli 2 000 ruotsalaista naista on kirjoittanut seksuaalisesta häirinnästä ja machokulttuurista urheilussa – Anja Pärson: ”Miehet kilpailivat, kuka pystyy koskemaan rintoihini”

 4. 4

  Ruotsalainen yleisurheilija väittää: Joukkuekaveri raiskasi Helsingissä Suomi–Ruotsi-maaottelun jälkeen – Ruotsin yleisurheiluliiton puheenjohtaja tuomitsee väitetyn teon täysin

 5. 5

  Ramstedt kesti vauhdissa, mutta HIFK sai kylmää kyytiä viime vuoden mestarilta: ”Pakko nostaa hattua näille jätkille”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 2. 2

  Tutkimus: Älä säikähdä, jos lapsesi painii välitunnilla, sillä hän on suomalaisen koulun helmi – ja ihastuttaa maailmalla

 3. 3

  Lauri Markkanen on koripalloon ihastunut ”sieni”, joka uskoo pelaavansa All Stars -ottelussa – yliopistovalmentaja kertoo Pekka-isän pitkästä odotuksesta

 4. 4

  Susijengin MM-karsintavoitosta tulikin huimaava trilleri: ”Ei voi olla kuin tyytyväinen”

 5. 5

  Yksityiskoneet, viiden tähden hotellit, miljoonatili – golfammattilaisen arki paljastui nopeasti: ”Osu palloon, älä päädy Youtube-hitiksi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

 2. 2

  Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

 3. 3

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 4. 4

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 5. 5

  Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 6. Näytä lisää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  4. 4

   Ydinonnettomuusalue ei ole sen vaarallisempi kuin suurkaupunki saasteineen – edes Fukushimasta ei olisi tarvinnut muuttaa, sanovat tutkijat

  5. 5

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  6. 6

   Pariisin kaduilla vaeltanut tiikeri ammuttiin – karkasi sirkuksesta keskellä kaupunkia

  7. 7

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  8. 8

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  9. 9

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  10. 10

   Väitös: Vanhempien esimerkki voi saada lapset liikkumaan koko elämänsä ajan – Isien ja poikien välillä näkyi kaikkein selvimmin yhteys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  6. 6

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  7. 7

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  8. 8

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  9. 9

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  10. 10

   Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  9. 9

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää